ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ «ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑΤΑ ΕΜΠΡΟΣ

Με αφορμή τη διοργάνωση των πρόσφατων συναντήσεων

Το τελευταίο δεκαήμερο έλαβαν χώρα σημαντικές συναντήσεις στην πόλη μας με στόχο την αντιμετώπιση χρονιζόντων ζητημάτων τέτοιων όπως είναι η επιβίωση του Αμβρακικού Κόλπου και η κατάσταση των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας. Πρόκειται για δύο συναντήσεις προβληματισμού προσανατολισμένες με ευθύνη απέναντι στο μέλλον και στο «πρακτέον».

1. Αρκούν μόνο οι μνημόσυνες βιοχημικές μετρήσεις;

Η συνάντηση του Αμβρακικού διοργανώθηκε με χρησιμότατη πρωτοβουλία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και έλαβε χώρα ως προημερίδα στις 13 Μαΐου, υπό την αιγίδα του Δήμου Πρέβεζας. Επακολούθησαν άλλες προημερίδες σε γειτονικούς δήμους που βρέχονται από τον Αμβρακικό, ενόψει μιας κεντρικής ημερίδας που θα γίνει στην Αθήνα.
Η δημοτική παράταξη «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο», με παρέμβαση του Γιάννη Ρέντζου, που συνεχάρη διοργανωτές και ομιλητές των αρχικών εισηγήσεων (κ.κ. Μπαρέλος, Άρμπυρος, Γιαννούλης), έθεσε το ζήτημα της «διεπιστημονικότητας», που θα πρέπει να ακολουθείται στην προσέγγιση των ζητημάτων του Αμβρακικού. Όπως εξήγησε, μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την αποκατάσταση και τη διατήρηση του Αμβρακικού βασίζονται σε ποικίλες επιστήμες, που εκτείνονται από τη γεωλογία έως την πολιτική επιστήμη και, συνεπώς, θα πρέπει να προβλεφθεί, σε επόμενες παρόμοιες δράσεις, η συμμετοχή και άλλων επιστημόνων ή φορέων.

Η σχέση της γεωλογικής επιστήμης, που αναφέραμε εδώ, αναδείχθηκε στην προημερίδα από σύντομη παρέμβαση του παρόντος κ. Ευ. Νικολάου, διευθυντή περιφερειακής μονάδας Ηπείρου του ΙΓΜΕ, ενώ ο Γιάννης Ρέντζος ανέφερε ότι, για παράδειγμα, το ζήτημα μιας ενδεχόμενης διάνοιξης διαύλου στην Νικόπολη, με στόχο το συνεχή καθαρισμό (;) του Αμβρακικού από τα ύδατα του Ιονίου, έχει προφανείς και σοβαρές γεωλογικές πτυχές αλλά οποιαδήποτε προσέγγιση θα πρέπει να προκύψει ως πολυεπιστημονική ανάλυση και διεπιστημονική σύνθεση.
 Ας σημειωθεί πως απόλυτα διεπιστημονικό πνεύμα είχε στην προημερίδα η προγραμματισμένη ομιλία του κ. Νίκου Γιαννούλη, που έβαλε σε σωστή θεωρητική και πρακτική βάση τα ζητήματα του Αμβρακικού. Αναφερόμενος, άλλωστε, σε αυτή την προσέγγιση του πρώην πρεβεζάνου δημάρχου, ο Γιάννης Ρέντζος υπογράμμισε πως ο Αμβρακικός είναι και θέμα γενικού σχεδιασμού (του Υπουργείου Εσωτερικών), που θα βασιστεί στην πολιτική επιστήμη και την περιφερειολογική ανάλυση ώστε να μελετηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας «υπερδήμου» γύρω από τον Αμβρακικό. Χωρίς να είναι καινούρια η ιδέα αυτή, αφού είχε παλιότερα υποστηριχθεί από τον καθ. κ. Γιάννη Δημολιάτη, αποκτά επικαιρότητα στο πλαίσιο της Καλλικρατικής αναδόμησης που όμως, αυτή, δεν τόλμησε να ανασυγκροτήσει θαρραλέα τον ελλαδικό χώρο με σύγχρονα περιφερειολογικά αναπτυξιακά κριτήρια.

2. Νόμισμα με δύο όψεις η διεκδίκηση Νοσοκομείου

Με επαινετή πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας έγινε στις 18 Μαΐου ευρεία σύσκεψη εν όψει των αλλαγών που συντελούνται στον τομέα των φροντίδων υγείας καθώς και την αναγκαιότητα της δημιουργίας νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα. Η συνάντηση είχε για στόχο την από κοινού εξέταση του μέλλοντος των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας και τη δρομολόγηση κοινών ενεργειών για «την υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού που είναι η υγεία».
Η κεντρική ομιλία, που έγινε από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας κ. Σπ. Βαλέντζα, επικεντρώθηκε με διαύγεια στο πρόβλημα του νοσοκομείου ενώ οι ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις φώτισαν συγκεκριμένες πτυχές.  Πολλά ζητήματα συγκεκριμενοποιήθηκαν και με την παρέμβαση του Δημάρχου κ. Μπαΐλη, των Διοικητών (πρώην και του νυν) του Νοσοκομείου και του προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου κ. Νικολόπουλου.
Ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο», Γιάννης Ρέντζος υπογράμμισε τόσο την προφανή σημασία της συνάντησης όσο και την επικέντρωσή της στο φλέγον ζήτημα του νοσοκομείου «που θα σώσει ζωές». Επεκτάθηκε όμως και σε ζητήματα προληπτικών ιατρικών παρεμβάσεων που πρέπει να στοχοθετηθούν στο εσωτερικό της πρεβεζάνικης κοινωνίας. «Ξεκινώντας», είπε, «από την εξίσωση ένα ευρώ πρόληψης ίσον πέντε ευρώ θεραπείας, μπορούμε να ρωτήσουμε γιατί χθες 17 Μαΐου που ήταν ημέρα αφιερωμένη στην καταπολέμηση της αρτηριακής πίεσης δεν στήθηκαν και στη δημοτική μας περιφέρεια συνεργεία μέτρησης της πίεσης και πρόγνωσης της υπέρτασης».

Η θέση της παράταξης απέναντι στην αποκλειστική επικέντρωση των ζητημάτων υγείας στο θέμα «το νοσοκομείο ως αίτημα» είναι η εξής: Πολλοί φορείς και άτομα εκδηλώνουν την φανερή πολιτική αντίθεσή τους στα ζητήματα της διαχείρισης της Υγείας από το κράτος. Φτάνουν μάλιστα να διατυπώσουν τις θέσεις τους μιλώντας απροκάλυπτα, έστω και μεταφορικά, για «κατοχή» (π.χ. Βενιζέλος: «δημοσιονομική κατοχή»). Εδώ υπάρχει όμως μια αντίφαση. Υπό συνθήκες κατοχής δεν καταφεύγουμε σε διεκδικήσεις ευελπιστώντας σε προνοιακές ρυθμίσεις, παρά οργανώνουμε αντίσταση. Μια τέτοια αντίσταση πρέπει να οργανωθεί και τώρα για τα ζητήματα υγείας στην περιφέρειά μας. Με τη βεβαιότητα πως το κράτος δεν είναι φιλανθρωπικός οργανισμός αλλά έκφραση υπεροχής συγκεκριμένων κοινωνικών δυνάμεων, υποστηρίζουμε πως η υπόθεση της Υγείας στην περιφέρειά μας πρέπει να αναχθεί σε ζήτημα φανερής κοινωνικής αντίστασης και συστράτευσης. Όχι μόνο για τις απαραίτητες διεκδικήσεις αλλά και για δράσεις προς τους πλησίον μας.
Λάβετε μέρος στις ανοιχτές δημοσκοπήσεις της δημοτικής παράταξης ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑ – ΛΟΥΡΟΣ – ΖΑΛΟΓΓΟ

Advertisements
This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s