ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΝΙΚΗ ΕΓΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ (εκλεγείς) ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΖΟΣ

https://dimosioshoros.wordpress.com

 

Δελτίο Τύπου της 11/11/2010


Με πρόσκληση του Γιάννη Ρέντζου, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης  “Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο”, συναντήθηκαν την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010 στις 8.00 το βράδυ οι υποψήφιοι/ες δημοτικοί/ές σύμβουλοι και πολυάριθμοι φίλοι της κίνησης. Η συνάντηση είχε ως θέματα της ημερήσιας διάταξης 1) μια πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και 2) διατύπωση και ανακοίνωση κοινής θέσης για το δεύτερο γύρο, που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Κυριακή 14/11/10.

Παίρνοντας το λόγο, ο Γιάννης Ρέντζος εξήρε το γεγονός πως με την ψήφο τους οι πρεβεζάνοι εκλογείς έδωσαν στην κίνηση τη μεγάλη δυνατότητα να ασκήσει τώρα ένα συγκροτημένο θεσμικό ρόλο και που αυτή θα το κάνει με στόχο την αναβάθμιση της πόλης και της υπαίθρου της, βασιζόμενη στο λεπτομερές πρόγραμμά της και σε καταστατική συγκρότησή της. Εξάλλου  ευχαρίστησε τους παρόντες συνεργάτες του και δι’ αυτών τους 1000 πρεβεζάνους εκλογείς που προτίμησαν το ψηφοδέλτιο της δημοτικής κίνησης  “Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο”. «Τα χίλια πουλιά από τη Γάζα», είπε, «έφεραν χίλια μηνύματα στην Πρέβεζα, δικά μας, από δικούς μας ανθρώπους και τους ευχαριστούμε».

1) Κοινή εκτίμηση των πολυάριθμων ομιλητών στη συνεδρίαση ήταν 1) η υψηλή ποιότητα του αγώνα που έδωσε η δημοτική κίνηση στους δύο μήνες της συγκρότησής της, 2) η πεποίθηση πως το στοιχείο αυτό ως καθαρά κινηματική δράση εγγράφεται με βεβαιότητα στο ενεργητικό της πρεβεζάνικης κοινωνίας, 3) η υποχρέωση της κίνησης να συνεχίσει τον κινηματικό και λόγιο-πολιτιστικό πολιτικό αγώνα της με μεγαλύτερο άνοιγμα στην πρεβεζάνικη κοινωνία και ενεργοποίηση, όσο γίνεται περισσότερο, της κοινωνικής βάσης και ιδιαίτερα της νεολαίας.

Ο διάχυτος ενθουσιασμός από τα στοιχεία θετικής κριτικής, για όλες τις φάσεις του προεκλογικού αγώνα, απέτρεψε από το να γίνουν επικριτικές εκτιμήσεις ως προς 1) το αριθμητικό αποτέλεσμα και 2) τη διείσδυση στην ύπαιθρο, στοιχεία για τα οποία δεν προέκυψε καμιά “γκρίνια”, αλλά έγιναν δεκτές ερμηνείες σχετικές με την προφανή φυσιογνωμία της κίνησης. Δεν εμπόδισε όμως η θετική κριτική να αναδειχθούν πτυχές 1) της αρχικής οργανωτικής αβεβαιότητας (αφού όλα έγιναν με τα χέρια εθελοντών), 2) της απουσίας ριζοσπαστικότερου λόγου (που όμως ήταν θαρραλέα πολιτικός και καθαρά πρεβεζάνικος), 3) της αδυναμίας πραγματικού “δια-πρεβεζάνικου” απλώματος (που θα διεμβόλιζε με σαφήνεια τους κομματικούς χώρους) και 4) της “αφέλειας” απέναντι στους μεγάλους κινδύνους πανεθνικών συσπειρώσεων (που ποδοπάτησαν απερίσκεπτα την τοπική προβληματική).

2) Με βάση τις προηγούμενες αναλύσεις, που αποδόθηκαν εδώ συνοπτικά, οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση έθεσαν το ζήτημα της συμμετοχής της κίνησης και των εκλογέων που την τίμησαν, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή. Με μεγάλη φυσικότητα αναδύθηκε στη συζήτηση σαν προφανής και μόνη ηθική η λύση του “λευκού”, αφού πολλά στελέχη της κίνησης δήλωσαν πως οι ίδιοι τουλάχιστον δεν έχουν άλλη συγκεκριμένη και τίμια επιλογή.

Κατά πόσο όμως μια τέτοια θέση εκφράζει την «κρίσιμη μάζα» του πλήθους των εκλογέων οι οποίοι προτίμησαν το ψηφοδέλτιο της κίνησης “Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο”; Τι είδους νομιμοποίηση, υποστηρίχτηκε, θα είχε η κίνηση να «καθοδηγήσει» τους φίλους της; Πόσο θα ήταν αυτό σύμφωνο με τα ιδεώδη του «Δημόσιου Χώρου» που αυτή πρεσβεύει και τα οποία θα προϋπέθεταν μια χρονοβόρα ανοιχτή διαδικασία «διαβούλευσης των χιλίων»;…

Είναι βέβαιο στην παρούσα φάση πως σε σχέση με την πολιτικά κυρίαρχη δικομματική διάζευξη, που σαφώς αντιμάχεται την ουσία της αυτοδιοίκησης, οι επερχόμενες τοπικές εκλογές δεν αποτελούν παρά ξεφτισμένο σκηνικό που μεταφέρεται στην πρεβεζάνικη σκηνή από ταλαίπωρο θίασο του κέντρου, που όμως ζητάει ένα υπέρογκο ποσό για εισιτήριο! Εξηγούμαστε: Αν ο πρώτος συνδυασμός έλαβε την πρώτη Κυριακή, για παράδειγμα, 35 ή 40%, δηλαδή δέκα περίπου έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, ο καλπονοθευτικός νόμος τού χαρίζει το 60%, δηλαδή 16 έδρες.

Πρόκειται για φανερό στραγγαλισμό της πολιτικής βούλησης του εκλογικού σώματος. Είναι φανερό πως ο δημοκρατικός αυτοδιοικητικός νόμος εισάγει προφανή στοιχεία αντιδημοκρατικής “κανονικοποίησης” της έκφρασης της θεσμικής πολιτικής του βούλησης (σε επίπεδο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου) και μαζί με αυτή, του εκλογικού αποτελέσματος και του εκλογικού σώματος (που καλείται δασκαλίστικα να βάλει μυαλό!).

Απευθυνόμενη προς τους δημότες που την τίμησαν με την ψήφο τους, η δημοτική κίνηση  “Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο”, και προσωπικά ο Γιάννης Ρέντζος 1) τους εκφράζουν και πάλι την ευχαριστία τους για την κοινωνική και πολιτική προτίμηση που εκδήλωσαν και 2) τους ζητούν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την ιδιαίτερη διάσταση και προβληματική των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής και να αποφασίσουν με κριτήριο την «επόμενη ημέρα». Αυτή θα είναι ο πραγματικός δεύτερος γύρος πρεβεζάνικων κοινωνικών και αγωνιστικών πρωτοβουλιών στις οποίες και οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε.

 

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s