ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 [ΚΛΙΚΑΡΕΤΕ ΕΔΩ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ] 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ

Από την ΕΜΙΑΝ

emian17

 

Με δελτίο Τύπου η Εταιρεία Μελέτης της  Ιστορίας της   Αριστερής Νεολαίας  (ΕΜΙΑΝ) κάνει κάλεσμα για το πολιτικό μνημόσυνο του Σωτήρη Πέτρουλα. Αντιγράφουμε:

Φέτος κλείνουν 52 χρόνια από τότε που οι ένστολοι πραιτοριανοί του βασιλικού πραξικοπήματος δολοφόνησαν τον αγωνιστή της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού Σωτήρη Πέτρουλα. Ο Σωτήρης, πρωταγωνιστής των αγώνων της ελληνικής νεολαίας για το 15% και το 114, έχει περάσει στο πάνθεον των ηρώων του ελληνικού λαού και της δημοκρατικής νεολαίας του.

«Τον πήρε ο Λαμπράκης, τον πήρε η Λευτεριά… », όμως ζει, και θα ζει για πάντα στη μνήμη μας, καθοδηγώντας τη νέα γενιά στους αγώνες της για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και προκοπή. Οι φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα και η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) καλούν όλο το λαό, ιδιαίτερα τη νεολαία, κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι να τιμήσουμε τη μνήμη του, στεφανώνοντας τη χάλκινη προτομή του την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017, ημερομηνία της δολοφονίας του, και ώρα 20:00, στη γωνία Εδουάρδου Λω και Σταδίου.

===================================

program104

ΠΕΜΠΤΗ 20-10-2016 

ΩΡΑ  12:00    ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ  ΤΗΣ  ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ  ΕΚΚΛΗΣΙΑ  ΑΓ.ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ —  ΩΡΑ  19:30    ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 104 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ   ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΝΕΜΕΝΟΣ».  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ κου ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΑΪΛΗ. ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ  Κον ΘΩΜΑ ΜΠΑΚΑ.  ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ  ΑΠΟΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ «ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ».  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ .

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  21-10-2016 

ΩΡΑ 08:30    ΤΕΛΕΣΗ AΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΟΤΥΡΓΙΑΣ ΧΟΡΟΣΤΑΝΤΟΥΝΤΟΣ   ΤΟΥ  ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ  ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ &  ΠΡΕΒΕΖΗΣ  κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΩΡΑ 10:30   ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ  ΙΕΡΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ    ΑΓΙΟΥ   ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ   & ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Δ/ΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Κα ΣΥΝΕΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗΩΡΑ 11:00    ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ & ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΗΡΩΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ.

===================================

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΕΝΤΖΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b5%cf%84%ce%b62

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, φιλοξενεί στον Εκθεσιακό Χώρο του (Αγίας Μαρίνας 55), «αναδρομική έκθεση συμβατικής ζωγραφικής και ζωγραφικής σε tablet» του Ηπειρώτη ζωγράφου Κώστα Καλέντζη. Τα έργα που θα εκθέσει, αποτελούν ένα δείγμα από τη δουλειά του τα τελευταία χρόνια και εκφράζουν τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις που κατά καιρούς υλοποιούνται με διάφορε τεχνικές και στυλ. Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης αυτής (κατά το ένα της μέρος) εστιάζεται στην τεχνική ζωγραφικής σε tablet (ipad). Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν εκτός από τους πίνακες και τον τρόπο δημιουργίας τους. Όπως μας είπε ο Κώστας Καλέντζης επειδή ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του γίνεται εκτός εργαστηρίου, η δυνατότητα σχεδίασης στο τάμπλετ.

Διάρκεια της έκθεσης 2-11 Νοεμβρίου. Εγκαίνια Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 8μμ.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Γεννήθηκε στην Πρέβεζα όπου και διαμένει. Φοίτησε στη Φυσικομαθηματική σχολή Ιωαννίνων.Εργάσθηκε ως καθηγητής μαθηματικών στη Β/θμια εκπαίδευση. Έκανε σπουδές στο εικαστικό εργαστήριο της Ιωάννας Οικονομίδου στην Αθήνα. Είναι μέλος στο Επιμελητήριο Εικαστικών τεχνών Ελλάδας στο τμήμα Ζωγραφικής. 28 ατομικές και 24 ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.         

Ενδεικτικές δραστηριότητες

  • 1982-86 Δίδαξε ζωγραφική ( ελεύθερο σχέδιο, χρώμα και σύνθεση ) στο Επιμορφωτικό Κέντρο Πρέβεζας. 1986 Αθήνα – συμμετοχή στην Πανελλήνια Έκθεση Ταλαντούχων Καλλιτεχνών στην Αθήνα ( αίθουσα μουσικοφιλολογικού συλλόγου » Παρνασσός» ). 1991 Αθήνα – συμμετοχή σε ομαδική έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. 1992 Παρίσιέκδοση έργου από τον Εκδοτικό οργανισμό » Les Edition Arts Et Imagis Du Monde «. 1993 Παρουσίαση στο Χρυσό Βιβλίο Συλλεκτών από τον ίδιο οργανισμό. 1993 Ελβετία – συνεργασία με το » In International Art » στη Λοζάννη. 1995 Γαλλία – συμμετοχή σε ομαδική έκθεση στο Φουαγέ του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.  997 Γαλλία – συμμετοχή σε ομαδική έκθεση σε αίθουσα του μουσείου » Ανακρέον » στην πόλη Γκρανβίλ. 1998 Βιογραφικά στοιχεία στο Λεξικό των Ελλήνων Καλλιτεχνών από τις εκδόσεις Μέλισσα. Από τον Ιούλιο του 1999 εργάζεται και εκθέτει μόνιμα στο ατελιέ του που διατηρεί στην οικία του στην Πρέβεζα Δαρδανελίων 3 (ιστορικό κέντρο). 1999 Συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό για τη μακέτα του σήματος της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Μαύρης Θάλασσας και απονομή επαίνου. 2000 Αθήνα. Tιμητική διάκριση από το Σύλλογο Ελλήνων Συγγραφέων για την εκπαιδευτική, κοινωνική και καλλιτεχνική του δραστηριότητα. 2000 Αθήνα – συμμετοχή σε ομαδική έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. 2003 Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση με Ολλανδούς, Κερκυραίους και Πρεβεζάνους ζωγράφους στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας. 2004 Αθήνα. Συμμετοχή στην Πανελλήνια έκθεση της ΑΔΕΔΥ στο ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ. 2005 Θεσσαλονίκη – Συμμετοχή στην Πανελλήνια έκθεση της ΑΔΕΔΥ. 2009 Λευκάδα  ατομική έκθεση. 2009 Πρέβεζα Έκθεση αφιέρωμα στον Κώστα Καρυωτάκη. 2011 «Τεχνόπολις» – Δήμος Αθηναίων. Συμμετοχή σε ομαδική. 2011 Χολαργός – Δεκέμβριος Αθήνα. Δημαρχιακό Μέγαρο. Συμμετοχή σε ομαδική. 2011 Τήνος. Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Συμμετοχή σε ομαδική. 2011 Ατομική έκθεση στην Πινακοθήκη «Λέανδρος Σπαρτιώτης» Πρέβεζα. 2013 Βρυξέλλες ατομική έκθεση ζωγραφικής στην ταμπλέτα Ipad στον πολυχώρο Blabla & gallery. 2014 Βρυξέλλες ατομική έκθεση ζωγραφικής στην αίθουσα τέχνης ESPACE ART GALLERY. 2014 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας. 2014 Κερκυραϊκή Πινακοθήκη Κέρκυρα. 2015 Ρουμανία Siret (Duzelage). 2016 Γερμανία Bad Kötzting. Σπουδαιότερα συγγραφικά έργα «Ο κώδικας της εικαστικής τέχνης» και «Ιστορία της εικαστικής τέχνης» σε ψηφιακή μορφή. Σεμινάρια και διαλέξεις σε TEI (μεταπτυχιακό πρόγραμμα), ΠΕΚ (περιφερειακά κέντρα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών), ΚΕΕ- ΝΕΛΕ (κέντρα επιμόρφωσης), Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση, Δήμους κλπ.

===================================

%cf%88%cf%85%cf%872

===================================

20 ΑΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΑ – της Δώρας Τσόγια  | παρουσίαση / αναλόγιο @ Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων  | Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 | 20:30 | είσοδος ελεύθερη

20-astika-monoprakta

Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΑΓΡΑ, η συγγραφέας Δώρα Τσόγια παρουσιάζει στο ΚΕΤ το βιβλίο της με τίτλο 20 Αστικά Μονόπρακτα.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η θεωρητικός και καθηγήτρια θεατρικών σπουδών Καίτη Διαμαντάκου. Οι σκηνοθέτες Κυριακή Σπανού, Χριστίνα Χριστοφή και Μενέλαος Καραντζάς θα παρουσιάσουν κάποια από τα μονόπρακτα σε μορφή αναλογίου. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα γίνει προβολή φωτογραφιών της Ελένης Παπαϊωάννου με θέμα τα «Αστικά Μονόπρακτα».

Λίγα λόγια για το βιβλίο: 20 μικρά θεατρικά κείμενα, 20 μικρές ιστορίες σε μια μεγάλη πόλη. Άνθρωποι που συναντιούνται. Σε μια πλατεία, ένα παγκάκι, ένα βαγόνι του μετρό. Κοφτοί διάλογοι, ενίοτε παράλληλοι μονόλογοι. Με θέμα ό,τι απασχολεί τον καθένα, τα 20 Αστικά Μονόπρακτα είναι συνταγές επικοινωνίας με υλικά μοναξιάς. Είναι συναντήσεις ανθρώπων σε αναζήτηση ανθρώπου.

Σκηνοθεσία: Κυριακή Σπανού, Χριστίνα Χριστοφή, Μενέλαος Καραντζάς

Ερμηνεία: Μαρία Αδαμοπούλου, Τάσος Αντωνίου, Σταματούλα Καγγελάρη, Χριστίνα Καραβεζύρη, Βαγγέλης Κουντουριώτης, Δημήτρης Μάμιος, Σταύρος Ράγιας, Χριστίνα Χριστοφή,

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ – Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α – Κυψέλη

=================================

Εδώ:

syr_1 

Ένας χρόνος από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 – Απολογιστικό σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ

=================================

%ce%b5%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b5

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ — ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ.

