Ο υποψήφιος δήμαρχος της Πρέβεζας Γιάννης Ρέντζος…

… γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πρέβεζα από πολύ παλιά οικογένεια της πόλης. Ο παππούς του Ιωάννης Μ. Ρέντζος χρημάτισε δήμαρχος στην Πρέβεζα.  Ο πατέρας του Δημήτρης είχε μικρές επιχειρήσεις γενικού εμπορίου, ποτοποιίας και πετρελαιοειδών στο Θεσπρωτικό, στη Φιλιππιάδα και στην Πρέβεζα. Η μητέρα του Διονυσία Σαββοπούλου ήταν γυμνάστρια στο Γυμνάσιο Πρέβεζας. Σεμνύνεται δηλώνοντας πως το οικογενειακό του όνομα αποτελεί σύμβολο για την πρεβεζάνικη τραγωδία της Παργινόσκαλας.

Τελείωσε φυσικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήταν γενικός γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικής «Δημόκριτος» και Πρόεδρος του Συλλόγου Πρεβεζάνων Φοιτητών, του οποίου αναγορεύθηκε επίτιμος Πρόεδρος. Ιδρυτικό μέλος της Φοιτητικής Κινηματογραφικής Λέσχης Αθηνών.

Προσελήφθη ως έμμισθος συνεργάτης (STAGE) στο CERN (Γενεύη, 1969) και στο CEN (Σακλαί-Παρίσι, 1972-73). Έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό Γεωγραφίας στο Παρίσι, όπου σπούδασε με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης.

Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στο Γυμνάσιο-Λύκειο Πρέβεζας και στο Καναλάκι, σε πολλά σχολεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συνέβαλε στη θεμελίωση των μεταπολιτευτικών θεσμών εκπαιδευτικής επικοινωνίας (Εκπ. Τηλεόραση, περιοδικά-βιβλία ΟΕΔΒ, ΟΛΜΕ, Ένωση Ελλήνων Φυσικών). Μέλος της ΕΛΜΕ Ν. Πρέβεζας και αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Αν. Αττικής. Προήχθη σε γυμνασιάρχη, σχολικό σύμβουλο (στην περιφέρεια Άρτας – Πρέβεζας – Λευκάδας) και σύμβουλο εκπαίδευσης (μορφωτικός ακόλουθος στην Κωνσταντινούπολη, μέλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου). Υποψήφιος Ειδικός Γραμματέας εκπαιδευτικού σχεδιασμού, εκπαίδευσης ελληνοπαίδων εξωτερικού, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στο Υπ. Παιδείας (2009).

Υπηρέτησε ως λειτουργός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη γενική γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Λουξεμβούργο με ποικίλες αποστολές ευθύνης στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες. Ως φυσικός και γεωγράφος επιμελήθηκε το πρώτο πολύγλωσσο-ελληνικό λεξικό Ανανεώσιμων-ήπιων μορφών ενέργειας καθώς και συλλογές επιστημονικής ορολογίας χωροταξίας, πολεοδομίας και περιβάλλοντος. Στο Λουξεμβούργο διέμενε επί πολλά χρόνια στη μικρή πόλη Κάτω Ανδεθάνα (Νιντεράνβεν) που είναι αδελφοποιημένη με την Πρέβεζα συμβάλλοντας με τις δυνάμεις του στη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο πόλεων.

Από το 1990 διδάσκει ανθρωπογεωγραφία, πολιτισμική γεωγραφίαπολεογραφία, δημογραφία και διδακτική των ανωτέρω κλάδων σε ελληνικά πανεπιστήμια (Αιγαίου, Θεσσαλίας και Ιωαννίνων) με μισθολογική βαθμίδα λέκτορα, επίκουρου καθηγητή και αναπληρωτή καθηγητή σε επί συμβάσει θέση. Κύριο επιστημονικό του αντικείμενο είναι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ΠΟΛΕΟΓΡΑΦΙΑ, ως «παιδαγωγική προβληματική της κουλτούρας του αστικού χώρου» και η διδασκαλία της «διαθεματικότητας». Διδάσκει επίσης «Πόλη και Τέχνη» στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο.

Είναι νυμφευμένος με τη Γεωργία (Γιούλα) Φράγκου, καθηγήτρια φυσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχουν δυο παιδιά το Δημήτρη, Δρ. ηλεκτρονικό μηχανικό και τον Παναγιώτη Δρ. πολιτικό μηχανικό.

Έχει συγγράψει πολυάριθμα άρθρα και βιβλία. Σε μια από τις δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες του αποδεικνύεται με πανελλήνια έρευνα πως τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου εκτιμούν πως το Ζάλογγο βρίσκεται στο Μεσολόγγι και όχι στην Πρέβεζα. Εξαιτίας της σχολικής παιδαγωγικής, οι Σουλιώτισσες πνίγηκαν λοιπόν στη Λιμνοθάλασσα! Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ιπεκτσί της Ελληνοτουρκικής Φιλίας.

Είναι ενεργό μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τα Δικαιώματα των Πεζών ΠΕΖΗ και –ίσως- ο Πρεβεζάνος με το ρεκόρ ότι έχει πάει στη δουλειά του τις περισσότερες φορές με ποδήλατο και στις πιο πολλές χώρες (ποδηλατώντας στην Πρέβεζα, το Χαρτούμ, το Λουξεμβούργο και την Κολωνία).

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s