===============================
ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΓΙΝΟΣΚΑΛΑΣ
===============================
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ – ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ
Δυο συγγραφείς, από τους οποίους ο Σάκης Αλμπάντης δικηγορεί στην πόλη μας Πρέβεζα, και ο ομότεχνός του, Αντώνης Ξυλουργίδης, στην Έδεσσα, κάνουν μια ενδιαφέρουσα «κατάθεση» στο δικαστήριο της κοινής γνώμης. Μπροστά, δηλαδή, στο εθνικό ακροατήριο όλων εκείνων που είναι έτοιμοι να στρατευτούν για το κοινό καλό, αρκεί να ακούσουν μια επιχειρηματολογία βιωμάτων, ήθους και καθαρής λογικής.
Με το βιβλίο που τιτλοφορείται «Σκέπτομαι, άρα υπάρχω», το φιλοσοφικό καρτεσιανό αξίωμα «Cogito ergo sum» για την ύπαρξη και την ανυπαρξία του κοινωνούντος ατόμου, αυτού που αμφιβάλλει για τις δικές του βεβαιότητες, οι συγγραφείς ανατέμνουν ένα πλήθος από ζητήματα της σύγχρονης πολιτικής, θεσμικής, οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας και μας προσφέρουν τις δικές τους απαντήσεις.
Δεσμευμένοι από τον δικό τους τίτλο, ακολουθούν στην έκθεσή τους μια λογική πορεία τεκμηρίωσης, κρίσεων και συλλογισμών με αξιοποίηση πολυάριθμων στοιχείων που αντλούν από την παγκόσμια ιστορία, τη διεθνή πολιτική επικαιρότητα, τις εθνικές μας περιπέτειες, τις προσδοκίες και τις διαψεύσεις της Μεταπολίτευσης, την πάντα αμφισβητούμενη πολιτειακή θεσμική μας θωράκιση, την επιστημονική έρευνα και εκλαΐκευση καθώς και από τη διεθνή κινηματική δράση σε θέματα οικονομίας, περιβαλλοντικής στράτευσης και ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Οι δύο συγγραφείς διαυγάζουν πληθώρα θεμάτων και μάλιστα δομούν το κείμενό τους πολύ διδακτικά. Και ενώ μας διδάσκουν, είναι βέβαιο πως στόχος τους δεν είναι ούτε να μας δασκαλέψουν, ούτε «να μας τα πουν». Τα ψέλνουν βέβαια σε κάποιους. Κάποιους από εμάς. Εξάλλου, το λογικό συστηματικό πλαίσιο του βιβλίου επιτρέπει στον καλόπιστο αναγνώστη να κάνει, αν θέλει, τη δική του εποικοδομητική ανατροπή, σε όσα σημεία έχει τις αντιρρήσεις του.
Ομολογώ πως, διαβάζοντας το βιβλίο, έμαθα πράγματα και χάρηκα που είδα προεκτάσεις, συνδέσεις και συνθέσεις. Ευχαριστώ λοιπόν τον Σάκη που μου έκανε την τιμή να μου αφιερώσει ένα αντίτυπο, που διάβασα με πολύ μεγάλο κέρδος. Και σε άλλα με υγεία, παιδιά. Τίμια και αγωνιστικά, πάντα.
===============================
ΟΙ ΔΡΑΣΚΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΠΟΥΛΙΑΣΗ
Μια πρεβεζάνα ιατρός γράφει το μυθιστόρημα της υπέρβασης
Τρεις γυναίκες σε τρεις εποχές που επικαλύπτονται μερικά και καταλαμβάνουν έναν ολόκληρο αιώνα, από το 1886 μέχρι το 1986, χρειάστηκε σε κάποια στιγμή της ζωής τους να κάνουν τις «δρασκελιές στο φως». Με αφετηρία αυτό το ιδεώδες και με πλούσιο υλικό από την ίδια της τη ζωή (βίο ευθύνης και στράτευσης, από όσο ξέρουμε), η Άννα Πουλιάση, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πρέβεζα, αλλά έφυγε νωρίς από την πόλη λόγω των μεταθέσεων του πατέρα της και των μετέπειτα σπουδών της στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, κατέθεσε πριν από καιρό την ενδιαφέρουσα πρώτη της συγγραφική προσπάθεια.