Το έγκλημα του ξεπουλήματος του Ελληνικού ολοκληρώνεται. Η κυβέρνηση προχωρά βιαστικά στην κύρωση της σχετικής συμφωνίας ΤΑΙΠΕΔ – LAMDA DEVELOPMENT. Καταθέτει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Με τις γνωστές διαδικασίες «ψεκάστε – σκουπίστε – τελειώσατε» παραδίδει τον τελευταίο, μεγάλο, δημόσιας ιδιοκτησίας, ελεύθερο χώρο του λεκανοπεδίου στους κερδοσκόπους, ενώ εκκρεμεί η εισαγγελική έρευνα για διαφθορά, η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και μια σειρά προϋποθέσεις που η σύμβαση περιλαμβάνει. Επισπεύδει τις διαδικασίες επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα και να ασκήσει πρόσθετες πιέσεις στους δικαστικούς που εξετάζουν την υπόθεση. Αν την μπλοκάρουν, για νομικούς λόγους, τότε η χώρα θα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις στο Λάτση.

Παραδίδει ένα χώρο που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή στο λεκανοπέδιο. Παραδίδει ένα ακόμη χώρο που με αγώνες των πολιτών σώθηκε μέχρι σήμερα από την τσιμεντοποίηση. Αυτοί οι αγώνες αποτέλεσαν στοιχείο της συγκρότησης και της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ και χρησιμοποιήθηκαν συστηματικά από το σημερινό πρωθυπουργό στην πορεία του προς την εξουσία.

Επαναλαμβάνεται η τραγωδία του Πειραιά, της Χαλκιδικής, των περιφερειακών αεροδρομίων, της Ελλάδας που ξεπουλιέται. Άνθρωποι που κάποτε, μαζί μας, υπερασπίστηκαν δημόσια αγαθά και δικαιώματα βάζουν ξεδιάντροπα την τελική υπογραφή.

Βεβαίως όπως «ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται» έτσι και μια κυβέρνηση που ρίχνει συνεχώς στο πηγάδι ενός χρέους που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, μισθούς, συντάξεις και ζωές πολιτών δεν στενοχωριέται να υπογράφει και το ξεπούλημα του Ελληνικού.

Είμαστε μπροστά σ’ ένα έγκλημα πολιτικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό, εθνικό και οι υπεύθυνοι έχουν σοβαρές ευθύνες όχι μόνον πολιτικές αλλά και ποινικές. Να είναι σίγουροι ότι τα εγκλήματα πληρώνονται, αργά ή γρήγορα.

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού καλεί, σε μέρα και ώρα που θα ανακοινώσει μόλις κατατεθεί το νομοσχέδιο, σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Η ιστορία του Ελληνικού δεν τελειώνει εδώ!!

                                                                                   Ελληνικό 14-09-2016

=====================================

ΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ

αναλογ0Πάντα ο δεμένος στίχος αποτελεί στοιχείο έμπνευσης για μια ποιοτική μουσική δημιουργία και η καλή μουσική παραγωγή έχει ανάγκη το δουλεμένο στίχο για να πολλαπλασιάσει τη συγκίνηση που αισθανόμαστε ακούγοντάς την. Έτσι τα δικά μας «Ποιητικά Αναλόγια Πρέβεζας – Κώστας Καρυωτάκης» μας καλούν να χαρούμε μαζί τους μια θεματική βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση και τη μουσική της ή, αν προτιμούμε, στη μουσική και τις ποιητικές επιλογές της.

Όλοι γνωρίζουμε τους ευαίσθητους συμπολίτες μας που χρόνια τώρα καταθέτουν ψήγματα της καλλιτεχνικής ψυχής τους στην ασχολία τους με την τέχνη. Την ποίηση και τη λογοτεχνία, το τραγούδι και τη μουσική, τον κριτικό σχολιασμό. Είναι ο Σπύρος Μπρίκος, η Άννα Αφεντουλίδου, ο Βασίλης Τζίμας, ο Κοσμάς Μαρκής και η Άννα Μπαρκούζου.

Μαζί, λοιπόν, οι Πρεβεζάνοι φίλοι μας καλλιτέχνες, το βράδι της Παρασκευής 19 Αυγούστου 2016, υπόσχονται να μας χαρίσουν ποιοτικές και ιδιαίτερα ποιητικές και μουσικές, στιγμές.

Μαζί τους.

Από τις εννιάμιση το βράδι (21.30), με ελεύθερη είσοδο, στον Αποσπερίτη (του Παντοκράτορα).

=====================================

Διαβάστε εδώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΠ. ΓΙΑΝΝΟΥ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ «ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ» ΤΟΥ ΔΡ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΓΚΟΥΒΑ

λακκα

==================================

roubliev

ΒΡΑΔΙΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

Με την ευκαιρία της ετήσιας Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Αυγούστου, το Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου, πραγματοποιεί εκδήλωση στην Ταράτσα του κτιρίου της Οδού Σπηλιάδου 10, Πρέβεζα, με θέμα: «Εικόνες ρωσικής ζωγραφικής υπό τους ήχους ρωσικής μουσικής» την Πέμπτη 18-08-2016 και ώρα 21.15 και επιμέλεια του Χαράλαμπου Γκούβαυ. Είσοδος ΔΩΡΕΑΝ.

Τα επιτεύγματα της ρωσικής σχολής τέχνης έχουν αναγνωριστεί διεθνώς. Οι πίνακες των Ρώσων καλλιτεχνών έζησαν στο παρελθόν και συνεχίζουν και στο παρόν. Tα έργα των γλυπτών, και τα υπέροχα δείγματα της ρωσικής εφαρμοσμένης τέχνης, έχουν τιμηθεί από όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου. Αφετηρία της ρωσικής τέχνης είναι, ίσως, η αγιογραφία αφού από το 1000 μ.Χ., μαζί με τον Χριστιανισμό, που διαδόθηκε από τους Βυζαντινούς στη Ρωσία, διεισδύει στη χώρα αυτή η αρχιτεκτονική των ναών και η παράδοση της βυζαντινής ζωγραφικής. Η ζωγραφική των ναών διακρίνεται από πνευματικότητα και αυστηρούς κανόνες κανονικότητας και φτάνει στα ύψη της στο 14ο – 15ο αιώνα με ονόματα τέτοια όπως ο Αντρέι Ρουμπλιώφ και ο Θεοφάνης ο Έλληνας.

Φυσικά, από τη στιγμή που ο Πέτρος Α΄ο Μέγας άνοιξε με την Αγία Πετρούπολη παράθυρο προς την Ευρώπη, η Ρωσία επηρεάστηκε από τις σχολές της δυτικής τέχνης και οι Ρώσοι ζωγράφοι υιοθέτησαν τις τεχνικές των μεγάλων δασκάλων της Δύσης. Εκτιμάται πως η πιο ενδιαφέρουσα κατεύθυνση ήταν η ζωγραφική πορτρέτων ενώ η τοπιογραφία επρόκειτο να ακολουθήσει αργότερα. Τέλος, στις αρχές του 20ου αιώνα φτάνουμε στην εποχή του ρωσικού μοντερνισμού με τεράστια ποικιλία τάσεων και στυλ καθώς και σαφούς κίνησης προς την πρωτοπορία (avant-garde). Ποιος αγνοεί τον Βασίλι Καντίνσκι και το Μαρκ Σαγκάλ…

=====================================

γκουβ2

Ο Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας γράφει για μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Θεσπρωτικό 

=====================================

πετρουλ2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ

Στο αθηναϊκό τετράγωνο του πολιτικού εγκλήματος  

Στις 21 Ιουλίου 1965 οι ένστολοι πραιτοριανοί του βασιλικού πραξικοπήματος δολοφόνησαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης μαχητικής πορείας των φοιτητών, των μαθητών και του εργαζόμενου λαού τον πρωτοπόρο νεολαίο φοιτητή-μαχητή του 114 και του 15%, Σωτήρη Πέτρουλα.

Τα Ιουλιανά υπήρξαν μια κορυφαία στιγμή της πάλης του λαού και της νεολαίας για την υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας και την αποτροπή του βιασμού της λαϊκής θέλησης. Η ιστορική σημασία τους είναι πάντα επίκαιρη, καθώς μέσα σε συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης όπου πλήττονται οι κοινοβουλευτικές αρχές, τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, η ανάδειξη και παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα και της νεολαίας είναι πάντα αναγκαία και είναι το τελευταίο πρόχωμα για τη μη κατάρρευση της οικονομίας, του πολιτισμού και της δημοκρατίας.

Το μήνυμα της θυσίας του Σωτήρη είναι πάντα ζωντανό και επίκαιρο. Είναι ένα μήνυμα αντίστασης σε κάθε εκτροπή πολιτική ή οικονομική, σε κάθε μορφή καταπίεσης. Οι φίλοι του Σωτήρη Πέτρουλα, η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) και όλοι οι δημοκράτες μ’ ένα λουλούδι στο χέρι θα τιμήσουμε τη μνήμη του την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016 και ώρα 20:00, στη γωνία Εδουάρδου Λω και Σταδίου, στεφανώνοντας την προτομή του. (Από το δελτίο Τύπου της ΕΜΙΑΝ).

=====================================

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

…οργανώνει η «Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά – Ζωή Μετά»

χαιδ1Στην επέτειο του ενός χρόνου, της ανατρεπτικής προοπτικής του δημοψηφίσματος και του διπλού πραξικοπήματος της ήττας και της συστημικής μετάλλαξης, θα γίνει στην Πρέβεζα πολιτική εκδήλωση – συζήτηση, για

«Το ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ – Μετά τι;»

την Παρασκευή 15 Ιουλίου, 8:00 μ.μ., στον πεζόδρομο της Δημοτικής (Λαϊκής) Αγοράς.

Συμμετέχουν:

– Ο Δημοσθένης Παπαδάτος – Αναγνωστόπουλος, Συντακτική Ομάδα του    REDNOTEBOOK
– Ο Χρήστος Λάσκος, Οικονομολόγος,

επιμελητές του ομώνυμου συλλογικού –με 19 συμβολές– βιβλίου:
«ΤΟ ΟΧΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΝΑΙ, η διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη Κυβέρνηση, έως το θρίαμβο του δημοψηφίσματος και από την ήττα στη συστημική προσαρμογή»

και
Θανάσης Ράπτης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάργας.

