ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

Αφιερωμένο στο Σταύρο Μπένο

Ανήκει η όμορφη αυτή πόλη στην Πελοπόννησο;

Σε προηγούμενο σημείωμά μας ρωτούσαμε αν ΑΝΗΚΕΙ Η ΠΡΕΒΕΖΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ. Και υποστηρίξαμε πως μια χαρτογραφική εικόνα δεν συμπίπτει αναγκαστικά με την αίσθηση που έχουν οι ίδιοι οι κάτοικοι για το πού ζουν. Οι οικονομικές δραστηριότητες και οι συγκοινωνίες (μεταφορές) καθορίζουν αποφασιστικά αυτή την αίσθηση. Άλλωστε πρακτικά και χαρτογραφικά η Πρέβεζα, μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, έμεινε ενωμένη με το Άκτιο, στην οθωμανική επικράτεια, μέχρι τη γραμμή που τώρα καθορίζει ο διάδρομος του αεροδρομίου. Γι’ αυτό και ο Ηλίας Βασιλάς υποστηρίζει σε «αντικαλλικρατικά» άρθρα του, που είναι προσιτά τώρα στα Άπαντα, πως το Άκτιο θα μπορούσε να ενταχθεί στην πόλη μας.

Ωστόσο ένας επισκέπτης του ιστολογίου μας δηλώνει, κάπως ειρωνικά: «Δηλαδή και η Καλαμάτα, με αυτά που λέτε, δεν ανήκει στην Πελοπόννησο αλλά στην Κρήτη; Μα είναι λογικά πράγματα αυτά που διαβάζω»;

Στην απάντησή μας υποστηρίζουμε πως αν οι Καλαματιανοί αισθάνθηκαν κάποτε πως τα συμφέροντά τους υποστηρίζονται από μια σχέση, π.χ. με τα Χανιά (μια πόλη, και όχι γενικά με την Κρήτη) αντί για οποιαδήποτε πόλη της Πελοποννήσου και του κέντρου, τότε η υπόθεσή του επισκέπτη μας αποκτά υπόσταση. Εξάλλου, αυτό θα επιβεβαιωνόταν, αν οι υπόλοιποι Πελοποννήσιοι αισθάνονταν πως η Καλαμάτα δε μετέχει στην πελοποννησιακή κουλτούρα.

Πάντως, υπάρχει αναμφισβήτητη γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Καλαμάτας που φαίνεται καθαρά από το γεγονός πως η ελληνική επανάσταση κηρύχτηκε εκεί στις 23 Μαρτίου 1821, όπως το μαθαίνουμε από το μνημείο στο κέντρο της όμορφης αυτής πόλης. Η αίσθηση ανεξαρτησίας (και ίσως υπεροχής) που θα είχαν οι Καλαματιανοί βάζει την πόλη αυτή «απέναντι» στον υπόλοιπο εθνικό και (τότε) οθωμανικό κορμό. Αλλά, δηλώνω, πως γι’ αυτά θα υπάρχουν καταλληλότεροι να τα επεξεργαστούν, πολύ περισσότερο αφού η Επανάσταση θα συγκροτούσε ένα δίκτυο επαναστατημένων πόλεων.

Η ιδιαιτερότητα της Καλαμάτας φαίνεται και από λεπτομερείς εργασίες και όχι μόνο πολεογραφικές «εικοτολογίες». Μια σημαντική ανάλυση γίνεται στο γνωστό Άτλαντα των ελληνικών πόλεων που εκδόθηκε με επιμέλεια του καθηγητή Θωμά Μαλούτα. Στη σχετική μελέτη η ανάλυση βασίζεται σε πολλά μεγέθη που αφορούν το ποσοστό απασχόλησης σε ορισμένους βασικούς κλάδους (γεωργία, κατασκευές, εμπόριο, ξενοδοχεία, μεταφορές, κλπ.) και επαγγέλματα (αγρότες, εργάτες, απασχολούμενοι στις υπηρεσίες, υπάλληλοι γραφείου, επιστημονικά και ελευθέρια επαγγέλματα, κ.λπ.) σε ελληνικές πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.

Τα συμπεράσματα μπορούν να παρασταθούν σε διάγραμμα με δύο βασικούς άξονες «διαχωρισμού» των πόλεων. Ο «άξονας των τετμημένων» (αριστερά-δεξιά) διαχωρίζει τις πόλεις που σημειώνουν υψηλά ποσοστά απασχολουμένων στις υπηρεσίες και σε υψηλές επαγγελματικές κατηγορίες από εκείνες τις πόλεις  στις οποίες καταγράφονται υψηλά ποσοστά στη γεωργία ή τη μεταποίηση και, συνεπώς, και στις εργατικές και αγροτικές επαγγελματικές δραστηριότητες. Ο «άξονας των τεταγμένων» (επάνω-κάτω) διαχωρίζει κυρίως την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα  από το δευτερογενή. Η Καλαμάτα, λοιπόν, μια επαρχιακή πόλη με πλούσια αγροτική περιφέρεια, «φιλοτέχνησε» με το μόχθο του λαού της (και οπωσδήποτε με κάποιες δομές εκμετάλλευσης που υπόσχονταν προοπτική) ένα ιδιαίτερο προφίλ που το οφείλει κυρίως στην παλιά τοπική Καπνοβιομηχανία Καρέλια. Γι’ αυτό, κατέχει την εντυπωσιακή θέση του σημείου τομής των αξόνων. Η Καλαμάτα, τόσο μακρινή από το ελλαδικό κέντρο, αποτελεί μια ιστορία-κλειδί για όλες τις περιφερειακές πόλεις, τέτοιες όπως η Πρέβεζα, που και αυτή καταλαμβάνει μια ιδιαίτερη θέση, όπως βλέπουμε, στο διάγραμμα.

This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, πολεότητα, πολεογραφία, τοπικότητα, Ιστορία, Πρέβεζα, ανάπτυξη, γεωγραφία, εσωτερική γεωπολική, κάπνισμα, κινητικότητα, Visit Preveza and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

 1. Ο/Η ο δείμος του πολίτη λέει:

  Η Καλαμάτα έχει νομίζω πιο ανεπτυγμένο το δευτερογενή τομέα από της Πρέβεζας, πάντως. Αλλά επίτρεψέ μου να σημειώσω ότι προτιμώ την Πρέβεζα (και βεβαίως την Πάργα για βόλτα) από την Καλαμάτα.

  • Ο/Η dimosioshoros λέει:

   Να λοιπόν που και η πολυπαραμετρική ανάλυση του Μαλούτα μας έβγαλε πιο χωριό! Οι συμπατριώτες μου δεν δέχονται κάτι τέτοιο αλλά είναι αλήθεια.
   Χαιρόμαστε για την ευμενή κριτική!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s