ΠΕΝΤΕ ΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗΝ

Καταπολεμάται με χιούμορ η ανεργία;

Πέντε ευρώ την ώρα, πέντε ώρες την ημέρα, πέντε μέρες την εβδομάδα, πέντε μήνες το χρόνο σε κάποιες καινούριες θέσεις στο Δήμο Πρέβεζας. Αυτό το «καρέ του πέντε», ή μάλλον «πέντε εις την τετάρτην», που λένε και οι μαθηματικοί, προτείνεται από το Υπουργείο Εργασίας μέσω της ΓΣΕΕ, σαν μια προσωρινή ανακούφιση σε όσους θα μπορέσουν να προσληφθούν στις δουλειές αυτές.

Βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (8 Ιουλίου 2011) να συμβάλουμε με την ψήφο μας σε αυτή τη νέα θεσμοποίηση των μορφών προσωρινής απασχόλησης, με συμμετοχή και του Δήμου μας, είπαμε όμως «όχι». Ο Δήμος έχει βέβαια ανάγκες σε προσωρινούς-έκτακτους αλλά, σαν δημόσια υπηρεσία, είναι καλύτερα να εξυπηρετείται από μόνιμους δημοτικούς υπαλλήλους που θα ταυτίζουν την αξιοπρεπή εργασιακή τους προσφορά με την καλή λειτουργία του Δήμου.

Η εισήγηση πάντως που έγινε από τους εκπροσώπους του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ ήταν απόλυτα τεκμηριωμένη και καθαρή και τους συγχαίρουμε γι’ αυτό. Ωστόσο, όπως υποστηρίχτηκε και από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δήμο, Μιχάλη Φονταρά, «τι να κάνουν αυτά τα πεντάμηνα στο ένα εκατομμύριο ανέργων της χώρας μας»; Για μας, το ζήτημα είναι να μην υιοθετήσουμε ταχτικές του «πωλείται ελπίς» που παραπέμπουν σε καταστάσεις «προσωρινής» εργασιακής ομηρίας, όπως αυτές που γνωρίζουμε χρόνια τώρα, με συνενοχή των κρατικών υπηρεσιών. Έτσι δεν κατάντησε η τόσο σημαντική ιδέα των «STAGE»;

Στην πλούσια ημερήσια διάταξη της προχθεσινής συνεδρίασης η συζήτηση και η έκδοση ψηφίσματος σχετικά με την πρόταση του Προέδρου του ΤΕΙ Ηπείρου, για μεταφορά των τμημάτων του ΤΕΙ Πρέβεζας, στην Άρτα αποτέλεσαν κυρίαρχο ζήτημα. Ναι. Όπως κρατικοί λειτουργοί ενέκριναν την πρόσφατη εγκατάσταση των ΤΕΙ σε νέα λειτουργικά κτήρια στην πόλη μας, έτσι και σήμερα άλλοι προτείνουν την κατάργησή τους!

Πολλά επιχειρήματα μπορούν να διατυπωθούν από κάθε πλευρά των ενδιαφερομένων. Προφανώς, ήμασταν όλοι συντονισμένοι στην ιδέα της υποστήριξης της χωροθέτησης και λειτουργίας, δηλαδή της παραμονής των πρεβεζάνικων ΤΕΙ στην Πρέβεζα. Στη συνεδρίαση παρευρίσκονταν εκπρόσωποι των σπουδαστών (που θα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο) καθώς και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κοντομίχης, του οποίου οι αναλύσεις είναι πάντα τεκμηριωμένες. Αφού η σημερινή κυβέρνηση, σε ευρωπαϊκή, όπως υποστηρίζεται, λογική βάζει την εκπαίδευση στη γειτονιά της αγοράς, κάθε εμπορική και οικονομική επιχειρηματολογία είναι καλοδεχούμενη. Και πρέπει να γίνεται δεκτή και από τους ιθύνοντες.

Τα ζητήματα της εγκατάστασης και λειτουργίας ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

  • στο Κέντρο (μεγάλες πόλεις) ή στην Περιφέρεια (επαρχιωτικές πόλεις),
  • συγκεντρωμένων σε μια πόλη ή αποκεντρωμένων σε όλη την περιοχή,
  • χωροθετημένων στο χερσαίο ή το νησιωτικό έδαφος της χώρας,
  • ανοιχτών στην ακαδημαϊκή διακλαδικότητα ή περίκλειστων στη πολυκλαδικότητα  «άπασας (!) της ύλης» έχουν πολλές πλευρές.

    Οι Πρεβεζάνοι δεν έχουμε ξεχάσει τις παλιότερες συζητήσεις για την ίδρυση σχολών που θα είχαν την έδρα τους στην πόλη μας και που το ακαδημαϊκό περιεχόμενό τους θα ήταν σχετικό με την ιδιαιτερότητα της περιφέρειάς μας. Ο Αμβρακικός είναι ένα ζωντανό (ακόμα ελπίζουμε)  εργαστήριο υδροβιολογίας και όλοι μιλούσαμε για την ίδρυση τμημάτων ιχθυολογίας και γεωπονικής. Πιστεύαμε σε μια «φυσική» ειδικότητα που επιβάλλει η ίδια η περιφέρεια.

    Στο μεταξύ ιδρύθηκαν στην πόλη μας τα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου. Στην προχθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκαν ως σημαντική παρέμβαση υπέρ της Πρέβεζας «εξίσου σημαντική όσο και η ζεύξη Ακτίου Πρέβεζας». Πράγματι, μια μερίδα της ντόπιας αγοράς στοιχήθηκε πάνω σε αυτά με τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και με τα στέκια ελεύθερου χρόνου της νεολαίας. Πολλοί, βέβαια, θα προτιμούσαμε να δούμε έργα προς την κατεύθυνση της ίδρυσης σπουδαστικών εστιών.

    Μαζί με πολλά άλλα επιχειρήματα, που ακούστηκαν από τις διάφορες πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου, δυο ακόμα επιχειρήματα, το ένα ιστορικό και το άλλο γεωγραφικό, επιβάλλουν την παραμονή των ΤΕΙ στην Πρέβεζα. Τα θεωρούμε θεμελιώδη. Η πόλη μας εντάχθηκε στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας εκατό σχεδόν χρόνια μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Έτσι η Πρέβεζα έχασε πολλές ευκαιρίας αναπτυξιακής ένταξης στη χώρα και το Κράτος. Κοιτάξτε το χάρτη των σιδηροδρόμων. Στις «νέες χώρες» της Ηπείρου απουσιάζουν εντελώς. Η  Ήπειρος είναι υπανάπτυκτη. Άρα χρειαζόμαστε τέτοιες αναπτυξιακές «ενέσεις», με χωροθέτηση και λειτουργία πολυάνθρωπων φορέων, όπως είναι τα ΤΕΙ. Αυτό είναι το «ιστορικό επιχείρημα». Το «γεωγραφικό επιχείρημα» σχετίζεται με την περιφερειακότητα της πόλης μας. Αυτή δεν συνορεύει με τίποτα. Κατά συνέπεια πρέπει να μείνει αδιατάραχτη η προσφορά του κεντρικού Κράτους προς αυτή. Είναι χειρονομία που αποτρέπει την περιθωριοποίηση που είναι φυσική σε μια απομακρυσμένη περιφέρεια. Είναι ένα λογικό και ηθικό αντίβαρο.

    Όσο όμως το κεντρικό Κράτος έχει την υποχρέωση για αναπτυξιακή στήριξη της περιφέρειάς μας άλλο τόσο και εμείς, δημότες και, κυρίως, Δήμος και φορείς, έχουμε υποχρέωση να τη στηρίξουμε. Να αποδείξουμε πως πιστεύουμε στην ακαδημαϊκή, εκπαιδευτική και πολιτιστική της ανάπτυξη. Η δημοτική κίνηση «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» φιλοδοξεί με το δημοσιευμένο πρόγραμμά της να καταστήσει την Πρέβεζα κέντρο εκπαιδευτικής έρευνας και επιμόρφωσης πανελλήνιας εμβέλειας και υψηλής στόχευσης  με άμεσο στόχο την ωφέλεια που θα προκύψει για τον πρεβεζάνο εκπαιδευτικό, τον πρεβεζάνο μαθητή και την κοινωνία στο σύνολό της. Σε αυτή περιλαμβάνονται και οι φοιτητές των σχολών μας που πρέπει να τους βοηθήσουμε να ζήσουν σε ένα βελτιωμένο πολιτισμικό-εκπαιδευτικό-ακαδημαϊκό περιβάλλον. Μια τέτοια φιλεκπαιδευτική κίνηση-δράση, όποτε αναληφθεί, με στόχο, για παράδειγμα, την πανεπιστημιακή διεπιστημονικότητα και την εκπαιδευτική διαθεματικότητα, μπορεί κάθε στιγμή να αποτελέσει ένα ακόμα επιχείρημα για τη σοβαρότητά μας ως «διεκδικητών», απέναντι στην εκπαίδευση. Η παρούσα «κρίση», δηλαδή η συζήτηση για την παραμονή ή όχι των ΤΕΙ, αποτελεί μια ευκαιρία για σωστότερη και μάλιστα υψηλόφρονα αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών μας ζητημάτων.

    Γιάννης Ρέντζος,
    Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
    «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο»

     

  • This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

    Σχολιάστε