Η ΗΠΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Φέτες μπαγιάτικου σαλαμιού και αναζήτηση συνενοχής

Αντί για μια θαρραλέα δημοτική πολιτική διαχείρισης του δημόσιου χώρου του δήμου μας, με τη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου 2011, βρεθήκαμε απέναντι σε δουλειές καθημερινότητας που σερβιρίστηκαν σαν φέτες μπαγιάτικου σαλαμιού. Σοβαρά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα μεταμφιέστηκαν σε διοικητική ρουτίνα, πτυχές επικοινωνίας στην πόλη μετατράπηκαν σε φοροτεχνικές κακομοιριές και μεγάλα θέματα ηθικής συμπεριφοράς και ισονομίας κατάντησαν λεπτομέρειες γραφείου.

Είναι λυπηρό πως αντί να κατανοηθεί πως πρέπει να κοιταχτούμε όλοι μαζί στα μάτια ζητώντας από τους συνδημότες μας κατανόηση, ώστε να επιχειρηθεί συμμετοχικά η λύση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί στο Δήμο και ιδιαίτερα στο κέντρο της Πρέβεζας, αναζητήθηκε απλά η συνενοχή του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να μην αλλάξει τίποτα.

Έτσι ακριβώς μοιάζει η κατάσταση, αν λάβουμε υπόψη μας πως ένα πλήθος ζητημάτων λειτουργίας και αυτοχρηματοδότησης του Δήμου, που συνδέεται με τα τέλη παροχής διαφόρων υπηρεσιών εισήχθησαν «απροειδοποίητα» με δεκατέσσερα θέματα οικονομικού περιεχομένου της ημερήσιας διάταξης.

Λέμε «απροειδοποίητα» γιατί, πιστεύοντας πως ο Δήμος δεν είναι απλά κερδοφόρα θυγατρική του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά ντόπιο πολιτικό και αυτοδιοικητικό όργανο, θα πρέπει να βασίζει οποιαδήποτε συζήτηση για τέλη παροχής προϊόντων και υπηρεσιών σε έναν ακριβή προγραμματισμό κοινωνικής δράσης και έναν λεπτομερή προϋπολογισμό που θα έπρεπε να έχουν προταθεί, συζητηθεί και εγκριθεί.

Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, αλλά η πλούσια σε «τιμολογήσεις» ημερήσια διάταξη περιλάμβανε ζητήματα καθορισμού τέλους ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, καθαριότητας και φωτισμού, χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων, αλλά και τιμές αποκατάστασης ζημιών τους καθώς και πολλά άλλα τέλη όπως για τις εμπορικές διαφημίσεις και για την τέλεση των πολιτικών γάμων.

Με το να ζητείται από το Δημοτικό Συμβούλιο να προσδιορίσει τέλη και τιμές και να επινοήσει κοστολόγια σαν να ήταν εμπορική επιχείρηση κρύβονται τα ποικίλα κοινωνικά προβλήματα που αντιστοιχούν σε κάθε διατίμηση και μάλιστα σε κάθε αποφυγή διατίμησης! Γιατί αλήθεια -ερωτούμε- ένα μικρό καφενείο με τρία «τραπεζάκια έξω» να πληρώνει «τέλος» ενώ μια αξιοσέβαστη τζιπάρα, που κλείνει πόρτες και παράθυρα σπιτιών και βιτρίνες μαγαζιών, καταπατώντας κάθε αίσθημα δικαιοσύνης και ισονομίας, παρκάρει όπου θέλει και δωρεάν; Ποιος το έχει αποφασίσει αυτό στην Πρέβεζα και πότε; Δεν είναι καιρός επιτέλους οι κοινωνικές δυνάμεις που επί δεκαετίες διαφεντεύουν το Δήμο να κάνουν κάποια αυτοκριτική και να πουν «φτάνει πια»; Ποιος, ακόμα, έχει προ-αποφασίσει να καταπατούνται όλοι οι πεζόδρομοι ή να μασκαρεύεται με πλαστικές παράγκες η αρχιτεκτονική της πόλης; Ποιος δε θα συμφωνούσε σε «απαλλακτικά» τιμολόγια ύδρευσης σε ανεχή νοικοκυριά και ατέλεια σε γάμους ανέργων;

Επειδή στη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου 2011 τα θέματα,