Το βιβλίο μοιάζει αυτοβιογραφικό αφού η ηρωίδα γεννιέται λίγο από τη συγγραφέα, πριν ξεσπάσει ο ελληνοϊταλικός πόλεμος και ενώ θα αρχίσουν να εξελίσσονται τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα της εποχής όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Εμφύλιος. Αυτά θα σημαδέψουν τις αναζητήσεις της και τους προβληματισμούς της και θα διαμορφώσουν την ιδεολογία της. Άλλωστε, με την πρώτη ευκαιρία, θα λάβει ενεργό μέρος στους φοιτητικούς αγώνες του 1-1-4, στη ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας που επακολούθησε την άγρια δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και στον αντιχουντικό αγώνα. Μαζί με τα ιδιαίτερα δικά της προσωπικά βιώματα από προδοσίες και διαψεύσεις προσδοκιών, οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί της αγώνες θα την οδηγήσουν στην δική της προσωπική ωρίμαση ώστε να διεκδικήσει το δικαίωμα της δημιουργίας, για να κάνει, όπως και όλη η γενιά της, μια δρασκελιά στο φως.
Όπως είπαμε η Άννα Πουλιάση γεννήθηκε στην Πρέβεζα όπου τελείωσε το δημοτικό. Έζησε στην Αθήνα τα εφηβικά της χρόνια και όταν αποφοίτησε από το Αρσάκειο Αθηνών σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το 1968 αναγκάστηκε, λόγω της δικτατορίας, να φύγει από την Ελλάδα στο Λονδίνο ενώ στη συνέχεια της προσφέρθηκε θέση παιδιάτρου στο Κρατικό Νοσοκομείο της Βεγγάζης (Λιβύη), μέχρι την επικράτηση του Καντάφι το 1969. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ελβετία και ειδικεύτηκε στην παιδιατρική στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Λουκέρνης και στην Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική της Βασιλείας, ενώ με την πτώση της δικτατορίας επέστρεψε το 1974 στην Αθήνα και εργάστηκε αρχικά στο ΙΚΑ και μετά στο ΕΣΥ, ως γιατρός και διευθύντρια σε διάφορα νοσοκομεία, έως το 2006.
Η Άννα λέει «Δεν είναι εύκολο να κάνουμε αυτήν τη δρασκελιά… Όμως αυτή η κρίσιμη εποχή που ήρθε τώρα στην Ελλάδα είναι μια εποχή που μας απομακρύνει εκ των πραγμάτων από τις υλικές επιδιώξεις που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια από τον τρόπο ζωής, μέχρι το πλησίασμα των ανθρώπων. Πιστεύω ότι θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια περισσότερο πνευματική ζωή από ό,τι είχαμε έως τώρα. Γιατί αυτή η εποχή μάς αναγκάζει να κάνουμε αυτήν την υπέρβαση. Πρέπει να στραφεί κανείς προς τον εαυτό του, να τον ψάξει λίγο περισσότερο και να βρει τη δύναμη να κάνει την υπέρβαση, να κάνουμε τη δρασκελιά στο φως».
ΕΚΔΟΣΕΙΣ:
Πολύτροπον
ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ:
http://chaniaevents.gr/parousiasi-bibliou-draskelies-sto-fws-tis-annas-pouliasi-554
Ελένη Φουντουλάκη: http://www.haniotika-nea.gr/krisi-mas-anagkazi-na-kanoume-tin-ipervasi/
******************************************************************************
===============================
ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1929 ΚΑΙ 2008
Μια μελέτη από την Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας)
Η έκδοση περιλαμβάνει δώδεκα κείμενα διεπιστημονικού χαρακτήρα που πραγματεύονται το σύνθετο φαινόμενο των δύο μεγάλων οικονομικών κρίσεων της σύγχρονης ιστορίας μας, του 1929–32 και την πρόσφατη του 2008 που διαρκεί έως τις μέρες μας, και τη σχέση τους με τους νέους. Το βιλίο μελετά λοιπόν τα αίτια, τις εκδηλώσεις και τις μορφές των κρίσεων και τις επιπτώσεις τους στην ελληνική νεολαία, ενώ, παράλληλα, φωτίζονται όψεις της αντίστοιχης νεανικής αντίδρασης και συμπεριφοράς.
