«ΕΠΡΕΠΕ» – ΕΝΩΣΗ ΠΡΕΒΕΖΑΝΩΝ ΠΕΖΟΠΟΡΩΝ ΠΟΛΗΣ – Υπηρετώντας τη βαδισιμότητα (και) στην Πρέβεζα

Υψώνουμε  οδόφραγμα στην κοινωνική λαίλαπα που υποστηρίζεται από πολλές δυνάμεις στην Πρέβεζα, την Ελλάδα και τον κόσμο. Στο δρόμο…

Προτείνουμε εδώ την ίδρυση του σωματείου «ΕΠΡΕΠΕ» (eprepe) με στόχο την υπηρέτηση της βαδισιμότητας (walkability) και κέντρο την κουλτούρα του πεζού, του περιπατητή, του πεζοπόρου και την ήπια διαχείριση της πόλης.

Παραθέτουμε απόσπασμα από το σχέδιο του καταστατικού και καλούμε φίλους να γίνουν ιδρυτικά μέλη του νέου αυτού φορέα με απαντήσεις στο δημοσίευμα αυτό.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ «ΕΠΡΕΠΕ»

ΑΡΘΡΟ 2 – ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Σκοποί του Σωματείου είναι

1.   Η υπηρέτηση του «πολιτισμού του ανοιχτού δημοσίου χώρου» στην πόλη και στο συνολικό έδαφος του Δήμου Πρέβεζας και η προάσπιση των ανθρωπιστικών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των «πεζοπόρων πόλης» σε πλαίσιο ενθάρρυνσης της βαδισιμότητας του ανοιχτού δημόσιου χώρου και εθελοντισμού υπέρ της βελτίωσης των όρων της καθημερινότητας στην πόλη.

Νοούνται ως α) «πολιτισμός» οι σχέσεις των κατοίκων της Πρέβεζας και της περιφέρειάς της (συμπεριλαμβανομένων και των προσωρινώς παρεπιδημούντων επισκεπτών) μεταξύ τους και με τις κρατικές αρχές υπό συνθήκες κόσμιας χρήσης, νόμιμης λειτουργίας και ήπιας διαχείρισης του «ανοιχτού δημόσιου χώρου» της πόλης και των υπόλοιπων οικισμών του Δήμου Πρέβεζας· ως β) «ανοιχτός δημόσιος χώρος»: β1) ο χώρος κοινής χρήσης των οδών, των πεζοδρομίων, των πεζοδρόμων, των ποδηλατοδρόμων, των πλατειών και των αδιαμόρφωτών σημείων στην πόλη και τους άλλους οικισμούς, καθώς και β2) ο χώρος κοινής θέας των επιφανειών και των όγκων και του εν γένει αστικού τοπίου της περιφέρειας της Πρέβεζας, θεωρούμενος ο χώρος αυτός ως στοιχείο καλλιέργειας σεβασμού και διανθρώπινης επικοινωνίας, υποστήριξης της παράδοσης της πρεβεζάνικης γειτονιάς και της μνήμης της πόλης, και προαγωγής της κοινωνικής ευθύνης· γ) ως «πεζοπόροι της πόλης» (ΠτΠ): άτομα ή ομάδες που λόγω ηλικίας, φύλου, επαγγελματικής υποχρέωσης, κατάστασης «πεζού», υγιεινής συνήθειας, οικονομικής κατάστασης, κοινωνικής επιλογής ή της μεταξύ τους σχέσης πεζοπορούν μέσα στην πόλη, όπως παιδιά και νεαρά άτομα, γυναίκες, μητέρες με αμαξάκια νηπίων, έγκυοι, οικογένειες ή ζεύγη, ηλικιωμένοι, περιπατητές αναψυχής, μέλη ευκαιριακών ή οργανωμένων συναθροίσεων, επισκέπτες της πόλης, χρήστες των δημόσιων μέσων μεταφορών σε αστικά και υπεραστικά δρομολόγια καθώς και, σε ειδικές περιπτώσεις, ποδηλάτες· δ) ως «πλαίσιο ενθάρρυνσης της βαδισιμότητας» του ανοιχτού δημόσιου χώρου, το σύνολο των υλικών, κατασκευαστικών, περιβαλλοντικών και θεσμικών παρεμβάσεων ή ατομικών συμπεριφορών που διευκολύνουν την πεζοπορία στην πόλη.

