Θ΄ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ;

Η δύσκολη ατζέντα της 28ης Φεβρουαρίου 2011

Η ημερήσια διάταξη της δεύτερης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου αναδεικνύει πολυάριθμα ζητήματα λειτουργίας και δυσλειτουργίας του Δήμου. Ίσως φτάνει η «στιγμή της αλήθειας» και του ξεσκεπάσματος της ανειλικρίνειας. Μήπως είναι η ώρα που χτυπά ο «Καλλικράτης»; Ή μήπως αποκαλύπτεται τώρα η ανεπάρκεια των κοινωνικών δυνάμεων που κυριάρχησαν στην Πρέβεζα; Γι’ αυτό, με πρόσκληση του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» υποψήφιοι σύμβουλοι της κίνησης και φίλοι συναντήθηκαν την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου ώστε να γίνει καλύτερη εμβάθυνση στα ζητήματα.

Η έγκριση συγχώνευσης Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. και η ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Ν.Π.Δ.Δ. και Κοινωφελών Επιχειρήσεων του Δήμου έχει ξεσηκώσει θύελλα. Κινδυνεύει το προσωπικό μερικών δημοτικών φορέων; Θα κλείσει το Δημοτικό Ωδείο «Σπύρος Δήμας» ή θα αναγκαστεί να διακόψει το κοινωνικό του έργο; Πρέπει να εξακολουθήσει να παραμένει στα χαρτιά ή, το χειρότερο, να μείνει χαρτί άγραφο η Βιβλιοθήκη της Κοινότητας Ωρωπού στο πολύ όμορφο δημοτικό συγκρότημα στο κέντρο της κοινότητας αυτής; Και τι θα γίνει με άμεσες σοβαρές πτυχές που συνδέονται με τη λειτουργία δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών;

Δεν θα θέλαμε καθόλου να βρισκόμαστε στη θέση των εισηγητών υπαλλήλων ‒διαβάσαμε τα αγωνιώδη εισηγητικά έγγραφα‒ ούτε στη θέση της δημοτικής αρχής. Πρόκειται για συσσωρευμένες αβλεψίες και εκούσιες δράσεις του παρελθόντος που, σβήνοντας το όραμα και ρίχνοντας τα προβλήματα «κάτω από το χαλί» (με υπηρέτηση συμφερόντων των μεσολαβητών), οδήγησαν σε αδιέξοδα. Ενώ, εδώ κι εκεί, έγιναν πολλά, ίσως, δεν προβλήθηκε το αίτημα της συνέχειας και της ευθύνης στους (και από τους) δημότες. Η Πρέβεζα, ως διευρυμένος Δήμος πια, κληρονομεί ένα παρελθόν μιας κακής «ελληνούπολης» και πρέπει να αποδείξει τη βούλησή της για ρήξη με το παρελθόν.

Γι’ αυτό, επιδιώξαμε αλλεπάλληλες συναντήσεις με το προσωπικό και επισκέψεις στα υπό καλλικρατική ανασυγκρότηση ή κατάργηση όργανα και 1) ευθυγραμμιζόμαστε με την διεκδίκηση ένταξης προσωπικού και δραστηριοτήτων στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου Πρέβεζας ενώ 2) απαιτούμε να χρεωθεί ηθικά και επικοινωνιακά στη δημοτική αρχή και στο διαπαραταξιακό σώμα που είναι το δημοτικό συμβούλιο η αναζωογόνηση όσων  δημοτικών δομών καταρρέουν.

Για μας δεν υπάρχει κατάργηση. Υπάρχει μετασχηματισμός σε βιώσιμο στοιχείο. Χρειάζεται νοικοκυριό. Μπορούμε να ασπρίσουμε το δημοτικό κέντρο του Ωρωπού και να το κάνουμε ηλεκτρονικό βιβλιογραφικό κέντρο του Δήμου ή να δείξουμε σεβασμό στη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Ζαλόγγου στην Καμαρίνα (και να προτείνουμε συνεργασία με το δίδυμο ιστορικό οικισμό της Κρυοπηγής). Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των δημοτών απέναντι στο Δήμο αφού στις μικροκλίμακες των ενδιαφερομένων ακούγονται καταγγελτικές εκδοχές χαριστικών εργασιακών συμβάσεων που δεν είναι καθόλου μυθιστορηματικές.  Για παράδειγμα, το Λαογραφικό Μουσείο Ζαλόγγου την Κυριακή (27/2) ήταν κλειστό.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου φέρνει λοιπόν στο προσκήνιο ζητήματα προσωπικού και προσώπων αλλά και προσωπικοτήτων. Αναφερόμαστε τώρα στη συζήτηση που κάναμε στα πλαίσια της Δημοτικής Παράταξης «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» και με άλλους συμπολίτες καθώς και μερικούς άμεσα ενδιαφερόμενους σε σχέση με την επιλογή ενός «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης».

Ένας Πρεβεζάνος, από τους δεκαπέντε που πληροφορήθηκαν τη σχετική διαδικασία και υπέβαλαν αίτηση και βιογραφικό πρόκειται να επιλεγεί στη σχετική έμμισθη θέση. Όχι πια «τα παράπονα στο Δήμαρχο» αλλά στο Συμπαραστάτη που θα αποφασίζει για ζητήματα κακοδιοίκησης. Η επιλογή γίνεται με ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και επιλέγεται ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τα δύο τρίτα, δηλαδή 18 ψήφους αναγκαστικά διαπαραταξιακής προέλευσης.   

Θα θέλαμε να προβλεπόταν μια ανοιχτή διαδικασία επιλογής με παρουσίαση των υποψηφίων στο δημοτικό συμβούλιο και ανταλλαγή σχετικών απόψεων. Θα ήταν μάλιστα ενδιαφέρον να μη γινόταν μυστική ψηφοφορία αλλά φανερή, σαν συνέχεια της ανοιχτής παρουσίασης των υποψηφίων, όπου οι εκλέκτορες (εν ανάγκη δηλαδή όχι υποχρεωτικά όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι) θα έθεταν ερωτήσεις, θα κατάθεταν τη γνώμη τους και θα απεικόνιζαν το προφίλ του κατ΄ αυτούς ιδανικού υποψηφίου για τη θέση δικαιολογώντας έτσι (ή προϊδεάζοντας για) τη φανερή απέναντι στους δημότες ψήφο τους.

Πιστεύουμε στην ανοιχτή διαδικασία κάθε μορφής και προσκαλούμε τους Πρεβεζάνους συμπολίτες (της πόλης και του διευρυμένου Δήμου) στις συνεδριάσεις μας με δικαίωμα προτάσεων που δεσμευόμαστε να συζητήσουμε και να προωθήσουμε.

Για τη Δημοτική Παράταξη «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο».

 

Γιάννης Ρέντζος

Δημοτικός σύμβουλος

Advertisements
This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s