=====================================

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ»  

Σήμερα Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανακοινώνουν την έκδοση και κυκλοφορία από σήμερα 8 Ιουλίου 2016, της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «Αγωνιστές της Νεολαίας Λαμπράκη» με τέσσερα γραμματόσημα. Είναι αφιερωμένα στον Μίκη Θεοδωράκη, τον Ανδρέα Λεντάκη, τον Σωτήρη Πέτρουλα και τον Χρήστο Ρεκλείτη.

4γραμματ

Είναι γνωστό πως το «κίνημα των Λαμπράκηδων» έχει την απαρχή του στην ίδρυση της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης» τον Ιούνιο του 1963, με την οποία θεμελιώνεται το παλλαϊκό αίτημα-σύνθημα «Κάθε νέος και Λαμπράκης». Το σύνθημα πρωτακούστηκε στη Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία στην Αθήνα τις κρίσιμες μέρες από 22 έως 28 Μαΐου 1963, δηλαδή τις ημέρες από το δολοφονικό χτύπημα μέχρι την κηδεία του Λαμπράκη στην Αθήνα.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες στις 8 Ιουνίου 1963, 17 μέρες μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, υπογράφεται η ιδρυτική διακήρυξη της Δημοκρατικής Κίνησης Νέων «Γρηγόρης Λαμπράκης» από τον Μίκη Θεοδωράκη, στελέχη πλατειών νεολαιίστικων σχημάτων, της Νεολαίας της ΕΔΑ, διανοούμενους και καλλιτέχνες. Με την Διακήρυξη εκαλούντο οι νέοι και νέες της Ελλάδος να αγωνισθούν «για τα δικαιώματα του λαού, τα ιερά συμφέροντα της πατρίδας, το θρίαμβο της δημοκρατίας και της ειρήνης» με «Σύμβολο των πρωταθλητή των μεγάλων έργων Γρηγόρη Λαμπράκη».

Σε λιγότερα κομμάτια 100.000 και με αξία €2,00 θα κυκλοφορήσει το γραμματόσημο με το Χρήστο Ρεκλείτη (1937-2014) ενώ σε περισσότερα κομμάτια 1.500.000 και με αξία €0,80 θα κυκλοφορήσει το γραμματόσημο με τον Μίκη Θεοδωράκη. Εξάλλου το γραμματόσημο με το Σωτήρη Πέτρουλα (1942-1965) θα κυκλοφορήσει σε 1.000.000 κομμάτια με αξία €0,20 και το γραμματόσημο με τον Ανδρέα Λεντάκη (1935-1997) αξίας €0,72 θα κυκλοφορήσει σε 500.000 κομμάτια.

Τα σχέδια, σε συνδυασμό με πρωτότυπο κολάζ, οφείλονται στην Ανθούλα Λύγκα.

=====================================

IMMERSION

EΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

αυστραλ

Πρέβεζα # Αύλειος χώρος Παναγίας των Ξένων # Κεντρική Αγορά # Πέμπτη 14 Ιουλίου, ώρα 20:30# ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Nick Tsiavos & friends: Deborah Kayser – σοπράνο # Adam Simmons – σαξόφωνα/κλαρινέτα # Anthony Schulz – ακκορντεόν@Peter Neville – κρουστά # Nick Tsiavos – κοντραμπάσο

…Μια επική χαρτογράφηση ενός άγνωστου τοπίου, από έναν αρχιτέκτονα του ήχου, τον Νικ Τσιάβο… (Limelight Μagazine, Αυστραλία, Ιούνιος 2015).

Με την υποστήριξη της Αυστραλιανής κυβέρνησης, του Αυστραλιανού Συμβουλίου για τις Τέχνες, του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου, του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας και των ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Πρέβεζας. This project has been assisted by the Australian Government through the Australia Council for the Arts, its arts funding and advisory body.

=====================================

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ωδειο

Το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Πρέβεζα με μια εμβληματική παράσταση στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης, την Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016, στις 7 το βράδυ.

Στο πρώτο μέρος η συμφωνική ορχήστρα του σχολείου θα ερμηνεύσει μοναδικές συνθέσεις που απορρέουν, σχετίζονται ή παραπέμπουν στο όνειρο, σε μια παράσταση με τίτλο: «όνειρο και μουσική [ερμηνεία]».

Θα ακολουθήσει στο δεύτερο μέρος μια δραματοποίηση παραδοσιακών τραγουδιών του κύκλου της ζωής από τη μουσικοθεατρική ομάδα του σχολείου. Πρόκειται για μια αφήγηση της αιώνιας ανθρώπινης ιστορίας μέσα από παραδοσιακά τραγούδια με συνοδεία λαούτου, βιολιών, κλαρίνου, λύρας και κρουστών· τίτλος: «Του κύκλου τα γυρίσματα».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, που διοργανώνει στην Πρέβεζα ο Πολιτιστικός Σύλλογος « Ο Κήπος των Τεχνών». Σημαντικότατη ήταν η συμβολή του Δήμου Πρέβεζας (κατασκευή παταριού σκηνής). Για τον ηλεκτροφωτισμό και την ασφάλεια του χώρου προθυμότατη ήταν η ανταπόκριση της Λέσχης Καταδρομέων Πρέβεζας.

Είσοδος ελεύθερη.

=====================================

Σκλαβεν

Διαβάστε εδώ για τα ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ 

=====================================

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ «ΕΣΤΙΑ» – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14 – 6 – 2016.

κορτω

===============================================

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 3ΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

μουσ3

Όπως μας ανακοινώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου κ. Γρηγόρης Κατσίλης, την Κυριακή 05-06-2016 έγινε, όπως περιμέναμε, ο 3ος ετήσιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής για παιδιά της Βασικής Εκπαίδευσης 7-15 ετών, στο «Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου». Τα παιδιά κλήθηκαν να ζωγραφίσουν το ακριβές ομοίωμα σε κούκλα του Βασιλιά Λεωνίδα της Σπάρτης στη Μάχη των Θερμοπυλών. Οι νικήτριες έλαβαν: Πρώτο Βραβείο: Δάφνη Ζίου (100 Euro + Δίπλωμα), Δεύτερο Βραβείο: Μάγια Τούση (Δίπλωμα), Τρίτο Βραβείο: Μαρία Ραφαέλα Ράπε (Δίπλωμα).

Η πενταμελής κριτική επιτροπή ευχαριστεί τα παιδιά και τους γονείς τους για τη συμμετοχή και παρακαλεί  να διαδώσουν και σε άλλους ότι ΚΑΘΕ ΙΟΥΝΙΟ (την πρώτη Κυριακή) θα γίνεται ο ετήσιος διαγωνισμός.

===============================================

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Κ.Λ.Π.

κλπ2

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κινηματογραφικής Λέσχης Πρέβεζας νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του και τα μέλη του για την συμμετοχή και τη στήριξη στην προσπάθειά που καταβλήθηκε να μείνει ζωντανό το σινεμά στην πόλη μας.

Πιστεύοντας πως για την συνέχιση αυτού του έργου, είναι απαραίτητο να βρίσκονται αυτοί οι συντελεστές και πάλι κοντά στην Κ.Λ.Π., καλεί στη Γενική Συνέλευση της Κ.Λ.Π. που θα γίνει την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 στις 8.30μμ στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς με θέματα: 1. Απολογισμός και 2. Ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

===============================================

Ανοιχτή επιστολή του προέδρου της ΟΙΕΛΕ «ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΣΤΗΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΤΟΧΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ-ΠΑΡΑΤΥΠΩΝ ΤΙΤΛΩΝ»

χαραλαμΜε ειλικρινή έκπληξη και αγανάκτηση διάβασα σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση του Πρώτου Θέματος άρθρο της δημοσιογράφου Ισμήνης Χαραλαμποπούλου με τίτλο «Με εξετάσεις νομιμοποιεί ο Φίλης 2.500 δημοσίους υπαλλήλους με πλαστά πτυχία!». Το συγκεκριμένο δημοσίευμα παραποιεί βάναυσα την αλήθεια στο βωμό μιας «φτηνής» (και όχι χρήσιμης) αντιπολιτευτικής δημοσιογραφίας που αγγίζει τα όρια της εμπάθειας.
Και η έκπληξή μου αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, διότι το άρθρο υπογράφεται από μια έμπειρη δημοσιογράφο, η οποία γνωρίζει πάρα πολύ καλά το συγκεκριμένο θέμα. Η κ. Χαραλαμποπούλου επειδή ξέρει πολύ καλά το Ν. 3577/2007 της Γιαννάκου, αλλά και το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, γνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί το ζήτημα είναι η επανεξέταση των κατόχων των τίτλων και όσων είναι ήδη διορισμένοι και όσων πρόκειται να διοριστούν στο Δημόσιο.
Είναι πραγματικά εξοργιστικό οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών, πολιτικές δυνάμεις και ορισμένα ΜΜΕ που εδώ και 10 χρόνια αποκρύπτουν συνειδητά το ζήτημα των παράνομων και παράτυπων τίτλων από φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης και των διορισμών των κατόχων στο Δημόσιο για ευνόητους λόγους (ας δει κανείς τα βιογραφικά και τις πολιτικές ιδιότητες κάποιων εκ των εμπλεκόμενων στην υπόθεση), να εμφανίζονται σήμερα βασιλικότεροι του βασιλέως και να προσποιούνται τους αγανακτισμένους, επειδή τάχα αθωώνονται οι κάτοχοι των παράνομων και παράτυπων τίτλων. Αντί να υπάρξει θετική αντιμετώπιση, ανεξαρτήτως της πολιτικής τοποθέτησης του καθένα, της πολιτικής βούλησης που δείχνει ένας Υπουργός εφαρμόζοντας επιτέλους την εξαιρετική ρύθμιση του νόμου Γιαννάκου που έμεινε εσκεμμένα ανενεργός εδώ και μια δεκαετία, αλλά και το πόρισμα μιας ανεξάρτητης αρχής, η είδηση αλλοιώνεται στο βωμό της εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων
Αναρωτιέμαι: Όλοι αυτοί που σήμερα αναμασούν τη συγκεκριμένη προπαγάνδα:
 • Πού βρίσκονταν το 2005, όταν η ΟΙΕΛΕ ανακίνησε το ζήτημα και κατέθεσε μηνύσεις;
 • Πού βρίσκονταν, όταν παραγράφονταν τα αδικήματα των 35 εμπλεκόμενων και όταν η ΟΙΕΛΕ ζητούσε τη νομική αναψηλάφιση του θέματος;
 • Τι έλεγαν, όταν η Κομισιόν το 2014 «πάγωσε» τη διαδικασία αντιστοίχισης του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων λόγω των παράνομων και παράτυπων τίτλων στην ιδιωτική εκπαίδευση;
 • Γιατί δεν πήραν θέση, όταν ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών (ΣΙΕΙΕ) μήνυσε τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, επειδή κατήγγειλε το θέμα των τίτλων και των διορισμών των κατόχων τους στο Δημόσιο στην Κομισιόν (απηυδισμένος από την απόλυτη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων που κάλυπταν τους πραγματικούς ενόχους); Τώρα τάχα θυμήθηκαν το θέμα;
Παρακαλώ ιδιαίτερα τους όψιμους «ενδιαφερόμενους» να σωπάσουν. Διότι εδώ και δέκα χρόνια ποιούσαν την νήσσαν. Αν πράγματι ενδιαφέρονται για το ζήτημα, θα περιμένω μια συνολική τοποθέτηση κομμάτων και ΜΜΕ για την εκτεταμένη διαφθορά στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι εδώ θα υπάρξει σιγή ασυρμάτου. Διότι θίγονται πολλοί και ισχυροί. Και η συγκεκριμένη δημοσιογραφία μόνο αυτούς «σπονσοράρει» συστηματικά κι όχι την αλήθεια, ή τη δικαιοσύνη.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ                                                                   ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ

================================================

ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ  ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ, 20 – 21 ΜΑΪΟΥ 2016 ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΟΝ ΟΜΩΝΥΜΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.

Ιερωνυμ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ  ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β’ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΝ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΕΠΙ ΤΗ ΙΕΡΑ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΝΔΟΞΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΚΑΙ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΜΩΝΥΜΟΝ ΙΕΡΟΝ ΝΑΟΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΜΑΪΟΥ 2016 καί ὥρα 19:00 – 21:00 – Πολυαρχιερατικός Ἑσπερινός χοροστατοῦντος τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου Β’, συγχοροστατούντων τῶν Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν Ἐλασσῶνος κ. Χαρίτωνος, Τρίκκης καί Σταγῶν κ. Χρυσοστόμου καί τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου Νικοπόλεως καί Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου.
ΣΑΒΒΑΤΟ, 21 ΜΑΪΟΥ 2016 καί ὥρα 07:00 – 10:30 – Ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου καί Ἀρχιερατικόν Συλλείτουργον προεξάρχοντoς τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου Β’, συλλειτουργούντων τῶν Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν Ἐλασσῶνος κ. Χαρίτωνος, Τρίκκης καί Σταγῶν κ. Χρυσόστόμου καί τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου Νικοπόλεως καί Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου.

=====================================

Γράφει ο π. Δημήτριος Μπόκος:

ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Δὲν ξέ­ρω πῶς βρέ­θη­κα ἐ­δῶ.

Ἔ­τρε­χα πα­νευ­τυ­χής!

Μὲ τὸ κα­πέ­λο στὸ δε­ξί μου χέ­ρι,

πί­σω ἀ­πὸ μιὰ πε­τα­λού­δα φω­σφο­ρί­ζου­σα,

ποὺ μ’ ἔ­κα­νε τρε­λὸ ἀ­πὸ χα­ρά.

Καὶ ξάφ­νου γκάπ, σκον­τά­φτω.

Καὶ δὲν ξέ­ρω τί ἔ­γι­νε ὁ κῆ­πος!

Τὸ σκη­νι­κὸ ἄλ­λα­ξε ἐν­τε­λῶς… (Κλικ στον τίτλο)

=====================================

bikesΠΟΔΗΛΑΤΟ Ή ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ;

Σουηδική ταινία, σκηνοθεσία Φρέντρικ Γκέρτεν

Από το Σάο Πάολο ως το Λος Άντζελες και την Μπογκοτά, ακτιβιστές ανά τον κόσμο προσπαθούν να επιβάλουν την κουλτούρα της αστικής μετακίνησης με ποδήλατο. Απλό στη σύλληψη και τις ιδέες του οικολογικό ντοκιμαντέρ με κινηματογραφική ματιά.

Ο τίτλος υπόσχεται μια μονομαχία, αλλά η αλήθεια είναι πως ελάχιστοι από τους «ουδέτερους» (αν υπάρχουν αυτοί… ) σε τούτη τη διαμάχη θα έπιαναν κάμερα για να τη μετατρέψουν σε ταινία. Ο πραγματικός πρωταγωνιστής αυτού του σουηδικού ντοκιμαντέρ είναι, φυσικά, το ποδήλατο, το οποίο διεκδικεί το χώρο που του αναλογεί στις σύγχρονες μητροπόλεις. Μια φοιτήτρια από το Σάο Πάολο και ένας 40άρης εργαζόμενος από το Λος Άντζελες μας περιγράφουν την ασφυκτική έως επικίνδυνη, ακόμη και θανατηφόρα πραγματικότητα όσων προσπαθούν να κινηθούν μακριά από την αυτοκινητική κουλτούρα, ενώ στοιχεία για τη δράση των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών αποκαλύπτουν τα οικονομικά συμφέροντα που συνοδεύουν τη διαρκώς αυξανόμενη ασφαλτοποίηση κάθε γωνιάς πρασίνου.

==================================================

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

κλεοπ

(1) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ):  Τo «Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου» και το Ιστορικό Μουσείο Ιωαννίνων – Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), σας προσκαλούν στην παρουσίαση του Νο 24 βιβλίου του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα. Πρόκειται γιά ανάστροφο ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο «Η ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΚΤΙΟ», εκδόσεις «Άπειρος Χώρα», Αθήνα 2016. Η παρουσίαση θα γίνει στο «Σουφαρί Σεράϊ» (Σχολή Ιππικού Αλή Πασά) – Κτίριο ΓΑΚ, Κάστρο Ιωαννίνων, το ΣΑΒΒΑΤΟ 21 Μαΐου 2016 και ώρα 12.00. Θα προλογίσουν η Δρ. Μάρθα Παπαδοπούλου, Ιστορικός, Διευθύντρια των ΓΑΚ και η αρχαιολόγος κ. Ντίνα Ζήδρου. Η εκδήλωση θα διαρκέσει μία ώρα και ο συγγραφέας θα παρουσιάσει το βιβλίο με «φανταστικά» Slides και θα υπογράψει βιβλία.

(2) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ:Η ίδια παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο COFFEE STATION, Οδός Β. Γεωργίου 12 στο Χαλάνδρι, το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 ώρα 11.00.

(3) ΤΡΙΤΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ:Στο χώρο του Μουσείου, θα γίνει φέτος ο τρίτος διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά 6-15 ετών, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016. Ώρα ενάρξεως 9.00 και ώρα λήξεως 12.00. Πρώτο βραβείο 100 Εuro! Απαραίτητα: Καμβάς σε ξύλο μεγέθους A3 και χρώματα ακρυλικά. (Βιβλιοπωλεία και Jumbo). Το θέμα θα δοθεί  εκεί.

==================================================

stuff

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ STUFF+

… Συλλαμβάνοντας τις αλλαγές των υλικών και της ύλης τους, οι εικαστικοί επαναπροσδιορίζουν αισθητικά τα ασήμαντα αποτυπώματα της καθημερινής φθοράς τους και μετατρέπουν σε τέχνη τις απεικονίσεις των συσσωρευμένων αλλοιώσεων …

Συμμετέχουν:  Εοζέν Αγκοπιάν, Γιώργου Γιώτσα, Μιχάλη Κατζουράκη, Χάρη Κοντοσφύρη, Αφροδίτης Λίτη, Ελένης Τζάτζαλος, Πάνου Φαμέλη, Joseph Beuys, François L’Hotel, Pavlos (Dionyssopoulos), Paweł Warchoł

✪ Χώρος διεξαγωγής: Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ✪ Ημερομηνία έναρξης:  19/05/2016 ✪ Ημερομηνία λήξης:  18/06/2016 ✪ Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, 20:30 ✪ Ώρες λειτουργίας:        Δευτέρα-Παρασκευή: 12:00-21:00, Σάββατο: 10:30-14:30, Κυριακή κλειστά

ΣΕ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΛΟΥΪΖΑΣ ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΕΧΝΗΣ

==================================================

ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2016

χαρτης ππ2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

==================================================

ανθρωπο

ΕΝΑΣ ΠΕΖΟΣ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ – ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΕΝΤΖΟΥ

==================================================

Μια ακόμα δράση του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας.

_____________________________________________
Συναυλία Μουσικών Συνόλων Συμφωνικής Ορχήστρας, Ελληνικής Έντεχνης Μουσικής, Ποπ, Ροκ, Παραδοσιακής Μουσικής
Σάββατο 14 Μαΐου στις 19:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας (πρώην «Όαση»).

synaylia-afisa

==================================================

ποδηλ1

1η Εβδομάδα Ποδηλάτου στην Πρέβεζα

Η πόλη μας, με τις Κινήσεις Φίλων του Ποδηλάτου και τους λοιπούς πολιτιστικούς φορείς, έχοντας την πλειοψηφία των πολιτών στο πλευρό της, αναδεικνύοντας τεκμηριωμένα τις ανάγκες για τον προσανατολισμό της πόλης στην κατεύθυνση της βιώσιμης και λειτουργικής πόλης και με σύνθημα

«ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ ΕΞΥΠΝΑ, ΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ»,

διοργανώνει την «Eβδομάδα Ποδηλάτου στην Πρέβεζα» από τις 15-22 Μαΐου 2016, διεκδικώντας ουσιαστικές αλλαγές στο κυκλοφοριακό και λειτουργικό σύστημα της πόλης. Εκδηλώσεις: 9η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία παραλία – δικαστήρια (Κυριακή 15 Μαΐου, ώρα 11πμ), Προβολή ταινίας “Bikes versus Cars”Πολιτιστικό κέντρο (πρώην ΟΑΣΗ, Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρα 9μμ), 2ο Ποδηλατικό πικ- νικ στους Αγίους Αποστόλους. Πλατεία Ανδρούτσου Κυριακή 22 Μαΐου, ώρα 11πμ.

