Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΠΑΙΖΕ ΣΚΛΙΝΤΖ-ΜΙΝΤΖ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟ ΛΕΟΠΟΥΛΟ;

Στο τόσο ενδιαφέρον ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου που το παρουσιάσαμε πριν μερικές εβδομάδες και που το περιλαμβάνουμε στα λινκ (δεξιά στη σελίδα μας) αναρτήθηκε σήμερα ένα ποστ από κείμενο του πρόσφατα αποθανόντα πατέρα του με περιεχόμενο τα παιδικά παιγνίδια της αλάνας.

Το πρώτο παιγνίδι που περιγράφεται είναι το «ξυλίκι», όπως είναι γνωστό στην Αθήνα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Η λέξη προέρχεται, μάλλον, από την αντίστοιχη τουρκική çelik και για το λόγο αυτό στη Μυτιλήνη το παιγνίδι λεγόταν «τσιλίκι» ενώ, παρετυμολογικά έγινε ξυλίκι. Άλλωστε παίζεται με δύο ξύλα, χοντρά κλαδιά, που θυμίζουν το αντίστοιχο πρεβεζάνικο «σκλιντζ-μιντζ». Το ένα ξύλο έχει μήκος 50-60 cm (στην Πρέβεζα λεγόταν σκλέντζα) και ένα μικρότερο μήκους 15-20 cm (που λεγόταν σκλιντζούρι). Μπορούμε να πούμε πως το παιγνίδι μοιάζει με το πινγκ-πονγκ ή το βόλεϊ αλλά με έναν κεντρικό παίχτη και τους υπόλοιπους να προσπαθούν να πιάσουν το σκλιντζούρι που ο κεντρικός παίχτης χτυπάει με τη σκλέντζα προς το μέρος τους. Σχετικό με το σκλιντζ-μιντζ είναι και το παιγνίδι «άργυρος-αργύρησε» το οποίο  απαιτεί μια μικρή υποδομή. Στο έδαφος γίνεται μικρή εκσκαφή σαν εκτοξευτήρας του σκλιντζουριού.

Να τώρα κάτι απροσδόκητο. Από τις συζητήσεις του ιστολογίου του Νίκου Σαραντάκου προέκυψε πως ένας Έλληνας της Αμερικής, ο Παύλος Λεόπουλος, «έπαιζε» με τον νεαρό τότε, όπως εκείνος, και μετέπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Είναι γνωστό κάτι τέτοιο στην Πρέβεζα από την Οικογένεια Λεόπουλου; Μήπως έπαιζαν …σκλιντζ-μιντζ;  Πάντως το παιδικό παιγνίδι είναι γνωστό και στην Αμερική με το όνομα «game of tipcat».

Advertisements
This entry was posted in παιδικό παιγνίδι, πολεογραφικό μουσείο, Δημόσιος Χώρος, Μουσείο πόλης, Πρέβεζα, Ρέντζος and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΠΑΙΖΕ ΣΚΛΙΝΤΖ-ΜΙΝΤΖ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟ ΛΕΟΠΟΥΛΟ;

  1. Παράθεμα: ΑΥΤΗ Η ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΒΑΣΙΛΑ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s