Οι δύο ιστορικές περίοδοι εξετάζονται παράλληλα με επίκεντρο τις έννοιες κρίση και νεολαία μέσα στην ιστορικότητά τους. Η κρίση νοείται κυρίως ως οικονομική, αλλά δεν παραβλέπεται και η κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τις οικονομικές της συνέπειες. Ενδιαφέρον στις δύο περιπτώσεις που μελετώνται στην έκδοση είναι η διαπλοκή των χρονικοτήτων που επιφέρει η κρίση στο πολιτικό σύστημα και στη διακυβέρνηση, στα επαγγέλματα και στις συνθήκες ζωής των ανθρώπων, στις κοινωνικές τάξεις και στον επαναπροσδιορισμό τους, στους θεσμούς και στο κράτος.
Επιμέλεια έκδοσης: Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος, Δέσποινα Παπαδημητρίου, Ζήσιμος Συνοδινός, με κείμενα των μελετητών: Ντόρα Γιαννάκη, Κωστής Γκοτσίνας, Απόστολος Δεδουσόπουλος, Ζαχαρίας Δεμαθάς, Βασιλική Θεοδώρου, Νίκος Θεοχαράκης, Θανάσης Καλαφάτης, Δέσποινα Καρακατσάνη, Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος, Δημήτρης Μπαχάρας, Μιχάλης Μωραϊτίδης, Νίκος Ξυδάκης, Θεοφάνης Πάκος, Στέφανος Πεσμαζόγλου. Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 2016, σ. 284.
==============================
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ
Του Φίλιππου Ζωγράφου
Γνωριστήκαμε με το Φίλιππο Ζωγράφο συνεργαζόμενοι με τον ίδιο διεθνή εκδοτικό οίκο Éditions Universitaires Européennes που είχε εκδώσει πέρυσι και ένα δικό μου βιβλίο. Του ζήτησα να μας παραχωρήσει ένα μικρό κείμενο για τη δική του πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση, το οποίο και αναδημοσιεύω. Μερικές υπογραμμίσεις είναι δικές μου.
Ὁ μεσοπόλεμος γιὰ τὴν Ἑλλάδα συμπίπτει μὲ αὐτὴν τὴν ἱστορικὴ φάση, κατὰ τὴν ὁποῖα ὁ ἕλληνισμὸς χάνει σὲ ἔδαφος, κερδίζει ὅμως σὲ πνευματικὸ καὶ καλλιτεχνικὸ ὑπόβαθρο μὲ τὰ ἐκατομμύρια τῶν προσφύγων ποὺ ἔρχονται μαζικὰ στὴν Ἑλλάδα καὶ ἀνατρέπουν τὸ οἰκονομικό, καλλιτεχνικὸ καὶ πολιτικὸ σκηνικό.
Συναισθανόμενος ὁ Έλληνας τὸ μέγεθος τῆς ἀπώλειας, μετὰ τὴν καταστροφή, βρίσκεται μόνος, ψυχικὰ καὶ σωματικὰ ἐξουθενωμένος, καὶ προσπαθεῖ νὰ ἐνώση τὰ κομμάτια τοῦ παρελθόντος του, ὄχι ἀπὸ κάποια μεγαλομανία, ἀλλὰ γιὰ νὰ δημιουργήση τὸ μέλλον του καὶ νὰ κατανοήση τὸ ἐρώτημα, τὶ εἶναι ἑλληνικό; Μετατοπίζεται ἔτσι, τὸ καλλιτεχνικὸ ἐνδιαφέρον μας σὲ ἕνα ἐπίπεδο περισσότερο ἱστορικὸ-ψυχολογικὸ ἀγγίζοντας ὄχι μόνον τὴν ἐποχὴ κατὰ τὴν ὁποῖα ἐξελίσσεται, ἀλλὰ πολὺ περισσότερο υἱοθετώντας στοιχεῖα, στὴν παροῦσα ἔρευνα καλλιτεχνικά, καὶ ἀπὸ ἄλλες ἐποχὲς τοῦ ἑλληνισμοῦ.
