ΤΟ ΖΑΛΟΓΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Μας έχει δοθεί και άλλη φορά η ευκαιρία να θυμίσουμε στο πρεβεζάνικο κοινό  τα αποτελέσματα μιας πανελλήνιας έρευνάς μας. Κατά πλειονότητα οι έλληνες μαθητές, από διάφορα μέρη της χώρας, νομίζουν πως το Ζάλογγο βρίσκεται στο Μεσολόγγι και πως, συνεπώς, το θρυλούμενο γεγονός της θυσίας των Σουλιωτισσών έλαβε χώρα στη λιμνοθάλασσα της ηρωικής πόλης και όχι στα βράχια κοντά στην Καμαρίνα και την Πρέβεζα! Στην έρευνα είχε δοθεί σε 499 παιδιά γυμνασίου και λυκείου η φωτογραφία του μνημείου που φιλοτεχνήθηκε από το Γιώργο Ζογγολόπουλο και τέθηκαν σχετικές ερωτήσεις.

Το ζήτημα είναι βέβαια βαθιά εκπαιδευτικό αλλά σχετίζεται και με το έλλειμμα πληροφόρησης που υπάρχει στη χώρα σχετικά με το νομό μας, το δήμο μας και τη στενότερη περιοχή που έχει κέντρο τον όμορφο και ιστορικό οικισμό της Καμαρίνας. Η Καμαρίνα είναι διαμάντι του δήμου μας (όπως το πιστεύουμε τόσοι και τόσοι Πρεβεζάνοι) ή είναι μια ακόμα προβληματική πρώην κοινότητα που αντιμετωπίζει αβοήθητη τα προβλήματά της;

Μια ομάδα από στελέχη και φίλους της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης  «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου Γιάννη Ρέντζου βρέθηκε στην Καμαρίνα και άκουσε από πρώτο χέρι τα άμεσα προβλήματα του χωριού. Αυτό έγινε το βράδυ της Τετάρτης 5 Ιανουαρίου με την ευκαιρία της λαϊκής συνέλευσης που συγκάλεσε η Τοπική Κοινότητα, με προεδρία του Χρίστου Ράπτη. Αξιέπαινη πρωτοβουλία.

Να πούμε προκαταβολικά πως για τον γράφοντα η Καμαρίνα δεν αποτέλεσε ποτέ ένα κάποιο χωριό του Νομού μας αφού με την αξία τους οι εν Πρέβεζη εκπρόσωποι του οικισμού αυτού, από την Απελευθέρωση και μετά, επέβαλαν στον επιστημονικό και επαγγελματικό τομέα την παρουσία τους. Ωστόσο, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως, για κάθε εκατό μέτρα του κατοικημένου και υπόλοιπου αγροτικού χώρου της Καμαρίνας, κατατέθηκε και περιγράφηκε με ζωηρά χρώματα και ένα πρόβλημα. Πολλά από τα προβλήματα αυτά έχουν παλιότερη και χρονίζουσα προέλευση σχετική με τη γενικότερη εγκατάλειψη της υπαίθρου, όπως κατεξοχήν οι δρόμοι αλλά και οι λειψές σηματοδοσίες κατεύθυνσης. Άλλα όμως προβλήματα, όπως αναφέρθηκε στη συγκέντρωση, προέρχονται από δράσεις και στάσεις μερικών κατοίκων που, βιώνοντας τις συνθήκες εγκατάλειψης, δεν δείχνουν την οφειλόμενη ανησυχία για το κοινό καλό και την, έστω στοιχειώδη, αίσθηση νοικοκυροσύνης. Τα σκουπίδια που είδαμε και σε βίντεο και οι άγριοι σκουπιδότοποι που ξεφυτρώνουν, είναι ένα πρόβλημα που, για όποιον πιστεύει στην Καμαρίνα και το μέλλον της, δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

