Η ΑΡΑΧΝΙΑΣΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Δελτίο Τύπου της 07/02/2011

Γιατί «Business as Usual» στην πρώτη συνεδρίαση;


Δεν μιλάμε για βιβλιαράκι με σημειώσεις και τηλέφωνα, την «ατζέντα», που είχαμε τα παλιά χρόνια. Τώρα ο μοντέρνος κόσμος έχει κινητά, προσωπικούς οργανωτές, λάπτοπ και άλλα σύγχρονα εργαλεία. Μερικές ατζέντες, κόκκινες και ροζ, επιβιώνουν βέβαια ακόμα…Μιλάμε για την «ημερήσια διάταξη» της πρώτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου μας που έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου 2011. Με τα πολλά της θέματα, πάντως  ‒34 ήταν‒, που συζητήθηκαν όλα, φτάσαμε, πριν διαλυθούμε μετά τα μεσάνυχτα, ως την πρωτομηνιά του κουτσοφλέβαρου. Με γκρίνια. Γιατί όμως η γκρίνια αφού όλα από υπηρεσιακής πλευράς (δημοτικών υπαλλήλων, γραμματείας, αρμοδίων και εισηγητών) και από πλευράς προεδρείου λειτούργησαν άψογα;

Πρόβλημα χώρου πρώτα. Είχαμε επισημάνει στην συνεδρίαση με την οποία συγκροτήθηκε σε σώμα το δημοτικό συμβούλιο (δημαιρεσίες  της 2ας Ιανουαρίου) τον ανεπαρκή χώρο των συνεδριάσεων που δεν επιτρέπει την άνετη παρουσία δημοτών και δημοσιογράφων. Επισημάναμε πάλι προ ημερησίας διατάξεως την ανεπάρκεια χώρου εργασίας των δημοτικών παρατάξεων αφού δεν διαθέτουν γραφεία «απρόσκοπτης» λειτουργίας τους. Εξάλλου, όχι μόνο από πλευράς γράφοντος αλλά και από άλλες πτέρυγες υπήρξε συμφωνία για τον ανεπαρκή χρόνο προετοιμασίας της συνεδρίασης. Αυτός ξεκινάει την Πέμπτη ή την Παρασκευή για τη συνεδρίαση που θα γίνει τη Δευτέρα. Δέκα ή είκοσι εργάσιμες ώρες δεν είναι επαρκής χρόνος προετοιμασίας όχι μόνο για 34 θέματα αλλά ούτε για ένα. Αν μάλιστα είναι σημαντικό.

Η κεντρική ιδέα της διαμαρτυρίας μας είναι άλλη. Έγκειται στο γεγονός ότι η πρώτη μετά τις δημαιρεσίες  συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν αφιερώθηκε σε κάποιο προγραμματικό  κοίταγμα της Πρέβεζας, της πόλης και του νέου Δήμου. Όλα εξελίχθηκαν σαν «συνέχεια από το προηγούμενο» που λένε στα περιοδικά. Ο νομοθέτης και οι ντόπιοι θαυμαστές του διαισθάνονται πως το δημοτικό συμβούλιο είναι άχρηστο. Πως δεν μπορεί να παραγάγει το νέο που έχει ανάγκη η δημοτική περιφέρεια, και μάλιστα με διαδικασίες «θέσης», «αντίθεσης» και «σύνθεσης».  Η «δουλειά συνεχίζεται κανονικά», «Business as Usual», που λένε και στα ξένα. Όμως τα πράγματα δεν πρέπει να είναι έτσι. Η νέα δημοτική αρχή παραλαμβάνει μια σχεδόν βομβαρδισμένη Πρέβεζα. Γιατί να χρεωθεί αυτή την κατάσταση αντί να πιστωθεί με έναν υπεύθυνο και ανακοινώσιμο προγραμματισμό;

Το πρώτο και σπουδαιότερο θέμα αφορούσε την έγκριση παραχώρησης δημοτικής έκτασης για την ανέγερση νέου δημόσιου νοσοκομείου της Πρέβεζας. Το γενικευμένο συναίσθημα πως μια εποχή περικοπών, περιστολών και μειώσεων δεν επιτρέπει ελπίδες για νοσοκομεία ήταν διάχυτο στην αίθουσα συνεδριάσεων. Ωστόσο με την προσθήκη «χωρίς ΣΔΙΤ», στη διατύπωση του θέματος, που να δηλώνει δέσμευση του Δήμου για αποφυγή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ανέγερση αλλά και τη λειτουργία του νοσοκομείου, το θέμα ψηφίστηκε με λιγότερες ενοχές απέναντι στο άπελπες.

