ΘΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ;

Δημόσιος χώρος για δίκαιη χρήση και όχι μόνο για εμπορική κτήση

Με την προεκλογική προετοιμασία η πόλη αποκτά την περισσότερο δημοκρατική της εικόνα αφού μετατρέπεται σε κονίστρα του εκλογικού αγώνα. Ο δημόσιος χώρος γίνεται καθρέφτης προσώπων και ιδεών. Είναι πολύ πιθανό βέβαια να παρατηρηθούν υπερβολές και καταχρήσεις. Για το λόγο αυτό η κατεπείγουσα χθεσινή (23 Απριλίου 2012) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε θέμα τον καθορισμό δημοτικών χώρων που θα διατεθούν στα πολιτικά κόμματα για την προβολή τους, ενόψει των εθνικών εκλογών της 6ης Μαΐου 2012.

Ως τοπική αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εσωτερικών ο Δήμος αναλαμβάνει να εγγυηθεί πως θα τηρηθούν κανόνες σεβασμού του δημόσιου χώρου. Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Υπάρχουν εχέγγυα μέχρι σήμερα πως οι κρατικές υπηρεσίες δηλαδή Δήμος, Αστυνομία, Εισαγγελία, προωθούν κοινωνική συναίνεση (αντί, εννοείται, για οποιαδήποτε καταστολή) για δίκαιη  χρήση του δημόσιου χώρου της πόλης;

Η παράταξη «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο»

υποστηρίζει πως ο δημόσιος χώρος είναι αγαθό στη χρήση του οποίου έχουν το δικαίωμα όλοι οι πολίτες,

απορρίπτει την κυρίαρχη πρακτική που προωθεί η Πολιτεία σύμφωνα με την οποία ο χώρος είναι εμπορεύσιμο «αγαθό» προορισμένο μόνο για κτήση και εκμετάλλευση,

καταγγέλλει την εμπορία του δημόσιου χώρου την οποία ανέχονται και υποθάλπουν οι τοπικές αρχές,

καλεί τους υποψηφίους και τα κόμματα που μετέχουν στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 να τοποθετηθούν στα ζητήματα α) της εμπορίας του χώρου και του περιβάλλοντος της πόλης μας  και β) της καταπάτησης του δημόσιου χώρου που ανέχονται οι τοπικές αρχές, των οποίων αυτά δεν πρέπει να γίνουν συνεργοί.

Γιάννης Ρέντζος
Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
«Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο»
This entry was posted in πάρκινγκ, παιδικό παιγνίδι, πεζός, πεζόδρομος, ποδήλατο, ποδηλατόδρομος, συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, τροχαία εγκλήματα, Δελτίο τύπου, Δημόσιος Χώρος, Πρέβεζα, Ρέντζος, αυτοκίνητο, δημόσια υγεία, εσωτερική γεωπολική, εκλογές 2012, κινητικότητα, λαϊκό κίνημα and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΘΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ;

 1. Έξυπνο, δεν το σκέφτηκα έτσι. Πολύ έξυπνο και σαν τακτική ώστε να πάρουν θέση τα κόμματα και βάσει αυτού να τοποθετηθεί η παράταξη και τα κόμματα να εκθέσουν τη θέση τους ενόψει εκλογών… Έξυπνο.

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν «κράτος κατά κράτους» αφού το τοπικό πολιτικό προσωπικό ανακυκλώνεται σε διάφορες υποψηφιότητες, αναθέσεις και αναλήψεις. Αλλά υπάρχει τόσος αξιόλογος κόσμος που νομίζω πως η υποψηφιότητα καθιστά τον υποψήφιο απλά «εχρισμένο» και όχι «κουκουλοφόρο». Άρα διατηρεί τη φυσική ικανότητα και την πνευματική αυτονομία να προβάλει τα κομματικά, ιδεολογικά και προσωπικά «πιστεύω» σε σχέση με την κατάσταση του περιβάλλοντος χώρου και του δημόσιου χώρου στην πόλη.

 2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  «προωθούν κοινωνική συναίνεση (αντί, εννοείται, για οποιαδήποτε καταστολή) για δίκαιη χρήση του δημόσιου χώρου της πόλης»

  Η καταστολή εννοείται αμφίπλευρα. Τόσο από τα όργανα της τάξεως προς τους πολίτες όσο και από τους ισχυρούς πολίτες προς τους αδύναμους απλούς ανθρώπους της πόλης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s