ΜΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΝΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

[ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ ΤΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΝΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ, πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ  …και μελήματα της Δημοτικής Αρχής]

Αθήνα 7 IV 2011

Αγαπητέ Γιάννη

Σχετικά με το άρθρο σου:

«…….Ο Δήμος αναγκάζεται να επικοινωνήσει με την πρεβεζάνικη κοινωνία με τα συνθηματικά υπονοούμενα των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων και σχέσεων που σφράγισαν με την κυριαρχία τους στην πόλη και την ύπαιθρο τις τελευταίες δεκαετίες.  Σε ακριβέστερους όρους, οι συγκεκριμένες δυνάμεις που αναδείχθηκαν ως δημοτικές πλειοψηφίες και λειτούργησαν ως δημιουργοί και αναπαραγωγοί σχέσεων, οδήγησαν, άθελα ίσως, σε αδιέξοδα εκχυδαϊσμού και συνθήκες πλιάτσικου του δημόσιου χώρου. Αυτός δεν νοείται μόνο ως υλική κατασκευή αλλά και, το κυριότερο, ως ανθρώπινες σχέσεις. Σε σχέση με αυτό το παρελθόν, η Δημοτική Αρχή έχει / είχε υποχρέωση 1) να αποποιηθεί την «κληρονομιά» προβαίνοντας σε ένα ειλικρινή προγραμματισμό και, 2) εκτελώντας έμπρακτα ένα έργο νοικοκυρέματος, να αποσείσει κάθε υπόνοια δέσμευσης προς αυτό το παρελθόν. …»  ,

παρακαλώ να μου επιτρέψεις να καταθέσω τα εξής:

Ο Δημόσιος χώρος  αποτέλεσε κυρίαρχη αξία της παρουσίας των κινήσεων που είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής στον Δήμο(1983-1994). Νομίζω έχουμε συζητήσει πολλές φορές το θέμα και δεν θα ήθελα να οικειοποιηθώ και την ιδέα της ονομασίας της κίνησης σου των τελευταίων εκλογών.

Θα ήμουν ευτυχής να γίνει ημερίδα και να παρουσιασθούν αναλυτικά οι προσπάθειες που έγιναν για την εφαρμογή αυτής της αξίας.

Ενδεικτικά αναφέρω:

–  Ιστορικό κέντρο (Με πολλές δικαστικές περιπέτειες)

–  Πεζοδρομήσεις- Πλατείες-Διανοίξεις δρόμων και πλατειών(Με πολλές δικαστικές περιπέτειες)

–  Λαϊκή Αγορά

–  Θεοφάνειος (Με πολλές δικαστικές περιπέτειες και επερώτηση στη Βουλή)

–  Όαση

–  Ακίνητο του κτιρίου των Προσκόπων και του βομβαρδισμένου Τζαμιού. (Η τελευταία πράξη, Σεπτέμβρης 1994, όταν το ίδιο Σώμα των Προσκόπων, ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποχαρακτηρισθεί για να δοθεί για αντιπαροχή, και φυσικά απορρίφθηκε)

–  Δημοτική Βιβλιοθήκη(Με πολλές δικαστικές περιπέτειες)

–  Πανδοχείο Πατίκου

–  Ξενοδοχείο Βόλφ

–  Θερινός  «Γκλόρια» και το διπλανό ακίνητο «Μπουραζάνη» (Με πολλές δικαστικές περιπέτειες)

–  Καθολική Εκκλησία

–  Κληροδότημα Ρίζου –Μουσείο Συρακιωτών (Σύγκρουση με τους εκπροσώπους των Συρακιωτών γιατί είχαν συμφωνήσει για αντιπαροχή, από Μπιζανίου μέχρις Λεωφόρο Ειρήνης)

–  Περιφερειακή Τάφρος Κάστρου Αγ. Ανδρέα (Με πολλές δικαστικές περιπέτειες)

–  Στρατόπεδο ΄΄Πυροβολικού΄΄(Με πολλές δικαστικές περιπέτειες)

