ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ της ΗΠΕΙΡΟΥ»

 
[ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΝ κ. Γιώργο Παπαχριστοδούλου – ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΤΑΝ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒ/ΚΥΡ 14/15 ΜΑΪΟΥ 2011 της εφημερίδας ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ της ΗΠΕΙΡΟΥ]

-Πώς ξεκίνησε η ιδέα του κοινωνικού ιατρείου;
Ο «Δημόσιος χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» αποτελεί μια παράταξη της δημοτικής αντιπολίτευσης. Γνωρίζουμε ότι στο πολιτικό μας σύστημα η αντιπολίτευση είναι εγκλωβισμένη στο να επινοεί «κάτι για να πει» ενώ η δημοτική κυβέρνηση αναζητά «αυτό πρέπει να πράξει». Αναζητήσαμε και εμείς αυτό που πρέπει και μπορούμε να πράξουμε σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμά μας. Οι δυσχέρειες που γεννά το συγκεκριμένο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο (Μνημόνιο  και Καλλικράτης) μας κατευθύνουν στο σωστό. Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη, άνεργοι και ανασφάλιστοι, πολλαπλασιάζονται. Πρέπει να τους υπηρετήσουμε και όχι απλά να διεκδικήσουμε τη δημοτική εξουσία. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο ανάγκης ετοιμάζουμε εισηγήσεις για σχολικά εστιατόρια. Η χώρα μας αποτελεί μια εξαίρεση στην μη παροχή σχολικών γευμάτων και προγευμάτων. Ας υπογραμμίσουμε πως οι δράσεις μας αυτές αποτελούν διακριτική συμμετοχή και όχι πολιτική καθοδήγηση. Οι γιατροί, σε θέματα υγείας, δρουν αυτονομημένοι όπως θα δράσουν και οι εκπαιδευτικοί.    

  -Τι προβλήματα αντιμετωπίσατε και αντιμετωπίζετε στο στήσιμο, την οργάνωση της όλης προσπάθειας;
 Δεν μπορούμε να επισημάνουμε προβλήματα και δυσκολίες. Αντίθετα αποτέλεσε πολύ ευχάριστη έκπληξη για μας όλους η ευμενέστατη υποδοχή που έγινε από πολλές πλευρές της πρεβεζάνικης κοινωνίας, με αναφορές και παρεμβάσεις που είδαν το φως στην Πρέβεζα και την Αθήνα.
-Τι υπηρεσίες προσφέρονται στους πολίτες;
Οι υπηρεσίες των γιατρών του Κοινωνικού Ιατρείου είναι βασικά διαγνωστικές και οι εξετάσεις γίνονται στη διεύθυνση του κοινωνικού ιατρείου. Αυτό βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στο Σαϊτάν Παζάρ, για όποιον ξέρει την Πρέβεζα. Το σχετικό χώρο τον έχει παραχωρήσει η δημοτική κίνηση «Δημόσιος Χώρος» στους εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές που προθυμοποιήθηκαν να λάβουν μέρος στην ανθρωπιστική αυτή δράση. Πολλές όμως εξετάσεις γίνονται στα ειδικευμένα ιατρεία μερικών γιατρών ενώ συμπληρώνονται και εργαστηριακές εξετάσεις όταν χρειάζεται, ακόμα και στο Νοσοκομείο. Χάρη στη συνεργασία με το Φαρμακευτικό Σύλλογο της Πρέβεζας και την ανακύκλωση χρησιμοποιήσιμων ακόμα φαρμάκων από ιδιώτες, συνταγογραφούνται και παρέχονται και τα κατάλληλα φάρμακα. 
 -Το (όποιο) δημόσιο σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα — κακή οργάνωση, εμπορευματοποίηση κλπ. Μπορούν απόπειρες όπως το ιατρείο να υποκαταστήσουν τη δημόσια φροντίδα;
Όχι, κατά κανένα τρόπο δεν μπορούν απόπειρες «ανακούφισης» σαν το κοινωνικό ιατρείο να υποκαταστήσουν τη δημόσια φροντίδα. Αντίθετα μάλιστα θα μπορούσε να δημιουργηθεί η εντύπωση πως αρκούν οι αγαθοεργίες για να υπηρετηθεί η δημόσια φροντίδα για την υγεία. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η χώρα μας πέρασε από την τρίτη θέση στο «προσδόκιμο επιβίωσης» στην ενδέκατη, πράγμα που σημαίνει πως όλο και περισσότεροι ασθενέστεροι οικονομικά αφέθηκαν στη μοίρα τους. Νεογέννητα, γέροντες, ατυχήματα της δουλειάς και του δρόμου, χρήση ουσιών, δηλαδή περιπτώσεις στις οποίες δεν εκδηλώθηκε η κατάλληλη φροντίδα, μας έφεραν πίσω. Κοιτάζοντας λοιπόν στα μάτια και με ειλικρίνεια την κοινωνία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως καταγράφηκαν άμεσες και αντικειμενικές δυσκολίες προστασίας της ζωής και της υγείας. Αυτές θέλουμε να αναδείξουμε ώστε να ενισχύσουμε έτσι και τις πολιτικές διεκδικητικές μας προσπάθειες για πλήρη δωρεάν κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε δημοτικό επίπεδο πόλης και υπαίθρου. Ταυτόχρονα επιθυμούμε να προβάλουμε την ανάγκη για πρόληψη και «προσυμπτωματικό έλεγχο» σε δημότες που για ποικίλους λόγους θα το αμελούσαν ή δεν θα είχαν τα μέσα.
 -Τι παράδειγμα δίνει για την κοινωνική  αυτοδιαχείριση των κοινωνικών αναγκών μία προσπάθεια όπως αυτή;
Η δράση μας αποτελεί ένα απλό παράδειγμα προσπάθειας. Για να μετατραπεί όμως αυτό σε υπόδειγμα θα πρέπει να βασιστεί σε ένα τοπικό κοινωνικό μέτωπο. Αναζητούμε μετωπικά ερείσματα που θα υπηρετήσουν την πρεβεζάνικη κοινωνία και χαρήκαμε που ακούσαμε πως ακολουθούμε στις δράσεις μας αυτές το αγωνιστικό και φιλάνθρωπο παράδειγμα του ΕΑΜ. Σε ένα άλλο πλαίσιο σχέσεων, δηλαδή μιας  σοσιαλιστικής κοινωνίας και δομών σοσιαλιστικής πόλης που θα υπηρετούν τον άνθρωπο, η δράση μας θα αποτελούσε ένα γόνιμο δοκιμαστικό πρότυπο κοινωνικής  αυτοδιαχείρισης.
 -Κάποια συμπεράσματα από την ως τώρα λειτουργία;
Είναι πολύ γρήγορα ακόμα για να φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Έχουμε όμως οδηγηθεί σε επαλήθευση υποθέσεων για ποικίλους κοινωνικούς φορείς. Ελπίζουμε να μας δοθεί και άλλη ευκαιρία για να καταθέσουμε τις τεκμηριωμένες θέσεις μας.
Γιάννης Ρέντζος,
Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο»

  Λάβετε μέρος στις ανοιχτές δημοσκοπήσεις της δημοτικής παράταξης ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑ – ΛΟΥΡΟΣ – ΖΑΛΟΓΓΟ

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s