ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ» ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο «ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑ-ΛΟΥΡΟΣ-ΖΑΛΟΓΓΟ»

[Παραθέτουμε εδώ κείμενα από το Δικηγορικό Σύλλογο Πρέβεζας, που εκτιμά «ως απολύτως θετική την πρωτοβουλία για την ίδρυση και λειτουργία στην Πρέβεζα Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης» και την Αγωνιστική Προοπτική Δασκάλων Νηπιαγωγών Βόνιτσας, που χαιρετίζει και στηρίζει τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου στην Πρέβεζα. Ακολουθεί παρόμοιο κείμενο από τη δημοτική κίνηση «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Δήμου Πρέβεζας» όπως μας κοινοποιήθηκε και έπεται σχετικό κείμενο της Νομαρχιακής Επιτροπής ΑΡΤΑΣ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΠΡΕΒΕΖΑΣ του ΚΚΕ που σκανάραμε. Όσοι φορείς ενδιαφέρονται ή διαφωνούν για την εδώ δημοσίευση μπορούν να μας ενημερώσουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο irentzos@otenet.gr].

Το κείμενο του Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας.

Το κείμενο της Αγωνιστικής Προοπτικής Δασκάλων Νηπιαγωγών Βόνιτσας:

ΘΕΜΑ: « ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ »

Η Αγωνιστική Προοπτική Δασκάλων Νηπιαγωγών Βόνιτσας, χαιρετίζει και στηρίζει τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου στην Πρέβεζα.
Δυστυχώς στη χώρα μας, οι επιλογές των κυβερνώντων διέλυσαν κάθε πυλώνα κοινωνικού κράτους.
Με τους δείχτες ανεργίας να αυξάνουν κάθε μέρα που περνάει, με τα ασφαλιστικά ταμεία σε μόνιμη κρίση από την εισφοροδιαφυγή και το τζογάρισμα των αποθεματικών, η προσφορά υπηρεσιών στον τομέα της υγείας δε θεωρείται αυτονόητη ούτε δεδομένη με τον ιστό κοινωνικής προστασίας να διαλύεται αποκλείοντας ολοένα και περισσότερους.
Η δημιουργία κοινωνικού Ιατρείου στην Πρέβεζα, με την παροχή εθελοντικών υπηρεσιών από γιατρούς κι άλλους επαγγελματίες υγείας, σε ανασφάλιστους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποτελεί μια αξιόλογη προσπάθεια, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες δεν έχουν δίοδο σε υπηρεσίες υγείας λόγω οικονομικών προβλημάτων.
 Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δε θα πρέπει να κοιμίζει συνειδήσεις και να υποκαθιστά το πάγιο αίτημα για την ύπαρξη μόνιμων θεσμικών προαπαιτούμενων όπως αυτά της Παιδείας και της Υγείας. Θα πρέπει να αποτελέσει το Κέντρο που θα παρεμβαίνει άμεσα κι αγωνιστικά για τη διεκδίκηση μιας πραγματικά δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους χωρίς κανένα αποκλεισμό.
Καλούμε τα μέλη του Συλλόγου μας να στηρίξουν την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία ,με τη συλλογή φαρμάκων, με τη διάχυση της πληροφορίας και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο θεωρηθεί πρόσφορος από τους υπεύθυνους λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου στην πόλη της Πρέβεζας.

Το κείμενο της δημοτικής κίνησης «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Δήμου Πρέβεζας»:  

