ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Νωθροί βασιλιάδες / της εξουσίας μωρά / φονιάδες κανακεύετε…

Θυμάμαι μια μέρα ποίησης στην πόλη μας, ένα ποιητικό πρωινό, ενώ συνήθως μιλούμε για ποιητικά απογευματινά. Το διηγούμαι σαν προσωπική συμβολή στην 21 Μαρτίου που είναι αφιερωμένη στην ποίηση.

Πέντε-δέκα μέρες μετά το χουντικό πραξικόπημα με κάλεσαν στην Ασφάλεια, όπου ο αστυνομικός υπηρεσίας, μετά από μερικές προκαταρκτικές ερωτήσεις μου διάβασε ένα ποίημα. Οι μόνοι στίχοι που θυμάμαι είναι οι πρώτοι που τους έβαλα στον υπότιτλο του σημειώματος. Τι προφητικό ποίημα! Είχα γίνει κοινωνός ενός χρησμού!

Τι είχε συμβεί; Ο συμμαθητής και φίλος μου Βαγγέλης Κωστανάσιος μου ταχυδρόμησε ένα γράμμα στις 20 Απριλίου 1967. Το γράμμα τελείωνε με το ποίημα αλλά μαζί με αυτό ο Βαγγέλης μου περιέγραφε την κατάσταση στην Αθήνα και την κόπωση του λαού μετά από παρατεταμένη διακυβέρνηση σε συνθήκες συνεχών ανακτορικών πραξικοπημάτων – καληώρα σαν τώρα. Μου επεσήμαινε πως και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που είχαν αρχίσει από τον Ιούλιο του 1965 με τα «Ιουλιανά», είχαν χάσει τον παλμό τους αφού πολλοί λιγότεροι πήγαιναν τώρα. Μια ωραία στιγμή για τα τάνξ!

Πέντε πρεβεζάνικοι τίτλοι ποιητικών συλλογών – Στίξτε για μεγέθυνση

Και δεν άργησε. Σε μερικές ώρες, καθώς ξημέρωνε 21η Απριλίου, γίνεται το χουντικό πραξικόπημα και επιβάλλεται λογοκρισία στην ιδιωτική αλληλογραφία. Η επιστολή βρισκόταν ακόμα στο ταχυδρομείο. Όταν το γράμμα έφτασε εδώ οι ντόπιοι συνεργάτες της αστυνομίας, ενώ με ήξεραν και μένα και το Βαγγέλη, παρέδωσαν το ύποπτο γράμμα στην Ασφάλεια «δια τα περαιτέρω».

Ο Βαγγέλης ασχολιόταν σοβαρά με το γράψιμο, την ποίηση και τη λογοτεχνία. Τα ποιήματά του μου άρεσαν. Μια μέρα, ως φοιτητές ακόμα, τον έπεισα να πάμε στο περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης και να δώσουμε μερικά να τα κοιτάξουν. Τα δέχτηκαν και άρχισαν να τα δημοσιεύουν (βλ. ανωτέρω). Και μάλιστα, όταν πήγαμε στα γραφεία του περιοδικού στην Οδό Σταδίου, θυμάμαι πως ο Βαγγέλης, από συστολή, με παρεκάλεσε να μην ανέβει επάνω και να πάω μόνος μου. Έτσι και έγινε. Αργότερα γνωρίστηκα με το διευθυντή του περιοδικού Κώστα Πορφύρη, που ήμασταν γείτονες στην Οδό Θεμιστοκλέους, και του διηγήθηκα το περιστατικό. Γείτονες ήμασταν και με το Νίκο Κιάο, συμφοιτητή μου και αργότερα δημοσιογράφο στην Ελευθεροτυπία, που γνώριζε τον Πορφύρη, και τα βράδια ή τα απογεύματα που τελειώναμε τα μαθήματα στο Χημείο στη Σόλωνος ανηφορίζαμε τη Θεμιστοκλέους ενώ εκείνος συνέχιζε, πιο πάνω, στην Καλλιδρομίου. Έτσι έγινε η γνωριμία.

Αυτή την εορταστική ημέρα παραπέμπουμε σε ποίηση ενός νεαρού πρεβεζάνου ποιητή από τον οποίο λάβαμε με ευχαρίστηση κοινοποίηση της ιστοσελίδας του.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΕΔΩ – ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΦΙΛΗ ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΑΝΝΑ ΑΦΕΝΤΟΥΛΙΔΗ

Διαβάστε εδώ ποιήματα του Σπύρου Παππά

This entry was posted in πρεβεζάνοι ποιητές, ποίηση, Δημόσιος Χώρος, Πρέβεζα, Ρέντζος and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

  1. Πολύ καλή κίνηση. Προτείνω τη συγκρότηση ενός ιστολογίου (αν όχι υπορουτίνας στο δημοτικό site) με μόνη θεματολογία την ποίηση Πρεβεζάνων (όλου του νομού) ή ποιήματα που έμμεσα έστω αναφέρονται στην πόλη ή άλλα μέρη του νομού (Πάργα, Άκτιο κλπ). Ίσως δεν είναι άσχημη ιδέα να απλωθείτε και προς τους γειτονικούς νομούς, ειδικά προς εκείνους με τους οποίους έχετε κοινά κοινωνικά γνωρίσματα.

    • Ο/Η dimosioshoros λέει:

      Βέβαια Δήμο μου. Η λέξη «ΠΡΕΒΕΖΑ» έχει λειτουργήσει πολλαπλά στην ελληνική ποίηση και την ελληνική κοινωνία. Ο Στέλιος Μαφρέδας, που έχω αναρτήσει με τα άλλα το εξώφυλλο μιας ποιητικής συλλογής του, έκανε μια αξιέπαινη συγγραφική προσπάθεια συλλέγοντας όλα τα «πρεβεζ-ικά», να τα πούμε έτσι, ποιήματα, όπου αναφέρεται η πόλη από άλλους. Διεύρυνση μπορεί να γίνει στην κατεύθυνση που προτείνεις.

      Γιάννης

  2. Στιγμές εσωτερικές, οικείοι δρόμοι και καλοί φίλοι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s