Έγιναν τα εγκαίνια!

Δελτίο Τύπου της 01/10/2010

Έγιναν την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2010 στις 9.00 το βράδυ τα εγκαίνια του γραφείου του υποψηφίου Γιάννη Ρέντζου, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Δημόσιος χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο». Στο πλαίσιο της προεκλογικής δράσης το γραφείο είναι αφιερωμένο στην πρεβεζάνικη ιστορία. Με αφορμή τη θέση του γραφείου στην Οδό Χρίστου Κοντού 29, ένα γελοιογραφικό σχέδιο του Αλί Ντίνο καλύπτει σε έγχρωμη μεγέθυνση την ανατολική πλευρά του γραφείου. Σ’ αυτό εμφανίζονται τρεις πρεβεζάνοι επιφανείς της δεκαετίας του 1920. Πρόκειται για τον Ιωάννη Μ. Ρέντζο, παππού του υποψηφίου δημάρχου, το Γυμνασιάρχη Χρίστο Κοντό και το δικηγόρο Ευάγγελο Αλεξανδρή. Ο καθένας τους κάτι κρατάει για δωράκι στο μωρό-Πρέβεζα που επίσης απεικονίζεται στο σχέδιο περιμένοντας αυτούς  τους τρεις μάγους.

Το εσωτερικό του γραφείου είναι διακοσμημένο με ενθυμήματα των αρχών του 20ου αιώνα που διασώθηκαν από το σπίτι του Δημάρχου Ι.Μ. Ρέντζου, παππού του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Ρέντζου, μετά τους βομβαρδισμούς της Πρέβεζας, και από το σπίτι του προπάππου του Δ.Κ. Φλώρου, αυτοδίδακτου λογίου και βιβλιόφιλου συλλέκτη. Το εκτιθέμενο αντίτυπο «Λεξικού της Ελληνικής Διαλέκτου» του Σκαρλάτου Βυζαντίου, με έτος εκδόσεως 1857, φέρει ίχνη από βολίδα, με πιθανολογούμενη προέλευση τη Μάχη της Πρέβεζας. Τα ενθυμήματα συνοδεύονται και από το απαραίτητο διακοσμητικό κιτς πρεβεζάνικου σαλονιού εκείνης της εποχής.

Τα εγκαίνια του γραφείου του Γιάννη Ρέντζου έγιναν μέσα σε ένα «σκηνικό Οδού Ονείρων» αφού σε πολλά σημεία της Χρίστου Κοντού και της 21ης Οκτωβρίου είχαν αναρτηθεί ομοιώματα της πινακίδας της Οδού Ονείρων ως φόρος τιμής  της δημοτικής κίνησης «Δημόσιος χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» στο Μάνο Χατζιδάκι και τους μουσικούς που έβαλαν από το 1960 την ελληνική πόλη στα τραγούδια τους και με την ελπίδα της δημιουργίας μιας «όμορφης πόλης» στην Ελλάδα. Στη μουσική αυτή προσέγγιση, τα εορταστικά εγκαίνια έγιναν με συμμετοχή του τραγουδιστή Βασίλη Τζίμα που τον συνόδεψε ο νεαρός πρεβεζάνος βιολιστής Ηλίας Λιβιεράτος.

Με μια ευγενική χειρονομία καλής θέλησης ο παρευρισκόμενος στη συνάντηση των εγκαινίων κύριος Γιώργος Νίτσας, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ανάπτυξη τώρα» έλαβε για λίγο το λόγο χαιρετίζοντας θερμά τη συγκέντρωση, ευχόμενος καλή επιτυχία και υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο πως με τον κύριο Ρέντζο τον συνδέει το γεγονός πως και ο ίδιος προΐσταται μιας σαφώς ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης χωρίς καμία κομματική υποστήριξη.

Παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Ρέντζος υποσχέθηκε πως θα κρατήσει τον εορταστικό τόνο της βραδιάς μακριά από την πολιτική! Συμπλήρωσε μάλιστα πως το πιο «απολιτικό» θέμα είναι να συζητήσει για τις πολιτικές θέσεις των κοινοβουλευτικών και λοιπών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων σχετικά με την πόλη. Η «απολιτική» ευκαιρία δίδεται αφού, γενικά και ειδικά, οι πολιτικές δυνάμεις απέχουν επιμελέστατα και υποκριτικότατα από διατύπωση θέσεων και ανάληψη δράσεων για την ασχήμια και τη βία της ελληνικής πόλης. Ακόμα και οι εξωκοινοβουλευτικές νεανικές δυνάμεις σέβονται, είπε ο Γιάννης Ρέντζος, τη βία του δυνατού αυτοκινήτου κατά του αδύναμου πεζού. «Δεν είδαμε ποτέ σπρέι», είπε, «να συμβουλεύει σεβασμό στα περάσματα πεζών και αναπήρων».

Εξάλλου ο ομιλητής διεμήνυσε πως στο επίπεδο της πόλης και της Πρέβεζας δεν τον χωρίζουν ιδεολογικές και άλλες διαφορές από τους συμπολίτες του απλά δεν θα βρεθεί μαζί τους σε κανένα «μαντρί» στις εκλογές αυτές. Ανέλυσε σύντομα τα στοιχεία που τον συνδέουν με τους παραδοσιακούς «δεξιούς» Πρεβεζάνους, παρουσίασε μία εκ των έσω φιλική κριτική προσέγγιση των «δημοκρατικών» στρωμάτων και ταυτίστηκε επίσης στα θέματα της υπηρέτησης της Πρέβεζας με όλες τις αριστερές και κομμουνιστικές κοινωνικές δυνάμεις της πόλης. Ακόμα και για το «λευκό» δήλωσε πως και η δική του κίνηση είναι εκ των πραγμάτων «λευκή» και κάλεσε «λευκάδιους και λευκοθέες» να κάνουν αυτό που επιθυμούν αφού πρώτα όμως βεβαιωθούν πως το ψηφοδέλτιό τους είναι αγωνιστικά λευκό και όχι απλά άχρωμο και ασπρουλιάρικο.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Ρέντζος τόλμησε να υποστηρίξει πως θα επιθυμούσε αντί για έναν ακόμη δρόμο (στη διασταύρωση μπροστά στο παλιό ΚΤΕΛ) για τα αυτοκίνητα, που να είναι αφιερωμένος τιμητικά στη μεγάλη καλλιτέχνιδα αλλά άσχετη με την Πρέβεζα πολιτικό Μελίνα Μερκούρη, να δει μια πλατεία με ονοματοθεσία που να θυμίζει τον πρεβεζάνο γιατρό Ανδρέα Κουμάση που έχασε εκεί ως πεζός τη ζωή του από διερχόμενο όχημα.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Γιάννης Ρέντζος συμπλήρωσε αστειευόμενος σε «πηγαδάκια» φίλων της κίνησης πως θα μπορούσε να κλείσει «τραγουδιστικά» τη βραδιά, όπως αυτή είχε αρχίσει. Το τραγούδι θα ήταν υπέρ της «βόρειας υπαίθρου» που προσαρτά ο Καλλικράτης στην Πρέβεζα και που αναγνωρίζει σαν γνήσιους Πρεβεζάνους και ντόπιους τους ανθρώπους της νέας πρεβεζάνικης περιφέρειας-επαρχίας. Να τι θα έλεγε είπε το αυτοσχέδιο τραγούδι της «βορείας υπαίθρου»: «Έχω μια αδελφή κουκλίτσα αληθινή τη λένε βόρεια ύπαιθρο την αγαπώ πολύ…».

This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

1 Response to Έγιναν τα εγκαίνια!

  1. Ο/Η Αθανασιος - Νικιας λέει:

    ΑΙΝΤΕΕΕΕΕΕ…. ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ!!!!!!!!
    Τερμα στην κομματικοποιημενη τοπικη αυτοδιοικηση.
    Τερμα στη νοοτροπια του χθες
    Οι νεοι στηριζουμε Ιωαννη Ρεντζο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s