ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

Συγκίνηση από την εξαιρετικά τεκμηριωμένη παρουσίαση του Νίκου Καράμπελα και τη στρατευμένη παρέμβαση του Κώστα Λογοθέτη 

Μια σημαντική εκδήλωση έλαβε χώρα χθες το βράδυ στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου, που έχει χτιστεί πάνω σε  κατεστραμμένο μέρος της πλευράς του κάστρου του Αγίου Ανδρέα, όπου βρισκόταν ο θερινός κινηματογράφος «Όαση». Η κεντρική ομιλία αφορούσε ακριβώς την ιστορία της κατασκευής και των μετατροπών αυτού του τεράστιου οχυρωματικού έργου στην καρδιά της πόλης μας. Μάλιστα ανατριχιάσαμε μια στιγμή, όταν ο εξαιρετικός ομιλητής Νίκος Καράμπελας μας είπε πως με τα καθίσματά μας βρισκόμαστε πάνω από μια συμπληρωματική υδραυλική κατασκευή για παροχέτευση των υδάτων (από την παλιά οθωμανική κρήνη που συμπλήρωνε τον υπαίθριο εξοπλισμό στο άλλοτε παρακείμενο ισλαμικό τέμενος, στο όριο της Λέσχης Προσκόπων).

Που να ξέραμε πως στην παλιότερη μορφή του το κάστρο έφτανε μέχρι τη μικρή πλατεία μπροστά στον παλιό σταθμό του ΚΤΕΛ (Λέωφ. Ειρήνης, στίξτε την εικόνα για μεγέθυνση) και πως εκεί βρισκόταν προμαχώνας που, ως σημείο πάνω στο έδαφος της πόλης, καθόριζε το δυτικότατο όριο της αρχικής κατασκευής (οι κόκκινες κουκίδες στην εικόνα). Εξάλλου, στοιχεία της αρχικής κατασκευής γνωρίζουμε πως εκτείνονταν μέχρι το χώρο που κατέλαβε το (νυν) κτήριο της Λέσχης των Αξιωματικών της Φρουράς της Πρέβεζας (οι μπλε κουκίδες στην εικόνα). Τα είδαμε όλα αυτά σε θαυμάσιες χαρτογραφικές αναπαραστάσεις και εικόνες που, μέσα από την ποικιλία των κλιμάκων που επέλεξε ο ομιλητής, έφταναν μέχρι τα μικρά λιθανάγλυφα. Ένα από αυτά μας έδωσε τη χαρά να διαβάσουμε και το όνομα του βορειοηπειρώτη αρχιτέκτονα «Πέτρου από την Κορυτσά».

Όλοι οι Πρεβεζάνοι έχουμε αναμνήσεις από τις παλιότερες μορφές του κάστρου του Αγίου Ανδρέα, του οποίου η αρχική ονομασία, πριν 310 χρόνια, ήταν το «νέο κάστρο στο κυπαρίσσι», όπως μας εξήγησε ο ομιλητής μας. Ας  μου επιτρέψει ο αναγνώστης να αναφέρω εδώ μια δική μου ανάμνηση, δηλαδή τον τραγικό θάνατο φίλου μου, μικρότερου κατά ένα χρόνο στο γυμνάσιο, που είχε συμβεί το καλοκαίρι του 1956. Ο Δημήτρης Φασούλης παρακολουθούσε ως «λαθροθεατής» κινηματογραφική προβολή από πλάτανο δίπλα στην «Όαση», και, με συνθήκες που δεν μάθαμε ακριβώς, όχι μόνο «εξ απροσεξίας», έπεσε στο έδαφος. Μου είχε προξενήσει τότε τόσο συνταρακτική εντύπωση το γεγονός, που έστειλα μια σύντομη ανταπόκριση στο γνωστό περιοδικό «Ταχυδρόμος». Τη φυλάω ακόμα όπως δημοσιεύθηκε.

