ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΩΝ!) ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ


ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα Δευτέρα 27 Ιουνίου 2010, εκπρόσωποι των Πολιτών Πρέβεζας μετά από ομόφωνη απόφαση της Λαϊκής μας Συνέλευσης, καταλάβαμε  ειρηνικά τη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας, όπου αναγνώσαμε  τα ψηφίσματα τόσο της Λαϊκής Συνέλευσής μας, όσο κι αυτό της Πλατείας Συντάγματος.
Στη ρήση του Οργουέλ: « ..θα σας στύψουμε μέχρι να αδειάσετε και μετά θα σας ξαναγεμίσουμε με τους εαυτούς μας…» που ασπάζονται Κυβέρνηση, ΔΝΤ, ΕΕ, απαντάμε με το ρητό του Αισχύλου : «… η ελπίδα δε θα μπει στο ανάκτορο του φόβου ..», γιατί πλέον οι πολίτες της Ελλάδας δε φοβούνται να διαδηλώσουν, δε φοβούνται  να συγκεντρωθούν στις πλατείες, δε φοβούνται να φωνάξουν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν τα συνθήματά τους,  δε φοβούνται να ακούσουν το διπλανό τους, δε φοβούνται  να μοιραστούν από ένα μπουκάλι με νερό, όπως συμβαίνει στην Ηρεμη Πλατεία,  μέχρι τους πιο ανομολόγητους φόβους κι αγωνίες τους.
Κυρίως όμως δε φοβούνται να μοιραστούν την ελπίδα τους για ένα καλύτερο ΣΗΜΕΡΑ, γιατί ο μόνος αγώνας που [σίγουρα] χάνεται είναι αυτός που δε δόθηκε ….

[Συντρόφια, χάνονται και άλλοι αγώνες, μην υπερβάλλουμε…]

Οι Πολίτες της Πρέβεζας συνέρχονται σε Λαϊκή Συνέλευση κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 9:00 μ.μ στο χώρο των Δικαστηρίων. 

Την Τετάρτη  29 Ιουνίου 2011, για όσους επιθυμούν να μεταβούν στην Αθήνα για να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος, θα αναχωρήσει λεωφορείο από την Πρέβεζα

«ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ» – «ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ«

Λάβαμε πριν λίγες ημέρες μέρος στη μεγάλη πανευρωπαϊκή και αρκετά ενωτική συγκέντρωση-πορεία διαμαρτυρίας στο Λουξεμβούργο (21 Ιουνίου 2011), που έγινε με συμμετοχή συνδικάτων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης, που έγινε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (ETUC), ήταν ‘ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ’. Δεν έλειψε όμως και το αίτημα για «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ«. Το πλήθος των συγκεντρωμένων, της τάξεως των 20.000, ήταν πολύ μεγάλο αν λάβουμε υπόψη μας το μέγεθος αυτής της μικρής  χώρας.  Η μουσική κάλυψη της πορείας έγινε με τον «παγκόσμιο ύμνο των εργατών», τη ‘Διεθνή’, καθώς και με τραγούδια του Τζον Λένον και του Μπομπ Μάρλεϋ. Όπως ανακοινώθηκε στις εφημερίδες της επόμενης ημέρας, οι διαδηλωτές που έλαβαν μέρος προέρχονταν από 36 ευρωπαϊκές χώρες.

Η ‘Διεθνής’ ήταν ο ύμνος των κομμουνιστικών κομμάτων και πολλών σοσιαλιστικών κινημάτων στον κόσμο. Σε στίχους του Γάλλου Eugène Pottier (1871) και μουσική του επίσης Γάλλου Pierre Degeyter (1888), υπήρξε ο επίσημος εθνικός ύμνος της Σοβιετικής Ένωσης κατά την περίοδο  1918 – 1943 (ρώσικη ‘Διεθνής’).

*

Το ζήτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και ενότητας, που λέμε πιο πάνω, βάζει συχνά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  στα γραπτά του και στις παρεμβάσεις του: «…στην ερώτηση […] για τη λύση στο πρόβλημα του χρέους, απαντάμε με πολλές λύσεις, πολιτικές και πρωτοβουλίες, με πολλά κινήματα και εναλλακτικά παραδείγματα, με τον πλούτο της κοινής δράσης, της συζήτησης, της αλληλεγγύης και της ενότητας.…». Στίξτε για να διαβάστε το σχετικό άρθρο. 
Θυμάμαι σε μια από τις πρόσφατες «συζητήσεις», στα πρωινά «πηγαδάκια», στην Πλατεία Συντάγματος, που παρευρέθηκα, πόσο φανερό ήταν το εναλλακτικό πνεύμα. Ένας συνομιλητής, με πόση απλότητα, μας είπε: «Ακόμα, ρε παιδί μου, και όταν στη διασταύρωση ή στη διάβαση τυχαίνει να παραχωρήσεις πέρασμα στον άλλον και σε χαιρετάει σηκώνοντας το χέρι για να σε ευχαριστήσει, αλλάζει η ημέρα σου, γίνεται καλύτερη». Ομολογώ πως δεν περίμενα να ακούσω στην Ελλάδα του 2011, τέτοια απλή και ανθρώπινη κουβέντα.

Upas και Αντσάρ

Αν σας ενδιαφέρει η αναφορά που κάνει ο Ευκλείδης στην Doreen Massey, πολύ σημαντική βρετανίδα γεωγράφο, σε σχέση με το «κακό» δέντρο Upas,  στίξτε εδώ για το σχετικό άρθρο. Και αν, επίσης, σας ενδιαφέρει η αρχική σύγκριση, μιας πόλης (της Γλασκώβης, που σε κάποια φάση αναπτύχθηκε αασύμμετρα και συνεπώς καταστροφικά σε βάρος μερικών δραστηριοτήτων της περιοχής) με το δέντρο αυτό, στίξτε εδώ για μια περίληψη της παρουσίασης του σχετικού αρχικού δημοσιεύματος του S.G. Checkland. Υπογραμμίζουμε πως για κάθε πόλη υπάρχει μια ανάλογη καταστροφική κατάσταση π.χ. υπαιθροφαγίας ή υδροκεφαλισμού.
To κακό δέντρο Upas  με το δηλητηριώδη χυμό για βέλη φέρεται με την επιστημονική ονομασία Antiaris toxicaria –η λέξη αντιάρις προέρχεται από γλώσσα της Ιάβας— και έχει αποδοθεί στα ελληνικά “αντσάρ” (άπό τα ρωσικά, που, πάντως, μοιάζει με τη λατινική εκδοχή) στη μετάφραση του βιβλίου του ρώσου συγγραφέα Ιβάν Τουργκένιεφ “Αντσάρ” που κυκλοφορεί στα ελληνικά στον ίδιο τόμο μαζί με το γνωστότερο κείμενό του «Πρώτη αγάπη» από τον οίκο Ζαχαρόπουλου. Υπάρχει και ποίημα του Αλεξάνδρου Πούσκιν με τον ίδιο τίτλο «Αντσάρ«. Διαβάστε μια στροφή: 
Μα ένας Αφέντης με βαριά φωνή, σκληρά δεσποτικά,
στέλνει το Δούλο του, τ’ αντσάρ, πικρά να ανταμώσει
κι αυτός υπάκουος, παίρνει το δρόμο βιαστικά,
πικρό ρετσίνι, απ’ του Χάρου το δεντρί, να φέρει να του δώσει.
 
Μετάφραση από το ιστολόγιο: http://www.peri-grafis.com/ergo.php?id=1003. Σημειώνουμε πως στο αρχικό ρωσικό κείμενο η φράση είναι πιο βαριά: «Αλλά άνθρωπος έστειλε άνθρωπο στο αντσάρ» [Но человека человек / Послал к анчару…].
This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

2 Responses to ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΩΝ!) ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ … ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

  1. Ο/Η dimosioshoros λέει:

    Καλή επιτυχία στο Γαβριήλ, το Γιώργο, το Γιώργο και την Πρέβεζα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s