2.   Η συμμετοχή στη μελέτη των ζητημάτων τα οποία συνδέονται με τη βαδισιμότητα και την πεζοπορία στην πόλη υπό συνθήκες πλημμελούς χωροταξίας και χωροθέτησης, υψηλού βαθμού αυτοκίνησης, καταχρηστικής παρέμβασης σε οριζόντιες και κατακόρυφες επιφάνειες της πόλης και αυξανόμενης εποχούμενης και κοινής εγκληματικότητας, καθώς και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε αυτά.

3.   Η διατήρηση στενής επαφής με τους εν Πρεβέζη δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για διάθεση της εμπειρίας του Σωματείου σε αυτούς και η όσο το δυνατόν ευρύτερη αντιπροσώπευση των συμφερόντων  των ΠτΠ απέναντι στις δημοτικές, αστυνομικές, δικαστικές αρχές και στους συνδικαλιστικούς φορείς, σε σχέση με τη βαδισιμότητα και την πεζοπορία στην πόλη και, αν χρειαστεί, η κατά νόμον υποστήριξή των ΠτΠ ενώπιον των φορέων αυτών.

4.   Η επιδίωξη συνεργασίας με αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και με νομικά και φυσικά πρόσωπα σε άλλες, εκτός Πρέβεζας, πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό, η διατήρηση / σύσφιγξη επαφών αλλά και η δημιουργία νέων επαφών με άλλες ενώσεις ή σωματεία και φορείς οι οποίοι σε διεθνές, ευρω-κοινοτικό, εθνικό ή τοπικό επίπεδο, επιδιώκουν τους ίδιους ή παρόμοιους στόχους, στο πλαίσιο της βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας της Πρέβεζας ως ανθρωποβάδιστης πόλης.

Συνεχίστε την ανάγνωση του σχεδίου του καταστατικού και προτείνετε συμπληρώσεις προσθήκες.

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

9 Responses to «ΕΠΡΕΠΕ» – ΕΝΩΣΗ ΠΡΕΒΕΖΑΝΩΝ ΠΕΖΟΠΟΡΩΝ ΠΟΛΗΣ – Υπηρετώντας τη βαδισιμότητα (και) στην Πρέβεζα

 1. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  Ωραία!
  και πολύ καλό λογότυπο (όχι αυτό,
  το άλλο στο καταστατικό)
  καλημέρες και καλή δύναμη!

 2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  Μεταδημότης. Ωραίο ακούγεται. Μήπως είμαστε όλοι μεταδημότες και δεν το ξέρουμε;

 3. Παράθεμα: Η ΠΡΕΒΕΖΑ ΑΝΘΡΩΠΟΒΑΔΙΣΤΗ ΠΟΛΗ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

 4. Ο/Η papadimos dimitrios λέει:

  Ενδιαφέρουσα πρόταση και χρήσιμη συλλογικότητα, αν συνδυαστεί όμως και με τους ποδηλάτες, ώστε να τηρηθεί και το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει» μια και τα προβλήματα είναι εν πολλοίς κοινά

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Ναι Δημήτρη μου. Ωστόσο έχω προσέξει πως σε μεγάλες πόλεις με κατοχυρωμένη ποδηλατική κυκλοφορία εκδηλώνεται μεγάλη επιθετικότητα των ποδηλατών κατά των πεζών. Οι ποδηλάτες έχουν δίκιο, αφού οι πεζοί βολεύονται στον ποδηλατόδρομο και τους εμποδίζουν… και οι ποδηλάτες δεν τους το χαρίζουν. Πάντως καλό είναι να υπάρξει ενωτική προσπάθεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s