–  Περιφερειακή Τάφρος της πόλης (Με πολλές δικαστικές περιπέτειες)

–  Κηποθέατρο πρώην  «ΑΓΡΕΞ» Δημοτικό Καφενείο (Με πολλές δικαστικές περιπέτειες)

–  Τα παλιά ΄»Τόλ» δίπλα στο παλιό  «Ανθόκηπο» (Με πολλές δικαστικές περιπέτειες)

–  Κάστρο Παντοκράτορα(Με πολλές δικαστικές περιπέτειες)

–  «Πεδίο Βολής» (Με πολλές δικαστικές περιπέτειες)

–  Αρχαιολογικό Πάρκο Νικόπολης- Αισθητικό Δάσος Μονολιθίου Θεσμοθέτηση Ζωνών Προστασίας(Με πολλές περιπέτειες)

–  Κατοχύρωση, οριοθέτηση, Περιαστικού  Πράσινου από Αγ.  Σωτήρα-Νεοχώρι- Αγ. Απόστολοι μέχρις Λασκάρα(Με πολλές δικαστικές περιπέτειες)

–  Εφαρμογή των οικιστικών σχεδίων των Συνοικισμών Αγ.Θωμά, Αγ.Αποστόλων και Παντοκράτορα με απόδοση στους Δημότες καταπατημένων πλατειών, κοινοχρήστων χώρων, δρόμων, σχολικών ακινήτων κ.λ.π. (Με πολλές δικαστικές περιπέτειες)

–  Αθλητικό Στάδιο Αγ.Θωμά(Με πολλές δικαστικές περιπέτειες)

–  Πολύχρονοι αγώνες με δεκάδες συγκρούσεις και ενστάσεις για την τροποποίηση του χουντικού σχεδίου πόλης, για εφαρμογή του ανθρώπινου μέτρου στο ύψος των οικοδομών και την κατοχύρωση δημόσιων χώρων (Με την ευκαιρία το σχέδιο Δοξιάδη όταν το αντίκρυσα το 1983 τρόμαξα! Ο κατά  τα άλλα αξιόλογος Πολεοδόμος έκανε μηχανιστική μεταφορά του σχεδιασμού πόλεων της Σαουδαραβικής και Βραζιλίας  στην Πρέβεζα). Μάταια τα ψηφίσματα και οι αγώνες για κατάργηση της διάταξης οικοδομή ανά 4 στρέμματα προκειμένου να σωθεί ο Ελαιώνας και η αγροτική Γή.

–  Μετατροπή του περιβάλλοντος χώρου των εκκλησιών  σε πράσινο και κοινόχρηστο χώρο.

–  Πολύχρονοι αγώνες με δεκάδες συγκρούσεις και ενστάσεις για την εφαρμογή του Νόμου του αείμνηστου Τρίτση για τις επεκτάσεις σχεδίου πόλης

–  Διάνοιξη των σιδερόφρακτων κιγκλιδωμάτων του Λιμενικού Ταμείου κατά μήκος του παλαιού λιμένος από Πλατεία Ανδρούτσου μέχρι την οδό Ι. Μουστάκη. (Με πολλές δικαστικές περιπέτειες)

–  Διάνοιξη των δύο και μοναδικών προσβάσεων προς την ακτή του Αλωνακίου προκειμένου να κατοχυρωθεί η ελεύθερη διακίνηση των Δημοτών. Εμπλοκή του γνωστού δικηγόρου που η ιδιοκτησία του εφάπτεται νοτίως με την μία πρόσβαση. Καταπάτηση εκ μέρους του και του δημόσιου χώρου που εφάπτεται ανατολικά της  ιδιοκτησίας του, με αποτέλεσμα την διακοπή της επικοινωνίας του Αλωνακίου με την Τραγάνα. Η νόμιμη διεκδίκηση των χώρων αυτών είχε σαν αποτέλεσμα επιβολή φυλάκισης 4 μηνών του Δημάρχου και του Γεωργίου Γρ. Μηχανικού. Τότε ψηφίστηκε νόμος : «Εκπρόσωποι Τ.Α. κατά την άσκηση των καθηκόντων τους όταν υποπίπτουν σε πλημμέλημα ή σε πταίσμα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δεν οδηγούνται στο αυτόφωρο»

