ΑΝΗΚΕΙ Η ΠΡΕΒΕΖΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ;

Ανήκει η Ελλάδα στην Ευρώπη;

Καλούνται οι συνεργάτες και φίλοι της Δημοτικής Παράταξης «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα-Λούρος-Ζάλογγο» την Κυριακή 27-5-2012 στις 8.00 μ.μ. σε συνεδρίαση επεξεργασίας των θεμάτων της Συνεδρίασης του δημοτικού Συμβουλίου στις 28-5-2012 στο χώρο του κοινωνικού ιατρείου.
[Στο χάρτη υποδεικνύονται οι ομοιότητες και οι αναλογίες Πρέβεζα/Ήπειρος και Ελλάδα/Ευρώπη. Οι δυτικές πλευρές των τριγώνων συμβολίζουν τους θαλάσσιους βατούς ιστορικούς  άξονες και οι ανατολικές τους χερσαίους  άλλοτε δύσβατους αλλά σήμερα λειτουργικούς – click για μεγέθυνση].

Για τους παλιότερους Πρεβεζάνους, για εκείνους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην πόλη μας, πριν αναπτυχθούν οι χερσαίες συγκοινωνίες, η ένταξη της Πρέβεζας στην Ήπειρο ήταν κάτι το θεωρητικό. Οι άνθρωποι μιας ή δύο και περισσότερων γενιών πριν από μας σήμερα είχαν στην κουβέντα τους πιο πολύ τη Βόνιτσα και τη Λευκάδα ή την Πάργα, την Κέρκυρα και την Πάτρα παρά τα κοντινότερα μεσόγεια χωριά του νομού μας και την πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Γιάννινα. Μέχρι πριν λίγα χρόνια γνωρίζαμε Πρεβεζάνους από την περιφέρεια (ύπαιθρο) της Πρέβεζας που μας έλεγαν «πρώτη φορά ήρθα στην Πρέβεζα όταν κατατάχτηκα στρατιώτης» ή «πρώτα φύγαμε για την Αθήνα όπου εγκατασταθήκαμε για δουλειά και μετά ήρθα στην Πρέβεζα για διακοπές».

Αυτή την αίσθηση της μη ένταξης στην Ήπειρο την είχαν οι πρόγονοί μας από παλιά και μάλιστα σε «γεωπολιτικούς» όρους αφού η επιθυμία των Πρεβεζάνων ήταν πάντα να αποτελέσουν μέρος των ενετικών κτήσεων μαζί με την Πάργα και τις Ιονίους Νήσους για να μην είναι εκτεθειμένοι στις τουρκικές ορέξεις. Αυτά φαίνονται καθαρά μετά το «χαλασμό της Πρέβεζας» του 1798, όπως τα περιγράφει σε εργασίες της η συμπατριώτισσά μας Ρόδη Σταμούλη.

Ενώ λοιπόν χαρτογραφικά η Πρέβεζα είναι Ήπειρος, ιστορικά είναι Ιόνιο και Αμβρακικός. Χάρη, μάλιστα στη θαλάσσια λειτουργία της η Πρέβεζα πρόσφερε με το διαμετακομιστικό εμπόριο πλούτο και πολιτισμό στην υπόλοιπη Ήπειρο, αφού εμπορεύματα για τα Γιάννινα ξεφορτώνοντας εδώ και μεταφέρονταν με αραμπάδες στα Γιάννινα μέσω Φιλιππιάδας.

Αυτό που συμβαίνει με την Πρέβεζα και τη Ήπειρο συμβαίνει και με τη Ελλάδα στο σύνολό της σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ενώ χαρτογραφικά ανήκουμε στην ήπειρο αυτή, ιστορικά ανήκουμε στη Μεσόγειο της οποίας αποτελούμε ως χώρα, μαζί με την Κύπρο, απογόνους του εντυπωσιακότερου πολιτισμού. Εξάλλου η μακραίωνη ένταξη του Ελληνισμού σε μεγαλύτερους γεωπολιτικούς σχηματισμούς τέτοιους όπως το Βυζάντιο και η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν επέτρεψαν σε κάποιο ελλαδικό μόρφωμα να λάβει μέρος σε συσσώρευση πλούτου και σε «εξευρωπαϊσμό», δια της αποικιοκρατίας. Αυτό συνέβη με μικρές και μεγάλες  χώρες της Δυτικής Ευρώπης, τέτοιες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και φυσικά η Ισπανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Επομένως το «ανήκομεν εις τη Δύσιν» (με την έννοια της Ευρώπης) δεν έχει ιστορικό έρεισμα. Αυτή η μη υπαγωγή δεν μας υποχρεώνει ιστορικά σε συμπαράσταση στους πληθυσμούς του Τρίτου Κόσμου, παρά μόνο 1) σε καθαρά ανθρωπιστική βάση και 2) από νεο-ευρωπαϊκή ενταξιακή δέσμευση.

