ΤΑ-ΤΑ-ΤΑ ΑΛ-ΛΑ-ΓΗ ΔΕΥ-ΤΕ-ΡΗ ΚΑ-ΤΑ-ΝΟ-ΜΗ

Το 17% μπορεί να βγάλει κυβέρνηση;

Διαβάστε εδώ μια μεταγενέστερη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ανάλυση του Γιώργου Οικονόμου.

Ο τίτλος μας παραπέμπει σε παλιό κομματικό σύνθημα που το παραποιήσαμε για να μη θεωρηθεί πως κάνουμε κάποιον υπαινιγμό. Θυμούμαστε πως στη φάση εκείνη η δυνατότητα του δικαιώματος ενός κόμματος να συμπεριληφθεί στη «δεύτερη κατανομή» υπολογισμού εδρών σχετιζόταν με το όριο του 17% που έπρεπε να φτάσει το κάθε κόμμα. Δηλαδή με το 15 ή το 12 ή το 7 ή το 5% τα σχετικώς μικρότερα κόμματα έχαναν τις ψήφους και τις έδρες στις οποίες αντιστοιχούσε ο αριθμός των ψηφοφόρων τους! Ήταν ένα φανερό μέτρο που εξόντωνε τα κόμματα αντιπολίτευσης και διαμαρτυρίας ενώ ταυτόχρονα άνδρωνε το δικομματικό-μονοκομματικό σύστημα.

Που έχει σήμερα φτάσει αυτό ως μηχανισμός συνεργασίας των αστικών κομμάτων που προέρχονται από την ταύτιση κόμματος και κράτους; Θα δούμε παρακάτω τον υπολογισμό που μας έκανε ένας φίλος .

Κάνουμε τη θεωρητική υπόθεση πως ένα κόμμα του δικομματικού συστήματος συγκεντρώνει αυτό το μαγικό 17% που λέμε ενώ όλα τα άλλα παίρνουν μικρότερα ποσοστά 16,6%, 15%, 13%, 10%, κ.λπ.

Το 17% ή λίγο μεγαλύτερο αντιστοιχεί θεωρητικά σε 51 έδρες. Είναι το 17% του 300. Βέβαια ο υπολογισμός έχει κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που ενδέχεται να διαφοροποιούν το αποτέλεσμα. Το πρώτο αυτό κόμμα έχει δικαίωμα και στο μπόνους των 50 εδρών. Βγαίνει δηλαδή από τις κάλπες με 51+50 = 101 έδρες. Ο κάθε ψηφοφόρος του είχε μια ψήφο αλλά του πίστωσαν δύο! Αν συνεπώς συνεργαστεί με το επόμενο κόμμα που με το 16,6% παίρνει άλλες 50 έδρες συγκεντρώνουν το άθροισμα των 151 εδρών, δηλαδή της δεδηλωμένης πλειοψηφίας στη Βουλή!

Οι θέσεις μας:

Η διετής πολιτική προετοιμασία και η παρούσα προεκλογική φάση εκθέτουν τη χώρα σε μια ανήθικη κοινωνική κατάσταση.

Σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να συζητηθούν, αφού θα κατέρρεε αυτόματα το σκηνικό που επί χρόνια στήθηκε.

Ζητούμε από τους τοπικούς υποψηφίους να τοποθετηθούν σε καθαρούς όρους σε σχέση με τα ενδεχόμενα που συζητούμε εδώ.

This entry was posted in εσωτερική γεωπολική, εκλογές 2012, λαϊκό κίνημα and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΤΑ-ΤΑ-ΤΑ ΑΛ-ΛΑ-ΓΗ ΔΕΥ-ΤΕ-ΡΗ ΚΑ-ΤΑ-ΝΟ-ΜΗ

  1. Κάπου κάνεις λάθος. Θα πάρει σε έδρες το 17% του 300-50-Επικρατείας=>17% του 220=37 έδρες + 50 bonus=87+1/2 (ανάλογα με το ποσοστό του Επικρατείας). Σίγουρα με ποσοστό κάτω του 20% χρειάζονται 4 κόμματα στη Βουλή μην πω και πέντε.

  2. Παράθεμα: ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s