ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ: ΠΡΕΒΕΖΑ-ΛΟΥΡΟΣ-ΖΑΛΟΓΓΟ

Ναυάγιο με μετανάστες στην περιοχή της Πρέβεζας – Ο Δήμος έπραξε τα δέοντα – Το Κοινωνικό Ιατρείο έδωσε το «παρών».
Δελτίο Τύπου της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Πρέβεζας

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ναυάγιο με 25 Αφγανικής, κυρίως, Πακιστανικής,  αλλά και Ιρανικής καταγωγής μετανάστες έγινε στις 1.30 το βράδυ της τρίτης 18 Μάιου στην Πρέβεζα:
-Βρέθηκαν νεκροί ένα αγοράκι 8 ετών (Αφγανός) κι ένας άντρας (Ιρανός) ενώ αγνοείται το δίδυμο αδελφάκι του παιδιού κι ακόμη ένα άτομο.
-4 άτομα νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Πρέβεζας και ο Έλληνας διακινητής.
-ανάμεσα στα άτομα που φιλοξενούνται σε χώρο του Δημαρχείου Ζάλογγου ένα παιδί 6 ετών και πολλοί έφηβοι.
-Το χώρο προσωρινής φιλοξενίας, επισκέφθηκε  ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και του ζητήσαμε να παρέμβει ώστε να μη φυλακιστεί κανείς τους και να συμβάλλει ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μεταφερθούν στην Αθηνά οπού διαμένουν συγγενικά τους πρόσωπα και να τελέσουν τις κηδείες των ανθρώπων τους.  Πήραμε θετική απάντηση και επιβεβαίωση. Φροντίσαμε για όλες τις επαφές με μέλη της Αφγανικής, Πακιστανικής και Ιρανικής κοινότητας στην Αθήνα μέσω του Δικτύου Μεταναστών και Προσφύγων. Ο Δήμος Πρέβεζας και ο αντιδήμαρχος Ζαλόγγου,  συνδράμουν στις συνθήκες της διαμονής τους με τον καλύτερο τρόπο.
Το απόγευμα της Τετάρτης τους επισκέφτηκε ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης από το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας.
Εμείς ενημερωθήκαμε και συμβάλλαμε, όπως και αρκετοί πολίτες, από την πρώτη στιγμή προσφέροντας ρούχα και κουβέρτες, νερά και τρόφιμα, πετσέτες και άλλα υλικά.
Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι μέσω των τηλεφώνων μας κατάφεραν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες τους!
ΣΧΟΛΙΑ
Έως πότε όμως θα παρακολουθούμε και θα καταγράφουμε τα θύματα μιας πολιτικής που διώκει τους εξαθλιωμένους και αφήνει ανεξέλεγκτα τα κυκλώματα (και στην περιοχή μας) των δουλεμπόρων;
Έως πότε οι δουλέμποροι θα εκμεταλλεύονται εύκολα και ατιμώρητα την ελπίδα των κατατρεγμένων για μετακίνησή τους σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, για οικογενειακή συνένωση, με τίμημα την ίδια τη ζωή τους, στα σαπιοκάραβα του θανάτου;
Έως πότε θα αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι εξαθλιωμένοι και όχι οι πολιτικές, που τους αναγκάζουν να γίνονται πρόσφυγες: πόλεμοι, γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί για το μοίρασμα του κόσμου σε σφαίρες επιρροής, πολυεθνικές, στρατοκράτες, έμποροι του πολέμου και των πολιτικών τους επιτελείων;
Το έχουμε ξαναπεί: η τραγική κατάσταση στην οποία διαβιούν είναι το αποτέλεσμα του γκρεμίσματος του όποιου κοινωνικού κράτους είχε δημιουργηθεί. Είναι αποτέλεσμα της αποδοχής του ρόλου του δεσμοφύλακα που επέβαλαν οι «εταίροι» μας στην Ελλάδα με τη συνθήκη ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουν, οι πρόσφυγες, ο αποδιοπομπαίος τράγος της ιστορίας. Είμαστε μαζί τους γιατί ξέρουμε ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους είναι συνυφασμένη με την υπεράσπιση της κοινωνίας της ισότητας, της αλληλεγγύης και του αγώνα για αυτές τις αξίες.
 
ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ; Την ίδια ημέρα, στο Αστυνομικό Τμήμας της πόλης μας, μια κοπέλα κατήγγειλε πως έπεσε θύμα απαγωγής έξω από το κτήριο του ΟΤΕ, βιασμού και εγκατάλειψης στην Οδό Αντιτάνων.
Ζητάμε από την κυβέρνηση:
1. Να σταματήσει να δημιουργεί κλίμα καταστολής εναντίον των απόκληρων και τω εξαθλιωμένων. Οι επιχειρήσεις σκούπας, η παράδοση ολόκληρων περιοχών της Αθήνας στην εγκληματική ασυδοσία τραμπούκων ακροδεξιών οργανώσεων,  δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν σύνθετα κοινωνικά και διεθνή προβλήματα;
2. Το «τείχος του αίσχους» στον Έβρο φυσικά δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, όπως και τα ναρκοπέδια, θα προκαλέσει περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών και θα ανεβάσουν την ταρίφα του δουλεμπορίου που διεξάγεται στη Μεσόγειο.
3. Να πάψει να υποκύπτει στην Ε.Ε. (Δουβλίνο ΙΙ) και να χορηγήσει με σύντομες διαδικασίες ταξιδιωτικά έγγραφα σε εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους στη χώρα μας πρόσφυγες. (Οι περισσότεροι από αυτούς επιθυμούν να μεταβούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπου έχουν συγγενείς και προσδοκούν σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης).
Καλούμε, τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής μας να συνεχίσουν να στηρίζουν τις πρωτοβουλίες μας και τους ίδιους τους πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες που υπάρχουν στην περιοχή μας, τόσο υλικά όσο και ηθικά.
[Το κείμενο είναι το δελτίο Τύπου της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Πρέβεζας. Υπότιτλος, φωτογραφία και λεζάντα είναι του blog. Ακολουθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ]. 
Δελτίο Τύπου του Συ.Ριζ.Α Πρέβεζας
                                           

Άλλη μια τραγωδία της μεταναστευτικής πολιτικής στη περιοχή της Πρέβεζας

Την Τετάρτη 18 Μαΐου  στις 1.30 τα ξημερώματα, βυθίστηκε μικρό σκάφος με 25 μετανάστες Αφγανικής, Ιρανικής και Πακιστανικής καταγωγής, με αποτέλεσμα να πνιγούν ένας ενήλικος και ένας οκτάχρονος και να αγνοείται το δίδυμο αδερφάκι του. Οι διασωθέντες, σχεδόν όλοι παιδιά ηλικίας 12 με 16 ετών. Όλοι αυτοί και αρκετοί  ακόμη που δεν είχαν ανεβεί στο σκάφος, είχαν έρθει οδικώς από την Αθήνα με σκοπό να περάσουν στην Ιταλία.
Για άλλη μια φορά έχουμε θύματα μετανάστες εξαιτίας μιας πολιτικής που στοχοποιεί τους κατατρεγμένους και αφήνει στο απυρόβλητο τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και διακινητών.
Η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ έγινε για να προστατέψει  τα γενεσιουργά αίτια: επεμβατική πολιτική του ΝΑΤΟ και των περισσότερων Ευρωπαϊκών κρατών στην Ασία και στην Αφρική, αποικιοκρατικές επενδύσεις και στήριξη απολυταρχικών καθεστώτων στις αντίστοιχες περιοχές. Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές αποστολές συμμετέχει και η χώρα μας με τη δικομματική συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και βέβαια της κας Μπακογιάννη και του κ. Καρατζαφέρη.
Στις αιτίες δηλαδή της δημιουργίας των μεταναστευτικών ρευμάτων είμαστε παρόντες ως χώρα, υλοποιώντας διεθνείς, ταξικές, «συμμαχικές» υποχρεώσεις.  Στις συνέπειες, των υποχρεωτικών για τους πληττόμενους λαούς, μεταναστεύσεων πώς παριστάνουν οι ιθύνοντες της οικονομικο-πολιτικής και μιντιακής ελίτ τους ανήξερους;
Αποδεχόμενοι το ρόλο χωροφύλακα/δεσμοφύλακα, της εύπορης Ευρώπης, πώς είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι τα κύματα της προσφυγιάς θα αντιμετωπιστούν με την καταστολή και τις εγκληματικές ορδές των ακροδεξιών τραμπούκων;
Η ελληνική Πολιτεία και Κοινωνία είναι ώριμη να εφαρμόσει την Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο Η Ε, αγνοώντας και καταργώντας στην πράξη την εγκληματική ‘’συνθήκη’’ Δουβλίνο ΙΙ, χορηγώντας στους πρόσφυγες τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να ταξιδέψουν σε χώρες επιλογής τους.
Οι φράχτες στον Έβρο, η γενικευμένη ιδεολογία και πράξη του ρατσισμού και της καταστολής δεν αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά ρεύματα, αυξάνουν μόνο τα θύματα και τις αμοιβές των κυκλωμάτων εμπορίας.
Η σκλήρυνση της στάσης και ο ανηλεής διωγμός των μεταναστών, καμία λύση δε μπορούν να δώσουν στα κύματα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς!
Η ελληνική κοινωνία στις συνθήκες της κρίσης και των σκληρών μέτρων κατεδάφισης της, δε μπορεί να  αποπροσανατολίζεται από τεχνητούς εχθρούς που θέλουν να κατασκευάσουν δίπλα της.
Κανένας δε μπορεί να προσδοκά βελτίωση της ζωής του, όσο οι αιτίες των προβλημάτων μένουν ανέπαφες.
Η αλληλεγγύη, η ενότητα, τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας, η μαχητική και ενωτική συμπαράταξη των δυνάμεων της εργασίας και εν γένει των πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων, ανατρέπει κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς, δημιουργεί τους όρους για να φαίνονται ρεαλιστικές πολιτικές, που θέτουν στο κέντρο της  προσοχής τους τον Άνθρωπο, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
 20 Μαΐου 2011 – Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς  (Συ.Ριζ.Α.)  Πρέβεζας – Γραφείο Τύπου
          
Advertisements
This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s