–  Κατοχύρωση (με πολλές δικαστικές περιπέτειες) ως χώρου θυσίας, του ιστορικού χώρου της Παργινόσκαλας, τόπου μαρτυρίου και θυσίας αγωνιστών του ΕΑΜ, παλληκαριών της ΕΠΟΝ, αλλά και αγνών πατριωτών που  «ΕΠΟΙΗΣΑΝ» μέγα δίδαγμα και ήθος! (Με πολλές δικαστικές περιπέτειες)

Υπάρχουν  και άλλα πολλά αλλά πιστεύω ότι στην προσπάθειά μου αυτή να υπερασπίσω μια μικρή συμβολή στα κοινά της πόλης μας, φοβάμαι πολύ εύκολα θα διολισθήσω σε εγωπάθειες και εγωκεντρισμούς.

Όμως δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι η αξία του Δημοσίου Χώρου υπερασπίσθηκε από απλούς συμπολίτες μας μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, κοινωνικούς  και εργατικούς φορείς, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις και ευρυμάθεια. Τους πυρπολούσαν όμως ΑΞΙΕΣ όπως ΄΄ Η κοινωνική δικαιοσύνη, ΄΄Η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο ΄΄!  Που πίστευαν ότι δεν  μπορεί να εμπορευματοποιηθεί η Γή, πόσο μάλλον ο Δημόσιος Χώρος.

Αυτές οι δυνάμεις λοιπόν και οι Δημοτικές πλειοψηφίες δημιούργησαν και ένα άλλο Δημόσιο Χώρο τον κοινωνικό, τον πολιτισμικό που έδωσε μια άλλη ανάταση και προοπτική στην πόλη, των αγώνων, της διεκδίκησης και του πολιτισμού! Και είναι τιμή και τύχη αγαθή για μένα ότι με στήριξαν και με ανέδειξαν. Αυτές οι δυνάμεις λοιπόν, έχουν όνομα και είναι οι κινήσεις που δημιουργήθηκαν το 1982 και 1986 από το ΚΚΕ και το 1990 από τον ενιαίο Συνασπισμό!

Ανεξάρτητα από την πορεία και τις δοκιμασίες της Αριστεράς, τιμώ και σήμερα τους αγώνες των δυνάμεων αυτών. Κρατώ για τον εαυτό μου, χωρίς καμία υποτίμηση σε κανένα, την συνέχιση του αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ!

Με εκτίμηση

Νίκος

Advertisements
This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

One Response to ΜΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΝΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ

 1. Ο/Η Σπύρος Φονταράς λέει:

