ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το τετράγωνο Παπαρρηγοπούλου – Σταδίου – Χρήστου Λαδά – Παρνασσού αντιπροσωπεύει για την Αθήνα ένα μουσείο του πολιτικού εγκλήματος 

Βρέθηκα στην Αθήνα και σκέφτηκα να επισκεφθώ πάλι το «Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών» ώστε να συλλέξω περισσότερα στοιχεία για την επικείμενη συζήτηση για την ίδρυση του δικού μας πρε-βεζάνικου «πολεογραφικού» μουσείου. Το αθηναϊκό αυτό μουσείο βρίσκεται στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στεγάζεται σε παλιό αθηναϊκό αρχοντικό, στην Οδό Παπαρρηγοπούλου (σημείο 1 του χάρτη).

Από παλιότερη επίσκεψη είχα συγκρατήσει τη γενική ιδέα που αναδεικνύει το μουσείο ότι δηλαδή είναι μια επιμελημένη αναπαράσταση του εσωτερικού ενός πολύ μεγάλου και εξαιρετικά φροντισμένου σπιτιού. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δυο διπλανά κτήρια που επικοινωνούν, από τα οποία το ένα ήταν κατοικία του Όθωνα και της Αμαλίας. Με την καλοβαλμένη επίπλωση, τους σπάνιους πίνακες ζωγραφικής και τις συλλογές με γενικότερο ακριβό εξοπλισμό το μουσείο αυτό προβάλλει μια πλούσια Αθήνα του 19ου αιώνα. Ζητώντας μάλιστα στην προχθεσινή επίσκεψή μου τη γνώμη μιας ομάδας νεαρών επισκεπτών πληροφορήθηκα πως ήταν διακοσμητές και διακοσμήτριες και πως είχαν έρθει στο μουσείο ακριβώς για να πάρουν ιδέες διακόσμησης μεγάλων σπιτιών.

Και σε άλλες πόλεις τα πολεογραφικά μουσεία συνδέονται με σημαντικές κατοικίες του κέντρου. Τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Μουσείο της πόλης του Λουξεμβούργου, όπου αναπλάστηκε ένα ολόκληρο σχεδόν τετράγωνο για να μετατραπεί σε πολεογραφικό μουσείο. Μας δίνεται εδώ η ευκαιρία να το παρουσιάσουμε στους αναγνώστες μας, από εισήγησή μας σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιστορίας της Πόλης (EAUH) στη Στοκχόλμη το 2006.  Εξάλλου σε παρέμβασή μας υποστηρίξαμε πως το πολεογραφικό μουσείο της Πρέβεζας το θέλουμε «Όχι [για] να μας θυμίσει νοσταλγικά, το παρελθόν της, με τα διάφορα ευρήματα από παλιά πρεβεζάνικα σπίτια, αλλά να μας δασκαλέψει υπεύθυνα για το μέλλον της». Είναι λοιπόν κάτι που βλέπουμε κυρίως σαν εξωτερικό, σαν δρόμο, σαν δημόσιο χώρο της πόλης.

Τίποτα ίσως δεν υποστηρίζει καλύτερα αυτή την ιδέα του «μουσείου-δημόσιου χώρου» από όσο το τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Πρόκειται, δίχως άλλο, για μια τραγική σύμπτωση. Πραγματικά, το τετράγωνο Παπαρρηγοπούλου – Σταδίου – Χρήστου Λαδά (στην προέκταση Εδουάρδου Λω) – Παρνασσού αντιπροσωπεύει για την Αθήνα ένα υπαίθριο πολεογραφικό μουσείο του πολιτικού εγκλήματος. Εκεί, καθώς ξέρουμε, δολοφονήθηκε ο υπουργός Χρήστος Λαδάς το 1948 (σημείο 2 του χάρτη), εκεί δολοφονήθηκε επίσης ο φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας το 1965 (σημείο 3 – βλ. και εικόνα αναγλύφου) και εκεί έχασαν τη ζωή τους «οι τρεις της Marfin» στις 5 Μαΐου 2010 (σημείο 4). Ας υπενθυμίσουμε ακόμα –χωρίς να κάνουμε το λάθος να αθροίζουμε ανθρώπινα θύματα με καταστροφές κτηρίων– πως εκεί (σημείο 5 του χάρτη) έγινε η καταστροφή του μνημειακού κινηματογράφου ΑΤΤΙΚΟΝ το Φεβρουάριο του 2012.

Πιστεύουμε πως ο αναγνώστης μας πείθεται για το πόσο πολύπλοκη είναι η ιδέα ενός πολεογραφικού μουσείου. Μπορεί να «συνορεύει» με τις τραγικότερες πτυχές της ιστορίας της πόλης που δεν θα πρέπει, στην Πρέβεζα, να αποκρυβούν.