Kastro0Ως πιο ιστορική και ευαίσθητη γωνιά «του σώματος της πόλης μας» χαρακτήρισε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζα το κάστρο του Αγίου Ανδρέα στην πρόσκλησή του προς το λαό της Πρέβεζας για τη διάλεξη. Και το επανέλαβε και ο ομιλητής Νίκος Καράμπελας, που άφησε και χθες εξαιρετικές εντυπώσεις για τη δουλειά του ως ερευνητή σπουδασμένου στο Λονδίνο και την Οξφόρδη και ως ακάματου προέδρου του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις. Εξάλλου ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρέβεζα Κώστας Λογοθέτης πλαισίωσε την ομιλία με δική του προσφώνηση και παρέμβαση με τις οποίες, με δυναμισμό και τόνο διεκδίκησης προς τις Αρχές, κατήγγειλε τη σημερινή θλιβερή κατάσταση του Κάστρου. Τον συγχαίρουμε και υιοθετούμε τη θέση πως  το κράτος, δια των εκπροσώπων του, δρα εχθρικά και περιφρονητικά προς την ιστορική πόλη μας. Υπενθυμίζουμε με την ευκαιρία αυτή πως η παράταξή μας προτείνει πάντα την «αναστήλωση της καστρούπολης του Αγίου Ανδρέα» και την απόδοσή της στην πρεβεζάνικη κοινωνία ως χώρου γραφείων δημοσίων υπηρεσιών, πολιτιστικών φορέων και κοινωνικής στέγης. Είναι καιρός εξάλλου να σταματήσουν οι ιστορικοί ερειπιώνες της πόλης μας να χρησιμοποιούνται σαν λαϊκά λατομεία και λαϊκές χωματερές.

Διαβάστε και αυτό το άρθρο του Νίκου Καράμπελα: Το κάστρο του Αγίου Αντρέα.

This entry was posted in πολεογραφία, τάφρος, Δημόσιος Χώρος, Ιστορία, Πρέβεζα, νερό and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

 1. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  Μας λέει ένας εκλεκτός αναγνώστης μας:
  Ασφαλώς και πρέπει να αναστηλωθεί το κάστρο του Αγίου Ανδρέα
  Αλλα και να απαλλαγεί από τα οικιστικά εκτρώματα που παρανόμως το περιβάλλουν, ή είναι μέσα του, με απαλλοτρίωση.
  Βέβαια το κόστος είναι τεράστιο (ίσως 6 δίς ευρώ).
  Η μόνη λύση είναι παραχώρηση ιδιοκτησίας στό Δήμο και διεθνής διαγωνισμός αναστήλωσης και αξιοποίησης σε ξενοδοχείο 5 αστέρων!!!
  Με συνεδριακό χώρο και Πολυχώρο εκδηλώσεων (Θεάτρο, Κινηματογράφος, Music Hall, Parking, πισίνα, τέννις, Κλπ)
  Και φυσικά, γιά να βρεθεί ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ παλαβός επενδυτής να το χρηματοδοτήσει θα ζητήσει τη χρήση γιά 100 χρόνια!!!
  Με τους δήμάρχους που εκλέγουν οι Πρέβεζάνοι, άμα δείτε καμμία εξέλιξη, να μου τρυπήσετε τη μύτη.
  Μέχρι τότε η καρδιά του Πολιτισμού της Πρέβεζας θα βαράει στό…..PREVERE…..με νταμπα ντούμπα….
  Και η μόνη καλλιτεχνική εκδήλωση θα είναι η Πορεία Ελλήνων και …Πακιστανών εκδίωξης των αεροσκαφών στό Ακτιο….
  Τσομπαναραίοι όλων των προελεύσεων ενωθείτε!!!

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Απαντήσαμε:
   Υψιπετές σχέδιο [φίλε] μου το δικό σας. Καλύτερα να βλέπουμε και να κοιτάμε προς τα ψηλά, όπως κανετε εσείς.
   Πάντως όμως για να γίνει παραγωγή και διαχείριση πλούτου απαιτούνται σκληρές συνθήκες εκμετάλλευσης της φύσης, της εργασίας, και του κεφαλαίου. Πιστεύετε πως αυτό είναι εύκολο; Από τα 80 δισεκατομμύρια ανθρώπων που έχουν γεννηθεί λιγότερο από ένα δισ. το έχουν επιτύχει, με πολύ αίμα βέβαια. Και οι πολλοί από αυτούς ήταν ταλαίπωροι εργάτες. Σιχαίνουμαι βέβαια τη βαθιά υπανάπτυξη της Πρέβεζας και της Ελλάδας, αλλά προτιμώ την ήπια διαχείριση, σε όλα τα επίπεδα.

 2. Παράθεμα: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΟΙΝΟΚΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΝΙΚΑ ΚΑΣΤΡΑ; | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s