  Διαβάζω από το σχόλιο του Νίκου Γιαννούλη
  «Πολύχρονοι αγώνες με δεκάδες συγκρούσεις και ενστάσεις για την τροποποίηση του χουντικού σχεδίου πόλης, για εφαρμογή του ανθρώπινου μέτρου στο ύψος των οικοδομών και την κατοχύρωση δημόσιων χώρων (Με την ευκαιρία το σχέδιο Δοξιάδη όταν το αντίκρυσα το 1983 τρόμαξα! Ο κατά τα άλλα αξιόλογος Πολεοδόμος έκανε μηχανιστική μεταφορά του σχεδιασμού πόλεων της Σαουδαραβικής και Βραζιλίας στην Πρέβεζα). Μάταια τα ψηφίσματα και οι αγώνες για κατάργηση της διάταξης οικοδομή ανά 4 στρέμματα προκειμένου να σωθεί ο Ελαιώνας και η αγροτική Γή.»
  Τελικά είναι η εφαρμογή του ανθρώπινου μέτρου στο ύψος των οικοδομών, (μείωση του επιτρεπόμενου ύψους δόμησης, χωρίς αντίστοιχη μείωση του συντελεστή δόμησης), που οδήγησε στο πλήρες τσιμεντάρισμα της πόλης, στο συνεχές σύστημα δόμησης, στην εξαφάνιση του πρασίνου, στην ανυπαρξία πεζοδρομίων, στην αδυναμία να κινηθεί άνθρωπος πεζή σε μεγάλο μέρος της πόλης, στην εμφάνιση του φαινόμενου της θερμικής νησίδας και τελικά στην υποβάθμιση της πόλης.
  Για να μην σχολιάσω την διάνοιξη της λεωφόρου Ειρήνης που κατέστρεψε ένα σωρό παραδοσιακά σπίτια και παρέδωσε την πόλη στο αυτοκίνητο, την κακή ανάπλαση της παλιάς κεντρικής αγοράς που δεν αερίζεται με τίποτε, συν το μπάζωμα της τάπιας που θα μπορούσε να αναβαθμιστεί και να γίνει ένας υδάτινος δρόμος που θα έζωνε την πόλη
  Δεν θέλω να κρίνω το σχόλιο σχετικά με το σχέδιο Δοξιάδη (Με την ευκαιρία το σχέδιο Δοξιάδη όταν το αντίκρυσα το 1983 τρόμαξα) αλλά ο εν λόγω πολεοδόμος κάτι θα ήξερε παραπάνω από τον αγαπητό Νίκο, και εν πάσει περιπτώσει είναι αυτή η νοοτροπία του ότι τα ξέρουμε όλα που μας έφερε εδώ που μας έφερε σαν κράτος και σαν κοινωνία.
  Αναγνωρίζω ότι η κατάργηση της διάταξης για δόμηση στα 4 είναι θετικό μέτρο, με την προϋπόθεση όμως να δίδεται η δυνατότητα του να ζει κανείς σε μια βιώσιμη πόλη. Και βιώσιμη πόλη η Πρέβεζα μπορούσε να γίνει χρησιμοποιώντας το εργαλείο του αστικού αναδασμού (άρθρα 20 παρ. 1 περ. α και β και 35 ν. 947/1979, άρθρο 10 παρ. 1 έως 7 πλην τελ. εδ. παρ. 5 ν. 1337/1983, άρθρο 8 παρ. 3 ν. 1512/1985 και άρθρο 98 παρ. 6 εδ. πρώτο ν. 1892/1990) και επιτρέποντας οικοδομές με αρκετό ύψος ώστε να υπάρχει και επαρκής δημόσιος, και ελεύθερος χώρος.
  Από την άλλη θα μπορούσε να διατηρηθεί η πόλη όπως ήταν (μια κηπούπολη) με χαμηλό συντελεστή δόμησης, και να επεκταθεί σε μια ζώνη πέρα από την Τάπια όπου θα μπορούσαν να χτιστούν πολυκατοικίες με πολούς ορόφους αλλά με πανταχόθεν ελεύθερο σύστημα δόμησης και μικρό συντελεστή κάλυψης του οικοπέδου.
  Αλλά πώς να το κάνουμε πολλά τα συμφέροντα και έτσι η πόλη έγινε τσιμέντο.
  Όσο για τον παραδοσιακό ελαιώνα βλέπουμε όλοι τι απέγινε. Και μπορεί να μην εφαρμόστηκε το σχέδιο του Δοξιάδη όμως οι συνθήκες στην πόλη είναι τόσο άσχημες που όλοι ονειρεύονται μονοκατοικία σε 4 στρέμματα, και να μην το ξεχάσω με γκαζόν γύρω γύρω.
  Λοιπόν με τα παραπάνω δεν θέλω να μειώσω το έργο που ο Νίκος Γιαννούλης πρόσφερε σαν Δήμαρχος στην Πρέβεζα. Θέλω να πω όμως ότι παράλληλα με τα καλά γίνανε και αρκετά στραβά όπως αυτά που ανέφερα παραπάνω, και ότι τώρα το ζητούμενο είναι πώς θα διορθώσουμε αυτά τα στραβά προκειμένου η Πρέβεζα να γίνει μια πιο ανθρώπινη πόλη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s