ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ…

Από το ημερολόγιο του Ιωάννη Μ. Ρέντζου 

Αρχίζουμε από σήμερα τη δημοσίευση αποσπασμάτων (εγγραφών) από το ημερολόγιο του Ιωάννη Μ. Ρέντζου που σκοπεύουμε να συνεχίσουμε. Το ανά χείρας μας χειρόγραφο ημερολόγιο αποτελείται από τρία ανεξάρτητα έγγραφα, δηλαδή δύο πολυσέλιδα τετράδια και ένα  βιβλιοδετημένο τόμο. Αρχίζει με αυτοβιογραφικά στοιχεία, πράγμα που φαίνεται από το περιεχόμενο μερικών αρχικών εγγραφών οι οποίες αναφέρονται και σε κατοπινά γεγονότα. Ο Ι.Μ.Ρ. (1868-1933) πέθανε ως δήμαρχος της πόλης μας. Επειδή το ιστολόγιό μας έχει τοπικό πολιτικό περιεχόμενο αρχίζουμε με την εγγραφή της γέννησης του πρωτότοκου γιού του συγγράφοντος, που έχασε τη ζωή του στα γεγονότα της Παργινόσκαλας.

 13 Οκτωβρίου 1892 – Ημέρα της εβδομάδος Δευτέρα
Εγεννήθη ο υιός μου Μιχαήλ. Εβαπτίσαμε αυτόν την Πρώτη Μαρτίου ημέρα Κυριακή και Β’ Κυριακή των Νηστειών, αναδέχθη αυτόν εκ της Ιεράς Κολυμβήθρας ο κυρ. Θεόδωρος Τσούτσουρας.    
 
1η Ιουλίου 1908 – Τρίτη
Πρωτότυπον κακούργημα έλαβεν χώρα εις την πόλιν μας σήμερα. Ο Χόντζας [υπάρχει κενό για να συμπληρωθεί το όνομα] εκτύπησεν την υπηρέτριαν αυτού, ως λέγουσιν εις τον αντικέφαλον [= ινιακό οστό] και παραχρήμα απέθανεν. Έγιναν τα θρησκευτικά καθήκοντα και ακολούθως την έθαψαν χωρίς να γνωρίζει κανείς τι συνέβη. Αλλά τις οίδε [= ποιος ξέρει] πώς επροδόθη και η εισαγγελία ενήργησε και έκανε νεκροψία όπου απεδείχθη ότι ήτο κτυπημένη εις τον αντικέφαλον και αμέσως διετάχθη η σύλληψις του χόντζα   
 
1η Ιουνίου 1915 – Κυριακή
Βουλευτικαί εκλογαί.
Σήμερον εγένοντο βουλευτικαί εκλογαί. Αι κάλπαι εστήθησαν εις το Διοικητήριον [= σημερινό δικαστικό μέγαρο] και από την ανατολήν ηλίου άρχισαν οι ψηφοφόροι να έρχονται αθρόοι εις τας κάλπας. Μετά την δύσιν του ηλίου αι κάλπαι εκλείσθησαν. Την επομένην εγένετο η διαλογή και εγνώσθησαν τα αποτελέσματα:
Γεώργιος Γερογιάννης   ψήφοι 4.645
Δαγκλής Δημήτριος        ψήφοι 4.995
Μπάλκος Βασίλειος       ψήφοι 4.196
Κωλέτσης Αναστάσης    ψήφοι 3.196
Καρύδης Σπυρίδων       ψήφοι 2.308
 
27 Απριλίου 1916 – Ημέρα Τετάρτη
Προ ημερών συστήθη ενταύθα τυπογραφείον διευθυνόμενον υπό του κυρ. Πύρρου Γιαννόπουλου. Σκοπόν έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του τόπου, εκδίδων άπαξ της εβδομάδος, εκάστην Τετάρτην, εφημερίδα. Προς τιμήν της πατρίδος μας ο ιδιοκτήτης κυρ. Γιαννόπουλος εδώρησεν εις την εφημερίδα του το όνομα «Πρέβεζα» και σήμερα έκαμεν την κυκλοφορία της.
 
