«ΥΓΙΗ ΓΗΡΑΤΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ» ΥΓΙΕΣΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Ο «Δημόσιος Χώρος» για την παγκόσμια  ημέρα υγείας 7 Απριλίου 2012 που είναι αφιερωμένη στην  τρίτη ηλικία

Με σύνθημα «Η καλή υγεία προσθέτει ποιότητα στα γηρατειά» η φετινή παγκόσμια  ημέρα υγείας είναι αφιερωμένη στην Τρίτη Ηλικία. Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως «Παγκόσμια Ημέρα Υγείας» και κάθε χρόνο αφιερώνεται σε κάποια πτυχή της υποστήριξης της υγείας στα άτομα και στους πληθυσμούς. Η πτυχή που φωτίζεται με την επισήμανση της φετινής παγκόσμιας ημέρας είναι η γενικότερη αύξηση του «προσδόκιμου επιβίωσης»  πράγμα που οδηγεί στη «γήρανση του πληθυσμού» σε όλες της χώρες. Αυτό σημαίνει πως κάθε άτομο εξασφαλίζει περισσότερα χρόνια υγιούς ή αβέβαιας ζωής και συνεπώς ο συνολικός πληθυσμός της κάθε χώρας περιλαμβάνει περισσότερα άτομα τρίτης ηλικίας.

Σε αυτά τα άτομα το αίτημα για καλύτερη υγεία δεν είναι μόνο αυτονόητα ατομικό και προσωπικό αλλά και κοινωνικό. Ο «νέος» αυτός πληθυσμός που προστίθεται στην κοινωνία πρέπει να είναι όσο γίνεται περισσότερο σωματικά και πνευματικά υγιής και να αντιμετωπίζεται ως τέτοιος ώστε να μην αποτελεί βάρος στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Αντί οι γέροντες να …περιαυτολογούν «με πονάει εδώ με πονάει εκεί» πρέπει να υποστηριχτούν –και μάλιστα από τις νεότερες φάσεις της ζωής– ώστε να  επιλέξουν σωστές συνήθειες υγιούς επιβίωσης και υγιούς συμμετοχής στα κοινωνικά δρώμενα. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό τόσο από τα ηλικιωμένα άτομα όσο και από τους νέους καθώς και τους δημόσιους φορείς.

Ο «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Προσλαμβάνουμε πολιτικά το νόημα της σημερινής ημέρας αφού η γήρανση του πληθυσμού δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε περαιτέρω συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Μεταγράφουμε το σύνθημα της Π.Ο.Υ «Η καλή υγεία προσθέτει ποιότητα στα γηρατειά» και το διαβάζουμε ως «Υγιή γηρατειά σημαίνουν «κοινωνικά» υγιέστερη κοινωνία». Απαιτούμε ακόμα μια φορά εντιμότητα εκ μέρους του Κράτους και του Δήμου στα ζητήματα της προστασίας της υγείας και της πρόληψης της νόσου (π.χ. έλεγχος της διάδοσης του αλκοολισμού και του νικοτινισμού, ήπια διαχείριση του δημόσιου χώρου). Τιθέμεθα στη διάθεση των κρατικών, επιστημονικών και εθελοντικών οργανισμών και φορέων υγείας της δημοτικής μας περιφέρειας και, μέσα στο πνεύμα της σημερινής ημέρας, τους καλούμε σε ειλικρινή συνεργασία.

Γιάννης Ρέντζος

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος, Πρέβεζα, αυτοκίνητο, δίκτυο υγιών πόλεων, δημόσια υγεία and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to «ΥΓΙΗ ΓΗΡΑΤΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ» ΥΓΙΕΣΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

 1. Συμφωνώ απολύτως. Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο του βιβλίου μου αναφέρονταν ακριβώς σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Και όσο μεγαλώνει ο ευρωπαϊκός πληθυσμός τόσο πρέπει να στρεφόμαστε στο πλευρό της Τρίτης Ηλικίας και να μην την περιθωριοποιούμε σε ΚΑΠΗ (που συχνά για να δείξουμε έργο τα μετασχηματίζουμε σε τουριστικά πρακτορεία).

 2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  Με ενισχύουν πολύ οι τόσο ώριμες θέσεις σου. Ευχαριστώ και πάλι. Δίχως άλλο, πρέπει να καταπολεμήσουμε το Σύνδρομο Επίκτητης Αντικοινωνικής Ανεπάρκειας.

  • Δε νομίζω ότι λέω ή λες κάτι ιδιαίτερο. Ο επιστημονικός κόσμος τα σημειώνει χρόνια τώρα. Εμείς απλά προσπαθούμε να τα φέρουμε σε δήμους… Αυτό με το Σύνδρομο Επίκτητης Αντικοινωνικής Ανεπάρκειας θα το υιοθετήσω. Κατοχυρώνεται…

 3. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  Ναι.
  Να το κατοχυρώσουμε για να το καταπολεμήσουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s