Ο ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Μια μικρή δημοσκόπηση για το όνομα του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας φέρνει πρώτο το όνομα του πρώην Δημάρχου Δ. Κρόκου

Σκεφτήκαμε να αναζητήσουμε ένα όνομα για το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που υποστηρίζει ο δημοτικός μας φορέας. Με τα αποτελέσματα θα μπορούσαμε να κάνουμε μια πρόταση ονοματοθεσίας προς τους υπόλοιπους ισότιμους συνεργάτες μας.

Με δική μας πρωτοβουλία επιλέξαμε μια σειρά από πιθανά ονόματα που προτείναμε στη φόρμα που δημοσιεύσαμε στο ιστολόγιό μας. Ποια ήταν αυτά; Πήραμε τα δύο ονόματα γιατρών και πολιτικών που εργάστηκαν στην Πρέβεζα τις δύο προηγούμενες γενιές και που απαθανατίζονται στο Μνημείο Αγάπης που κοσμεί την Πλατεία Σεφέρη, ως πρεβεζάνικο δημόσιο χώρο. Πρόκειται, όπως ξέρουμε, για τον Δημήτριο Κρόκο, άλλοτε δήμαρχο της πόλης, και το Χριστόφορο  Τσαντούλα.  Θεωρήσαμε επίσης σκόπιμο να προτείνουμε δύο επιλογές με πολυσήμαντο φορτίο στο ιδεολογικό φάσμα. Πρόκειται για τον άγιο Παντελεήμονα και το Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο θαυματουργός για τους πιστούς άγιος συμβολίζει στην παρούσα φάση και τη γνωστή συνοικία της Αθήνας, που συνδέεται με τους μετανάστες. Όσο για το γιατρό, ειρηνιστή και πρωταθλητή Γρηγόρη Λαμπράκη, αυτός αποτελεί, με το μαρτυρικό θάνατό του, ένα κορυφαίο πολιτικό και ανθρωπιστικό σύμβολο της νεότερης ιστορίας μας. Τέλος προτείναμε και δυο αφηρημένα ονόματα με γενικό και ειδικό περιεχόμενο σχετικό με ένα ιατρείο. Πρόκειται για την «ελπίδα» και την «ιάση», που είναι λιγότερο γνωστή λέξη και σημαίνει «θεραπεία».

Για να μην περιορίσουμε τους δημοσκοπούμενους στα προτεινόμενα ονόματα, αφήσαμε και μια ελεύθερη ερώτηση, όπου θα μπορούσαν να προταθούν ονόματα ή έννοιες κατά την προτίμηση των αναγνωστών που αυτόματα θα έπαιρναν μία ψήφο, δηλαδή μόνο από αυτόν που την πρότεινε. Οι 56 αναγνώστες μας που έλαβαν μέρος εξέφρασαν τις εξής προτιμήσεις: Μετά το πρώτο όνομα, του Δημήτριου Κρόκου (που το διάλεξαν 12), έρχονται EΛΠΙΔΑ  (με 10),  Άγιος Παντελεήμων (με 9), Γρηγόρης Λαμπράκης (με 9), ΙΑΣΙΣ (με 7). Ακόμα 7 ψήφοι δόθηκαν, από μία, στα ονόματα/έννοιες που προτάθηκαν ελεύθερα από τους αναγνώστες. Πρόκειται για την έννοια «Αλληλεγγύη» και την ένοια «Αξιοπρέπεια», το «Δόκτορα Τσε Γκεβάρα», το «Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας», το «Εθελοντικό Ιατρείο Πρέβεζας», την έκφραση «άνω θρώσκω» (= στρέφω τα μάτια προς τον ουρανό), και το όνομα «Πέτρος Κόκκαλης». Ο Πέτρος Κόκκαλης (1896-1962) ήταν ο Έλληνας καθηγητής της ιατρικής που συμμετείχε στην ΠΕΕΑ (κυβέρνηση του βουνού), ως γραμματέας (δηλ. υπουργός) Κοινωνικής Πρόνοιας και Παιδείας. 

Έτσι, χάρη σε ένα φίλο μας ο περίφημος Τσε Γκεβάρα «επισκέφτηκε» το ιατρείο μας. Γιατρός και αυτός. Και επαναστάτης.

Γιάννης Ρέντζος

This entry was posted in Εθνική Αντίσταση, Πρέβεζα, δίκτυο υγιών πόλεων, δημόσια υγεία, κοινωνικό ιατρείο and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ο ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

  1. Πάντως εγώ θα στήριζα το όνομα κάποιου ανθρώπου της περιοχής, γνωστό και σχετικό με την έννοια της προσφοράς και του κοινωνικού ακτιβισμού.

    • Ο/Η dimosioshoros λέει:

      Σωστά: προσφορά και κοινωνικός ακτιβισμός. Η ονοματοθεσία είναι πάντα δύσκολο πράγμα εκτός και μια δεδομένη εξουσία το επιβάλλει από τα πάνω. Προσπαθήσαμε να δώσουμε –και κύρια να πάρουμε– ιδέες. Υπάρχει και η προσφυγή σε αφηρημένη έννοια, όπως η αφηρημένη γλυπτική αντί για ανδριάντες στις πλατείες μερικών πόλεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s