==============================================

επεκειν

«ΕΠΕΚΕΙΝΑ»: Ένα φιλοσοφικό ντοκιμαντέρ όπου πρωταγωνιστεί η Πρέβεζα.

____________________________________________________

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ φιλοσοφικού περιεχομένου του δρος Κωνσταντίνου Ακρίβου με τον τίτλο ΕΠΕΚΕΙΝΑ, σε μια και μοναδική προβολή που θα πραγματοποιηθεί στην Πρέβεζα, στο Πολιτιστικό Κέντρο ΟΑΣΗ την ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΜΑΙΟΥ και ώρα 21:00.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που ασχολείται με το ζήτημα της θνητότητας και το πώς μπορεί η φιλοσοφία να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το μεγάλο υπαρξιακό ζήτημα της ζωής και του θανάτου.
Το ντοκιμαντέρ χρησιμοποιεί ως γεωγραφική αναφορά την Πρέβεζα και το νομό Πρέβεζας για να αρθρώσει έναν οικουμενικό προβληματισμό με τη βοήθεια διακεκριμένων ακαδημαϊκών και στοχαστών. Γι’ αυτό το ντοκιμαντέρ είναι στο μεγαλύτερο μέρος του γυρισμένο στην Πρέβεζα και μετέχουν σε αυτό αρκετοί συμπολίτες μας.

=================================================

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΡ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΓΚΟΥΒΑ.

kleop1

Ο «Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας» και το «Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου», μας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα.

Πρόκειται γιά το 24ο βιβλίο του συγγραφέα που είναι ένα «ανάστροφο ιστορικό μυθιστόρημα» με τίτλο «Η ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΑΚΤΙΟ».

Η παρουσίαση θα γίνει στο πολιτιστικό κέντρο της Πρέβεζας (πρ. «ΟΑΣΗ»), οδός Περδικάρη 2, το ΣΑΒΒΑΤΟ 7 Μαΐου 2017 στις 12.00 το μεσημέρι.

Θα προλογίσουν

ο Θωμάς Δήμας, Πρόεδρος του ΙΣΠ,

ο Ευάγγελος Κυτίνος, χημικός μηχανικός και συγγραφέας, και

η Ντίνα Ζήδρου, αρχαιολόγος και συγγραφέας.

Η εκδήλωση θα διαρκέσει μία ώρα και ο συγγραφέας θα υπογράψει εκεί βιβλία. Σημειώνεται πως άλλες παρουσιάσεις του βιβλίου θα γίνουν και στην Άρτα, στα Ιωάννινα και στην Αθήνα (Χαλάνδρι).

 =================================================

ερωτοκρ

========================================

AVDIKOS-H POLH COVER-RGB

Η ΠΟΛΗ του καθηγητή Βαγγέλη Αυδίκου

Η ανακάλυψη της πόλης από τη λαογραφία και την ανθρωπολογία γίνεται ως αποτέλεσμα των αλλαγών που επήλθαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη μεταπολεμική περίοδο παρατηρήθηκε ένα αυξανόμενο κύμα μετανάστευσης πολιτών από την ύπαιθρο στις πόλεις, ενώ έλαβε χώρα η ανεξαρτητοποίηση πολλών αποικιών, που ανάγκασε πολλούς ανθρωπολόγους να αλλάξουν πεδίο έρευνας. Το ίδιο συνέβη και με τη λαογραφία, που είχε ταυτίσει τον αγροτικό χώρο με το πεδίο έρευνάς της. Και οι δύο επιστήμες, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, είχαν αφήσει την πόλη έξω από τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα. Στο βιβλίο στεγάζονται κείμενα για πολιτισμούς της πόλης και η αστική λαογραφία συνυπάρχει με την αστική ανθρωπολογία. Επίσης, δημοσιεύονται άρθρα για τον Ηλία Πετρόπουλο, την κοινότητα στον αστικό χώρο, την αποτύπωση των ιστορικών γεγονότων στην οδωνυμία των πόλεων, τους Ηπειρώτες του Βόλου, τη σημασία των πρακτικών των Δημοτικών Συμβουλίων στη μελέτη της πόλης, αλλά και για την πολιτισμική και θρησκευτική ετερότητα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: 1. Εισαγωγή 2. Συνομιλώντας με τον Ηλία Πετρόπουλο για τη  Λαογραφία 3. Αστική Λαογραφία: ουτοπία ή πραγματικότητα; 4. Η κοινότητα στον αστικό χώρο: αντιστάσεις και λειτουργίες. Η περίπτωση των Συρρακιωτών της Πρέβεζας 5. «Το κατσίκι αν πηδήσει το μαντρί, θα βρει  να φάει πολύ». Ζώντας στην οδό  Άβαντος, στο χώρο εκείθεν της γραμμής 6. Πρακτικά Δημοτικών Συμβουλίων Πρέβεζας (1915 – 1929): Μια πρόταση για μελέτη της αστικής Κοινότητας. 7. Η αποτύπωση των ιστορικών και κοινωνικών γεγονότων στην ονοματοθεσία των οδών της Πρέβεζας 8. Η ελιά στην Πρέβεζα: συμβολική σημασία και κοινωνικοί μετασχηματισμοί 9. Ηπειρωτική Αδελφότητα Βόλου 10. Παραδοσιακοί χοροί και χορευτικοί όμιλοι. Ύφος και έκφραση 11. Εννοιολογικές διαστάσεις της παράδοσης στο έργο του Γ. Βιζυηνού 12. Παγκοσμιοποίηση και λαϊκός πολιτισμός στον 21ο αιώνα.

============================================

ευγεν

Μια ελληνική Άκρα στο μύθο του Μόμπυ Ντικ

=====================================

κινητικ3

===============================================

αγεωργ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ  ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΆΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» ΜΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

=====================================

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΕΝΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

===========================

ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ – ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΚΑΙ ΩΡΑ 6 ΜΜ.

 Με έγγραφό της η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας με αφορμή τα προβλήματα στελέχωσης της χειρουργικής κλινικής του ΓΝ Πρέβεζας και την έλλειψη εφημερεύοντα χειρουργού από το νοσοκομείο για τουλάχιστον 2 εβδομάδες το μήνα προτείνει από την 1η Μαρτίου 2016 την εκ περιτροπής εφημερία ολόκληρων των χειρουργικών τομέων του ΓΝ Πρέβεζας και του ΓΝ Λευκάδας και μάλιστα σε μόνιμη βάση, με βάθος χρόνου ετών, καθώς η συγκεκριμένη μορφή εφημέρευσης (μονές- ζυγές μέρες) θα έχει ισχύ για ένα έτος και κάθε έτος το πρόγραμμα θα εναλλάσσεται!

νοσοκ1

Πέρα από το τεχνικά ανέφικτο και ανεφάρμοστο της πρότασης ,η πρόταση κατά την άποψή μας φανερώνει δυο στοιχεία: 1. Ότι δεν υπάρχει πρόθεση ουσιαστικής ενίσχυσης σε προσωπικό του ΓΝ Πρέβεζας 2. Ότι υπάρχει πολιτική βούληση, με επίκληση της “ορθολογικότερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού”, για αρχικά εφημεριακά μόνιμη συλλειτουργία και λειτουργική συγχώνευση κλινικών και τομέων των δυο νοσοκομείων και σε κάποιο βάθος χρόνου της συγχώνευσης των δυο νοσηλευτικών μονάδων.

Θεωρούμε ότι η πρόταση που λαμβάνεται στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ασφαλούς και πλήρους παροχής υπηρεσιών υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης των κατοίκων της περιοχής, οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση του ΓΝ Πρέβεζας. Επιπλέον η συνεχιζόμενη υποστελέχωση του ΓΝ Πρέβεζας οδηγεί σε αδυναμία εφημεριακής κάλυψης με αναισθησιολόγο γιατρό του νοσοκομείου για πολλές μέρες το μήνα.

Λόγω της κομβικής σημασίας της ειδικότητας αυτής στη λειτουργία και στην ασφαλή παροχή υπηρεσιών, το νοσοκομείο οδηγείται ουσιαστικά σε λειτουργική κατάρρευση και αναδύονται κίνδυνοι ακόμη και για τη ζωή συμπολιτών μας. Κατόπιν τούτου και λόγω του επείγοντος της κατάστασης, με απόφαση της γενικής μας συνέλευσης, σας προσκαλούμε στην ανοικτή συνάντηση – σύσκεψη ενημέρωσης και συναπόφασης πολιτών, συλλόγων, σωματείων, συλλογικοτήτων και φορέων της πόλης και του νομού μας, που οργανώνουμε την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 6 μμ στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Νοσοκομείου Πρέβεζας.

===============================================

™?€‰EO 1

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α’ ΗΜΕΡΑΣ

 ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ ΩΡΑ 9.00 Μ.Μ.
 1 Euroman (22’) – ΑΡΓΥΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ – Για το έξοχο στιλιζάρισμα και την εμπνευσμένη σκηνοθεσία στον Γαβριήλ Τζάφκα – Εύφημος Μνεία Για την μουσική επένδυση
2 Έκδυσις (17’) – ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ «ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ» στην Φαίδρα Τσολίνα –  Για την εμπνευσμένη σκηνοθεσία που πραγματεύεται ένα θέμα στο μεταίχμιο ρεαλιστικού και φανταστικού
3 Joanna (9’) – Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής – στην    Μαριέττα Φαφούτη για την μουσική  της ταινίας του   Παναγιώτη Φαφούτη – Τιμητική Διάκριση  Ήχου στους Αλέξανδρο Σακελλαρίου, Περσεφόνη Μήλιου, Κώστα Βαρυμπομπιώτη  
4 Inner Land (18’) – Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου – Βραβείο Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών
5 Παλίρροιες-Το παραμύθι της Θάλασσας (11’) – Εύφημος Μνεία Για την ευαίσθητη πραγμάτευση ενός εξαιρετικά επίκαιρου θέματος στην Σταυριάννα Λίτσα   
6  Prosopon (5’)  – ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ – Για τον ευρηματικό τρόπο με τον οποίο συμπυκνώνει σε 5 λεπτά με εξαιρετική καλαισθησία μια ασυνήθιστη συνάντηση στον Θωμά Θωμά   
7 Simon Says (13’) – ΒΡΑΒΕΙΟ «ΈΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»-ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ –  Για τον συναρπαστικά ευρηματικό τρόπο με τον οποίο ένας πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης αντιμετωπίζει το θέμα της μοναξιάς στο σύγχρονο κόσμο – στον  Νίκο Τσεμπερόπουλο
8 Blue Train (15’) – Ειδικό Βραβείο Για την καλλιτεχνική αρτιότητα – Στον Μανώλη Μαυρή

======================================================

μσπ

κλπ

Γκάιντες λαλούν

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση εθνογραφικού ντοκιμαντέρ με θέμα τις γκάιντες και τους γκαιντατζήδες του Έβρου, από τον ερευνητή- δημιουργό του ντοκιμαντέρ κ. Χάρη Σαρρή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας, την Τετάρτη 24 Φλεβάρη, στις 20.00 στo Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας (πρώην «Όαση»).

