ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 6ΗΣ ΜΑΪΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΡΑΔΑΣ ΗΜΕΡΑΣ

Σε λίγες μέρες, με κάποιο ετεροχρονισμό, γιορτάζουμε την 21η Απριλίου 1967.

Οι εκλογές της 6ης Μαΐου είναι πολιτική ανάμνηση της αποφράδας ημέρας. Ξέρουμε πως οι γιορτές που γίνονται σε ανάμνηση κάποιου γεγονότος περιέχουν ένα συμβολικό αναμνηστικό πυρήνα. Ποιος είναι αυτός ο εορταστικός πυρήνας στις εκλογές της 6ης Μαΐου που παραπέμπει στην ανωμαλία και τον αυταρχισμό;

Για τον απλό πολίτη που βλέπει τα κόμματα να του ζητούν την ψήφο σε πλαίσιο δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας ο πυρήνας ανωμαλίας και αυταρχισμού είναι το ίδιο το εκλογικό σύστημα. Όπως ξέρουμε, ένα κόμμα, ίσο θεωρητικά με τα άλλα κόμματα, και μια μερίδα λαού ίση θεωρητικά με τις άλλες μερίδες του λαού, αποκτούν ειδικά πολιτικά  και εκλογικά προνόμια.

Ποια είναι αυτά τα προνόμια; Απλά, μετά την καταμέτρηση των ψήφων, το πρώτο κόμμα θα αποκτήσει το προνόμιο να μετρηθούν οι ψήφοι του περίπου σαν διπλές. Κάθε ψήφος του πρώτου κόμματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων για τις έδρες, θα είναι κατά 70 έως 80% προσαυξημένη. Μια τετραμελής οικογένεια που όλα τα μέλη της ψήφισαν το πρώτο κόμμα θα γίνει, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επταμελής!

Οι υπουργοί εσωτερικών Παυλόπουλος και Σκανδαλίδης συνέδεσαν το όνομά τους με το μπόνους των 50 και 40 εδρών, δώρο στο μονοκομματικό-δικομματικό φαταούλα! Θα είναι λεκτική εκτροπή να συγκρίνουμε τον Παυλόπουλο με τον Παπαδόπουλο και το Σκανδαλίδη με τον Ασλανίδη. Αλλά με τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα γίνει πολιτική εκτροπή!

Οι θέσεις μας:

1) Η τελευταία επιτρεπόμενη δημοσκοπική ανάλυση δείχνει πως το εκλογικό σώμα είναι κατανεμημένο με αρκετή συμμετρία ως προς τα ποσοστά ανά κόμμα.

2) Η καθαρή έννοια πρώτου κόμματος που πρέπει να πάρει δώρο 50 εδρών δεν στοιχειοθετείται — απλά εκβιάζει προς «νοικοκυρεμένη» δικομματική ψήφο.

3)  Το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου κρίνονται εκ των προτέρων καλπονοθευτικό.

4) Τα κόμματα της Αριστεράς πρέπει να προβάλουν και πάλι τη διεκδίκηση της απλής αναλογικής ή/και της αναθεωρητικής βουλής και να ακολουθηθούν από τα άλλα κόμματα.

This entry was posted in εκλογές 2012, λαϊκό κίνημα and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 6ΗΣ ΜΑΪΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΡΑΔΑΣ ΗΜΕΡΑΣ

 1. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

  on the deaf mans’door…
  ή
  sur la porte de l’homme sourd ….

 2. Αυτό το παράδειγμα με την οικογένεια, είναι πολύ καλό…

 3. Ο/Η Menelaos λέει:

  ΟΚ συμφωνώ… αλλά με απλά μαθηματικά — και βασιζόμενοι στα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα — για να συνταχθεί κυβερνηση με πλειοψηφία στη Βουλή απαιτούνται, πιθανόν, 3 κόμματα. Ας πούμε 2, θεωρώντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ως ένα. Με την εφαρμογή της απλής αναλογικής θα έπρεπε να έχουμε – αν δεν κανω λάθος – 5 (η 4) !!!! Με βάση τα μνημονιακά και αντι-μνημονιακά μπλοκ, πώς φαντάζεστε ότι αυτό θα λειτουργούσε; Σε κάθε συνδυασμό που κάνω καταλήγω πως στο τέλος θα υπήρχε κυβέρνηση με κάποιους ευκαιριακούς του τύπου Χρυσά Αυγά ή — που θα μας το παρουσιάζαν και ως χάρη, στα πρότυπα του Ολλανδικού μοντέλου ‘αλα Βιλντερς’ — ή με παντελώς αντίθετες απόψεις μεταξύ των συμμετέχοντων…

  Κατα μία έννοια λοιπόν το σύστημα, ως έχει, μας εξασφαλίζει μια πιο ορθολογική διαχείριση της — διαφαινόμενης — συγκυβέρνησης, μετατρέποντας την ψήφο-τιμωρία σε διαχειρίσιμη.

  Τώρα, αν η συγκυβέρνηση φαίνεται πως θα είναι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ… καλά να πάθει η Αριστερά που δεν τα βρίσκει στα μεταξύ της, γιατί πολύ όμορφα θα μπορούσε να είναι πρώτο κόμμα.

  Παρένθεση: (Αλλά ειλικρινά θα ήθελε να κυβερνήσει; Γιατί η καθολική εντύπωση είναι πως το αποφεύγει… Τα δέκα σημεία-δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη κρίση είναι κατώτερα του επιπέδου Γενικής Συνέλευσης σε Σχολή στο πανεπιστήμιο… αερολογίες, γενικότητες και δε συμμαζεύεται. Το μόνο που λείπει είναι το «Λευτεριά στη Παλαιστίνη-Νίκη στην Ιντιφάντα»! Δεν είναι σοβαρά πράματα αυτά…)

  Ευχαριστώ…

 4. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  Μενέλαε καλημέρα. Γενικά και σε διαχρονική βάση συμφωνώ. Λυπάμαι που η ανωμαλία αυτών των δύο-τριών χρόνων οδήγησε σε ανασυγκρότηση των Από-Πάνω αντί να να εξασφαλίσει μια ριζοσπαστική ενότητα ευρύτερων μερίδων του πληθυσμού.
  Θα είναι απογοητευτικό αν οι ιστορικοί του μέλλοντος εντάξουν τη «δημοσκοπική αριστερά» (το 25-35%, ας πούμε) σε «τρικομματικό σύστημα» (όπως λέμε «δικομματικό») όπου –χωρίς όμως αυτή να κυβερνά– «εγκρίνεται» εξ ονόματός της η πολιτική, κοινωνική και οικονομική ανωμαλία.
  Νομίζω πως οι όποιες «προτάσεις της ΓουΣου» μπορούν να βελτιωθούν με συμμετοχή για τακτική δράση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s