«ΕΝΑΣ ΤΙΜΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ»

Αυτοβιογραφικά και Ετεροβιογραφικά 

Ανήμερα το Πάσχα επισκεφθήκαμε φίλους, το Μάκη και τη Μαίρη, για να περάσουμε μαζί την ημέρα της γιορτής. Εκεί γνώρισα και ένα φιλικό τους ζευγάρι που ζει στη Γερμανία. Ο σύζυγος, Μανόλης, που είναι γιατρός, ήταν συμμαθητής του φίλου οικοδεσπότη και είχαν από τότε διατηρήσει τη φιλία τους. Ανταλλάσσουν συχνά επισκέψεις φιλοξενώντας οι μεν τους δε. Αμέσως μετά τη γνωριμία με το γιατρό, ο Μάκης, ξέροντας πως θα δείξω ενδιαφέρον, μου είπε:

— «Ξέρεις. Ο Μανόλης ήταν σύγχρονος του Μπανιά στο Γκρατς».

Χωρίς να χάσω χρόνο τον ρώτησα:

— «Πείτε μου με δυο λέξεις. Τι γνώμη είχατε, τότε σε ανύποπτο χρόνο, για το Γιάννη Μπανιά;»

Η απάντησή του ήταν άμεση:

— «Ένας τίμιος άνθρωπος. Πρώτα απ’ όλα αυτό».

Πρώτα απ’ όλα αυτό. Και μετά, τα άλλα που μου είπε ο γιατρός. Ήταν μαζί με τον Μπανιά στην πεντάδα που εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κόμμα της Αυστρίας και μετά στο παράνομο τότε κομμουνιστικό κόμμα της Ελλάδας. Ο Γιάννης, ο Άρης, ο Νίκος… Μου είπε ακόμα για την αφαίρεση των διαβατηρίων τους από την ελληνική πρεσβεία και την προετοιμασία τους για τη συνέχιση των σπουδών στην Ανατολική Γερμανία. Μου είπε και πολλά άλλα ακόμα ο ενδιαφέρων αυτός άνθρωπος, καθώς και για τη διοργάνωση των 40χρόνων μνήμης εκείνων των αγωνιστικών στιγμών.

Αφιερώνω πάντως αυτό το κείμενο σε ένα άλλο τίμιο άνθρωπο, το συμφοιτητή και φίλο Λευτέρη Τσίλογλου που ήταν ένας από τους επικήδειους ομιλητές στην πολιτική κηδεία του Γιάννη Μπανιά.

Θυμάμαι πώς συναντηθήκαμε, με το Λευτέρη Τσίλογλου, μετά το Πανεπιστήμιο, στην Πρέβεζα, επί χούντας. Εκείνος έκανε το στρατιωτικό του και εγώ είχα διοριστεί προ στρατεύσεως καθηγητής στο Λύκειο ήδη πριν από το χουντικό πραξικόπημα. Ήταν για μένα ευχάριστη έκπληξη να τον δω στην Πρέβεζα, στη «βόλτα», μπροστά στο κτήριο της λέσχης αξιωματικών. Χαιρετηθήκαμε εγκάρδια αλλά αμέσως μου λέει.

— «Είμαι υπό αυστηρή παρακολούθηση. Καλύτερα μη σε βλέπουν μαζί μου. Δεν μπορώ να σου πω τίποτε άλλο τώρα. Μη συνεχίσουμε την κουβέντα».

Με το σημαντικό αυτό Βολιώτη, το Λευτέρη, συνεργαστήκαμε μετά στην προετοιμασία για την έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Επιθεώρηση Φυσικής της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών κατά τη Μεταπολίτευση. Άλλωστε τη συγγραφική του ιδιότητα την εκδήλωσε ο Λευτέρης και πρόσφατα με την αυτοβιογραφική του κατάθεση. Ελπίζω να τον φέρουμε στην Πρέβεζα να μας τα πει.

Στην εικόνα είναι το έργο του Τζόρτζιο ντε Κίρικο, «Μυστήριο και μελαγχολία ενός δρόμου», 1914. Ο ιταλός αυτός ζωγράφος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο, όπου ο πατέρας του εργαζόταν στη θεμελίωση του δικτύου των ελληνικών σιδηροδρόμων. Στο σύγχρονο Βόλο, οι πολεογραφικές φιγούρες του ντε Κίρικο έχουν  αναβιώσει στο κτήριο της ψαραγοράς.
Στη μνήμη του Δημήτρη Μητροπάνου του οποίου ανακοινώθηκε σήμερα ο θάνατος ενσωματώνουμε το τόσο γνωστό πολεογραφικό τραγούδι του.
This entry was posted in παιδικό παιγνίδι, πολεογραφία, Δημόσιος Χώρος, Μουσείο πόλης, Ρέντζος, γεωγραφία, λαϊκό κίνημα, νεκρολογία and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to «ΕΝΑΣ ΤΙΜΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ»

 1. Γιάννη σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας μου για το φίλο μου Γιάννη είναι δημοσιευμένο στην εφημερίδα του «Εποχή». Στην Πρέβεζα έχω παντρεμένο έναν ανηψιό μου Γιώργος Τσίλογλου. Είχα πριν χρόνια έρθει μετά από πρόσκληση των τοπικών φροντιστών για την παρουσίαση του βιβλίου μου για τα φροντιστήρια.

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Πολύ ευχάριστη έκπληξη Λευτέρη μου.
   Και πιο ευχάριστο που ξέρεις το δρόμο για την Πρέβεζα. Θα διευκολύνει μερικά πράγματα.
   Ελπίζω να δω και το Γιώργο. Θα αναζητήσω το κείμενο στη «ΕΠΟΧΗ».
   Να είσαι πάντα καλά.

   Γιάννης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s