Το εθνογραφικό ντοκιμαντέρ πραγματεύεται το αερόφωνο μουσικό όργανο που λέγεται γκάιντα και «λαλούσε» στον Έβρο μέχρι τα χρόνια του 1960. Γύρω από αυτό το όργανο πλέκονται χοροί, τραγούδια, δρώμενα αλλά και ανθρώπινες ιστορίες της εποχής. Ο καιρός όμως άλλαξε, ο εμφύλιος πόλεμος, η μετανάστευση και το πνεύμα των «μοντέρνων καιρών» αποσάθρωσαν τον «βιότοπο» του οργάνου. Έτσι, η γκάιντα παραμερίζεται ως ένα μέρος ενός κόσμου του οποίου οι περισσότεροι ήθελαν να ξεφύγουν…

Στην ταινία «Γκάιντες λαλούν» δυο γκαιντατζήδες της παλαιάς γενιάς ξεδιπλώνουν την ιστορία τους, και μιλάνε για τα χρόνια της «εκκωφαντικής σιωπής» του οργάνου και αγωνιούν για το μέλλον του. Από την άλλη πλευρά, νέοι μουσικοί αποφασίζουν να πιάσουν το νήμα μετά από δύο γενιές σιγής.

Θα συνεχίσουν, άραγε, οι γκάιντες να λαλούν;

Μετά από την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με το θέμα του ντοκιμαντέρ, όπως επίσης και με το πώς γυρίζεται ένα ντοκιμαντέρ. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής με Λαούτα, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Μουσικού Σχολείου, Πέτρου Τσολάκη.

Τίτλος ταινίας: Γκάιντες Λαλούν * Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κιτσικούδης * Σενάριο: Δημήτρης Κιτσικούδης – Χάρης Σαρρής * Έρευνα πεδίου – επιστημονική επιμέλεια: Χάρης Σαρρής * Διάρκεια: 30 λεπτά * Έτος δημιουργίας: 2012

===============================================

σταρ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΦΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Μια ταινία που δυστυχώς εξακολουθεί να είναι πάντα επίκαιρη. ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ από τις 6.30 μ.μ. Νέα προβολή του CINE- SOS T.E. – ΠΑΤΗΣΙΩΝ 48 – 4ος ΟΡΟΦΟΣ – Διάρκεια: 59′  – ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το ντοκυμαντερ του Μανώλη Ανδριωτάκη που προβλήθηκε στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, το 2010 κι έλαβε την 3η θέση στην ψηφοφορία του κοινού  Ο αγώνας ενεργών πολιτών που έχασαν τα παιδιά τους εξαιτίας διαφημιστικών πινακίδων, ενάντια στο Καθεστώς των διαφημιστικών πινακίδων. Ενώ η υπαίθρια διαφήμιση έχει κριθεί παράνομη απ’ το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας, οι άμεσα εμπλεκόμενοι, απ’ τις διαφημιστικές εταιρείες, μέχρι τους Δήμους και τα πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να μην εφαρμόζουν το Νόμο, θέτοντας διαρκώς τη ζωή των οδηγών σε κίνδυνο.   

Στην προβολη θα παραστει και ο δημιουργός της ταινίας και θα ακολουθήσει συζητηση για το πως διαμορφωνεται σήμερα η κατάσταση.  Η προβολή θα ξεκινησει στις 7 μ.μ.

*

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 4ΗΣ ΦΛΕΒΑΡΗ 2016 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

εμπορ

 *

Όπως σας το είχαμε διαβάσει εμείς για σας…

Μοροζ

Κλικάρετε εδω: Mourezinis_2

*

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΕΛ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

===========================

0

1ο Διαδημοτικό Συνέδριο Πολιτισμού του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ υπό την αιγίδα της Κ.Ε.Δ.Ε

Με όχημα τον Πολιτισμό, τα Γράμματα και τις Τέχνες παίρνουμε την πρωτοβουλία ως Αυτοδιοίκηση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια νέα διαδημοτική προσπάθεια για τη βελτίωση της γνώσης και διάδοσης του πολιτισμού, την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη δημιουργία νέων προοπτικών που θα προβάλλουν την Ελλάδα και τις αξίες του Πολιτισμού διεθνώς. Αξιοποιούμε για τον σκοπό αυτό την πολυετή προσφορά και εμπειρία του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και επεκτείνουμε τις πρωτοβουλίες μας σε νέα πεδία δράσεων και συνεργασιών, αναδεικνύοντας την Πολιτιστική Δημιουργία σε ισχυρό δίκτυ κοινωνικής συνοχής, ανθρωποκεντρικής λογικής και διαδημοτικής ανάπτυξης. Ενώνουμε τις δυνάμεις για τη δημιουργία ενός νέου ευέλικτου φορέα επικοινωνίας, προβολής και αξιοποίησης κάθε μορφής καλλιτεχνικής έκφρασης, με σκοπό την ανταλλαγή πολιτιστικών δομών, τη διοργάνωση διαδημοτικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και την ανάδειξη των Δήμων σε μοχλούς ανάπτυξης και προβολής των τοπικών κοινωνιών. Εγκαινιάζοντας τη δημιουργία του Τομέα Πολιτισμού του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ διοργανώνουμε το 1ο Διαδημοτικό Συνέδριο Πολιτισμού υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε) την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στις 10.45 στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.

==============

ΠΑΜΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 2015

 =============

Στίξτε εδώ για να δείτε ένα ενδιαφέρον άρθρο του Φάνη I. Κακριδή στη

«Φιλολογική»,

Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2015, τεύχος 131, έτος 33, ΠΕΦ, σελ. 2-4. Ιστοδελίδα: www.p-e-f.gr

Mous_gymn1

«Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΠΟΤΕ»
Αυτό μας λέει το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας με το σημερινό του δελτίο Τύπου, που μας διαβίβασε η φίλη Ελένη Συνεσίου.

Και συνεχίζει: «Έχει έντονη παρουσία στα δρώμενα της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής». Πραγματικά, μετά την πρόσφατη επιτυχημένη εμφάνιση δύο μουσικών συνόλων (20-21/ Ιουνίου 2015) στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, το ΜΣΠ θα ανοίξει με το σύνολο κρουστών (υπό την καθοδήγηση του ακούραστου και εμπνευσμένου μουσικού Θόδωρου Τόλη), το 33ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών της Πρέβεζας που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 5 Ιουλίου 2015.
Εξάλλου, το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας συμμετείχε στα «Εόρτια Μουσικών Σχολείων 2015» που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουνίου στην Πλακάδα του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα, μαζί με τα Μουσικά Σχολεία Άρτας και Κέρκυρας.
Όπως μαθαίνουμε στο δελτίο Τύπου, η συναυλία των Μουσικών Σχολείων ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και το κοινό υποδέχτηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό το Σύνολο Κρουστών και το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του πρεβεζάνικου σχολείου. Αυτά έγιναν με επιμέλεια του καθηγητή κρουστών Θόδωρου Τόλη.
Ας προσθέσουμε πως το Σύνολο Κρουστών, λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας, παρήλασε (βλ. εικόνα) στο κερκυραϊκό Λιστόν και εντυπωσίασε με το δυναμισμό και την εξαιρετική του εμφάνιση.

*

Indep01Δυστυχώς ο πόλεμος συνεχίζεται (Από το σημερινό THE INDEPENDENT, 26/6/2015). Του Dave Brown. Πάντως η εφημερίδα The Guardian (5/6/2015) έχει ένα θετικά ελληνικό πρωτοσέλιδο.  Φυσικά, με πολύ αυστηρή ανάλυση.

Tsipr_Guard22

*

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

Mous01

Ο Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας μας ενημερώνει:

Ομάδα Αθηναίων συνταξιούχων επιστημόνων, συνοδευόμενη από τον Χημικό Μηχανικό κ. Ευάγγελο Κυτίνο, επισκέφθηκε στίς 20-06-2015 το Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου. Οι έμπειροι και (ορισμένοι) ειδικοί επιστήμονες έμειναν ενθουσιασμένοι από το μικρό μέν αλλά πλούσιο Μουσείο σε εκθέματα και δήλωσαν ότι το 50-70% εξ αυτών δεν τα είχαν ξαναδεί!

Με την ευκαιρία αυτή, ο ιδρυτής του μουσείου επισυνάπτει μερικές φωτογραφίες από την επίσκεψη και ορισμένα εκθέματα πού «είναι κάπως κρυμμένα». Το κάνει γιά τους φίλους που δεν έχουν κάνει ποτέ επίσκεψη επειδή «δεν έχουν χρόνο»…

Ο εικονιζόμενος πίνακας είναι του Αντωνίου Πεντσίδη: «’Ερως, Άδωνις και Αφροδίτη» — Αντίγραφο του Francois Boucher (1998).

