«ΚΙΝΗΜΑ» ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

 Άρχισαν συναντήσεις με πρεβεζάνους παραγωγούς και γεωπόνους

ΓΡΑΨΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Πριν ένα χρόνο, με δελτίο Τύπου που εκδώσαμε στις 16 Ιουνίου 2011, χαιρετίζαμε με συγκρατημένο ενθουσιασμό τη σημαντική πρόταση της δημοτικής αρχής προς την κατεύθυνση μιας καλύτερης «εμπορικής χωροταξίας» στην πόλη. Εννοούσαμε τότε το θέμα της Λαϊκής Αγοράς όπως αυτό είχε εισαχθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης ημέρας. Δηλώναμε όμως πως «θα ήμασταν ευτυχείς αν ακούγαμε, στη συνεδρίαση ή με άλλες παρεμβάσεις, και τις θέσεις ενός πρεβεζάνικου φορέα καταναλωτών που όμως απουσίαζε». Για μας «η απουσία της κοινωνίας, αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι το κεντρικό συμπέρασμα».

Ένα χρόνο μετά, η παρουσία της πρεβεζάνικης κοινωνίας σε διεκδικήσεις τέτοιες όπως η λειτουργία και μάλιστα οι λεπτομέρειες της χωροθέτησης μιας δραστηριότητας «λαϊκής αγοράς» γίνεται κάτι παραπάνω από επιτακτική. Η κρατική και κρατικίστικη αβελτηρία, που χαρακτηρίζει για πολλές δεκαετίες τώρα τη λειτουργία της χώρας, έχει οδηγήσει σε κατάσταση τέτοια που να μη διαφαίνεται άμεσα λύση στο ζήτημα της εγκατάστασης και λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.

Έχουμε ήδη προσκληθεί σε μια δράση λειτουργίας ελεύθερης λαϊκής αγοράς για πώληση αγροτικών προϊόντων που δεν θα θίγουν τους πρεβεζάνους παραγωγούς. Στόχος μας είναι, πέρα από την «κινηματική αντεπίθεση», που οπωσδήποτε χρειάζεται, να κατοχυρωθεί στην πόλη το δικαίωμα διακίνησης ελλαδικών προϊόντων σε προσιτές τιμές για τα λαϊκά νοικοκυριά. Βλέπουμε στην κίνηση αυτή ζωντάνεμα ή γέννηση ενός πρεβεζάνικου φορέα καταναλωτών που θα υπηρετήσει την πόλη.

Προτείναμε να γίνουν και ήδη λάβαμε μέρος σε συναντήσεις με πρεβεζάνους παραγωγούς και γεωπόνους ώστε να καθοριστούν με ακρίβεια οι ντόπιες διατιθέμενες ποσότητες και οι πιθανές περίοδοι εμπορίας ώστε, το αργότερο μετά τις εκλογές, να αρχίσει μια δοκιμαστική δράση ελεύθερης λαϊκής αγοράς στην πόλη. Πιστεύουμε πως μια τέτοια δράση πρέπει επίσης να ενθαρρύνει και την ντόπια παραγωγική προσπάθεια.

Δεν παραλείπουμε εδώ να υπογραμμίσουμε πάλι πως η λειτουργία μιας λαϊκής αγοράς συνδέεται άμεσα με την κοινωνική λειτουργία του δημόσιου χώρου της πόλης. Η εικόνα μας προέρχεται από το πάρκινγκ έξω από το δημαρχείο της Γλυφάδας, όπου κάθε Πέμπτη μετατρέπεται σε χώρο λαϊκής αγοράς. Η παράταξή μας υποστηρίζει πως η χωροθέτηση μιας λαϊκής αγοράς δεν πρέπει να γίνει μόνο στην περιφέρεια της πόλης, που είναι προσιτή με το αυτοκίνητο, αλλά και στα κεντρικότερα σημεία, ώστε να εξυπηρετηθούν τα λαϊκά νοικοκυριά της «γειτονιάς».

Advertisements
This entry was posted in πάρκινγκ, πεζός, συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, Δημόσιος Χώρος, αυτοκίνητο, ανάπτυξη, κινητικότητα, λαϊκή αγορά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s