ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΕ ΜΟΝΙΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Θέσεις για το πρόγραμμα της εκατονταετηρίδας

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012 έλαβε χώρα στο Δημαρχείο συνεδρίαση υπό την προεδρία του Δημάρχου για τη διοργάνωση του εορτασμού της εκατονταετηρίδας της απελευθέρωσης της Πρέβεζας (1912-2012). Στη συνεδρίαση υποβάλαμε τις κάτωθι προτάσεις για τον εμπλουτισμό του εορτασμού.

Ως κεντρική ιδέα του εορτασμού, η παράταξή μας επιλέγει την «τοπικότητα» με ό,τι εξυπακούεται ως προσέγγιση και ανάδειξη των ντόπιων, των εργαζομένων, της νεολαίας, του χώρου και του χρόνου της πόλης και της περιφέρειάς της. Αυτό συνεπάγεται την κινητοποίηση και την συμπερίληψη όλων των κοινωνικών ομάδων που έχουν σχέση με την «πατρίδα» που λέγεται «Πρέβεζα». Εννοούμε τους απόδημους Πρεβεζάνους (που έφυγαν από εδώ) και τους εσωτερικούς μετανάστες (που ήρθαν εδώ) καθώς και το μεταναστευτικό στοιχείο που έχει προέλευση από το εξωτερικό. Θα πρέπει επίσης να γίνει αναζήτηση απογόνων της παλιάς πρεβεζάνικης εβραϊκής κοινότητας και να τους προταθεί η συμμετοχή. Θα μπορούσαμε επίσης να έχουμε και μια «τουρκική» συμμετοχή αν επιχειρήσουμε αδελφοποίηση με την πόλη Γκεμλίκ, την άλλοτε ελληνικότατη Κίο, κοντά στην Προύσα, που κατά πληροφορίες μας, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, έγινε τόπος εγκατάστασης των Τούρκων της Πρέβεζας. Των «άλλων».
Για να μην αποτελέσουν οι προτάσεις και η αποδοχή τους αιτία σπατάλης σαν απλά πυροτεχνήματα που θα σβήσουν με το πέρας του εορτασμού, υποστηρίζουμε  πως τα στοιχεία του εορτασμού θα πρέπει να μπορούν να αφήσουν μόνιμα αποτελέσματα στην πόλη, με αφετηρία την επετειακή συγκυρία.
Προτείνουμε λοιπόν, ως δράση πολιτισμού, την εγκαθίδρυση μιας ανθρωπινότερης διαχείρισης μερικών δρόμων, αξόνων και πεζοδρόμων-πεζοδρομίων και, για παράδειγμα, έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό εξωραϊσμού των χώρων των πυλωτών. Προτείνουμε επίσης ένα καλλιτεχνικό διαγωνισμό για την εγκατάσταση, για παράδειγμα, αγάλματος για τον άνθρωπο του λιμανιού, για το λευκαδίτη καλλιεργητή, για τη συρρακιώτισσα μάνα.
Με κέντρο την ιδέα της πόλης προτείνεται να αναληφθούν δράσεις που να αποβλέπουν στην ανάδειξη, με την ευκαιρία της επετείου, χαρακτηριστικών της ζωής των πόλεων μέσα από την τέχνη. Οι δράσεις αυτές μπορούν να γίνουν σε συνεργασία και ανταλλαγές με τις άλλες ελληνικές πόλεις που απελευθερώθηκαν πριν εκατό χρόνια και να αντιμετωπιστούν σαν  ετήσια επαναλήψιμα καλλιτεχνικά γεγονότα.
Προτείνουμε λοιπόν να διοργανωθεί στην Πρέβεζα, μέσα στο πλαίσιο της εκατονταετηρίδας, ένα φεστιβάλ ποίησης αφιερωμένο στις πόλεις και στη ζωή σε αυτές. Οργανωτικά θα πρέπει να βασιστεί σε προσκλήσεις και επισκέψεις ποιητών που θα απαγγείλουν ποιήματά τους ή ηθοποιών. Θα πρέπει να δούμε την Πρέβεζα σαν μελλοντικό κέντρο της πολεογραφικής ποίησης (ή ποίησης της πόλης). Όπως γνωρίζουμε έχει ήδη εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον. Προτείνουμε επίσης ένα φεστιβάλ τραγουδιού της πόλης. Τα σύγχρονα τραγούδια της νεολαίας, μας κάνουν μαθήματα αγάπης και μίσους για την πόλη. Η πρεβεζάνικη νεολαία θα κληθεί εδώ να δώσει το οργανωτικό «παρών» αντλώντας έμπνευση από το πλούσιο  πολεογραφικό ρεπερτόριο που είναι γνωστό στους καλλιτέχνες. Η συνέχιση και ενίσχυση του Φεστιβάλ Τζαζ αποτελεί και αυτό μια προφανή εορταστική διάσταση.

"Η αυλή των θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη είναι ένα σημαντικό πολεογραφικό θεατρικό έργο. Από την περιφέρεια της μεταπολεμικής Αθήνας, στο κέντρο της ελληνικής δραματουργίας.

Προτείνουμε ακόμα τη διοργάνωση διαγωνισμού θεατρικών έργων ή κάτι παρόμοιο με ανέβασμα «πολεογραφικών» έργων ή σκηνών και μάλιστα σε «τιμώμενους» κάθε φορά οικισμούς-κοινότητες του νέου Δήμου. Υπάρχουν πολλά πολεογραφικά θεατρικά έργα που μπορούν να αποτελέσουν ιδέες για ερασιτεχνικά θεατρικά συγκροτήματα που θα προσκληθούν στο μέτρο της οικονομικότερης διαχείρισης της δράσης αυτής. Έχει ήδη εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον.

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος. Bookmark the permalink.

7 Responses to ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΕ ΜΟΝΙΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

 1. Ο/Η L'Enfant de la Haute Mer λέει:

  Δεν φτάνει το πρόγραμμα εκατό ημερών;
  Εκατό χρόνια πρέπει;
  Αχ! εσείς που βλέπετε μακρυά!…

 2. Ο/Η demetrat λέει:

  Να υποθέσω πως θα προηγείται αρματοδρομία , εις την προκυμαία;
  δ

 3. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  Έπεσες κοντά. Θα μνημειωθεί όλος ο χώρος της παραλίας με κατασκευές εκ πεντελικού υλικού.

 4. Ο/Η demetrat λέει:

  Χα χα χα…
  Εσείς θα χάσετε, που δεν τιμάτε τις εισηγήσεις.
  Που θα ξαναβρεθούν τόσες ένδοξες προτάσεις;
  δ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s