TΟ «ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ» ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Συγκέντρωση ιατρών, επαγγελματιών υγείας και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων για τις λεπτομέρειες και τις ώρες λειτουργίας του ΙΚΑΠ

 

Με τη συγκέντρωση ιατρών, πολλών άλλων επαγγελματιών του χώρου της υγείας και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, που είχε προγραμματιστεί και έλαβε χώρα την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011 έγινε φανερό πως τις επόμενες ημέρες μπορούν να ανακοινωθούν τα ωράρια λειτουργίας. Εκθέτουμε εδώ, ως ισότιμοι συνεργάτες του κοινωνικού ιατρείου, ενημερωτικά στοιχεία από τις τελευταίες εξελίξεις της πορείας προς τη συγκρότησή του.

Όπως είναι γνωστό, μέσα στο πλαίσιο κοινωνικής δράσης της δημοτικής κίνησης «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» είχε προβληθεί το ζήτημα της προστασίας της δημόσιας υγείας. Η θέση μας ήταν πως, στην παρούσα οικονομική και κοινωνική φάση, «ο Δήμος ως κρατικός φορέας άμεσης επαφής με το δημότη (και κάθε κάτοικο του Δήμου) και κοινωνικής αντίληψης πρέπει να αποδώσει ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα της δημόσιας υγείας». Στο θεσμικό δημοτικό πλαίσιο δεχθήκαμε με προθυμία την εντολή του Δημοτικού Συμβουλίου να αντιπροσωπεύσουμε το Δήμο Πρέβεζας στο «Δίκτυο Υγιών Πόλεων» και να παρακολουθήσουμε κριτικά τη δραστηριότητά του με σκοπό να ενημερώνουμε το Δήμο και τον πληθυσμό μας.

Εξάλλου, ως άμεση και πρακτική χειρονομία εφαρμογής ενός ιδεώδους κοινωνικής αντίληψης και προαγωγής της δημόσιας υγείας, αναλήφθηκε εκ μέρους μας η πρωτοβουλία για την άμεση λειτουργία ιατρείου γενικής ιατρικής και ειδικοτήτων. Αυτό θα μπορούσε να στελεχωθεί με φίλους και φίλες της κίνησης, γιατρούς, φαρμακοποιούς και άλλους επαγγελματίες του χώρου της υγείας (φυσικοθεραπευτές και νοσηλευτές) και εθελοντές (π.χ. αιμοδότες). Θα μπορούσε άλλωστε να αντιμετωπίζει δωρεάν και κατά κύριο λόγο ανάγκες από ανέργους, ανασφάλιστους και μετανάστες (Δελτίο Τύπου της 12/12/2010).

Όπως φάνηκε στην πορεία, μετά την αποδοχή, άλλωστε, που εκδηλώθηκε από πολλές πλευρές της πρεβεζάνικης κοινωνίας, το κοινωνικό ιατρείο θα μπορούσε να απευθυνθεί σαν αυτόνομη ανθρωπιστική πρωτοβουλία προς το σύνολο αυτών που θα  μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι, ανεξάρτητα από πολιτική ή φιλική σχέση με το «Δημόσιο Χώρο». Γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, που συνέβαλαν στην ιδέα λειτουργίας του ιατρείου, ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες ο καθένας και με ποικίλες εργασιακές ή κινηματικές εμπειρίες (π.χ. από συνθήκες κρίσης σε άλλες χώρες),  υπέγραψαν και απεύθυναν «επιστολή για ανοιχτή συνεργασία» που έφτασε σε όλους τους γιατρούς της πόλης, νοσοκομειακούς και ελευθεροεπαγγελματίες.

Έτσι. στην αρχική ομάδα των γιατρών που είχαν δηλώσει συμμετοχή προστέθηκαν εθελοντικά ειδικότητες ωτορινολαρυγγολογίας, μικροβιολογίας, παιδιατρικής, ακτινολογίας καθώς και οδοντίατρος και φαρμακοποιός (στο πλαίσιο κοινωνικού φαρμακείου, σε συνεργασία με το  Φαρμακευτικό Σύλλογο της Πρέβεζας). Ταυτόχρονα, μια ανακοίνωση καλεί από το δημοτικό ραδιόφωνο και τον τοπικό Τύπο να παραδοθούν φάρμακα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ώστε να αξιολογηθούν, να ταξινομηθούν και να χρησιμοποιηθούν κατόπιν ακριβούς συνταγογραφήσεως. Εξάλλου, στην έδρα του κοινωνικού ιατρείου, Χρίστου Κοντού αρ. 29, που παραμένει ανοιχτή καθημερινά 10-12 π.μ., γίνονται παραλαβές φαρμάκων από εθελοντές Πρεβεζάνους.

Είναι περισσότερο από βέβαιο πως η πόλη μας μπήκε στην τελική ευθεία για την λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου. Ως κεντρικός χώρος άσκησης των αντιστοίχων πράξεων θα είναι η έδρα της Οδού Χρίστου Κοντού αρ. 29 αλλά, για προφανείς πρακτικούς λόγους, και τα ιατρεία των συνεργαζομένων ιατρών καθώς και, σε ειδικές περιπτώσεις, με άδεια που θα ζητείται, το νοσοκομείο της πόλης.

 

Λάβετε μέρος στις ανοιχτές δημοσκοπήσεις της δημοτικής παράταξης ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑ – ΛΟΥΡΟΣ – ΖΑΛΟΓΓΟ

 

 

   

Γιάννης Ρέντζος

 

Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

«Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο»

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

2 Responses to TΟ «ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ» ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

  1. Παράθεμα: ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ: ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

  2. Παράθεμα: ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ: ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s