1η Μαΐου 1916 – Ημέρα Κυριακή
Σήμερον εις το ταχυδρομείον εγένοντο τα εγκαίνια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Δηλαδή όστις θέλει να αποταμιεύσει τα χρήματά του με τόκον 3½% υπό την εγγύησιν του κράτους, έστω και μία δραχμή.
 
31 Μαΐου 1916 – Τρίτη
Όλος ο μην παρήλθε δροσερός αλλά μεγάλη ακρίβεια και έλλειψις αλεύρων.
 
1η Ιουνίου 1916 – Τετάρτη
Άρχισαν τα κυνικά καύματα σε βαθμόν που ο καύσων κατέστη αφόρητος.
 
8 Ιουνίου 1916  – Τετάρτη
Η ζέστη εξακολουθεί. Φόβος κατέλαβε τους γεωργούς, διότι τα καλαμβόκια διατρέχουσιν τον έσχατον των κινδύνων.
 

Τα πολυσέλιδα τετράδια (δηλαδή άδετα τομίδια), έχουν σελιδαρίθμηση 1-344 και 237-326, 227-275, 300-360, χωρίς κενά ημερομηνιών. το βιβλιοδετημένο έχει αρίθμηση 1-200 και περιέχει και έγγραφα  ή έντυπα αρχείου. Η παρούσα έναρξη της δημοσίευσης των αποσπασμάτων από το ημερολόγιο του Ι.Μ.Ρ. εντάσσεται εκ μέρους της Δημοτικής Παράταξης «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο» στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετίας από την απελευθέρωση της Πρέβεζας.

Παραπέμπουμε εδώ για την επόμενη δημοσίευση από το ημερολόγιο.

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πολεότητα, πολεογραφία, τοπικότητα, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Πρέβεζα, Ρέντζος, εκατονταετία απελευθέρωσης, εκλογές 2012, εορτασμός εκατονταετίας and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ…

 1. Ο/Η ο δείμος του πολίτη λέει:

  Εμ, αν έχεις τέτοιο ημερολόγιο, αποτελεί ιστορικό πλούτο για την πόλη.

 2. Ο/Η dimosioshoros λέει:

  Χρειάζεται όμως και επεξεργασία γραμμή προς γραμμή, ως σχολιασμό, επεξηγήσεις και επισημάνσεις. Έχει μια καλή καθαρεύουσα, όπως βλέπεις με ελάχιστα λάθη.

 3. Ο/Η Νίκος Δ. Καράμπελας λέει:

  Αγαπητέ κ. Γιάννη,

  Σας ευχαριστώ που ξεκινήσατε να μεταγράφετε το ημερολόγιο του παππού σας.
  Είναι ένα σημαντικό πειστήριο (ντοκουμέντο) που έπρεπε να δημοσιοποιειθεί. Χαίρομαι που ξεκινά από τον «Δημόσιο Χώρο».
  Οι μελλοντικοί ερευνητές της ιστορίας-γεωγραφίας-κλιματολογίας της Πρέβεζας θα σας ευγνωμωνούν γιαυτήν τη μεταγραφή.
  Νομίζω ότι, όταν ολοκληρώσετε την επίπονη εργασία της μεταγραφής και σχολιασμού, θα ήταν σκόπιμη μία αυτοτελής έκδοση του ημερολογίου του Ιωάννη Μ. Ρέντζου.
  Είμαι στη διάθεσή σας, εάν μπορώ να φανώ χρήσιμος.

  Με εκτίμηση και φιλία
  Νίκος Δ. Καράμπελας

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Νίκο μου,
   μπορούμε να το διερευνήσουμε. Πάντως εκεί που λες, από τη δεκαετία του 1950, υπήρχε ο φούρνος των αδελφών Κακοσίμου. Το κτήριο ήταν δηλαδή κατάλληλο για τέτοια δραστηριότητα: αποθήκευση αλεύρων, επεξεργασία, κλίβανος.

   Γιάννης

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Ευχαριστώ Νίκο μου για την ενθάρρυνση. Πάντως «μεζεδάκια» θα φροντίζω να βγάζω κάθε Τετάρτη, με αλατάκι και πιπεράκι, ως προς την επιλογή τους.

   Γιάννης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s