*

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΑΡΘΡΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ»

Vivlio

*

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ  TOY ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

(10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015)

empor2*

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

*

The Courier of UNESCO

*

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΛΛΑ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

*

Η ΠΡΕΒΕΖΑ ΜΙΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

***

Tshirts

ΔΙΑΒΑΣΤΕ TO CHARLIE HEBDO τ. 1178 της 14 ΙΑΝ 2015

*

Προγραμμα__Χριστουγεννιατικης_Εκδηλωσης του Μουσικού Σχολείου της Πρέβεζας 

summerschoolΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ SUMMER (2015) SCHOOL ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

*

Eκκληση για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για το Κομπάνι (2)

* pasev1

lez1

Για το Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Οκτωβρίου 2014 εδώ

ή εδώ   και εδώ.

panteios3

Prosklisi_Kyriazis_Public Bolou

===========================================

ag_georg

===========================================

Nar1

===========================================

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ «AΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» ΣΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 021014 (2)

===========================================

aigypt1

ΛΓ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΑΡΤΑΣ

ΔΥΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

============================================

pansel4

MUSEUM OF ARTS AND SCIENCES OF EPIRUS

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νύχτα στό Μουσείο Τεχνών Επιστημών Ηπείρου με πανσέληνο

Αγαπητοί φίλοι

Εχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, κάθε Αύγουστο που έχει Πανσέληνο, να είναι ανοιχτά τα Μουσεία τη νύχτα (21.00-24.00) με διάφορες εκδηλώσεις. Το Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου συμμετέχει στην εκδήλωση αυτή γιά ένα παραπάνω λόγο. Είναι από τα ελάχιστα Μουσεία της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός αστικού περιβάλλοντος, με ανύπαρκτο εξωτερικό φωτισμό, με αποτέλεσμα κάθε βράδυ να έχουμε ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα του έναστρου ουρανού. Ετσι λοιπόν την ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014 σας προσκαλούμε στό Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου, στά Φλάμπουρα Πρέβεζας ώρα 21.00-24.00 γιά μιά βραδιά χαλάρωσης στόν έναστρο ουρανό με πανσέληνο. Υπάρχει πάρκιγκ γιά 100 αυτοκίνητα.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ. Θα έχουμε:

* Θέσεις καθημένων στόν κήπο 30. Τραπέζια 12

* Ηλεκτρονική Μουσική από STEREO

* Ζωντανή Ηλεκτρονική Μουσική από Synthesizer από τον Αλέξη Ζάκα

* Κυάλια και πιθανώς Τηλεσκόπια όρασης των πλανητών και των άστρων. Οσοι έχουν μεγάλα κυάλια και Τηλεσκόπια να τα φέρουν.

* Ενα στρώμα στόν κήπο, όπου ξαπλωμένοι μπορείτε να απολαύσετε επίπεδα τον έναστρο ουρανό!!!

* Δωρεάν επίσκεψη στα εκθέματα του Μουσείου  ΝΥΧΤΑ

* Μπύρες και αναψυκτικά με 1 Euro

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ!!!

Ο Διευθυντής

Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας

============================================

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Asfalisi7

============================================

θΕΜΑΤΑ

θΕΜΑΤΑ 30-5-14 1

θΕΜΑΤΑ 30-5-14 2

============================================

κυανακτ

============================================

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2014

============================================

Δελτίο Τύπου της 15ης Φεβρουαρίου 2014

============================================

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

============================================

ika_drom

============================================

kyanakt3 3η παρέμβαση φορέων πολιτισμού Πρέβεζας

============================================

Sapfo8

============================================

 Δελτίο Τύπου της 19ης Φεβρουαρίου 2014

============================================

Δελτίο Τύπου της 15ης Φεβρουαρίου 2014

============================================

ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 17ης Φεβρουαρίου 2014

============================================

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ, ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

[ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΕ ΦΑΣΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ («Non paper»)]

Συνδημότισσες – Συνδημότες

Με την ευκαιρία της προετοιμασίας των δημοτικών εκλογών, επικοινωνούμε μαζί σας στη σημερινή φάση της κρίσης της ελληνικής κοινωνίας. Κρίσης που προέκυψε από τις καταστροφικές αντιλαϊκές και αντεθνικές μεθοδεύσεις των μνημονιακών πολιτικών και την ανάδυση (ή προώθηση) φασιστικών-νεοναζιστικών φαινομένων στην ελληνική κοινωνία και στην Πρέβεζα.
Οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, που κυριάρχησαν, παραχωρώντας το φυσικό περιβάλλον, τη δημόσια περιουσία, το δημόσιο χώρο και τις κοινωνικές υπηρεσίες στην ιδιωτική κερδοσκοπία-κερδοφορία, δημιούργησαν στην χώρα καταστάσεις οικονομικής και κοινωνικής ερήμωσης, μεγέθυναν την κοινωνική αδικία και εξανέμισαν κάθε προσδοκία για μια καλύτερη ζωή.
Υπεύθυνες για τη σημερινή απάνθρωπη κατάσταση είναι οι δικομματικές κυβερνήσεις και οι συνεργάτες τους, που συγκρότησαν ένα αντιδημοκρατικό πολιτικό δίκτυο θεμελιώνοντάς το σε ένα καλπονοθευτικό μονοκομματικό εκλογικό σύστημα, το οποίο τροφοδότησαν με την πελατειακή διαφθορά και με στόχευση την αναπαραγωγή της εξουσίας τους και τα οφέλη των δικτυωμένων πολιτικών και οικονομικών συνεργατών τους, στη χώρα και στην Πρέβεζα.
Θύμα αυτών των πολιτικών δράσεων υπήρξε και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ταυτόχρονη εφαρμογή των μνημονίων και η εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» οδήγησε την Τ.Α. σε πλήρη απαξίωση και μαρασμό, αφυδάτωσε περισσότερο το θεσμό από τον ενεργό ρόλο του με συμμετοχή των πολιτών και ενίσχυσε παραπέρα την εξάρτησή της από την κεντρική εξουσία. Η πόλη δεν διανοείται πια να λειτουργεί σαν αυτοδιοικούμενη κοινότητα αφού γίνεται κατεχόμενο έδαφος, ενώ ο φασισμός καραδοκεί.
Η στέρηση πόρων που είχαν θεσμοθετηθεί για τους δήμους, πριν ακόμα εφαρμοσθεί το μνημόνιο, αλλά κυρίως και στην περίοδο του μνημονίου, και η αδυναμία να επινοηθούν οριζόντιες ανακουφιστικές κοινωνικές δράσεις, οδήγησε σε αδυναμία να επιτελέσουν αυτοί τις βασικές τους λειτουργίες. Τους μεταφέρθηκαν νέες αυξημένες αρμοδιότητες, ενώ οι πόροι τους συρρικνώθηκαν απελπιστικά.
Ο στόχος ήταν διπλός: Να «μπαλώσει» η Τ.Α. τη δημοσιονομική «εξυγίανση» του Κράτους με μείωση μισθών των εργαζομένων, απολύσεις, διάλυση κοινωνικών υπηρεσιών όπως παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι κ.λπ., και με παράδοση κερδοφόρων δημοτικών αρμοδιοτήτων στο αδηφάγο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, να πληρώσουν τη διαφορά οι δημότες είτε με αυξημένα τέλη, είτε με ελλιπείς υπηρεσίες, αλλά τελικά και με τα δύο ή και με την ίδια τους τη ζωή. Μια περίληψη όλων αυτών βλέπουμε εμείς οι Πρεβεζάνοι και στην κατάντια του νοσοκομείου.
Για να αντισταθεί στη στημένη αυτή μέγγενη, η δημοτική αρχή δεν πρέπει να παρακολουθεί αμήχανη τα γεγονότα και το έγκλημα που συντελείται από την κεντρική εξουσία σε βάρος της Τ.Α. και της περιφέρειας. Αντί αυτή να αρκεστεί σε ευχολόγια ή αποφάσεις που ποτέ δεν υλοποιούνται, πρέπει να συμπαραταχθεί με τους δημότες και τους εργαζόμενους (παντού αλλά και στο Δήμο και στις δημόσιες υπηρεσίες) για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Να διαμορφώσει διεκδικητικό πνεύμα και καθοδηγητικό κοινωνικό κίνημα με στόχο την προστασία των δημοτών και την εξασφάλιση των στοιχειωδών μέσων σε όλους.
Ο Δήμος Πρέβεζας πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής πρότασης που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και τις προοπτικές της περιοχής, να πιστέψει στην δυναμική της διεκδίκησης και την αξία της κοινωνικής συνεργασίας, ώστε να απαγκιστρωθεί από τις κατακόρυφες πολιτικές και τις οριζόντιες σχέσεις, που έφεραν την κοινωνία της πόλης μας και της δημοτικής μας περιφέρειας στο σημερινό απαράδεκτο χάλι.
Σήμερα όλο και περισσότερο οι δημότες πρέπει να αισθανθούν ότι η ανατροπή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών που επικράτησαν στην Πρέβεζα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή της πορείας. Αυτή η ανατροπή πρέπει να εκφρασθεί καθαρά στις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης για την τοπική αυτόδιοίκηση. Αποτελούν, άλλωστε, τη μοναδική μας θεσμοθετημένη τοπική πολιτική δυνατότητα.
Εμείς οι δημότες, που ζούμε καθημερινά την ένταση της αφόρητης κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης, πρέπει να πάρουμε την πρωτοβουλία για συνένωση δυνάμεων με στόχο την αλλαγή σελίδας στα δημοτικά πράγματα της πόλης. Καταθέτουμε εδώ τους παρακάτω άξονες δράσης, που μπορούν να αποτελέσουν τα σημεία συνάντησης ενεργών δημοτών με παρουσία στα δημόσια πράγματα, συλλογικών φορέων και δημοτικών παρατάξεων:

 • Υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών δικαιωμάτων: τροφής, στέγης και περίθαλψης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, δημόσιου χώρου και μετακίνησης στην πόλη και στην ύπαιθρο, επικοινωνίας και πολιτισμού, νερού και φυσικού περιβάλλοντος, και κάλεσμα σε αγωνιστική συνεργασία φορέων και δημοτών για τη διεκδίκηση της καθολικότητας αυτών των δικαιωμάτων με κεντρικό πρόταγμα το δημόσιο νοσοκομείο. Διεκδικούμε τη ζωή.
 • Υπεράσπιση της δημοτικής περιουσίας και της διαφύλαξής της καθώς και του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος από την ιδιωτικοποίηση και την ιδιωτική καταστροφή και εκμετάλλευση, όποια και αν είναι τα συμφέροντα που εποφθαλμιούν το δημόσιο δημοτικό χώρο.
 • Σύναψη ενός τοπικού κοινωνικού συμφώνου ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας, σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της οικονομίας, με αναγνώριση των δικαιωμάτων και προστασία των μικρών επιχειρήσεων και εθελοντική ένταξή τους σε συνεργατικά και συνεταιριστικά σχήματα προμηθευτών και καταναλωτών.
 • Επιδίωξη της επιχειρησιακά και κοινωνικά άριστης λειτουργίας της Δημοτικής Ύδρευσης, των Κοινωφελών Δημοτικών Υπηρεσιών, του Λιμενικού Ταμείου, της Αποκομιδής και Διαχείρισης των Απορριμμάτων. Ιδιαίτερα η τελευταία να γίνεται από νοικοκυριά και Δήμο με σεβασμό του άλλου, του περιβάλλοντος, του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου και του δημόσιου χαρακτήρα αυτής της δραστηριότητας.
 • Απαίτηση στη διαμόρφωση ενός εθνικού αποκεντρωμένου πλαισίου άσκησης κοινωνικής πολιτικής από την Αυτοδιοίκηση, με θεσμικά κατοχυρωμένη λειτουργία και διασφαλισμένους πόρους με εφαρμογή του Συντάγματος, ώστε να προηγείται της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων η μεταβίβαση των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων με πρόταξη της πρόληψης, σε ό,τι αφορά την υγεία.
 • Συμπαράταξη υπέρ της οργάνωσης και της στήριξης δομών κοινωνικής αλληλεγγύης μαζί με τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες στην πόλη και την ύπαιθρο. Ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Δήμου, με παράλληλη υποστήριξη της δράσης αυτοδιοικούμενων δομών για επικοινωνία, αλληλοβοήθεια, προστασία της σωματικής ακεραιότητας και της σωματικής και ψυχικής υγείας και της ζωής, με την αποτροπή των αποτελεσμάτων της ανομίας, της ανέχειας, της ανασφάλειας και κάθε μορφής αποκλεισμού.
 • Υποστήριξη δομών τέτοιων όπως το κοινωνικό ιατρείο – φαρμακείο, το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό εστιατόριο, το κοινωνικό φροντιστήριο μαθημάτων και γλωσσών, των συλλογικών εστιάσεων, ιδιαίτερα σε σχολικούς και εργασιακούς χώρους, των κινημάτων παραγωγών για διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, στο κέντρο της πόλης και σε άλλες συνοικίες και σε μονάδες συλλογικής εστίασης.
 • Αγώνας για την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και την αντίσταση στις διαλυτικές ρυθμίσεις για την εφεδρεία και τις απολύσεις, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών. Αντιπαράταξη στις νομοθετικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και την απόλυση των Ιδιωτικού Δικαίου Εργαζομένων σ’ αυτές.
 • Καταγγελία του υφισταμένου συστήματος εκλογής-προικοδότησης της δημοτικής αρχής, (στην οποία δωρίζονται τα 3/5 των εδρών για συγκρότηση τεχνητής πλειοψηφίας, πράγμα που αποκλείει κάθε έννοια αναλογικής λαϊκής εκπροσώπησης και κάθε ενδεχόμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης και κοινωνικής διαβούλευσης) και διεκδίκηση της αντικατάστασής του από την απλή αναλογική σε όλα τα επίπεδα εκλογής της Τ.Α. και όχι μόνο.

Ήρθε η ώρα

 • Να σχεδιάσουμε την εφαρμογή τοπικού προγράμματος ανάπτυξης αξιοποιώντας τις δυνατότητες της περιοχής σε κηπευτικά, αλιευτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, με ικανοποίηση αιτημάτων για ενδεχόμενη ενεργειακή αναβάθμιση της δημοτικής περιφέρειας, προστασία του Αμβρακικού και προβολή του λιμένος, που θα διευκολύνουν την επιτόπια παραγωγή και μεταποίηση καθώς και τη μεταφορά.
 • Να προωθήσουμε την ισότιμη συμμετοχή ολόκληρης της δημοτικής περιφέρειας και των παρατημένων οικισμών της  στα δημοτικά πράγματα με πρόγραμμα τακτικών συνεδριάσεων των δημοτικών οργάνων στους δημοτικούς χώρους των πρώην Δήμων Λούρου και Ζαλόγγου και άλλων πρώην κοινοτήτων.
 • Να προωθήσουμε συμμετοχικό μοντέλο λειτουργίας και ανασυγκρότησης του Δήμου, διαφανών διεργασιών και αμφίδρομων σχέσεων της δημοτικής αρχής με τους πολίτες σε αντίθεση με το δημαρχοκεντρικό – παραγοντικό μηχανισμό λειτουργίας των τελευταίων τετραετιών και την υφιστάμενη αντιδημοκρατική και αδιαφανή διαδικασία ψήφισης-έγκρισης-απόρριψης προϋπολογισμών, ισολογισμών και άλλων θεμάτων με αλαζονικό «ΝΑΙ-ΟΧΙ».
 • Να κάνουμε το δημόσιο χώρο της πόλης «κοινό σπιτικό» και το δημαρχείο «σπίτι του δημότη» και να προτείνουμε παροχή χώρων στους δημότες, τους δημοτικούς συμβούλους, στους δημόσιους λειτουργούς και τους λειτουργούς των ΜΜΕ (για την παρακολούθηση των διεργασιών και των συνεδριάσεων όλων των δημοτικών οργάνων) και δημοκρατική κοινωνική και πολιτική αναβάθμιση της δημοτικής ραδιοφωνίας.

Πιστεύουμε ότι η διεκδίκηση των παραπάνω διαμορφώνει μια αγωνιστική πρόταση που μπορεί να συμπληρωθεί για να αντισταθούμε στην εθνική και τοπική επίθεση κατάλυσης της Τ.Α. και τη διάδοση των φασιστικών ιδεωδών στη χώρα και στην Πρέβεζα, πόλη και ύπαιθρο, και να αποτρέψουμε την περαιτέρω μετατροπή της Τ.Α. σε γραφειοκρατικό-δημαρχιακό μηχανισμό επανεκλογής και υποκατάστημα της κεντρικής διοίκησης.
Ας συγκροτήσουμε λοιπόν μέτωπο της Τ.Α., των εργατικών, επαγγελματικών και επιστημονικών σωματείων, των φορέων ανέργων και απολυμένων, των συνεταιρισμών, των συνελεύσεων των συνοικιών και των συνελεύσεων των πρώην κοινοτήτων, που θα αντισταθεί στην νεοφιλελεύθερη επίθεση, θα συμβάλει στη δημοκρατική ανατροπή της σημερινής κατάστασης, θα αναζωογονήσει τη συλλογική ελπίδα για το αύριο.
Ας ξεκινήσουμε σήμερα με στόχο τη δημιουργία μιας ανοιχτής, λαϊκής, δημοτικής συμμαχίας ανεξάρτητα από προσωπικές πολιτικές αφετηρίες, σταθερά προσανα-τολισμένης στη διεκδίκηση μιας πρότασης ζωής για το δήμο, την πόλη μας και την ύπαιθρο.
Ας καλέσουμε τώρα σε συστράτευση όλους τους δημότες. Από παθητικοί δέκτες να γίνουμε συνδημιουργοί της ζωής που μας αξίζει.

============================================

dnl

 

============================================

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ TOY EMΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΜΑΓΑΖΙΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΗ 2013

============================================

kiker

============================================

============================================

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ» ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ»

============================================

αφισα Καβαφησ

============================================

               Μουσείο Τεχνών και Επιστημών — Δείτε δώ  την  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

============================================

8dfdff0

============================================

2013

============================================

dikef

Ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ

============================================

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

============================================

Η ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΒΙΑ ΜΑΜΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ

============================================

Εισήγηση του Γιάννη Ρέντζου στο 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ – Ποδηλατοδρόμιο ΟΑΚΑ – Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 – Διοργάνωση SOSTE

============================================

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 28ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

============================================

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ «ΚΑΤΑΛΗΨΗ» ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ

============================================

Διαβάστε εδώ για τη 17η Ιουνίου 2013 Ημέρα κατά της Ερημοποίησης

============================================

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 26oυ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Ο.Κ.Λ.Ε.

============================================

ΜΙΑ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΤΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΜΠΑΤΣΟΣ

============================================

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ

27-5-2013 KAI THΣ ΕΙΔΙΚΗΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ

============================================

Ένα πρεβεζάνικο «μανιφέστο» για την ποδηλατοπορεία της 19ης Μαΐου 2013

============================================

afiseta 1952013

============================================

poster-2013

============================================

Πρόγραμμα εορτασμού εθνικών αγώνων και επετείου συντριβής του ναζισμού και του φασισμού 9ης Μαΐου 2013

============================================

Δελτίο Τύπου του βουλευτή Κώστα Μπάρκα για την παρουσία της «Χρυσής Αυγής» στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας

============================================

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ              29-4-2013

============================================

Πρόγραμμα  του εορτασμού  της Ημέρας Φιλελληνισμού και  Διεθνούς Αλληλεγγύης την Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

============================================

elmesepe

============================================

Συμπαράσταση στους πρώην εργαζόμενους των Κλωστηρίων Πρέβεζας και τον Άλκη Λορέντζο.

============================================

Συναυλία της Ελεονώρας Αποστολίδη Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

============================================

Xalkidiki

============================================

Η

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

21η Μαρτίου

============================================

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ κ. ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΜΑΛΕΤΡΗ

============================================

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

============================================
ΑΝΤΙ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Στην μνήμη του Γεωργίου Μπάκα οι οικογένειες Βασίλη Λαζάρου και Παναγιώτη Νίκα προσέφεραν αντί στεφάνου 50 ευρώ η κάθε μια στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας.

=============================================

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

=============================================

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την ΗΠΕΙΡΟ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑ-ΛΟΥΡΟΣ-ΖΑΛΟΓΓΟ

=============================================

3afiseta

=============================================

Θεατρικό Παραμύθι από το Κοινωνικό Ιατρείο.

=============================================

Σχετικά με την αρωγή των εφοπλιστών: η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

=============================================

ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΪΤΑΝ ΠΑΖΑΑΡ

ΣΤΟ 

ΙΚΑΠ-MΠΑΖΑΡ

=============================================

spartiotis

=============================================

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΦΟΡΕΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

=============================================

ΑΓΓΕΛΙΑ – ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΟΥ 

=============================================

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΚΑΙ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2012

=============================================

KOITΑΞΤΕ ΕΔΩΜε επιτυχία ξεκίνησαν οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Πρέβεζας για τέταρτη συνεχή χρονιά μετά την επαναδραστηριοποίησή της.

 =============================================

=============================================

=============================================PsPrev1

[ΔΕΙΤΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ]

========================================

vol_pol_them_fev10

=============================================

dollar3

1 Response to ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s