Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΒΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ

Η χθεσινή εναρκτήρια και καταληκτική συνεδρίαση άφηνε περιθώρια για κάτι άλλο.

Μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση τις προηγούμενες ημέρες πως στη χθεσινή εναρκτήρια συνεδρίαση της Βουλής θα προήδρευε ως προσωρινός πρόεδρος ο Μανόλης Γλέζος, ως πρεσβύτερος. Δεν έχω νομική κατάρτιση αλλά επειδή πέρασα πολλά χρόνια της επαγγελματικής μου ζωής στην επεξεργασία και τη λεξικογράφηση των εννοιών και των όρων του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναζήτησα στον Κανονισμό της Βουλής τα σχετικά με την εναρκτήρια συνεδρίαση. Μου έκανε εντύπωση  το άρθρο 1 παρ. 2 σύμφωνα με το οποίο «Tην εναρκτήρια συνεδρίαση κάθε βoυλευτικής περιόδoυ έως και την εκλoγή τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής διευθύνει o πρoσωρινός Πρόεδρoς, πoυ επικoυρείται από τέσσερις Γραμματείς». Αυτή η δεσμευτική διατύπωση μου έδωσε την αίσθηση πως η χθεσινή εναρκτήρια συνεδρίαση άφηνε περιθώρια για κάτι άλλο, όπως το κριτήριο της ηλικίας, αφού δεν υπήρχε κάποια αναμονή έως και την εκλoγή τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής. Μου κάνει εντύπωση πως δεν δόθηκε στη Βουλή των Ελλήνων η ευκαιρία να προτείνει και να ψηφίσει για πρόεδρό της, έστω και για μερικές ώρες, έναν άξιο Έλληνα.

Δύο είναι τα χαρακτηριστικότερα γεγονότα από τη ζωή του Μανόλη Γλέζου που συνδέονται με την πολιτική ιστορία της χώρας μας. Είναι γνωστό πως κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, τη νύκτα της 30ης προς 31η Μαΐου 1941, αυτός και ο Απόστολος Σάντας κατέβασαν και εξαφάνισαν τη γερμανική σημαία του Γ΄ Ράιχ, που κυμάτιζε στον ιστό της δίπλα στον Παρθενώνα. Το ναζιστικό καθεστώς, σε γερμανικό στρατοδικείο, καταδίκασε τους δράστες ερήμην σε θάνατο, ενώ ο στρατηγός και μετέπειτα γάλλος πρόεδρος Ντε Γκωλ χαρακτήρισε τον Μανώλη Γλέζο ως «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης». Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, το 1958, επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, μια ομάδα αριστερών/κομμουνιστών, μεταξύ των οποίων γνωστότερος ήταν ο Γλέζος, συνελήφθησαν με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης και παραπέμφθηκαν σε δίκη σε ελληνικό στρατοδικείο. Αν θυμάμαι καλά η διατύπωση που είχα ακούσει ή διαβάσει τότε ήταν «επί προαγωγή εις κατασκοπείαν». (Το αντιλαμβάνομαι ασαφώς σαν καλλιέργεια σχέσεων ή δημιουργία προϋποθέσεων που μπορούν να θεωρηθούν ή να ερμηνευθούν πως διευκολύνουν εχθρικά πολεμικά ή γεωπολιτικά συμφέροντα. Κι εγώ θυμάμαι πως μετά από ταξίδι μου στην Ιταλία, το 1969, επί χούντας, σε αναζήτηση πανεπιστημίου για μεταπτυχιακές σπουδές, κλήθηκα από τον αστυνόμο Παππά «να εξηγήσω γιατί ταξίδεψα». Ο Παππάς ήταν καλός. Όταν στο χαρτοπαίγνιο στου Φιφή, νυν Ρέστια-Πουρναρόπουλου, χρειαζόταν οι χαμένοι να πληρώσουν, ενώ υποτίθεται πως έπαιζαν για να περνά η ώρα, αυτός πήγαινε διακριτικά στην τουαλέτα…). Επανέρχομαι. Το ζήτημα της δίκης, που άρχισε στις 9 Ιουλίου 1959, πήρε διεθνείς προεκτάσεις με πολλές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Χαρακτηριστική είναι η έκδοση ρωσικού γραμματοσήμου αφιερωμένου στον ήρωα της αντίστασης. Ωστόσο επακολούθησε καταδίκη και φυλάκιση.

Τελειώνω με τα εξής δύο δεδομένα που βρίσκονται σε μια αντίθεση μεταξύ τους:

 • Γνώρισα το Μανόλη Γλέζο σε  μια σειρά διαλέξεων που είχε δώσει στην αρχή της μεταπολίτευσης με γλωσσολογικό περιεχόμενο, στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο, με πρωτοβουλία του λέσβιου καθηγητή Νιάνια, βουλευτή, υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών και μετέπειτα ευρωβουλευτή της ΝΔ.
 • Μου έκανε δυσάρεστη εντύπωση, τον τελευταίο καιρό, το άρθρο ενός συμπαθούς γιαννιώτη, φίλου και πανεπιστημιακού συναδέλφου φυσικού και αστρονόμου, του Φίλιππα Κρομμύδα, που αμφισβητεί το γεγονός της σβάστικας (στην Εφημερίδα Πρωινός Λόγος της 19ης Μαρτίου 2010 των Ιωαννίνων).
This entry was posted in Δημόσιος Χώρος, Εθνική Αντίσταση, Ιστορία, Λουξεμβούργο, Ρέντζος, γλώσσα, εκλογές 2012, λαϊκό κίνημα and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΒΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ

 1. Καλά σιγά μη τον έκαναν και Πρόεδρο μετά από όσα προηγήθηκαν… Όχι ότι δεν το άξιζε, αλλά η μικροπολιτική δεν γνωρίζει τέλμα και τέρμα.

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Φυσικά, όπως το λες είναι. Πάντως ήθελα να δω μέσα από τις αράδες του Κανονισμού. Ας βρεθεί και κανένας παλαιοδικομματικός συνταγματολόγος να μας βάλει τα γυαλιά.

 2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  Το Ρέστια-Πουρναρόπουλου λέγεται τώρα DIEM.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s