ΕΝΑ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΚΟΠΙΜΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί λοιπόν διαπομπεύει τις άρρωστες κοπέλες του διπλανού θαλάμου;

Γνωρίσαμε με μεγάλη χαρά πριν χρόνια στο «Σαϊτάν Παζάρ» του Στάθη (του δικού μας στην Πρέβεζα, δε λέμε για το σκιτσογράφο και πολιτικό σχολιαστή που συμμετέχει τιμητικά στη λίστα επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ) το σημαντικό γελοιογράφο μας και κομίστα Γιάννη Καλαϊτζή.

Θαύμαζα τις ιδέες του και τη ριζοσπαστική γραμμή του. Από παλιότερα μου είχε κάνει εντύπωση μια γελοιογραφία που είχε βάλει ο Καλαϊτζής τον καιρό που ο κόσμος δεν ήξερε καν να «προφέρει» το έιτζ. Τη στιγμή της γνωριμίας μας του την ανέφερα, και χάρηκε.

Βάλαμε τη γελοιογραφία και την αναπαραστήσαμε με τα δικά μας μέσα επειδή δεν μπορέσαμε να βρούμε την ορίτζιναλ. Ο διάλογος γίνεται, όπως βλέπουμε, ανάμεσα στον οδηγό και έναν επιβάτη του ή τον «παρασοφέρ» όπως λέγαμε. Νομίζουμε, ερμηνεύοντας τη γελοιογραφία, πως ο Καλάϊτζής επισημαίνει με τον τρόπο του πως θα μπορούσαν τότε, στις αρχές της δεκαετίας του 1980,  να κινδυνέψουν άνθρωποι από βαθιά άγνοια του ζητήματος. Ο ένας μιλάει για τον κίνδυνο υγείας και ο άλλος καταλαβαίνει μάρκα αυτοκινήτου. Σεξ και αυτοκινητομανία στην ίδια νεοελληνική συσκευασία. Αυτή ήταν προφανώς η κατάσταση πριν τριάντα χρόνια όπως το αναδεικνύει με το αισθητήριό του ο Καλαϊτζής.

Το τραγούδι είναι από την ταινία «Φιλαδέλφεια» (1993) του Τζόναθαν Ντέμι με τους Τομ Χανκς, Ντένζελ Ουάσινγκτον στην οποία παρουσιάζεται το δράμα ενός ομοφυλόφιλου δικηγόρου που προσβλήθηκε και πέθανε από έιτζ.

Στο περίεργο όμως σήμερα του 2012 η κατάσταση φαίνεται πως παραμένει η ίδια ως προς την άγνοια. Όχι όμως απόλυτα ίδια ως προς τη χοντροπετσιά του κράτους. Κάθε άλλο. Το πενάκι, η διακριτικότητα και το χιούμορ του γελοιογράφου  έχουν αντικατασταθεί από μέσα που διαθέτει ένα ολοκληρωτικό κράτος. Το κράτος αυτό έχει προσβληθεί από HIV στο κεντρικό νευρικό του σύστημα και είναι διαπιστωμένα οροθετικό. Συνεχίζοντας λοιπόν να είναι ασυνείδητο απέναντι στους «πελάτες» του (αυτούς που δημιούργησε και υπηρέτησε με τις πελατειακές του σχέσεις), γίνεται τώρα και φορέας μόλυνσης της κοινωνίας. Γιατί λοιπόν διαπομπεύει τις άρρωστες κοπέλες του διπλανού θαλάμου;  Απλά επειδή δεν κλείστηκαν στο καμαρίνι τους; Καταγγέλλουμε αυτόν τον πελατειακό ολοκληρωτισμό.  Δεν ξεχνάμε άλλωστε, περπατώντας εδώ στη γειτονιά μας, με ποιες συμπεριφορές εσωτερικής αποικιοκρατίας αντιμετώπισε το κράτος αυτό τα σχετικά ζητήματα στην Πρέβεζα στήνοντας οίκους ανοχής στη κεντρικότατη συνοικία μας.  

This entry was posted in Δημόσιος Χώρος, Πρέβεζα, αυτοκίνητο, δίκτυο υγιών πόλεων, δημόσια υγεία, εσωτερική γεωπολική, εκλογές 2012, κοινωνικό ιατρείο and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to ΕΝΑ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΚΟΠΙΜΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

  1. Ο/Η dimosioshoros λέει:

    Πολύ καλό το δικό σου. Μια ανάλυση που συμπληρώνει όλα όσα ειπώθηκαν αυτές τις ημέρες για το οροθετικό κράτος μας.

  2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

    Reblogged this on "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος" and commented:

    Με την ευκαιρία της της αποψινής προβολής (Σάββατο 1/2/14 στις 7.00 μμ στην Δημοτική Αγορά) του ντοκιμαντέρ της Ζωής Μαυρουδή
    RUINS (Ερείπια).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s