1)      Εισήχθησαν, χωρίς πρόταση προγραμματισμού και αντίστοιχη έγκριση προϋπολογισμού και μάλιστα σε πλαίσιο ασυνάρτητης μονοπωλιακής έως καταχρηστικής παροχής υπηρεσιών και χώρων,

2)      αφαίρεσαν κάθε δυνατότητα ανθρωπιστικής (ή αντίθετα αυστηρής) αντιμετώπισης των επιμέρους περιπτώσεων, 

3)      διέλυσαν οποιαδήποτε ελπίδα για υπεύθυνη και ήπια διαχείριση του ανοιχτού δημόσιου και κοινόχρηστου πρεβεζάνικου χώρου,

4)      διεμβόλισαν την πολιτική λειτουργία του σώματος που αποτελεί το Δημοτικό Συμβούλιο,

5)      αναπαρήγαγαν προϋποθέσεις ανισότητας και αδικίας με την αναγνώριση και παγίωση ενός άδικου «διακανονισμού» εντός ενός ξεπουλημένου αστικού τοπίου,

6)      συνέχισαν την ενθάρρυνση μιας απαράδεκτης διαπαιδαγώγησης του πληθυσμού μέσα στην ασχήμια, την προχειρότητα και την απουσία ελέγχου,

εκφράσαμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την υποβάθμιση των σοβαρών πολιτικών ζητημάτων της ημερήσιας διάταξης σε απλά διοικητικά θέματα και καταθέτουμε τη διαμαρτυρία μας αυτή στον πρεβεζάνικο λαό.  Ανεξάρτητα, πάντως, από τη «διοικητική» αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων που επικρίνουμε εδώ, είναι άξια ιδιαίτερης αναφοράς η αξιέπαινη, πράγματι, πρόταση-απόφαση του Δημάρχου να μην αυξηθούν τα ποικίλα τέλη για φέτος, λόγω μάλιστα της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης.

Ιδιαίτερα για τα τέλη καθαριότητας, ο Γιάννης Ρέντζος είπε πως η η πόλη πρέπει να πάψει να είναι υπέρμετρα απορριματογενής και να στρατευθεί ο Δήμος σε μια καμπάνια διαφώτισης των δημοτών για την περιστολή των σκουπιδιών, αντί να αντιμετωπίζεται το ζήτημα μηχανιστικά. Η θέση του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» στη συνεδρίαση ήταν πως «τα σκουπίδια δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά κοινωνικό»  προσθέτοντας την προσωπική του εμπειρία από το Δήμο στον οποίο κατοικούσε στο Λουξεμβούργο όπου η αποκομιδή γινόταν μόνο μία φορά την εβδομάδα που ήταν και η μοναδική ημέρα της εβδομάδας για έκθεση-παραλαβή-αποκομιδή των (οικιακών) απορριμμάτων στο δημόσιο χώρο. Έτσι οι δημότες φρόντιζαν να δημιουργούν λίγα σκουπίδια και δεν είχαν κάθε στιγμή ελεύθερη πρόσβαση σε χαίνοντες ανοιχτούς σούπερκάδους. Κάτι τέτοιο μπορεί να μελετηθεί και να υποδειχθεί και στην πόλη μας ώστε να συμπιεστεί και το αντίστοιχο γενικό κόστος διαχείρισης αποβλήτων.

 

Γιάννης Ρέντζος

Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

«Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο»

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

4 Responses to Η ΗΠΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

 1. Ο/Η Νίκος Δ. Καράμπελας λέει:

  Αγαπητέ κύριε Γιάννη Ρέντζο,

  Χαίρομαι τον τρόπο με τον οποίο ενημερώνετε τους πολίτες του Δήμου Πρέβεζας για τα σημαντικά ή «ασήμαντα» θέματα που απασχολούν το Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι μια μεγάλη αλλαγή στο τοπικό πολιτικό κατεστημένο. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο. Συνεχίστε να ταράζετε τα νερά. Μην απαγοητεύεστε. Υπάρχουν πολλοί που σας υποστηρίζουν, αλλά δυστυχώς μένουν απαθείς λόγω της γενικής αποχαύνωσης.
  Με εκτίμηση
  Νίκος Δ. Καράμπελας

 2. Παράθεμα: Ο «ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ» ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΥΣΥΧΝΑΣΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ WORDPRESS | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

 3. Παράθεμα: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΧΥΔΑΪΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

 4. Παράθεμα: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΧΥΔΑΪΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s