Ακολούθησαν και άλλα σημαντικά θέματα. Κάνουμε εδώ μια ενδεικτική επιλογή κάποιων θεμάτων απέναντι στα οποία σταθήκαμε αντίθετοι. Τέτοιο ήταν η έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότησης του έργου «διαμόρφωση τάφρου Αγίου Ανδρέα» με πεζοδρόμηση. Είμαστε υπέρ των πεζοδρομήσεων αλλά σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο όπου οι πεζόδρομοι δεν γίνονται άνετα πάρκινγκ των περιοίκων. Δυστυχώς στην πόλη μας δεν έχουμε σεβαστεί τους πεζόδρομους και τα πεζοδρόμια. Η κατασκευή τους θα πρέπει να τα λαμβάνει υπόψη αυτά και να προχωρεί με σχέδιο αποτροπής και αποθάρρυνσης της αυτοκίνησης. Όχι πως φταίει από μόνο του το αυτοκίνητο αλλά όλο το πλέγμα συνηθειών, σχέσεων και ημι-νομιμότητας που ισχύει στην πόλη μας. Πρόκειται για ένα πλήθος από παραβλεπόμενα στοιχεία που φέρνουν πολλές ελληνικές πόλεις «στα όρια της βιωσιμότητας». Ο καθηγητής Δ.Γ. Χριστοφιλόπουλος τα αναλύει όλα αυτά σε πρόσφατο άρθρο του (Ελευθεροτυπία, 31/12/10). Όσο για το ιστορικό όνομα  «τάφρος Αγίου Ανδρέα» αυτό μπορεί να μας φέρει στο νου ακόμα και το ενδεχόμενο αποκατάστασης της αρχικής μορφής. Όσο και αν αυτό μοιάζει ουτοπικό, πρόκειται για ιδέα σημαντικού πρεβεζάνου αρχιτέκτονα. Δεν είναι λίγοι οι Πρεβεζάνοι, που έχουν επισκεφθεί παρόμοιες με την Πρέβεζα ευρωπαϊκές πόλεις με κάστρα και τάφρους, και που κάνουν νοσταλγικές συγκρίσεις. Θα μπορούσε και η Πρέβεζα…

Δυο εγκρίσεις εκμίσθωσης δημοτικών καφενείων, στην Πρέβεζα (στα Λουτρά) και  στο Κοτσανόπουλο αντιμετωπίστηκαν με θετικό πνεύμα. Πάντα το καφενείο αποτελεί πόλο συγκέντρωσης και ανθρωπιάς στην ελληνική κουλτούρα. Σε μια μικρή κοινότητα,  όπως στο Κοτσανόπουλο, χρειάζεται να ενισχυθεί. Για το καφενείο στα λουτρά διατυπώθηκαν ευρύτερες ιδέες. Ένα δημοτικό καφενείο ή αναψυκτήριο ή εστιατόριο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο κέντρου εστίασης και διασκέδασης σε πολλά επίπεδα. Μπορεί βέβαια να γίνει πραγματικά «δημοτικό», δηλαδή χρηματοδοτούμενο από το Δήμο, και να διαθέτει σε πολύ προσιτή τιμή τα προϊόντα του σε καταναλωτές με λιγότερα μέσα, που μπορεί να το έχουν ανάγκη. Μπορεί επίσης –και το θεωρούμε σημαντικότερο– να δοθεί το βάρος  στο να γίνει το δημοτικό καφενείο πιστοποιημένο υπόδειγμα ποιότητας. Παραδοσιακής πρεβεζάνικης ποιότητας ποτών, εδεσμάτων, εξυπηρέτησης και περιβάλλοντος (συμπεριλαμβανομένων των οσμών και των ήχων).

Και η έγκριση εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης για την εγκατάσταση καντίνας, ένα άλλο ήσσον θέμα, έχει τους συμβολισμούς του ως προς την απουσία του βασικού προγραμματισμού. Η διαχείριση του δημόσιου χώρου προς χάρη των δημοτών είναι θεμελιώδες ζήτημα. Πού είναι, αλήθεια, οι λαϊκές αγορές στην Πρέβεζα; Γιατί κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό και μάλιστα προγραμματικά; Όλοι οι ενδιαφερόμενοι, καλλιεργητές παραγωγοί, οπωροπώλες, θα πρέπει να συζητήσουν το θέμα με το δημαρχείο.

Το πλούσιο θεματολόγιο τελείωσε με την έγκριση –στο 20% της περυσινής– δαπάνης για τη γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους. Βοήθειά μας.

Για τη Δημοτική Παράταξη «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο».

Γιάννης Ρέντζος   Δημοτικός σύμβουλος

Advertisements
This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

One Response to Η ΑΡΑΧΝΙΑΣΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

  1. Παράθεμα: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Ή/ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s