ΠΡΕΒΕΖΑ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΜΙΑ ΕΙΡΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ

Αγαπάμε εμείς οι Πρεβεζάνοι το Μεσολόγγι; 

Με το Μεσολόγγι συνορεύουμε, συνυπάρχουμε, συγκρινόμαστε. Στο τέλος-τέλος, χάρη στη μύτη του Ακτίου, το Μεσολόγγι είναι πρωτεύουσα ενός διπλανού νομού και όλα αυτά είναι αυτονόητα. Ωστόσο σαν Πρεβεζάνοι σπάνια σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο εκτός και μιλάμε για ψαρικά και αυγοτάραχο. Πάντως με αφορμή τη σημερινή Κυριακή των Βαΐων, που είναι αφιερωμένη στην Έξοδο του Μεσολογγιού, ο νους μας μπορεί να πηγαίνει εκεί, σ’ Εκείνους. Βρέθηκα σήμερα στον εορταστικό χώρο, αλλά την ώρα που έφτασα, η πρόσβαση στον εσωτερικό χώρο του κήπου των Ηρώων δεν ήταν εφικτή, ούτε ξέρω αν είναι προσβάσιμο την ημέρα αυτή. Παρακολούθησα λοιπόν την παρέλαση, απ’ όπου και η φωτογραφία καθώς τα σχολικά τμήματα και οι φιλαρμονικές από πολλές πόλεις, έμπαιναν στο «Ηρώον». Δεν είχαν εκδηλωθεί ακόμα διαμαρτυρίες κατά των επισήμων.

Έδωσα τον τίτλο που βλέπετε στο γραπτό μου επειδή θυμήθηκα κείμενο του συγγραφέα Γιώργου Ιωάννου, με τον οποίον συνυπηρετούσαμε στο σχολικό περιοδικό Ελεύθερη Γενιά. Ο μεγάλος πεζογράφος κάλυπτε τη λογοτεχνία και εγώ φυσικά-γεωγραφία. Το δικό του κείμενο έκανε σύγκριση μεταξύ πρωτεύουσας και συμπρωτεύουσας, όπου είχε γεννηθεί, και επιγραφόταν «Αθήνα – Θεσσαλονίκη ερωτική σύγκριση». Το περιεχόμενο δεν ήταν βέβαια ερωτικό, αλλά όταν αγαπάς δυο πόλεις μπορείς να ξεκινήσεις με τέτοιο τίτλο. Εγώ τον παράλλαξα.

Αγαπάμε εμείς οι Πρεβεζάνοι το Μεσολόγγι; Απροσδόκητη ερώτηση. Εγώ αναρωτήθηκα για πρώτη φορά αν το αγαπάμε όταν μελέτησα τα αποτελέσματα μιας έρευνας (για την οποία έχω ξαναγράψει) και είδα πως τα Ελληνόπουλα νομίζουν πως οι Σουλιώτισσες θυσιάστηκαν στο Μεσσολόγγι. Δηλαδή η Ιερά Πόλις μας κλέβει ιστορία. Χωρίς να φταίει βέβαια. Μου ήρθαν και μερικά άλλα πράγματα στο νου. Γιατί τα λεξικά έγραφαν «Ζάλογκο» με γ-κ και «Μεσολόγγι» με γ-γ-, που είναι πιο «ευγενές»; Αν δεν είχα φίλους Μεσολογγίτες, θα γινόμουν αντι-μεσολογγίτης!  Και είναι και τόση ιστορία πίσω.

Έχω το θάρρος να τα πω αυτά γιατί, τον τελευταίο καιρό που διαβάζω το βιβλίο του Ηλία Βασιλά, είδα την πικρία του που το Μεσολόγγι έδειξε μια αντι-πρεβεζάνικη συμπεριφορά. Όποιος διαβάσει το βιβλίο θα δει πως στα 150χρονα της Εξόδου, δηλαδή το 1976, οι αρχές της Ιεράς Πόλεως παρέλειψαν να προσκαλέσουν και τους εκπροσώπους της Πρέβεζας. Με αυτή λοιπόν την αφορμή ο ΗΒΒ (αυτά ήταν τα αρχικά του πρεβεζάνου συγγραφέα) έκανε μια μικρή αλλά θαυμάσια συγκριτική πολεογραφική μελέτη, που δεν ήταν καθόλου ειρωνική (αλλά μάλλον ηρωική),  για να καταλήξει: Πρέβεζα-Μεσολόγγι: Συμμαχία και φιλία. Εκτός και αν μας χωρίζει το Άκτιο…      

Γιάννης Ρέντζος

ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΤΗΝΙΩΤΗ, ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

