ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑ ΚΑΙ ΝΑΥΠΛΙΟ

Η αναπλιώτικη πολεογραφία του Γιώργου Ρούβαλη

Είναι πολλά χρόνια τώρα που διαβάζω το Γιώργο Ρούβαλη. Ποιήματα, μεταφράσεις, διηγήματα. Μου κοινοποιεί μάλιστα και χειρόγραφα υπό έκδοσιν κειμένων του και μου κάνει την τιμή να ζητά τη γνώμη μου. Ακούω συχνά και τις εντυπώσεις του από ταξίδια και από γνωριμίες και βλέπω καθημερινά πόσο άοκνα δουλεύει για τη μικρή του πόλη και τους ανθρώπους της. Τον καταλαβαίνω μάλιστα πολύ καλά όταν μου μιλάει για αψιμαχίες του με εκδότες που δεν συμπαθούν τόσο πολύ τις «ανθρωπογεωγραφίες» των πόλεων. Η λέξη αυτή, ανθρωπογεωγραφίες, είναι γνωστός όρος της εθνικής λογοτεχνικής μας κριτικής και παραπέμπει άμεσα στην παλιά διαμάχη Μαρωνίτη-Ιωάννου, για την επαρχιωτική ‒τι μικρόψυχος όρος‒ λογοτεχνία αφού καθώς ξέρουμε ο Ιωάννου ήταν αμετάπειστα ο πεζογράφος της πόλης στη μικρή κλίμακα του απλού ανθρώπου, του περιπατητή, του παρατηρητή των ανθρώπων της.

Τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Ρούβαλης κάνει μια ασταμάτητη προσπάθεια με στόχο την απογραφή της αναπλιώτικης κοινωνίας του δευτέρου μισού του 20ού αιώνα. Συνεχίζει έτσι το έργο δικών του ανθρώπων των γραμμάτων, όπως ο πατέρας του δικηγόρος και δημοσιογράφος Τάκης Ρούβαλης και ο θείος του Γιώργος Μακρής, και φυσικά και τόσων άλλων διανοουμένων της πόλης αυτής. Το δικό του συγγραφικό στίγμα είναι τώρα πια λαμπερό και ολοζώντανο.

… Είναι ειλικρινής και ιδεαλιστής αλλά και υπεύθυνα επικριτικός όταν χρειάζεται. Αισθάνεται, και μάλιστα προγραμματικά, την ανάγκη να μας εξομολογηθεί για τι και για ποιον γράφει. Ο ιδεατός του αναγνώστης, το άτομο που πολλά χρόνια μετά θα διαβάσει τα ποιήματά του και ‒γιατί όχι;‒ και τα άλλα έργα του…

…Είναι ένα παιδί ή ένα κορίτσι γύρω στα δεκατέσσερα
Πάει στη δημόσια βιβλιοθήκη του Ναυπλίου, τον «Παλαμήδη»
Να διαβάσει, έχοντας βαρεθεί το σερφάρισμα στο Internet,
ψάχνει βιβλία παλιά, χρονικά, ποίηση ή ηθογραφίες για το Ανάπλι…

Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ ή εδώ, σε πίνακες.

This entry was posted in ποίηση, πολεογραφία, Λογοτεχνία, κινηματογράφος and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s