ΤΟ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρόκειται για πορεία σε ολισθηρό έδαφος; Και ποιος επωφελείται; Μπορεί να εισαχθεί και στην Πρέβεζα το «καερέτι«;

Οι δράσεις κοινωνικής οικονομίας που υποστηρίζουμε όπως του κοινωνικού ιατρείου, του κοινωνικού και εργατικού εστιατορίου, του σχολικού εστιατορίου και του κοινωνικού παντοπωλείου, όπου μπορούμε να προσθέσουμε και την κοινωνική στέγη, θέτουν σοβαρά ιδεολογικά και εννοιολογικά ζητήματα. Σε άρθρο στην Αυγή της Κυριακής γίνεται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση από τη Σοφία Αδάμ όπου και παραπέμπουμε. Η συγγραφέας υποστηρίζει πως η κοινωνική οικονομία μπορεί να έχει πολλές αναγνώσεις:

νεοφιλελεύθερες,
σοσιαλδημοκρατικές,
ριζοσπαστικές.

Και θέτει το ερώτημα: «Πώς βγάζουμε άκρη λοιπόν σε ένα τόσο συγκεχυμένο πεδίο; Έχουμε κάποιες κατευθύνσεις;» για να δώσει την απάντηση: «Σε ένα γενικό επίπεδο μπορούμε να πούμε ότι οι κατευθύνσεις μας είναι τρεις«:
Οι ανάγκες που έρχεται να καλύψει κάθε επιμέρους εγχείρημα (Είναι επαινετή μια προσπάθεια συγκρότησης συνεταιρισμού που παράγει όπλα;),
Η επιλογή της εσωτερικής δομής και λειτουργίας του εγχειρήματος (Προωθεί τη συνδιαμόρφωση ή αναπαράγει ρόλους διευθυντή/υφισταμένου;), και
Ο τρόπος με τον οποίο συνδέεται το εγχείρημα με το αίτημα της αναδιανομής [Είναι η καλή θέληση πάντα υπεράνω πάσης υποψίας;].
Φυσικά, υποστηρίζει η συγγραφέας, οι κατευθύνσεις αυτές δεν αξιώνουν να δημιουργήσουν έναν χάρτη χειραφετητικών ή αντιδραστικών πρακτικών. Η πορεία κάθε εγχειρήματος, μεμονωμένου ή πιο συνολικού, είναι καρπός μιας επίπονης διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε σκοπούς και μέσα, διαμορφώνει και διαμορφώνεται από το ανταγωνιστικό κίνημα.
Και τελειώνει: Αν μας ενδιαφέρει αυτό το πεδίο, είναι γιατί μας επιτρέπει να σκεφτούμε και να υλοποιήσουμε πρακτικές που έρχονται πιο κοντά στη δυνατότητα μιας διαφορετικής οργάνωσης της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Μόνο που αυτές τις δυνατότητες δεν τις αντιλαμβανόμαστε ως μια ακόμη φωνή στην πλουραλιστική οικονομία, αλλά ως αντίθεση στην καπιταλιστική λογική, είτε αυτή είναι σε κρίση είτε όχι. Διαβάστε όλο το ενδιαφέρον άρθρο.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ «ΚΑΕΡΕΤΙ», ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

This entry was posted in σχολικό εστιατόριο, Δημόσιος Χώρος, δημόσια υγεία, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό εστιατόριο, κοινωνικό ιατρείο and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ΤΟ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

  1. Είναι εξαιρετικό άρθρο. Διαφωτιστικό και δυνατό. Κανονική μελέτη. Τέτοια θέλουμε.

  2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

    Δεν αμφέβαλα πως θα συμφωνούσες. Και τα συμπεράσματα είναι από μόνα τους ένα μικρό άρθρο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s