This entry was posted in πολεογραφία, πολεογραφικό μουσείο, Δημόσιος Χώρος, Μουσείο πόλης, Πρέβεζα, κινηματογράφος, λαϊκό κίνημα and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 1. Ο/Η Filos λέει:

  Κύριε Ρέντζο
  Διάβασα το άρθρο σας σχετικά με το Πολεοδομικό Μουσείο Αθηνών. Θεωρητικά, ότι γίνεται στόν τομέα του Πολιτισμού είναι καλό.
  Ομως, σε μιά εποχή ισχνών αγελάδων, ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΤΑΛΗ να ιδρύουμε με κοινοτικά κονδύλια πολλά Μουσεία Μικρά με ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ. Γιά παράδειγμα αναφέρω ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ (460.000 Euro, άδειο), ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΑΚTIOY (15.000.000 ΔΡΧ, ΆΔΕΙΟ, και κλειστό), ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΜΟΡΑΛΗ (200.000 Euro, άδειο και κλειστό), κλπ κλπ
  Επίσης θα πάω παραπέρα λέγοντας ότι τα 4 ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ (Αρτα + Πρέβεζα + Ηγουμενίτσα + Ιωάννινα). Θα μπορούσε να γίνει ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ στό Κέντρο του Νομού με τίτλο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟΥ, με βοηθητικούς χώρους (Restaurant, parking, Παιδότοπος, χώροοι εκπαίδευσης, Συνεδριακός χώρος, κλπ) και τα 2Χ4 = 8 δίς ΔΡΧ που κόστισαν τα 4 Μουσεία να γίνουν 3 Δις δρχ.Πέραν τούτου, οι βοηθητικοί χώροι θα επέφεραν κέρδη και επισκεψιμότητα. Το Μουσείο Μπενάκη «κονομάει» 10% των εσόδων του από τα εισιτήρια, 10% από τα πωλούμενα βιβλία και εκθέματα, και 80% από τι;ς…μακαρονάδες και τα γιουβέτσια !!! του Restaurant.

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Συμφωνώ με τα περί αξίας των …ανεπίσκεπτων μουσείων, ίσως όμως ο ίδιος σκεπτικισμός να υπήρχε και όταν χτιζόταν το Βρετανικό Μουσείο, πολύ περισσότερο μάλιστα που αυτό έκρυβε έγκλημα κατά τόσων και τόσων λάων και εδαφών.

   Ας ελπίσουμε πάντως πως ένα πρεβεζάνικο πολεογραφικό μουσείο θα κινητοποιήσει τον κόσμο μας να πει, να ακούσει και να κάνει πράγματα.

  • Ο/Η Filos λέει:

   Γιά ιστορική τεκμηρίωση σας αναφέρω ότι ο Πρεβεζάνος δικηγόρος Κωνσταντίνος Τζόκας, τήν ώρα του θανάτου του Σωτήρη Πέτρουλα, βρισκόταν πλησίον και διαβεβαιώνει ότι ο θάνατος επήλθε από ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟ ΟΙΔΗΜΑ ΑΠΟ ΚΑΠΝΟΓΟΝΑ (έπασχε από βρογχικό άσθμα). Το ΚΚΕ το εκμεταλεύθηκε και το βάπτισε ως δολοφονία.

   • Ο/Η dimosioshoros λέει:

    Ο καλός φίλος και παλαιός ΕΔΑΐτης Κώστας ξέρει πρόσωπα και πράγματα εκείνης της εποχής. Άλλωστε ο Σωτήρης ήταν συμφοιτητής με τον αδελφό του Φώτη Τζόκα (που ήταν δικός μου συμμαθητής και καλός φίλος).
    Δεν ξέρω αν αυτή τη μαρτυρία πρέπει να την πάρουμε με το κάλο ή με το κακό.
    Με το κακό πρώτα, επειδή ξέρω πως ο Κώστας διαφοροποίησε την ιδεολογική του θέση αργότερα. Ήταν …τυχαίο ατύχημα που αναδείχθηκε σε ηρωισμό;…
    Με το καλό τώρα. Ο Σωτήρης ήταν ήρωας γιατί έλαβε μέρος σε διαμαρτυρία κατά του ανακτορικού πραξικοπήματος («Ιουλιανά») παρά το επισφαλές της υγείας του. Βαφτίσια ηρώων γίνονται πολλά, αλλά κανένας δεν αμφισβητεί πως ο χώρος της αριστεράς είναι βαμμένος με αίμα. Δεν το θεωρώ εκμετάλλευση, αλλά οφειλόμενη τιμή. Σας αφιερώνω και το τραγούδι του Μίκη.

 2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  Υπάρχουν και εδώ ενδιαφέροντα σχόλια.

 3. Παράθεμα: Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

 4. Παράθεμα: Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ | "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος"

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s