ΜΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΛΗ

Η πρεβεζανικότητα στο μυαλό των Πρεβεζάνων

Ο παλιός φίλος Λ. Β., πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού, με επιχειρήσεις στην Ιαπωνία, πατρίδα της συζύγου του και στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πρέβεζα. Μας λέει: «Δεν πίστευα πως στην πιο απομακρυσμένη για μας χώρα, τη Χιλή, στο πιο απομακρυσμένο και νοτιότατο άκρο της, την Παταγονία, θα μπορούσα να βρω κάτι που θα μου θύμιζε την Πρέβεζα. Πρόκειται για την πόλη Punta Arenas. Από κει περνούσαν τα πλοία  υποχρεωτικά έως την εποχή που άνοιξε η Διώρυγα του Παναμά. Ενώ μέχρι τότε η μέτρια αυτή πόλη βρισκόταν στο «κέντρο» των δυο ωκεανών, βρέθηκε ξαφνικά στην άκρη της Χιλής και στην άκρη του κόσμου. Καθώς είναι πολύ πεδινή, μου θύμισε την Πρέβεζα. Αλλά και η ιστορία της μου φάνηκε και αυτή πρεβεζάνικη γιατί κι εμείς, όπως μου έλεγε ο πατέρας μου και το γνωρίζουμε όλοι οι Πρεβεζάνοι, ήμασταν κάποτε πέρασμα ξηράς και πέρασμα θάλασσας. Και γίναμε μια άκρη. Το διηγήθηκα  αυτό σε ναυτικούς από εκεί και μου είπαν πως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε σχέσεις με την πόλη αυτή» [1].

Σε παρόμοια περίπτωση, ένας άλλος πληροφορητής μας, ο Γ.Τ., επιχειρηματίας,  μας δηλώνει. «Συχνά ακούμε να γίνεται λόγος για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για προσπάθειες βελτιώσεώς τους. Πολλά  από αυτά τα θεωρώ τεχνητά, ανάμεσα στα κράτη. Ξέρουμε όμως πως εδώ στην Πρέβεζα ζούσαν Τούρκοι και έφυγαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών, όπως οι δικοί μας πρόσφυγες που ήρθαν εδώ, από την Τουρκία, το 1923 και μετά. Εγώ θυμάμαι ακόμα τον Μαχμούτ, συμμαθητή μου, και το αδελφό του Σαμπάν, που έφυγαν τελευταίοι γύρω στο 1960. Νομίζω ότι οι πρεβεζάνοι Τούρκοι είχαν εγκατασταθεί στην πόλη Gemlik [ελληνικό όνομα: Κίος], στον Κόλπο της Βιθυνίας. Θα έπρεπε να έχουμε κάποιες σχέσεις με αυτούς τους συμπατριώτες μας. Να τους καλέσουμε να ξαναδούν την πόλη όπου γεννήθηκαν οι ίδιοι ή να έρθουν τα παιδιά τους. Μπορεί να φέρουν και τα κλειδιά των σπιτιών τους, όπως κάνουν και οι δικοί μας όταν πηγαίνουν στην Τουρκία. Και φυσικά και να πάμε κι εμείς εκεί».

Είναι φανερό ότι οι συνομιλητές μας έχουν μια ιδιαίτερη αντίληψη της Πρέβεζας, ανεξάρτητη από εποχές, κοινωνίες και έθνη. Προβάλλουν μια πραγματική ή φανταστική ουσία και ταυτότητα της πόλης αυτής πάνω σε άλλες πόλεις, άλλους ανθρώπους και άλλες ηπείρους, αναζητώντας εκεί όλα τα στοιχεία αυτού που  οι ίδιοι θεωρούν ως Πρέβεζα. Προσπαθούν να περισυλλέξουν δηλαδή όλα τα ίχνη μιας πρεβεζανικότητας  που θέλουν να την δουν να αναγνωρίζεται, να εξωτερικεύεται, να μοιράζεται με άλλες πόλεις στον κόσμο, που νομίζουν ότι αποτελούν το αντικαθρέφτισμα και το συμπλήρωμα της Πρέβεζας.

[1] Στην Enciclopedia Universal Ilustrada Europeo-americana, Tomo XLVIII (1922), απ’ όπου είναι και ο χάρτης, ο πληθυσμός της Punta Arenas αναφέρεται ως 18.000 κάτοικοι. Ο χάρτης έχει επιχρωματιστεί.
This entry was posted in πολεογραφία, τοπικότητα, Ιστορία, Πρέβεζα, γεωγραφία, εορτασμός εκατονταετίας and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s