Η ΓΕΩ-ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ …

Δελτίο Τύπου της 05/11/2010

Το ΙΓΜΕ ζει. Το ζήσαμε κι εμείς μαζί με το διευθυντή περιφερειακής μονάδας Ηπείρου κ. Ευάγγελο Νικολάου και το προσωπικό με τα τόσα ενδιαφέροντα που μας είπαν ξεκινώντας από τη μελέτη της διάβρωσης των ακτών μέχρι τη «γεω-ομορφιά» και το «γεω-τουρισμό», πράγματα που αν τα δούμε επιστημονικά και πρακτικά μπορούν να υπηρετήσουν μια καλή σχέση του Δήμου με την υπηρεσία αυτή. Η γεωλογία υπήρξε η σημαντικότερη επιστήμη του 19ου αιώνα. Τα απολιθώματα αναστάτωσαν τη φιλοσοφία και σήμερα ξέρουμε πως δεν μπορεί να θεμελιωθεί σοβαρό έργο αν δεν υπάρξει εδαφολογική-γεωλογική μελέτη. Οι γεωλόγοι γνωρίζουν πως λίγα μόνο μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους υπάρχει φυσική θερμοκρασία, για παράδειγμα του νερού, που θα μπορούσε να θερμάνει μεγάλα κτίρια, όπως τα σχολεία, αλλά και ολόκληρες συνοικίες ή μικρούς οικισμούς. Αν η χώρα μας δεν ήταν παραδομένη στα πολυεθνικά καρτέλ της πετρελαϊκής ενέργειας και στους εθνικούς μεσάζοντες (ιδιώτες και πολιτικούς βέβαια), θα μπορούσαν να ανθίσουν όλα τα εναλλακτικά λουλούδια οικονομικότερης διαχείρισης. Ας το λάβει υπόψη του ο νέος Δήμος.

Και το «Γυμνάσιο» ζει! Ούτε «μνημείο της Πρέβεζας» ανακηρύχτηκε ούτε «μνημείο από μπετόν» έγινε. Προς το παρόν. Οι δυο προτάσεις που μας ξάφνιασαν πριν μερικούς μήνες «παίζουν» ακόμα και η προσχώρηση στη μία ή την άλλη είναι δύσκολη. Δεν είναι βέβαια δημοφιλής η ιδέα της περαιτέρω πύκνωσης πληθυσμού και δραστηριοτήτων, στην πόλη και την ιδιαίτερη περιοχή, αλλά πώς να «κλείσεις» ένα σχολείο; Ο Γιάννης Ρέντζος, δήλωσε πως είναι ίσως ο Πρεβεζάνος με την πιο ποικιλόμορφη βιωματική σχέση με το κτίριο αυτό και εξέφρασε τη χαρά του που ο επί χρόνια διευθυντής φίλος κ. Γεώργιος Διαμάντης τον σύστησε σε μια ακόμα «σειρά» συναδέλφων. Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να δει τη νέα μορφή του «Γυμνασίου» σαν πρόκληση μιας νέας εποχής για την Πρέβεζα. Όχι ιδεαλιστικά ή τεχνοκρατικά. Και προπαντός όχι ξεκομμένα, από όσα συμβαίνουν γύρω από το κτίριο αυτό. Να πούμε για την επικίνδυνη και οχληρή κατάσταση της κίνησης στην οδό Αφών Καλημέρη, για την προσβλητική κατάσταση στο Τζαμί, για την απαράδεκτη κατάσταση, πιο κάτω, στη συμβολή Πολυτεχνείου και Χαρ.Μούσκου και για την ομορφιά του Αγίου Κωνσταντίνου (που κάποτε, δυστυχώς, διαμαρτυρόμαστε) και των κατοικιών Κονκουρή και Τζιλβετζή. Ίσως ήλθε η ώρα να δούμε κάθε κτίριο σαν φρέσκο προζύμι μιας νέας γειτονιάς και σαν αιμοφόρο σπλάχνο της δικής μας Πρέβεζας.

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

2 Responses to Η ΓΕΩ-ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ …

  1. Παράθεμα: ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ «ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

  2. Παράθεμα: ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ «ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑΤΑ ΕΜΠΡΟΣ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s