ο

Διανύουμε μια από τις πιο σκοτεινές εποχές από τις οποίες έχει περάσει ποτέ αυτή η χώρα.
Το καρτέλ Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ με την ένθερμη στήριξη  της ντόπιας μεγαλοεργοδοσίας  αλλά και όλου του πολιτικού προσωπικού που την υπηρετεί, έχουν περάσει σε  μια γενικευμένη επίθεση, με χαρακτηριστικά «σοκ και δέους», απέναντι  στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, στην προσπάθεια τους να αναδιατάξουν όλο το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τοπίο .
Στόχος τους: -αξιοποιώντας την καπιταλιστική οικονομική  κρίση και την κρίση χρέους  της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας- να βγάλουν στο τέλος κερδισμένους από αυτή τη κρίση τη μεγαλοεργοδοσία  και το  κεφάλαιο.
Στόχος τους: να  πληρώσουν την κρίση οι μισθωτοί και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και να διαμορφωθεί στη χώρα μας ένα εργασιακό τοπίο  τύπου Κίνας, για να μπορέσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι,  απρόσκοπτα και κερδοφόρα, να επενδύσουν  τα κεφάλαιά τους.
Η πολιτική αυτή καθώς ήδη εφαρμόζεται  για περίπου ένα έτος, με τη μορφή των επικαιροποιημένων μνημονίων οδηγεί τη χώρα μας σε μια  οξεία ανθρωπιστική κρίση.
Τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας σπρώχνονται στο χείλος της αβύσσου, ενώ ακόμα και στρώματα που μέχρι πριν λίγο καιρό διήγαν βίο με σχετική αξιοπρέπεια, έχουν αρχίσει να νιώθουν την  καυτή ανάσα της φτώχειας στο σβέρκο τους.
Ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας  εξωθείται στον κοινωνικό καιάδα , στο απόλυτο περιθώριο.
Μεγαλώνει με εκθετικό ρυθμό ο αριθμός των συνανθρώπων μας, που η επιβίωσή τους εξαρτάται κυριολεκτικά  από τα εκκλησιαστικά και δημοτικά συσσίτια- όπου αυτά υπάρχουν- και τις ελεημοσύνες.
Πολλαπλασιάζεται  ταχύτατα ο αριθμός των αστέγων, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.
Άνεργοι, ανασφάλιστοι, χωρίς τα απαραίτητα ένσημα, νέοι, μεγαλύτεροι  γηραιότεροι και μετανάστες αδυνατούν να έχουν πρόσβαση και στα στοιχειώδη απαραίτητα  κοινωνικά αγαθά.
Πρόσφατη μελέτη αναφέρει, ότι το 17,5% των πολιτών δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο για οικονομικούς λόγους!
Απέναντι σε αυτόν τον Αρμαγεδδώνα, είναι επιτακτική ανάγκη, όλοι αυτοί που δέχονται αυτή την επίθεση, να αντιτάξουν ένα ευρύ λαϊκό, αγωνιστικό  μέτωπο με σαφή ταξικό προσανατολισμό, με στόχους, αιτήματα και συγκεκριμένη δράση που όχι μόνο θα στοχεύουν στην απόκρουση  αυτής της επίθεσης, αλλά που θα  δημιουργούν ρωγμές στο κυρίαρχο σκηνικό και  θα ανοίγουν δρόμο για να οδηγήσουν τη χώρα και το λαό σε μια άλλη κοινωνία, έξω από την  κυριαρχία των δυνάμεων της αγοράς και του κεφαλαίου.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο  του κινήματος μπορούν να βρίσκουν γόνιμο έδαφος και πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την δωρεάν άμεση και έμπρακτη στήριξη τμημάτων της κοινωνίας μας που βιώνουν πλήρη αποκλεισμό από κοινωνικά αγαθά.
Μια τέτοια πρωτοβουλία θέλουμε να είναι και η λειτουργία του  ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης στην Πρέβεζα.
Διότι υπάρχουν και ανθρώπινες ανάγκες σε τμήματα του πληθυσμού, που βιώνει οικονομικό αποκλεισμό, όπως  η ιατρική φροντίδα και περίθαλψη  ή η φαρμακευτική περίθαλψη οι οποίες βέβαια δεν μπορούν να περιμένουν πότε το κίνημα σε τοπικό ή πανελλαδικό επίπεδο θα επιβάλει την « πλήρη δωρεάν δημόσια περίθαλψη σε όλους» , ούτε βέβαια μπορεί να περιμένουν την εγκαθίδρυση της κοινωνίας εκείνης που θα θεσμοθετήσει την πλήρη δωρεάν  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους χωρίς όρους, διακρίσεις  και προϋποθέσεις.
Το ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης  πρέπει  παράλληλα να αποτελέσει ένα εργαστήρι  που θα παρεμβαίνει αγωνιστικά  στα ζητήματα της  πρόληψης, προάσπισης της Δημόσιας Υγείας παντού όπου ζει, εργάζεται , σπουδάζει και ψυχαγωγείται ο λαός της πόλης και της περιοχής μας.  Το κοινωνικό ιατρείο πρέπει να συμβάλλει στη συγκρότηση ενός κέντρου αγώνα για μια πραγματική δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.
Μια συλλογικότητα ανοικτή σε όλους,  που θα δίνει μάχες στο πλευρό του εργατικού κινήματος  για να ανοίξει το σύστημα υγείας  στην παροχή υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσιών σε όλους χωρίς κανέναν αποκλεισμό.
Που εν τέλει, με την καθημερινή της δράση, θα κερδίζει και αυτούς που προστρέχουν στις υπηρεσίες της ως ενεργούς μαχητές  στον  αγώνα για την κατάργηση όλων των αποκλεισμών.
Μέσα από μια τέτοια θεώρηση στηρίζουμε την πρωτοβουλία εργαζομένων στο χώρο της υγείας για τη λειτουργία του ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης στην πόλη μας.
ΜΑΡΤΙΟΣ 2011

Η γραμματεία της ΑΡ.ΠΑ Δήμου Πρέβεζας

 [Παραθέτουμε εδώ κείμενο της Νομαρχιακής Επιτροπής Άρτας-Λευκάδας-Πρέβεζας του ΚΚΕ σε φωτοτύπηση από την εφημερίδα ΒΗΜΑ της Πρέβεζας.]

Το ίδιο κείμενο υπάρχει και φηφιοποιημένο. Βλ. εδώ

ΤΙ ΟΝΟΜΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ;

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s