ΤΡΙΔΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

Από το ημερολόγιο του Ιωάννη Μ. Ρέντζου

[Δείτε τα σχόλια ή γράψε εσείς το πρώτο σχόλιο]

 
Στα πλαίσια του εορτασμού 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Πρέβεζας το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας και το  Δημοτικό Σχολείο Παντοκράτορα με συμμετοχή και του μουσικού συγκροτήματος «Ελλοπία» διοργάνωσαν χθες στη Θεοφάνειο Αίθουσα μια πανηγυρική σχολική εκδήλωση με περιεχόμενο την ιστορία της Πρέβεζας, τα οχυρωματικά έργα της παραλίας και την εξέλιξη του Παντοκράτορα. Ως παλιός μαθητής του «Δεύτερου» και φίλος του όμορφου δυτικού μας προαστίου συγχαίρω όλους τους συντελεστές. Εκφράζουμε επίσης ικανοποίηση προς το φίλο διευθυντή του Δ.Σ. Παντοκράτορα Πάνο Παπαδάτο για την αναφορά σε πρόταση αδελφοποίησης με την «πρεβεζάνικη» πόλη Γκεμλίκ.

Συνεχίζουμε και σήμερα τη δημοσίευση αποσπασμάτων (εγγραφών) από το ημερολόγιο του Ιωάννη Μ. Ρέντζου που σκοπεύουμε να συνεχίσουμε κάθε Τετάρτη ή και με άλλες ευκαιρίες. Το ανά χείρας μας χειρόγραφο ημερολόγιο αποτελείται από δύο πολυσέλιδα άδετα τομίδια και ένα  βιβλιοδετημένο τόμο. Ο Ι.Μ.Ρ. (1868-1933) πέθανε ως δήμαρχος της πόλης μας. Η δημοσίευση των αποσπασμάτων από το ημερολόγιο του Ι.Μ.Ρ. εντάσσεται εκ μέρους της Δημοτικής Παράταξης “Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα – Λούρος – Ζάλογγο” στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετίας από την απελευθέρωση της Πρέβεζας. (Στην εικόνα απεικόνιση μεταλλικής σφραγίδας του Ι.Μ.Ρ. στα τουρκικά. Ο αραβικός αριθμός είναι το 1324).

25 Νοεμβρίου 1900 – Της αγίας Αικατερίνης, ημέρα Σάββατον
Η σύζυγος Ιωάννου Κακαμέλα σήμερον εγέννησε τρία παιδιά. Τα μεν δύο θηλυκά και το ένα αρσενικόν. Το τοιούτον είναι πρωτοφανές δια την πατρίδα μας. Ο άνω Ιωάννης Κακαμέλας όντας σκληρός και απάνθρωπος την απέβαλεν εκ της οικίας εν καιρώ χειμώνος τα δε βρέφη τα έρριψεν εις την εκκλησίαν του Προφήτου Ηλία τα οποία εύρεν ο εφημέριος Παπαναστάσιος εκ Καμαρίνης και τα εβάπτισεν.
 
26 Νοεμβρίου 1900, ημέρα Κυριακή
Ευτυχώς σήμερα έχομεν  καλήν ημέρα.
Θάνατοι πολλοί συμβαίνουν.
Αυτοχειριάσθη Οθωμανός ονομαζόμενος [κενό] αδελφός του αποθηκαρίου του Τελωνείου.
Σήμερον ο Μεγαλειότατος ημών Άναξ Σουλτάν Χαμήτ Αβδούλ Χαν εορτάζει τα γενέθλιά του και η αγορά είναι σημαιοστόλιστος. Επισκέψεις γίνονται εις το Διοικητήριον (= σημερινό δικαστήριο). Κατ’ αίτησιν του Διοικητού πορεύθησαν εις το Διοικητήριον οι διδάσκαλοι ομού με τους μαθητάς και έψαλαν τον ύμνον του Σουλτάνου.
 
Θεέ συ δεσπόζων νουν και καρδιών,
τον Βασιλέα σώζε και σώζε τον λαόν
Σώζε τον κυβερνήτην λαών, φυλών, εθνών 
Σουλτάν Χαμήτ Αβδούλ Χαν μονάρχην κραταιόν
Και εις τον Βασιλέα χορήγει την ισχύν,
την νίκην και το κλέος και την υπεροχήν.
Τους υπουργούς του σώζε· σώζε διοικητάς
Του κράτους υπερμάχους της θέμιδος κριτάς.
 
Αυτός είναι ο ύμνος τον οποίον έψαλλον οι Ελληνόπαιδες υπέρ του Μεγαλειοτάτου [η]μών άνακτος. Προηγούντο δε παίδες του Μιχτεπιού [«μεχτέπι» = η οθωμανική σχολή] οπού και αυτοί έπεμπαν δεήσεις εις τον ύψιστον υπέρ του κραταιοτάτου ημών [άνακτος]. Ο λόγος του Μουφτή Χακή εφένδη Μπίντου έλεγεν ότι είναι έτοιμοι όλοι οι Μουσλήμιδες να θυσιάσουν την ζωήν των υπέρ του ονόματος του [άνακτος]. Κατόπιν ήλθον τα παιδιά της Ισραηλινής Κοινότητος οπού και αυτά έκαναν το μέρος τους.
 
11 Δεκεμβρίου 1900 – Δευτέρα
Απέθανεν το παιδί του Σωτήρη Καλέτζη, ετών 3.
Απέθανεν το παιδί του Διογένη Καντηλιώτη.
 
17 Δεκεμβρίου 1900
Βροχή. Απέθανεν και το κορίτζιον Ιωάννου Συνεσίου.
 
20 Δεκεμβρίου 1900
Απέθανεν και το κορίτζι του Κώστα Σωτηρέλη, ετών 15.
 
23 Δεκεμβρίου 1900
Καιρός ψυχρότατος. Θάνατοι πολλοί συμβαίνουν.

Παραπέμπουμε εδώ για την προηγούμενη δημοσίευση από το ημερολόγιο. 
Παραπέμπουμε εδώ για την επόμενη δημοσίευση από το ημερολόγιο.
This entry was posted in πρεβεζάνοι συγγραφείς, τοπικότητα, Ημερολόγιο Ι.Μ. Ρέντζου, Ιστορία, εορτασμός εκατονταετίας, Visit Preveza and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to ΤΡΙΔΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

 1. Ο/Η Νίκος Δ. Καράμπελας λέει:

  Αγαπητέ μου κύριε Γιάννη Ρέντζο,
  Σας συγχαίρω για τη συνεχή μεταγραφή αποσπασμάτων του ημερολογίου του παππού σας.

  Μπορεί να κομίζω γλαύκαν εις Αθήνας, αλλά η ισλαμική χρονολογία 1324 στη σφραγίδα του παππού σας, αντιστοιχεί στην γρηγοριανή χρονολογία 1906. Για την ακρίβεια από 25.2.1906 έως 13.2.1907.

  Με τιμή
  Νίκος Δ. Καράμπελας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s