Στρογγυλό τραπέζι για την Υγεία στο Δημοτικό Ραδιόφωνο ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΓΥΨΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΣΜΟΥΣ

Ο υποψήφιος δήμαρχος της δημοτικής κίνησης «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» Γιάννης Ρέντζος, έλαβε μέρος την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου σε συζήτηση στρογγυλού τραπεζιού για την υγεία στη δημοτική ραδιοφωνία, όπου είχε την ευκαιρία να εκθέσει μέρος του σχετικού προγράμματός του δίνοντας το βάρος στην πρόληψη ως δράση στην κοινωνία και στην πλαισίωση όλων των δράσεων από πανεπιστημιακούς φορείς.

Σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε στην προληπτική δράση με προσωπικά παραδείγματα από τη διαμονή του στο εξωτερικό όπου έζησε για αρκετά χρόνια. Με σταθερή περιοδικότητα είπε λάμβανε ειδοποίηση από το τοπικό ιατρικό κέντρο για προληπτικές εξετάσεις που σχετίζονταν με την ηλικία του και τις πιθανότητες να νοσήσει. Ο Δήμος μας, είπε, θα πρέπει να παρακολουθήσει με επιμέλεια και ενδιαφέρον τους δημότες στο ζήτημα αυτό, «ενοχλώντας» τους για τα σχετικά.

Εξάλλου αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης επιδημιολογικών και διατροφικών μελετών από το Δήμο που θα βοηθήσουν να εντοπισθούν και να αναδειχτούν οι ομάδες ρίσκου. Τέτοιες εκτιμάται πως είναι οι μετανάστες, οι αγρότες ως χρήστες φυτοφαρμάκων, οι χρήστες ουσιών και οι διαρκώς αυξανόμενοι ανασφάλιστοι. Στο ζήτημα αυτό έχει ήδη λάβει ενθαρρυντικές απαντήσεις από επιστήμονες του Κέντρου (Υγειονομική Σχολή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) για τη δυνατότητα να ενταχθεί ο πληθυσμός της Πρέβεζας στα δικά τους ερευνητικά προγράμματα. Ο Γιάννης Ρέντζος δήλωσε πως με τη φιλοξενία που θα παράσχει η Πρέβεζα σε νεαρούς γιατρούς ερευνητές (π.χ. υποψήφιους διδάκτορες από τα Γιάννινα ή την Αθήνα) θα επιδιωχθεί να γίνει αυτή μια πρότυπη περιφέρεια ιατρικής φροντίδας και αντίληψης.

Όσον αφορά τους «νέους φτωχούς» της πόλης και της υπαίθρου, που θα πολλαπλασιασθούν με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες του «Μνημονίου», ο Γιάννης Ρέντζος πρότεινε να προχωρήσει ο Δήμος στη δημιουργία ασπίδας προστασίας με ίδρυση και λειτουργία λαϊκού φαρμακείου και λαϊκού ιατρείου, που θα λειτουργούν με την ευθύνη του Δήμου (και που θα συμπληρωθούν, αν χρειαστεί, με λαϊκά παντοπωλεία και σχολικά εστιατόρια σε «ολοήμερα σχολεία ημιδιατροφής»). «Περισσότεροι άνθρωποι θα κρυώνουν τώρα και θα κρυολογούν» είπε ο Γιάννης Ρέντζος «αλλά μια επιδίωξη παρεμβάσεων δημοτικής κοινωνικής τηλεθέρμασης με φωτοβολταϊκή ενέργεια, που δεν πουλιέται αλλά θα ξαναγυρίζει στην κοινωνία, μπορεί κάτι να προσφέρει».

Ο Γιάννης Ρέντζος συμφώνησε με τον κύριο Τσοβίλη και τον κύριο Νάνο που επίσης συμμετείχαν στο στρογγυλό τραπέζι για την ανάγκη για κεντρική στελέχωση και κρατική χρηματοδότηση του Γενικού Νοσοκομείου της Πρέβεζας αναφερόμενος και στα «κρυμμένα μυστικά» του ΕΣΥ που το καταδικάζουν σε υπολειτουργία και «παραλειτουργία» και ευθυγραμμίστηκε με τις δυνάμεις που αντιτίθενται ευθέως στα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) στον τομέα της Υγείας.

Από τη συζήτηση φάνηκε ότι οι παρόντες υποψήφιοι δήμαρχοι (απουσίαζε ο κύριος Γιαννάκης) καταδίκασαν το ενδεχόμενο περαιτέρω εμπορευματοποίησης της Υγείας η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα ως κοινωνικό αγαθό, ενώ ταυτόχρονα ο υποψήφιος δήμαρχος της δημοτικής κίνησης «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» Γιάννης Ρέντζος, προσέγγισε τα σχετικά ζητήματα ως επείγουσα υποχρέωση «δράσης και αντίστασης» για την προστασία του πληθυσμού του Δήμου και όχι ως απλή προοπτική αγώνα για ένα απώτερο μέλλον με καλύτερες γενικότερες κοινωνικές συνθήκες.

Τερματίζοντας τη συνέντευξη στρογγυλού τραπεζιού ο Γιάννης Ρέντζος ερωτήθηκε από ακροατές για το νόημα που έχει η διατύπωση «δράση και αντίσταση» που χρησιμοποίησε. Να τι απάντησε: «Αν η υποχρηματοδότηση δεν επιτρέπει στο Νοσοκομείο να προμηθευτεί γύψους και επιδέσμους για να περιποιηθεί τα τσακισμένα μέλη των παιδιών της Πρέβεζας που ο Δήμος, η Αστυνομία και η Εισαγγελία αφήνουν να τρέχουν απροστάτευτα με τα μηχανάκια, θα πεζοδρομήσουμε την πόλη ή θα κάνουμε κατάληψη στους δρόμους του Δήμου».

 

 

Advertisements
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s