ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΝΤΕΛΙΒΕΡΑΔΕΣ;

Πολλοί πρεβεζάνοι πεζοπόροι προτείνουν να σταθμεύουν τα μηχανάκια εκτός αγοράς

Από στοιχεία που προσελκύουν τη συμπάθεια, οι «μηχανές», δηλαδή τα δίτροχα μοτοποδήλατα και οι μεγαλύτερες μοτοσικλέτες, έχουν εξελιχθεί σε κινούμενο φόβητρο της ζωής στην πόλη που αντιμάχεται κατευθείαν τον πεζό, ως αδύναμο κρίκο, χωρίς να περνούν απαρατήρητες και από τους ταμπουρωμένους αυτοκινητιστές.

Η συμπάθεια απορρέει από το γεγονός ότι τις μικρού κυλινδρισμού μηχανές τις οδηγούν νεαροί για ικανοποίηση άμεσων μεταφορικών αναγκών που μάλιστα θέτουν σε διαρκή κίνδυνο τη ζωή τους. Εξαιρούμε φυσικά τις σούζες και τα εκνευριστικά έως προκλητικά ηχητικά φαινόμενα της εξάτμισης.

Τα τελευταία χρόνια, με τη διάδοση των διανομών παρασκευασμένων γευμάτων (delivery) και την επέκταση του ταχυδρομείου ιδιαίτερης διόδευσης (courier), οι μηχανές, οι μηχανοβάτες και η μηχανοβασία έχουν πολλαπλασιασθεί υπερβολικά. H κίνησή τους συνοδεύεται από ποικίλα φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του πεζού και που εκφράζουν περιφρόνηση σε βασικά στοιχεία σεβασμού της νομιμότητας. Αναφέρουμε μερικά παραδείγματα:

1) Στο κόκκινο σήμα για τα οχήματα συνεχίζουν την κίνησή τους και αναδύονται μπροστά από τα τετράτροχα πάνω στη διάβαση των πεζών·

2) κόβουν δρόμο πάνω από πεζοδρόμια ανάμεσα από πεζούς τους οποίους παρενοχλούν ώστε αυτοί να αναμερίσουν·

3) σταθμεύουν σφηνάροντας μεταξύ ήδη σταθμευμένων τετράτροχων και δυσχεραίνουν τη διάβαση των πεζών των οποίων έχει ήδη αποκλειστεί η διάβαση από τετράτροχα που έχουν σταθμεύσει αντικανονικά/αντικοινωνικά.

Το ζήτημα δεν είναι μια οριζόντια διαμάχη μεταξύ δημοτών (π.χ. πεζών και μηχανοβατών) ούτε η αυξημένη κρατική καταστολή αλλά η καθιέρωση μιας κουλτούρας σεβασμού του άλλου στην ελληνική πόλη. Αν, για παράδειγμα, οι υπεύθυνοι φορείς –ο  Δήμος πρώτα– φρόντιζαν να χρωματίζουν προσεκτικά και συχνά τις διαβάσεις των πεζών, η χρωματισμένη διάβαση θα αποτελούσε μια ευγενική βαθμίδα για αποτροπή της στάσης των οχημάτων πάνω στη διάβαση των πεζών κατά την αναμονή στον κόκκινο σηματοδότη.

Για την εικόνα: Ένας νεαρός διανομέας συμβουλεύεται χάρτη της περιοχής στην οποία εργάζεται για να επισημάνει ένα δρόμο. Ασκήσεις πρακτικής πολεογραφίας… © Η Καθημερινή και Παύλος Φυσάκης. Δείτε και εδώ: Delivery του Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Advertisements
This entry was posted in πάρκινγκ, πεζός, πεζόδρομος, πλακόστρωση, τροχαία εγκλήματα, Δημόσιος Χώρος, αυτοκίνητο, δίκτυο υγιών πόλεων, δημόσια υγεία and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΝΤΕΛΙΒΕΡΑΔΕΣ;

 1. Θα σε λυπήσω, αλλά έχει αποδειχθεί ότι τέτοια έργα δεν κάνουν τίποτα. Δύο παράλληλες λύσεις υπάρχουν μόνο: εκπαίδευση και καταστολή. Η πρώτη μπορεί να γίνεται ως επένδυση για το μέλλον σε παιδιά (με δημοτική ευθύνη στο πλαίσιο οδικής συμπεριφοράς) και σε Σχολές Γονέων με σεμινάρια (κάθε έτος ώστε γρήγορα να πιάσουν όλους τους γονείς), ειδικές ημερίδες (εμπειρικά θα πρότεινα 3-4 το έτος για τρία χρόνια, με μεγάλη δημοσιοποίηση) και καμπάνιες ενημέρωσης (με σποτάκια σε όλα α ραδιόφωνα, πανό μπόλικα, αφίσες και ειδικό φυλλάδιο στα Γυμνάσια με παράλληλα παρότρυνση των εκπαιδευτικών).
  Ο δήμος πρέπει τέτοια φαινόμενα (και γενικότερα την οδική κι οδηγική ασφάλεια) να τα δει πολύ ζεστά, ειδικά όταν κάνουμε λόγο για θύματα υπερδιπλάσια ενός εμφυλίου και του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου μαζί.

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Δε με λυπείς καθόλου, Δείμο, αλλά με ευχαριστείς για τις βαθύτερες θέσεις σου σε μερικά ζητήματα όπως αυτό.
   Όμως δεν αποκλείω ούτε παραβλέπω τα στοιχεία που αναδεικνύεις εσύ. Κάθε άλλο.
   Τα θεωρώ το φυσικό πλαίσιο της δικής μου σημειακής προσέγγισης. Πιστεύω πως χρειάζεται μια πραγματική αλλαγή σκηνικού στην πόλη, όπου και το βάψιμο των δρόμων θα παίζει παιδαγωγικό, σημειολογικό, συνθηματικό ρόλο.

   • Ναι, έτσι, όπως σημειολογικά το λες, θα συμφωνήσω. Αλλά μόνο του σίγουρα δε θα κάνει τίποτα. Και φοβάμαι ότι οι δημοτικές αρχές προτιμούν συχνά τούτο μόνο και μετά επαναπαύονται…

 2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  Είτε δημόσιες είτε δημοτικές, οι Αρχές αρκούνται στη διαδικασία και το τελετουργικό αντί να ανησυχούν για το αποτέλεσμα και τη συνέχεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s