Έννοια κλειδί το «μέλλον της Καμαρίνας» (που αφορά όλες τις κοινότητές μας) επιτρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με διαφορετικό τρόπο, σαν «προκλήσεις», όπως λέμε. Για παράδειγμα η αντιμετώπιση του μικρού ρεύματος-ποταμιού. Ξέρουμε γενικά πως όταν δεν υπάρχουν κάποια περισσεύματα, δηλαδή μέσα στην οπτική της υπανάπτυξης και της μιζέριας, τα ποταμάκια αντιμετωπίζονται από τις κοινωνίες σαν μελλοντικοί υπόνομοι που πρέπει, με την πρώτη ευκαιρία, να σκεπαστούν. Η αντίθετη λύση βέβαια θα ήταν να μελετηθεί μια αισθητική διαμόρφωση της κάθε όχθης που θα ομορφαίνει τον οικισμό. Να πούμε βέβαια, πως η μέριμνα για αισθητική βελτίωση δεν ήταν απούσα στη συζήτηση αφού προτάθηκε να γίνεται προσπάθεια ώστε να προτιμάται το αισθητικό τελείωμα, με πέτρα ή επένδυση, των εξωτερικών προς το δρόμο, τοίχων των ιδιοκτησιών.Μολονότι τα θέματα της τουριστικής πρόσοψης της Καμαρίνας δεν αποτέλεσαν κεντρικό σημείο της συνάντησης (μνημείο Ζογγολόπουλου, προσβάσεις στάθμευσης στην Κασσώπη), μερικές πτυχές αναδύθηκαν υποχρεωτικά στη συζήτηση. Θα παραχωρηθεί τελικά το κτίριο του σχολείου στο Ίδρυμα Ζογγολόπουλου «άχρι χρόνου», μέχρι την ενδεχόμενη, όποτε γίνει, επαναλειτουργία του ως διδακτηρίου; Το ζήτημα είναι σοβαρό αφού αναδεικνύει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας καλής σχέσης της Καμαρίνας με κεντρικό πολιτιστικό φορέα. Η άποψή μας είναι να επιδιωχθεί να γίνουν τα απαραίτητα τελειώματα στο κτίριο και να προταθεί αυτό ως πολιτιστικό κέντρο της Καμαρίνας, αφιερωμένο στο έργο του διάσημου γλύπτη, αλλά υπό τον έλεγχο του Δήμου και της τοπικής κοινότητας. Ως προς τις αφιερώσεις πλατειών, κτιρίων και οδών αναφέρθηκε πως η Καμαρίνα χρωστάει τέτοια απόδοση τιμής σε πολλά τέκνα της. Μια αρχή θα μπορούσε να γίνει, πληροφορούμαστε, με το «δάσκαλο» Γιώργο Σακκά, του οποίου το όνομα είναι συνδεδεμένο με όλες τις πολιτιστικές ανάσες του όμορφου οικισμού. Εκτός εάν η Καμαρίνα πρωτοτυπήσει αποφεύγοντας ονοματολατρείες και προσωπολατρείες κατά τις ονοματοθεσίες.

Θέσεις μας για τη λειτουργία της Καμαρίνας ως μικρής κοινότητας μέσα σε μια αναπτυξιακή προοπτική ζωντανέματος είναι οι ακόλουθες:

  • Κατάρτιση και εφαρμογή αναπτυξιακού προγράμματος αναγέννησης της παραγωγικής βάσης σε πρωτογενή και μεταποιητική κατεύθυνση,
  • καθιέρωση Ανοιχτής Συνέλευσης της Κοινότητας (ΑΣΚ) που θα αποβλέπει στην ανασυγκρότηση της παλαιάς κοινότητας σε νέες αναπτυξιακές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δομές,
  • επιδίωξη ανασύστασης μια σκιώδους κοινοτικής υπηρεσίας με προσωρινή αποκεντρωμένη τοποθέτηση δημοτικών υπαλλήλων με διοικητικά και τεχνικά καθήκοντα που θα συμβάλουν στην κοινωνική και οικονομική καθοδήγηση και υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού που θα προσφέρει η Τοπική Κοινότητα,
  • επιδίωξη οργανωμένης παροχής υπηρεσιών π.χ. με την αδελφοποίηση συνοικιών της Πρέβεζας (της πόλης) και τακτικές κυριακάτικες εξόδους στην Καμαρίνα (και αντίστοιχα σε άλλες κοινότητες),
  • κατάρτιση κοινωνικού προγράμματος επιτόπιων φροντιστηριακών διδασκαλιών (π.χ. αγγλικών), σχολικών προγυμνάσεων (π.χ. φυσικομαθηματικών) και υπηρεσιακών σεμιναρίων,
  • αναγνώριση της Καμαρίνας ως γεωγραφικά σημαντικού πολιτιστικού σημείου και υπηρέτηση του στόχου αυτού και ανάδειξή της ως κέντρου δράσεων.

Η δημοτική Αρχή μπορεί να δείξει συμβολικά το ενδιαφέρον της για τις κοινότητες συγκαλώντας σε τακτική ή έκτακτη βάση τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις πρεβεζάνικες κοινότητες. Ας γίνει αρχή από την Καμαρίνα.

Για τη δημοτική κίνηση «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο».

Γιάννης Ρέντζος

Δημοτικός σύμβουλος

Advertisements
This entry was posted in πολεογραφία, Ζάλογγο, Ρέντζος, ανάπτυξη, γεωγραφία, εσωτερική γεωπολική, εκπαίδευση and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ΤΟ ΖΑΛΟΓΓΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

  1. Παράθεμα: Ο «ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ» ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΥΣΥΧΝΑΣΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ WORDPRESS | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

  2. Παράθεμα: ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΙΣΣΕΣ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΘΟΥΝ ΣΤΟ ΖΑΛΟΓΓΟ, ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ; | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s