[Θεωρούμε σκόπιμο να εισαγάγουμε εδώ από το χώρο των σχολίων μια ενδιαφέρουσα επιστολή του εξαιρετικού φίλου Σπύρου Κατηνιώτη και τον ευχαριστούμε. Συμπληρώνεται έτσι το δικό μας σχόλιο που βασίστηκε στο δημοσίευμα του πρεβεζάνου συγγραφέα Ηλία Βασιλά. Για να αποφευχθεί κάθε παρεξήγηση υπογραμμίζουμε πως και ο Βασιλάς έχει ποικίλες αναφορές που δείχνουν το σεβασμό του για την Ιερά Πόλη του Ελληνισμού και τη σχέση της με την Πρέβεζα και τους Πρεβεζάνους μερικοί από τους οποίους βρέθηκαν ως πολεμιστές στην Έξοδο. Εξάλλου χαιρόμαστε και για την αναφορά του Σπύρου Κατηνιώτη στον άλλοτε ευρωβουλευτή  Κώστα Κάππο (1937 – 2005, σε αντικατάσταση του Κώστα Λουλέ) που τον είχαμε γνωρίσει, αφού συνυπηρετήσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και είχαμε εκτιμήσει τον ταπεινό και απλό χαρακτήρα του, όπως το γράφει ο φίλος Σπύρος.  Ακολουθεί η επιστολή-σχόλιο:] 

Αγαπητέ Γιάννη.

Διάβασα με κάποια καθυστέρηση το κείμενο σου ΠΡΕΒΕΖΑ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΜΙΑ ΕΙΡΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ και γιά την ιστορική αλήθεια σου γνωρίζω τα εξής: Το 1976 έλαβα, με την ιδιότητα μου, ως Δημάρχου της πόλης μας μιά πρόσκληση από τον τότε Δήμαρχο του Μεσολογγίου Χρήστο Μπασαγιάννη γιά να παραστώ στις γιορτές του Μεσολογγίου. Νομίζοντας ότι η πρόσκληση οφείλοταν στην προσωπική φιλία μας του τηλεφώνησα γιά να τον ευχαριστήσω. Μου διευκρίνησε τότε ότι η πρόσκληση ήταν οφειλόμενη τιμή στη πόλη της Πρέβεζας γιά τους Πρεβεζάνους που αγωνίστηκαν στη Πολιορκία του Μεσολογγίου και στέλνονταν κάθε χρόνο.
Δεν ξέρω αν αυτό συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Οπωσδήποτε καλό θα ήταν να γίνει από τις στήλες σου μιά πιο συγκεκριμένη αναφορά στην συνεισφορά των Πρεβεζάνων στον αγώνα του Μεσολογγίου. Και να μου επιτρέψεις να αναφέρω και ένα παραλειπόμενο από εκείνη τη γορτή.
Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στις γιορτές ήταν ο Βουλευτής του Κώστας Κάππος, εμβληματική μορφή του Αντιδικτατορικού Αγώνα αλλά και άνθρωπος με μιά σεμνότητα που σπάνια μπορείς να βρεις. Κάποια στιγμή ενώ η πομπή πήγαινε από τον Κήπο των Ηρώων στο Δημαρχείο με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αρχηγούς Κομμάτων κλπ. αντιλήφθηκα ότι ο Κώστας ήταν πολύ πίσω, στο τέλος περίπου της πομπής. Τον πλησίασα και του είπα ότι η θέση του δεν ήταν εκεί αλλά ότι έπρεπε να βρίσκεται μπροστά. Μου απάντησε ότι δεν του αρέσει η προβολή και μόνον όταν του είπα ότι δεν έχεις αυτό το δικαίωμα γιατί εκπροσωπείς ένα ολόκληρο κόμμα δέχθηκε να πάει πιό μπροστά αλλά όχι στη πρώτη γραμμή που ήταν η θέση του σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Αυτά έτσι γιά να θυμούμαστε αυτές τις μέρες και κάποιους άλλους πολιτικούς.

Σπύρος Κατηνιώτης

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πολεογραφία, Ζάλογγο, Ιστορία, Πρέβεζα, γεωγραφία, γλώσσα, εσωτερική γεωπολική and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΠΡΕΒΕΖΑ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΜΙΑ ΕΙΡΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ

 1. Ο/Η Κώστασ Σπανός λέει:

  Αγαπητέ Γιάννη Γειά σου.
  1.Από την επιστολή του κυρίου Κατηνιώτη καταλαβαίνω ότι το 1976 προσκλήθηκαν οι αρχές της Πρέβεζας στις Γιορτές για τα 150 χρόνια της Εξόδου.
  2.Να υποθέσω ότι έχετε απαντήσει ήδη στο ερώτημα «Αγαπάμε εμείς οι Πρεβεζάνοι την Πρέβεζα»;
  Χαιρετίσματα.
  Κ. Σπανός

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Γεια σου Κώστα

   Αυτό, πράγματι, μπορεί να είναι το κεντρικότερο ερώτημα. Αν όμως τραβάμε ζητήματα-ερωτήματα από την κληρωτίδα τότε μπορεί αυτό να μην έχει ακόμα τεθεί. Θα έρθει η σειρά του. Πάντως τεθέν ή όχι παίρνει πάντα την κουβεντιαστή απάντηση «αγαπάμε την Πρέβεζα». Απομένει να πάρει και υλική απάντηση.

   Γιάννης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s