Θὰ κατανοήσουμε διεξοδικότερα τὴν προβληματικὴ τοῦ ζητήματος ἑστιάζοντας τὸ ἐνδιαφέρον μας ὄχι μόνον στὴν καλλιτεχνικὴ δημιουργία τῶν ἑλλήνων ζωγράφων καὶ τὶς ἐπιρροές τους ἀπὸ τὴν Εὐρώπη· ἀλλὰ ἀναλύοντας τὸν κοινωνικὸ ἀντίκτυπο τῆς ἑλληνικῆς ζωγραφικῆς δημιουργίας, ποὺ ἀναπτύσσεται μέσω μίας ἱστορικῆς ἀναγκαιότητας καὶ ποὺ προωθεῖται τελικὰ ἀπὸ μιὰ καλλιτεχνικὴ ἀνησυχία ποὺ ἀφήνει ἀνεξίτηλο μέχρι σήμερα τὸ στίγμα της, ἕνα μοναδικὸ εἰκαστικὸ φαινόμενο τόσο τῆς ἐποχῆς ποὺ ἐξετάζουμε ὅσο καὶ τῶν ἑπομένων δεκαετιών.
Θα είναι χρήσιμο να μεταφραστεί και να κυκλοφορήσει και στα ελληνικά το ενδιαφέρον αυτό βιβλίο.
==============================
Μία εκδήλωση – συζήτηση γύρω από το καινούριο βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Μ. Χατζηστεργίου.
ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016, ΣΤΙΣ 8.30 Μ.Μ., ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 12, ΑΘΗΝΑ
Η έξαψη για όσους αφήνονται να παρασυρθούν στη δίνη ενός χορού μεταμφιεσμένων είναι μεγάλη. Ποιο ενήλικο άτομο δεν θα ‘θελε να παίξει με το μυστήριο, να αισθανθεί για λίγο ή για πολύ σαν την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων; Αλλά και επικίνδυνη… Μια μεταμφίεση είναι έτσι κι’ αλλιώς ένα παιχνίδι με τα όρια, αυτός που τη χρησιμοποιεί μπορεί να μπερδευτεί, να μείνει μετέωρος ανάμεσα στο κυρίως έργο και το διάλειμμα…
Η Μαριαλέντα Αγγέλη, ο Γιάννης Αθανασόπουλος, ο Χρήστος Πατάκος, η Ιωάννα Σμύρου συζητούν με τον συγγραφέα και το κοινό για τον έρωτα, τον χρόνο, την ελευθερία, τον θάνατο…
Η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο.
==============================
==============================
ΕΜΕΙΣ ΣΠΕΙΡΑΜΕ, ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΘΕΡΙΣΕΤΕ…
του Αδαμ Δράγα • Εκδόσεις Νησίδες
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) • η Εταιρία Μελέτης Ιστορίας Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) • ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Εμείς σπείραμε, εσείς θα θερίσετε… του Αδαμ Δράγα την Πέμπτη 02.06. 2016, στις 18.30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν Κώστας Μανταίος, δικηγόρος, πρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 και Νέλλη Παπαχελά, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων ενώ ομιλητές θα είναι ο Θανάσης Καλαφάτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, πρόεδρος της Εταιρίας Μελέτης Ιστορίας Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) και ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συντονίζει η Δώρα Καλλιπολίτη.
Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης, Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50 ή Σόλωνος).
=====================================
Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ• Του Θανάση Αγάθου • Σελίδες: 240 • 12,00€
Το βιβλίο αυτό επικεντρώνεται στην πολυδιάστατη –πάντως, μάλλον παραγνωρισμένη– σχέση του Γρηγορίου Ξενόπουλου με τον κινηματογράφο. Έτσι, σχολιάζονται κείμενα δημοσιευμένα κατά την περίοδο 1904-1937, στα οποία ο Ζακύνθιος συγγραφέας αναφέρεται στον κινηματογράφο, άλλοτε θετικά και άλλοτε επικριτικά, εξετάζεται η θεματοποίηση του κινηματογράφου στο μυθιστόρημα Ο ουρανοκατέβατος (1943-1944), στο οποίο η ηρωίδα παρουσιάζεται να πρωταγωνιστεί σε κινηματογραφική ταινία και συζητιούνται οι δύο θρυλικές –και δυστυχώς χαμένες– ταινίες της δεκαετίας του 1930 Στέλλα Βιολάντη και Ο κακός δρόμος.
