ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΟ ΡΑΪΧ

Πόλεμος και ειρήνη στην εκλογική προετοιμασία

Πριν μερικές μέρες είδαμε να επαναλαμβάνεται αυτή η εικόνα στην τηλεόραση, όπου ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριζε το ζήτημα που φαίνεται στη γραμμή «σούπερ»: «Δώστε εντολή για κυβέρνηση στην Αριστερά«. Το αίτημά του φαίνεται πως είναι πολιτικά και κοινωνικά φυσιολογικό αφού 1) δημοσκοπικά υπάρχει μια συσσώρευση στα αριστερά κόμματα και 2) τα κοινωνικά αιτήματα (απασχόληση, πρόνοια και υγεία, παιδεία) φαίνεται πως μπορούν να ικανοποιηθούν εάν κυβερνήσουν τα αριστερά κόμματα.

Εντύπωση μας έκανε με πρώτη ματιά στην εικόνα πως στο μπακγκράουντ εμφανίζεται η λέξη ΡΑΙΧ που εύκολα διαβάζεται ΡΑΪΧ αφού πολλές φορές παραλείπονται από λάθος τα διαλυτικά στα κεφαλαία π.χ. των επιγραφών «σούπερ»  της τηλεόρασης. Εξάλλου με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν τώρα στην Ελλάδα και την κεντρική θέση που έχει η Γερμανία στη λήψη των σχετικών αποφάσεων, πολλές φορές η πολιτική συζήτηση εκχυδαΐζεται και εμφανίζει τη χώρα αυτή ως συνέχεια του τρίτου Ράιχ, σαν Τέταρτο Ράιχ!

Μια τέτοια ερμηνεία μας φάνηκε υπερβολική. Δηλαδή να επέλεξε ο πρόεδρος του Σύριζα ή οι επικοινωνιακοί υπεύθυνοι του ευρύτερου πολιτικού χώρου που εκφράζει αυτός μια τέτοια υπερβολική σχηματοποίηση μίσους. Έπειτα, τι διαδήλωση είναι αυτή, που δείχνει η εικόνα; Ποιοι διαδηλώνουν υπέρ του Ράιχ ή «ΡΑΙΧ»; Ποιου Ράιχ; Κάτι δεν πήγαινε καλά σε αυτές τις υποθέσεις ερμηνείας.

Τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Αντί του μίσους, αγάπη και ειρήνη! Πραγματικά, όπως φάνηκε κάποια στιγμή στην τηλεόραση, μια άλλη πινακίδα-πικέτο άρχιζε με τα γράμματα PEA…. Καταλάβαμε πως πρόκειται για την αγγλική λέξη PEACE (Ειρήνη). Οπότε και PAIX (= πε) είναι η γαλλική λέξη για την ειρήνη, που προέρχεται από την λατινική λέξη PAX (= Παξ).

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος, Ευρώπη - ΕΕ, γλώσσα, επικοινωνία, εσωτερική γεωπολική, λαϊκό κίνημα and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΟ ΡΑΪΧ

 1. Κι εγώ νομίζω ότι μιλά για «ειρήνη». Ωστόσο, θα συμφωνήσω απολύτως ότι αυτή η ρητορεία εξομοίωσης του παρόντος με τη χούντα ή την Κατοχή είναι εντελώς λάθος. Όχι μόνο είναι ένας πληθωρισμός, αλλά καταντά λαϊκίστικο και αποπροσανατολιστικό.

 2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  Όπως το λες: «λαϊκίστικο και αποπροσανατολιστικό». Μεταξύ μας, δεν μου άρεσε καθόλου που υπήρχε αυτό το background, σε ελλαδικό-ελληνικό κοινό. Μπορεί να είναι υψηλή επικοινωνιολογία (το λέω αυτο-σαρκαστικά) αυτό που επεσήμανα αλλά η πρώτη αντίδρασή μου ήταν «ποιος του το έστησε;»

 3. Ο/Η Ξένος λέει:

  Για την Χρυσή Αυγή ούτε κουβέντα κ.Ρέντζο …
  Ή μήπως μόνο ανώδυνα θεματάκια ;

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Ευχαριστώ Ξένε μου για την επίσκεψη και το σχόλιο.
   Η θέση μου: Στη χώρα μας, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, υπάρχει αιματηρός και αμετανόητος φασισμός της καθημερινής ζωής. Σας έχει αφήσει κανένας οδηγός να περάστε τη διάβαση στην οποία έχετε φτάσει πριν από αυτόν; Έχετε εσείς αφήσει κανένα πεζό, που έφτασε πριν από σας στη διάβαση, να περάσει; Με το να καταγγείλω μόνο τους αναγεννώμενους νεοναζί –υπόψη, μεγάλωσα δίπλα στον πρεβεζάνικο φασισμό– θα δώσω άφεση στο φασίστα της διπλανής πόρτας. Δεν θα το κάνω. Θα το έκανα από ανθρώπινη συμπάθεια αν δεν ήξερα πως έχει τις πλάτες μεγάλων πολιτικών οργανισμών που παραβλέπουν τη στάση του και τον αγκαλιάζουν. Δεν θα με έχουν συνένοχο. Περιμένω πρώτα τους μεγάλους να αρθρώσουν λόγο για το φασισμό που συντηρούν στη χώρα μου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s