ΑΓΑΠΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΝΤΙΠΑΘΟΥΜΕ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Οι προτιμήσεις των παιδιών του γυμνασίου …μας προδίδουν

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας στηρίζει το 10th Preveza Jazz Festival και παρουσιάζει την Πέμπτη 24 Μάη 2012 ώρα 9.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο την ταινία “ΖΩΗ ΣΑΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ (La Mome, 2007)” του Olivier Dahan με την Marion Cottilard.

Σε σειρά πανελλήνιων και τοπικών  ερευνών με αντικείμενο την πολεογραφία (διαθεματική μελέτη των πόλεων) δώσαμε ερωτηματολόγιο σε παιδιά της Πρέβεζας για να αναζητήσουμε τις συμπάθειες και τις αντιπάθειές τους για τις ελληνικές πόλεις. Έλαβαν μέρος ενενήντα παιδιά της πρώτης γυμνασίου των γυμνασίων της πόλης, με τη συνεργασία του φίλου εκπαιδευτικού Κώστα Καζούκα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που έλαβαν μέρος ανέφεραν 70 ελληνικά τοπωνύμια, σε συνολικά 584 αναφορές και επαναλήψεις, όπου εκφραζόταν συμπάθεια ή αντιπάθεια. Εκφράστηκαν συνολικά 318 συμπάθειες και 266 αντιπάθειες. Ως απόλυτα συμπαθής πόλη αναδεικνύεται η ελληνική συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη. Εμφανίζεται με το μέγιστο σύνολο αναφορών (73) από τις οποίες 58 είναι αναφορές συμπάθειας  και 15 είναι αναφορές αντιπάθειας. Η ηπειρωτική πρωτεύουσα,  τα Γιάννινα, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση συμπάθειας και  πλήθους αναφορών ενώ η Πάτρα ως «μητρόπολη» της Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται, κάπως φυσιολογικά, στην τρίτη θέση. Στίξτε (Click!) στο διάγραμμα για μεγέθυνση.

Η διατύπωση του ερωτήματος ήταν η εξής:

Από τις πόλεις με πολλές αναφορές, φυσιολογική πρέπει να θεωρηθεί και η θέση του Ηρακλείου και των Χανιών, για τα οποία εκφράζεται ιδιαίτερη συμπάθεια, ενώ η Καλαμάτα και η Λάρισα καταλαμβάνουν θέσεις μεγάλης αντιπάθειας. Η όμορφη Καλαμάτα, θύμα κάποιας ιδιότυπης προκατάληψης, έρχεται στην τέταρτη θέση αναφορών με 22 αναφορές αντιπάθειας και 12 αναφορές συμπάθειας. Εξάλλου, η δυναμική Λάρισα, που δεν διστάζουμε να χαρακτηρίσουμε ως «πρωτεύουσα της μέσα Ελλάδας», δηλαδή μεγάλη πόλη της μη «αθηναϊκής» Ελλάδας, παρουσιάζεται ως ο πλέον αντιπαθητικός ελληνικός οικισμός!  (Εκφράζω λύπη για τη συλλογική αυτή αντιπάθεια των παιδιών μας).

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η ελληνική πρωτεύουσα Αθήνα έρχεται στην 8η θέση αναφορών και (με αυτό το πλήθος συνολικών αναφορών) στην 3η/4η θέση συμπαθειών (μαζί με την Πάτρα). Οπωσδήποτε πολύ κάτω από την Θεσσαλονίκη και τα Γιάννινα.