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πολεογραφία, τοπικότητα, Ευρώπη - ΕΕ, Ιστορία, Πρέβεζα, αυτοκίνητο, ανάπτυξη, γεωγραφία, εσωτερική γεωπολική, κινητικότητα and tagged . Bookmark the permalink.

6 Responses to ΑΝΗΚΕΙ Η ΠΡΕΒΕΖΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ;

 1. Ο/Η ο δείμος του πολίτη λέει:

  Πάντως ως εξωτερικός παρατηρητής βλέπω ότι τέτοια ζητήματα ενσκύπτουν τακτικά στις ελληνικές περιφέρειες, συνήθως δικαιολογημένα. Γεωγραφικά είστε νομίζω τμήμα της Ηπείρου (αν λάβουμε υπόψη την ορεινή οριοθέτηση). Πολιττισμικά είναι λογικό να διαφέρουν από τον υπόλοιπο κορμό. Πρώτα και κυρία η θαλάσσια διέξοδος και το ιστορικό λιμάνι (απέναντι από την Ιταλία κλπ) αμέσως αμέσως σας διαφοροποιούν.

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Κανένας από μας δεν το αρνείται πως είμαστε Ήπειρος. Έχω όμως πολλές φορές ακούσει «γνήσιους» (στα δικά μας συμφραζόμενα) Ηπειρώτες να μου λένε με συμπάθεια πως δεν μας βλέπουν σαν Ηπειρώτες. Και μάλιστα θυμάμαι περίπτωση ενός Γιαννιώτη που είχε ζήσει πολλά χρόνια στο -παλιό, παλιό- Βελγικό Κογκό να μου το λέει. «Καλά του λέω, εσύ το λες, που δεν έζησες σχεδόν καθόλου στην Ήπειρο;» Είχε όμως την αίσθηση πως οι φορεσιές και τα τραγούδια, που είχε δει και ακούσει από μικρό παιδί στο χωριό του, τον ταύτιζαν με κάτι που δεν ζούσαμε εμείς στην Πρέβεζα.

 2. Ο/Η top λέει:

  Δηλαδη και η Καλαματα με αυτα που λετε δεν ανηκει στην πελοπονησο αλλα στην Κρητη.
  Μα ειναι λογικα πραγματα αυτα που διαβαζω.
  Μια αυτοκριτικη νομιζω δεν βλαπτει κανεναν.

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Καλό.
   Αν οι Καλαματιανοί αισθάνθηκαν κάποτε πως τα συμφέροντά τους υποστηρίζονται από μια σχέση, π.χ. με τα Χανιά αντί για οποιαδήποτε πόλη της Πελοποννήσου, τότε η υπόθεσή σας αποκτά υπόσταση. Και μάλιστα, αν οι υπόλοιποι Πελοποννήσιοι αισθάνονται πως η Καλαμάτα δε μετέχει στην πελοποννησιακή κουλτούρα, ενισχύεται καλύτερα μια τέτοια θέση. Πάντως, η χωρική ιδιαιτερότητα της Καλαμάτας υπάρχει και φαίνεται καθαρά από το γεγονός πως η ελληνική επανάσταση κηρύχτηκε εκεί στις 23 Μαρτίου 1821, όπως το μαθαίνουμε από το μνημείο στο κέντρο της όμορφης αυτής πόλης. Η αίσθηση ανεξαρτησίας (και ίσως υπεροχής) που θα είχαν βάζει την πόλη αυτή «απέναντι» στον υπόλοιπο εθνικό και (τότε) οθωμανικό κορμό. Αλλά αυτά θα υπάρχουν καταλληλότεροι να τα επεξεργαστούν.
   Η αυτοκριτική πάντα χρειάζεται, από όλους. Και όταν λέμε όλους, εννοούμε όλους.

 3. Ο/Η Νίκος Δ. Καράμπελας λέει:

  Καλοί μου φίλοι,

  Νομίζω έχουμε πει, χαριτολογώντας, ότι η Πρέβεζα είναι το όγδοο επτάνησο που, κατά λάθος, κόλλησε στην Ήπειρο !

  Νίκος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s