Οι τελευταίες αποτελούν τις εναρκτήριες κινηματογραφικές διασκευές έργων του Ξενόπουλου, με σεναριογράφο τον ίδιο τον συγγραφέα και μυθικές πρωταγωνίστριες (Ελένη Παπαδάκη στην πρώτη ταινία, Κυβέλη και Μαρίκα Κοτοπούλη στη δεύτερη). Επίσης στο βιβλίο αναλύονται οι πέντε επόμενες κινηματογραφικές μεταφορές πεζογραφημάτων και θεατρικών έργων του Ξενόπουλου, οι οποίες προβάλλονταν στις αίθουσες κατά το διάστημα μέχρι το 1971: Ο Κόκκινος Βράχος, Πρέπει να τα παντρέψουμε, Μέχρι το πλοίο, Όλοι οι άντρες είναι ίδιοι και Επαναστάτης Ποπολάρος. (Από το δελτίο Τύπου του εκδότη ΓΚΟΒΟΣΤΗ).
==================================================
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΤΗ
…εκδόθηκε και παρουσιάστηκε στη Δράμα
Ο εκλεκτός φίλος Γιώργος Κούρτης τελείωσε την εξαιρετικά τεκμηριωμένη συγγραφή και προχώρησε ήδη στην έκδοση του βιβλίου του «Στοιχεία από τη διοικητική ιστορία της Δράμας 1913-2014», που ανέλαβε ο γνωστός εκδοτικός οίκος Κυριακίδη στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσίαση του βιβλίου, όπως μαθαίνουμε, έγινε την Κυριακή το πρωί στο Δημοτικό Ωδείο της μακεδονικής πόλης.
Κατά τη διάρκεια της συγγραφικής προσπάθειας εκ μέρους του σημαντικού αυτού πρεβεζάνου συμπολίτη μας είχα την τιμή να γίνω κοινωνός, εκ μέρους του, μερικών από τις «προκλήσεις» που παρουσίαζε το εγχείρημα, αφού, όπως είναι γνωστό, με την κατάληψη και κατοχή της Δράμας από τους Βουλγάρους, τα σχετικά αρχεία είχαν παραδοθεί στο πυρ. Ακόμα και τα ονόματα των πρώτων δημάρχων της πόλης, μετά την απελευθέρωσή της, ήταν δύσκολο να αναζητηθούν. Ωστόσο ο συγγραφέας κατάφερε να ταυτοποιήσει όλα τα ονόματα των διοικητικών συντελεστών της πόλης και του νομού και να παρουσιάσει το πόνημά του στο ενδιαφερόμενο κοινό.
Δεν ξεχνούμε πως ο Γιώργος Κούρτης είχε κάνει ανάλογη τεκμηρίωση και έκδοση για τα διοικητικά δεδομένα της γενέτειράς μας, της πόλης μας Πρέβεζας (και του νομού), το 2005, με το τόσο χρήσιμο έργο του με τίτλο «Η κοινοβουλευτική πορεία της Πρέβεζας (1915-2005)». Εξάλλου χρειάζεται να πούμε πως ο συγγραφέας βρέθηκε σε κάποια σχέση ιδιαιτερότητας με τη μακρινή μας (προ Εγνατίας…) πόλη της Δράμας, όταν στην πρώτη φάση της Μεταπολίτευσης (1974-75), ως πρωτοδίκης στην πόλη αυτή, ανέλαβε και έφερε επιτυχώς σε πέρας τα καθήκοντα δημάρχου στην κρίσιμη αυτή περίοδο.
Καλοτάξιδο το βιβλίο, Πρόεδρε Γιώργο.