ΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΙ ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΣ

«Να μας πουν πώς βρίσκουν την Πρέβεζα, πώς θα ήθελαν να την βρουν»

Στις συζητήσεις για τον εορτασμό της απελευθέρωσης προτείναμε να προσκαλέσουμε τους παλιούς Πρεβεζάνους, όσους ζουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Θυμάμαι δυο γειτονόπουλα που μεγάλωσαν εδώ αλλά έφυγαν από την Πρέβεζα, το Νάκο και το Βασίλη. Θα έχετε οπωσδήποτε δει στην τηλεόραση, στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, το νεαρό δημοσιογράφο που παρουσιάζει καθημερινά τα οικονομικά θέματα. Είναι ο Ντίνος Σιωμόπουλος, γιος του Νάκου, δηλαδή πρεβεζανιτόπουλο δεύτερης γενιάς εκτός Πρεβέζης.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα  με τη σειρά. Ξεκινάμε από τον  Κωνσταντίνο Σιωμόπουλο, φιλόλογο καθηγητή, αντιστασιακό που εκτελέστηκε το 1943 στην Παραμυθιά από τους Γερμανούς και τους Αλβανοτσάμηδες. Η πρεβεζάνα σύζυγός του  έμεινε εδώ με τα δυο παιδιά του, το Νάκο και το Βασίλη, που μεγάλωσαν στην Πρέβεζα, στην οδό Οδυσσέα Ανδρούτσου. Ο Νάκος, υποκοριστικό του Ιωάννης, σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο) και επιδόθηκε στη συγγραφή φοροτεχνικών μελετών και την οικονομική δημοσιογραφία. Γιος του είναι ο Ντίνος που βλέπουμε στον   ΑΝΤ1.

Ο Βασίλης, μετά τις σπουδές του στην Ιατρική της Αθήνας, ξενιτεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ειδικεύτηκε ως ψυχίατρος  και εξελίχτηκε σαν  καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Illinois στο Σικάγο. Ζει με τη γυναίκα του, που είναι επίσης γιατρός, και τις κόρες τους. Τους είχα επισκεφθεί και έθεσα στο Βασίλη ερωτήματα για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα με βάση πρόσφατα τότε άρθρα του (βλ. παρόμοιο δικό του) όπου υπογράμμιζε ότι «στην εποχή μας η χρήση βίας υπονομεύει εκείνα τα μεγάλα ιδανικά τα οποία υποτίθεται ότι προσπαθεί να περισώσει». Μου δόθηκε άλλωστε η ευκαιρία για δική μου επιτόπια έρευνα στο Σικάγο, οπότε συζήτησα με το Βασίλη μια σχετική περίεργη ταινία γυρισμένη στην πόλη αυτή, που αναφέρεται στην προβληματική της «κοινωνικής κατοικίας». (Στην εικόνα, το παλιό σπίτι της οικογένειας Σιωμόπουλου, στην Οδό Ανδρούτσου).

Πρέπει να καλέσουμε όσους Πρεβεζάνους μπορούν να έλθουν στα εκατόχρονα της απελευθέρωσης. Βέβαια εγώ το επεκτείνω και σε αλλοεθνείς, αλλόθρησκους ή εθνοτικούς  που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, με μια φιλική, ειρηνική χειρονομία. Υιοθετώ και πρόταση του Μιχάλη Λουκά «να δεσμευτούμε και να δώσουμε πέντε λεπτά στον καθένα, να μας πουν πώς βρίσκουν την Πρέβεζα, πώς θα ήθελαν να την βρουν».

Η κηδεία του Ιωάννη (Νάκου) Σιωμόπουλου: ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΔΕΥΤΕΡΑ 16 Μαΐου 2016, ώρα 3 μ.μ.

This entry was posted in πολεογραφία, τοπικότητα, Δημόσιος Χώρος, Πρέβεζα, Ρέντζος, εορτασμός εκατονταετίας, κινηματογράφος and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to ΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΙ ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΣ

 1. Πολύ ωραία κίνηση. Πολύ έξυπνη και άκρως επικοινωνιακή (πέραν την προβολής της πόλης) κι ουσιαστική.

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Μακάρι να ξεκινήσει. Μακάρι να πετύχει.
   Το ιστολόγιό μας πάντως κάνει μια υποδειγματική πρόταση για μια οικογένεια. Υπάρχουν τόσες και τόσες άλλες με αξιόλογους εκπροσώπους της πόλης και της περιφέρειας.

   Γιάννης

 2. Παράθεμα: ΚΑΝΤΙΜΑΝ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

 3. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  Διαβάστε εδώ νεκρολογία για τον Νάκο. Ελαφρό το χώμα πάνω σου Νάκο μου.

 4. Παράθεμα: ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟ «ΔΑΣΚΑΛΟ» | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s