Η κοντινή προς την Πρέβεζα πόλη Άρτα, στην 23η θέση, ενώ δεν αποτελεί ιδιαίτερο στοιχείο συσσώρευσης αναφορών (με 7 συνολικές αναφορές) δείχνει με σαφήνεια (2 συμπάθειες/5 αντιπάθειες) την τοποθέτηση αντιπάθειας των ερωτώμενων. Η επίσης κοντινή Λευκάδα, που αποτελεί γεωγραφικό χώρο προέλευσης μεγάλου αριθμού των συγχρόνων κατοίκων της Πρέβεζας βρίσκεται σχεδόν ξεχασμένη με 3 αναφορές συμπάθειας. Πάντως για τις κοντινές αυτές πόλεις, την Άρτα και τη Λευκάδα, η συμπάθεια ή η αντιπάθεια έχουν μια ιδιάζουσα σημασία αφού λόγω της εγγύτητας με την Πρέβεζα στερούνται του στοιχείου του «αγνώστου» ή «μακρινού» που υπάρχει για άλλες ελληνικές πόλεις.

Μέχρι και την 49η αναφερόμενη «πόλη», που είναι η Χίος, για την οποία υπάρχουν αναφορές από δύο τουλάχιστον άτομα, οι συμπάθειες ή οι αντιπάθειες είναι ακριβώς μοιρασμένες, δηλαδή για τις μισές πόλεις υπερτερούν οι συμπάθειες (Θεσσαλονίκη,…, Χανιά, …, Κέρκυρα,…, Καστοριά, κ.λπ.) ενώ για τις υπόλοιπες μισές υπερτερούν οι αντιπάθειες (Καλαμάτα, …, Καρδίτσα, …, Κόρινθος, κ.α.).

This entry was posted in πολεογραφία, σχολεία της Πρέβεζας, τοπικότητα, Πρέβεζα, Πρεβεζάνοι εκπαιδευτικοί, γεωγραφία, εσωτερική γεωπολική, εκπαίδευση, κινητικότητα and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to ΑΓΑΠΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΝΤΙΠΑΘΟΥΜΕ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

 1. Ο/Η ο δείμος του πολίτη λέει:

  Εμ, η Θεσσαλονίκη έχει όνομα ιστορικό, μνημεία και σχετικά νεότερα αξιοθέατα, έχει μπαράκια (να είναι καλά η μονοδιάστατη «ανάπτυξη» του Παπαγεωργόπουλου και του Κούβελα για την πόλη) και μπόλικη διασκέδαση και σχετικά δίπλα από τις καλύτερες παραλίες της χώρας…

  (Σημ.: Έκοψα το link από το όνομά μου, γιατί αλλιώς δεν παίρνει το σχόλιο)

 2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  Η Θεσσαλονίκη είναι πράγματι η Αντι-Αθήνα. Θυμάμαι πως σε άλλες παρόμοιες έρευνες ερωτηματολογίου, σε πολλά δευτεροβάθμια σχολεία ανά τη χώρα (ενώ μπορεί να ήταν εκτός θέματος), στα παιδιά ξέφευγε πάντα κάτι θετικό για τη Θεσσαλονίκη και συχνά κάτι αρνητικό για την Αθήνα. Ξεχείλιζε μια αγάπη…
  Μπορούμε βέβαια να το ερμηνεύσουμε εν μέρει και με βάση το γεγονός πως το συνολικό εθνικό ακροατήριο εκτίθεται περισσότερο σε δυσμενείς κριτικές για την Αθήνα παρά για την (επίσης μεγάλη και ταλαιπωρημένη) Θεσσαλονίκη.

  • Ο/Η ο δείμος του πολίτη λέει:

   Θα συμφωνήσω σε αυτό. Η Θεσσαλονίκη φαντάζει πιο ανθρώπινη συγκριτικά με την Αθήνα που κατακρίνεται από σίριαλ, ταινίες και τόσα δοκίμια ή άρθρα για την απάνθρωπη διαβίωση, νέφος κλπ…

   • Ο/Η dimosioshoros λέει:

    Το ωραίο είναι πως παιδιά που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο με αντικειμενικές κρίσεις απέδιδαν στη Θεσσαλονίκη θετικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να αποδοθούν στην Αθήνα. Όταν αγαπάς, αγαπάς…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s