ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ Η.Β. ΒΑΣΙΛΑ

Να μην μείνει ο Δήμος σε διαχειριστική σχέση με την εκπαίδευση

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει «προικοδοτηθεί» τα τελευταία χρόνια με τη διαχειριστική ευθύνη της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της δημοτικής περιφέρειας. Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της άσκησης των καθηκόντων της δημοτικής αρχής ποικίλα θέματα που άπτονται της λειτουργίας των σχολείων έφτασαν στην αίθουσα των συνεδριάσεων και πολλές φορές ελήφθησαν ομόφωνες αποφάσεις (ή με μεγάλη πλειοψηφία). Όλες οι δημοτικές παρατάξεις επιθυμούσαν να εκφράσουν θετικά τη σχέση τους με το σχολεία και τα παιδιά. Άλλες τόσες φορές όμως, αν θέλουμε να μιλήσουμε με ρεαλιστικούς όρους, κατατέθηκαν απόψεις σχετικά με τη «διαχείριση μιζέριας» που είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε. Πόσες και πόσες φορές δεν έγινε λόγος για τη σκεπή του σχολείου, εδώ στην πόλη, που κινδυνεύει να βάλει νερό με την επόμενη βροχή. Κάθε τόσο ακούμε για τη θέρμανση, επισκευές, σχολικά μικροέξοδα.

Όσο και αν αυτή η διαχειριστική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη αφού αναδύονται καθημερινά προβλήματα που πρέπει να βρουν τη λύση τους, τα εκπαιδευτικά ζητήματα μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν προγραμματικά, προοδευτικά, επιθετικά. Αντί να δίνουμε λύσεις σε μικροπροβλήματα χρειάζεται να σχεδιάσουμε μια πρεβεζάνικη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Τα τελευταία χρόνια πολλά άτομα με πρεβεζάνικη καταγωγή ή εντοπιότητα ή ερευνητικό ενδιαφέρον για την πόλη μας και τη ύπαιθρό της απέκτησαν ανώτερα μορφωτικά και εκπαιδευτικά προσόντα και έχουν την ικανότητα και την επιθυμία να μεταδώσουν αυτές τις γνώσεις, ως θεώρηση της ζωής και της κοινωνίας, και να συμβάλουν στη ζωή της κοινωνίας. Πολλά τέτοια άτομα υπηρέτησαν και υπηρετούν την επιστήμη, την έρευνα και την παραγωγή καινούριας γνώσης. Μπορούν συνεπώς να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστεί η διαχειριστική σχέση του Δήμου με την εκπαίδευση και το σχολείο.

Πιστεύουμε σε μια στοχοθετημένη ίδρυση και λειτουργία ενός πρεβεζάνικου δημοτικού λαϊκού πανεπιστημίου. Θα έχει κέντρο την εκπαίδευση στην Πρέβεζα, για την εκπαίδευση σε σχέση με την Πρέβεζα και την ιστορία της. Θα εντάσσεται στο διαθεματικό-διεπιστημονικό πνεύμα που ακολούθησε ο Ηλίας Βασιλάς και στις γεωγραφικές-πολεογραφικές κλίμακες που μελέτησε αυτός. Αυτές που συνεχίστηκαν με τη διοργάνωση των συνεδρίων για την Πρέβεζα, με στόχο, μεταξύ άλλων, την πειραματική αναβάθμιση των σπουδών τοπικής ιστορίας και τοπικής πολεογραφίας. Θα αποβλέπει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και πανεπιστημιακούς φορείς σε πλαίσιο μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Όχι απλά για επιμόρφωση αλλά για εμβάθυνση στα πολυάριθμα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά ζητήματα που συνδέονται με μια μεταρρύθμιση και πιλοτική εφαρμογή προτάσεων. Όλα αυτά αποτελούν μια πρόταση που μπορεί να μελετηθεί σήμερα.

Γιάννης Ρέντζος

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πολεογραφία, τοπικότητα, Ιστορία, Λογοτεχνία, Πρέβεζα, ανάπτυξη, γλώσσα, εκπαίδευση, εορτασμός εκατονταετίας and tagged . Bookmark the permalink.

7 Responses to ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ Η.Β. ΒΑΣΙΛΑ

 1. Θα σας πρότεινα το ίδρυμα (που θα ήταν καλό να λειτουργεί ημιαυτόνομα) να προχωρήσει σε προπάθειες έκδοσης δικών του εντύπων (από τα σεμινάρια), ίδρυση τμήματος στη δημοτική βιβλιοθήκη με πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες ντόπιων (που θα δοθεί η ευκαιρία στους υπογράφοντες να τις παρουσιάσουν – δίνεται βήμα στη νεολαία να εκτεθεί στους συντοπίτες της και να αναδειχθεί ίσως ή να έρθει σε στενότερη επαφή με το Δήμο) και να εκδίδεται ένα ετήσιο corpus/επετηρίδα με ερευνητικές δραστηριότητες επιστημόνων. Το λαϊκό πανεπιστήμιο μόνο του αν δεν έρθει δίπλα στη νέα γενιά (που έχει σπουδάσει), θα μείνει μετέωρο και χωρίς μέλλον. Και οφείλεται να δοθεί στη νεολαία η ευκαιρία εκείνη από το δήμο να αναδέιξει -ατομικά- τις δυνατότητές της, να της δοθεί ένα βήμα να δείξει την επιστημονύνη της.

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Η Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει ήδη μια μικρή παράδοση σε εκδόσεις πρεβεζάνικου ενδιαφέροντος. Το ίδιο και το ίδρυμα Ακτία Νικόπολις. Μακάρι να γίνει κάτι για ένα δημοτικό λαϊκό πανεπιστήμιο.

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Πολύ ώριμες θέσεις σχετικά με την περαιτέρω βιωσιμότητα.
   Σε πρώτη προσέγγιση το βλέπω σαν παιδαγωγικό πειραματικό-πιλοτικό σταθμό για μελέτη θεμάτων και υποβολή προτάσεων σε μια συγκεκριμένη θεματική, π.χ. με μπούσουλα το έργο αυτού του άδολου πρεβεζάνου «πολεογράφου» συγγραφέα.

   • Μάλιστα αν θέλετε να το τραβήξετε περισσότερο, γιατί να μη γίνουν ομάδες εργασίας νέων (σε τρίτο χρόνο) πάνω σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος πχ διακόσμηση σημείων του δήμου με ελεύθερους τοίχους κλπ, ή ανάδειξη ελεύθερων χώρων, ή μικρές διαλέξεις επί συγκεκριμένων θεμάτων).

 2. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  ωραία!
  (και ωραίο λογότυπο)

 3. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΕΙΜΟ 1:03 μμ
  Συμφωνώ, εφόσον μπορεί να ενταχθεί στο αντικείμενο της εκπαίδευσης και της πειραματικής-πιλοτικής διαδικασίας για τη πόλη. Θα είναι πολύ καλή ιδέα αυτή η «ανταύγεια» προς το δημόσιο χώρο. Και βέβαια οι διαλέξεις θα αποτελούν περισσεύματα και ξεχειλίσματα (χωρίς μειωτική σημασία των λέξεων) μέσα στην κεντρική εκπαιδευτική διαδικασία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s