ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ…

…και μια από τις αιτίες του χρέους είναι η διοργάνωσή τους

Οι Ολυμπιακοί άρχισαν! Η χώρα μας μετέχει πάντα και αυτή με τη αφή της ολυμπιακής φλόγας και τη διόδευσή της ανά τον κόσμο. Πολλοί είχαμε γκρινιάξει πριν, κατά και μετά τη διοργάνωσή των Ο.Α. στην Αθήνα, το 2004. Ενώ διεξαγόταν η συζήτηση για το νόημα των Ολυμπιακών του 2004, που είχε αρχίσει πολλά χρόνια πριν, οι τοίχοι έπαιρναν και αυτοί το λόγο. Στη φωτογραφία που είχαμε βγάλει στα Άνω Ιλίσια, στην Αθήνα, λέγεται κάποια αλήθεια, ενώ ένα σημαντικό μέρος της το βάλαμε σαν υπότιτλο. Δεν θα ασχοληθούμε βαθύτερα με την πτυχή αυτή αλλά χαιρόμαστε που στα προεκλογικά προγράμματα μπήκε σαν θέμα η αναζήτηση των αιτιών του χρέους σε σχέση με τη διοργάνωση των Ο.Α, στην Αθήνα.

Οι «Ολυμπιακοί» είναι ένα σοβαρό ζήτημα γεωπολιτικής (διεθνούς και εσωτερικής) που αφορά 1) τις πόλεις μέσα στον εντυπωσιακό γαλαξία των πολεοδομικών συγκροτημάτων, 2) τους λαούς που ανασυγκροτούνται ιδεολογικά και γεωπολιτικά, και, στη σύγχρονη εποχή, 3) τα κράτη ως εθνικές οικονομίες. Όπως υποστηρίζει η καθηγήτρια Κωνσταντίνα Γογγάκη η γεωπολιτική διάσταση που αναδεικνύομε εδώ είναι σύμφυτη με την έννοια των Ολυμπιακών Αγώνων, ακόμα και από την αρχαία εποχή, που είχε συνδεθεί με κάποια αίσθηση «εθνικής συνείδησης».

Παρουσιάζοντας το ζήτημα σε διεθνές περιβάλλον (βλ. σημείωση) ανακοινώσαμε τα συμπεράσματα από έρευνά μας. Και μάλιστα στην ανορθόδοξη προσέγγισή μας βρήκαμε σύμμαχο έναν Kινέζο σύνεδρο, τον Zhang Xiaoming. Όπως εγώ υποστήριζα πως η «Αθήνα δεν είναι ολυμπιακή πόλη» (με την αρχαία σημασία και παράδοση που αναδεικνύει τη Δυτική Ελλάδα), έτσι και αυτός πήρε το λόγο και είπε «το Πεκίνο δεν είναι ολυμπιακή πόλη, αλλά η Σανγκάη, που είναι διεθνής πόλη»! Με την έρευνά μας προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε με ερωτηματολόγιο, σε ποιο βαθμό, κάποιες διάχυτες στην κοινωνία και την εκπαίδευση εθνοκεντρικές και εθνικιστικές ιδέες, επηρεάζουν τη γεωγραφική επιχειρηματολογία σε σχέση με τις πόλεις, τους άλλους λαούς και τις άλλες εθνικές περιφέρειες, οδηγώντας σε διατύπωση εθνοκεντρικών έως ρατσιστικών θέσεων και σε προβολή γεωπολιτικών  αθηνοκεντρικών παραστάσεων. Φανταστείτε να είχαμε κάνει κέντρο των Ολυμπιακών του 2004 τη Δυτική και ΒΔ Ελλάδα με κάποιον αναπτυξιακό στόχο! Φανταστείτε μια ολυμπιακή δωδεκάπολη με όλες τις πόλεις της Δυτικής και Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Παραπέμπουμε τον ενδιαφερόμενο αναγνώστη να διαβάσει την έρευνά μας (που προέρχεται από το βιβλίο μας) και, αφιερώνοντας αυτό το σημερινό κείμενο στη μνήμη του «συναδέλφου» μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μιχάλη Παπαγιαννάκη (1941 – 26 Μαΐου 2009), υπενθυμίζουμε τις θέσεις του σχετικά με τους Ο.Α.  Ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, αφού παρουσιάζει την περιβαλλοντική, την οικονομική και την περιφερειολογική πλευρά καταγγέλλει  το «ακατάσχετο, ρηχότατο, φτηνότατο, εθνικιστικό ντελίριο», για να θέσει ένα ερώτημα που σχετικοποιεί την ίδια την ουσία των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως αυτή εκφράζεται στο σύνθημα «Δυνατότερα, υψηλότερα, γρηγορότερα». Ερωτά: «Γιατί ‘δυνατότερα’ και όχι ‘ηπιότερα’; Γιατί ‘γρηγορότερα’ και όχι ‘βραδύτερα’; Και γιατί ‘υψηλότερα’ και όχι ‘πιο κοντά στη γη’»;

Δεν είχαν άδικο όσοι τότε πρόβλεπαν μαζί με τον παλαιοδικομματικό και τον επιχειρηματικό αθλητισμό (που οδηγούσε –όπως το γνωρίζουμε και στην Πρέβεζα– στον αναβολικό πρωταθλητισμό) την κατασπατάληση των πόρων που συνέβαλε στη διαμόρφωση της παρούσας θλιβερής κατάστασης.

Σημείωση για την ανακοίνωσή μας : Ioannis Rentzos, “Geographical Ideology of Olympic Cities: Athens 2004 and the Views of Greek Students”, RGS-IBG Annual International Conference 2005, Λονδίνο, Σεπτέμβριος 2005. Η ανακοίνωση του Zhang Xiaoming, από το Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen: The Dissimilation of Community Participation of Tourism in China — External or Internal.
Βλ. επίσης εδώ εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εργασία. Επίσης βλ. εδώ για την Ιωνική Δωδεκάπολη
 
This entry was posted in πολεογραφία, Ολυμπιακοί Αγώνες, ανάπτυξη, γεωγραφία, εσωτερική γεωπολική, εκλογές 2012 and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε