ΤΙ HTAN ΚΑΙ ΤΙ HΘΕΛΕ ΤΟ ΕΑΜ TOTE

Μια προσφορά από το εξαιρετικό μπλογκ L’enfant de la haute mer

Σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου, το 1945 υπογράφτηκε η συμφωνία της Βάρκιζας από την κυβέρνηση Πλαστήρα και το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Σύμφωνα με τη συνθήκη θα έπρεπε να δημιουργηθούν απαραίτητες συνθήκες για τη διεξαγωγή εκλογών και πολιτειακού δημοψηφίσματος ενώ θα γινόταν και παράδοση του οπλισμού του ΕΛΑΣ μέσα σε δύο εβδομάδες. Τερματιζόταν έτσι η πρώτη φάση του εμφυλίου πολέμου.

Λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που επικρατούν σήμερα στη χώρα με πολλές πολιτικές και συνταγματικές αβεβαιότητες που υποστηρίζουν ένα κλίμα εργασιακής βαρβαρότητας και οικονομικής κατοχής θεωρούμε σκόπιμο να αναδημοσιεύσουμε ολόκληρο το ιστορικό κείμενο του Δημήτρη Γληνού με τίτλο Τι είναι και τι θέλει το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, από την πάντα επιμελημένη τεκμηρίωση του «Λ’ ανφάν ντε λα οτ μερ.»

… Και συμπληρώνουμε μετά τα γεγονότα της χθεσινής βραδιάς και τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας: Η δράση των βρετανικών στρατευμάτων στην Αθήνα του Δεκέμβρη του 1944 βρέθηκε να συγκρίνεται σήμερα με την ανέντιμη στάση των γνωστών ομάδων αστικών καταστροφών. Δυστυχώς  η εντολή που έδωσε στο Σκόμπι ο Τσόρτσιλ «… Μη διστάσετε να ενεργήσετε ως να ευρίσκεσθε εις μόλις καταληφθείσαν πόλιν όπου έχει εκραγεί επαναστατικόν κίνημα…» εκτελέστηκε και πάλι χθες βράδυ στην Οδό Σταδίου και στην Οδό Κοραή. (Στην κλασική φωτογραφία το τανξ προσβάλλει το κτίριο του ΕΑΜ στην Κοραή – Δείτε το YouTube).

Advertisements
This entry was posted in πολεογραφία, Δημόσιος Χώρος, κινηματογράφος, λαϊκό κίνημα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s