ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ κ. ΜΕΛΕΤΙΟ – Η ΠΡΕΒΕΖΑ ΩΣ «ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ»

Δελτίο Τύπου της 19/10/2010

Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010 ο Γιάννης Ρέντζος, υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης «Δημόσιος χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο», επισκέφθηκε το Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιο στην πρώτη επίσκεψη μετά την τυπική έναρξη του προεκλογικού αγώνα που άρχιζε πριν λίγες ώρες με την επιτυχή συγκρότηση του ανεξάρτητου πρεβεζάνικου ψηφοδελτίου και την κατάθεση, τα μεσάνυχτα της Κυριακής, της υποψηφιότητας στο Πρωτοδικείο.

Ο Γιάννης Ρέντζος ζήτησε την ευχή του πρεβεζάνου Μητροπολίτη και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει με τον πολύγλωσσο ιεράρχη ενδιαφέρουσες απόψεις ακόμα και για το τοπωνύμιο της πόλης μας και τη σημασία του, ως σλαβικής λέξης-ρίζας, που εννοεί, όπως είναι γνωστό, «πέρασμα». Ποιο πέρασμα;

Ο Γιάννης Ρέντζος, πτυχιούχος και αυτός της ρωσσικής γλώσσας, συμφώνησε με τις επιμέρους εκδοχές που ανέπτυξε ο Μητροπολίτης και, με την ευκαιρία της έκδοσης των πρακτικών του πρόσφατου συνέδριου για την ιστορία της Πρέβεζας, αναφέρθηκε σε συζήτηση που είχε με τον κ. Νίκο Καράμπελα. Μπορεί να τεθεί το ερώτημα «ποιο πέρασμα»; Το χερσαίο (Ήπειρος-Αιτωλοακαρνανία) ή το θαλάσσιο (Ιόνιο-Αμβρακικός);

Με την προνομιακή της θέση στο στόμιο του Αμβρακικού, η Πρέβεζα αποτελεί μια «Σταυρούπολη» που ελέγχει κάθε δίοδο και διέλευση.

Η συμβιβαστική απάντηση θα ήταν πως και κατά τις δύο διευθύνσεις η Πρέβεζα αποτελούσε και αποτελεί ένα πέρασμα. Αυτό άλλωστε το ζήτημα υποστηρίζεται και σε δημοσιευμένη εργασία του Γιάννη Ρέντζου που, ενώ δεν αμφισβητεί καθόλου τη χερσαία σημασία «πρέβεζα-πέρασμα» ως σημείου διαπόρθμευσης, αναδεικνύει την πόλη σαν μια «Σταυρούπολη». Το «Κάστρο της Μπούκας», δηλαδή του στομίου του Αμβρακικού, αναδεικνύει την έννοια του θαλασσίου περάσματος ή/και αποκλεισμού.

Η έννοια της Πρέβεζας ως Σταυρούπολης έχει πολλές συμβολικές, οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις. Η άμεση συμβολική σημασία είναι φανερή αφού συνδέει ιδεατά το σύμβολο του σταυρικού μαρτυρίου με την μικρή μας πόλη. Όμως η οικονομική και γεωπολιτική πλευρά μας δίνει ακόμα και επιχειρήματα για την διεκδίκηση της κατάργησης του «τέλους εισόδου» (διοδίων) στην πόλη: Είναι επιτρεπτό το κράτος μας που τις ημέρες αυτές (20/21 Οκτωβρίου 1912), πριν σχεδόν εκατό χρόνια «κατέλαβε» το πρεβεζάνικο έδαφος μιας γεωπολιτικά σημαντικής αλλά περιφερειακής πόλης να την εξουθενώνει σήμερα; Εξάλλου, σε φίλους της κίνησης, ο Γιάννης Ρέντζος επεσήμανε πως η μακρά διαμονή του στο Λουξεμβούργο, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, τον δίδαξε πως στα περιφερειακά σημεία των χωρών αίρονται τα διόδια υποδομών για προφανείς αναπτυξιακούς λόγους. «Βρίσκονται που βρίσκονται στην άκρη, μην τους δίνουμε και μία κατακεφαλιά». Είναι βέβαιο λοιπόν πως το αίτημα για «απελευθέρωση» της σήραγγας είναι περισσότερο από ώριμο και πρέπει να τεθεί δυναμικά. Είναι οι μέρες που το καλούν.

This entry was posted in πολεογραφία, Δελτίο τύπου, Δημόσιος Χώρος, Πρέβεζα, ανάπτυξη, εσωτερική γεωπολική and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s